Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż to. Werk jest na pewno oryginalny, ale tarcza...

Hawryl, jeśli szukasz oryginalnego zegarka z historią - zastanów się, czy w latach 50-tych KGB byłoby zainteresowane szafowaniem ich logo na tarczach zegarków. Nawet (a może tym bardziej), jeśli byłyby to zegarki dla agentów.

Mnie osobiście ten zegarek się nie podoba, tak samo jak nie podobają mi się Komandirskie z początku lat 90-tych z dziwnymi tarczami (Jelcyn, Kreml i tym podobne cuda). Tu zresztą nie mam pewności, czy to nie jest dzieło jeszcze bliższe rokowi 2000.

A Mołnię naręczną z bocznym sekundnikiem naprawdę trudno dostać. Panowie, czy te zegarki w ogóle były w wersji naręcznej, czy wszystkie egzemplarze to pasówki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dochodzimy do pewnego consensusu- werk oryginal, reszta szmelc. W ogóle to te wszystkie kiermaszowe tarcze jakieś trefne są, a to jakieś czołgi i samoloty w Komanirskich, a to jakieś Jelcyny i Gorbaczowy...eh.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czołgi i samoloty mogą być.

Jelcyny i Gorbaczowy są już pretensjonalne.

Ale i tak najbardziej rozwaliła mnie swego czasu na Allegro Pobieda z Janem Pawłem II na tarczy.

Coś mi się zdaje, że w latach 90-tych ktoś miał dostęp do części i trzaskał takie perełki na eksport (i być może nawet nie w Rosji).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czołgi i samoloty mogą być.

Jelcyny i Gorbaczowy są już pretensjonalne.

Ale i tak najbardziej rozwaliła mnie swego czasu na Allegro Pobieda z Janem Pawłem II na tarczy.

Coś mi się zdaje, że w latach 90-tych ktoś miał dostęp do części i trzaskał takie perełki na eksport (i być może nawet nie w Rosji).

tyle że ten JP II bardziej przypominał Kuleja ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam, jestem nowy na forum i jeszcze zielony w temacie zegarków.

Witam

Czy na allegro używasz podobnego nicka (ewentualnie dwóch?)

Jeżeli tak - to my Cię już tu znamy!!! :)

I nie jesteś zielony ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
panowie rusofile ! co to za zegarek od Kirowa bo tylko tyle zrozumiałem, mam taki na sprzedaż ale nic o nim nie wiem !

na ile mogę go rozsądnie wycenić ? ?

Napis na tarczy znaczy 1 Moskiewska Fabryka Zegarków im. Kirowa czyli Poljot. Mechanizm bardzo dobry Poljot 3133. Cena w zależności od stanu moim zdaniem od 300 zł do 500 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli podoba Ci się lub ma on dla Ciebie jakąś wartość sentymentalną to się opłaca.

Jeżeli traktować to w czysto ekonomicznych kategoriach to się pewnie nie opłaca. Ostatnio kupiłem takiego na chodzie za 15 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
DROGI DOŚĆ ohmy.gif

W środku szwajcarska Eta 7750 to co się dziwisz :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W środku szwajcarska Eta 7750 to co się dziwisz :) .

:) no tak, ale tez chyba obudowa niczego sobie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy się ceni teraz :) , poza tym ruski/rosyjski to nie znaczy że musi być tani. Teraz robią koperty z nierdzewki i mają nowoczesny design a nie jak kiedyś z mosiądzu i chromowali, ale nigdy nie robili buksiaków, za to chwała radzieckim towarzyszom :):) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem takie coś:

post-7522-0-27623800-1331109483.jpg

Sprzedawca twierdzi, że koperta jest złota a nie pozłacana- Dla mnie pozłacana (wytarte uszy itp) ale ja jestem nowicjusz więc wolę zapytać bardziej doświadczonych (o ile wróżenie ze zdjęcia nie przypomina wróżenia z fusów). Zegarek poza ogolnym zewnętrznym podniszczeniem sprawny. Niestety nie mogę wziąść go do ręki gdyż jest w drugiej części Polski.

Ile może byc warta?

Pozdr

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Znalazłem takie coś:

post-3565-0-59241400-1331109485.jpg

Sprzedawca twierdzi, że koperta jest złota a nie pozłacana- Dla mnie pozłacana (wytarte uszy itp) ale ja jestem nowicjusz więc wolę zapytać bardziej doświadczonych (o ile wróżenie ze zdjęcia nie przypomina wróżenia z fusów). Zegarek poza ogolnym zewnętrznym podniszczeniem sprawny. Niestety nie mogę wziąść go do ręki gdyż jest w drugiej części Polski.

Ile może byc warta?

Pozdr

T

jak najbardziej pozłacana. To pobieda z lat 80tych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jak najbardziej pozłacana. To pobieda z lat 80tych

czyli ile moze byc warta? 30, 50 PLN?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wartości to niewiele, zważając uwagę na stan zewnętrzny, nie wiemy jak wewnątrz...hmmm- jakieś 30-40 złotych(ale to tylko ze wzg. na pozłocie)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złocenie na kopercie jest poprzecierane. Nie uda Ci się doprowadzić koperty do świetności. Pozostaje jedynie jej wymiana. Jeżeli zegarek jest na chodzie proponuje go wyszyścić i nasmarować u zegramistrza.

A więc wymiana koperty (jeżeli uda Ci się taką znaleźć) - np 20 zł, czyszczenie i smarowanie około 50 zł.

Nie wiem jak ze szkiełkiem.

Już masz koszty związane z doprowadzeniem zegarka do używalności pod warunkiem, że zegarek jest sprawny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli interesuje Cie tego typu Pobieda, mam wystawioną podobną w stanie "szufladowym" !!!

pozdrawiam

Sex, drags & rock-n-roll !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość szymeklipinski

Co to jest za Slava ??? Mechanizm 27 Kamieni i tyle o niej wiem

Zdjęcie

c93a2f5044cce456m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Automat z lat osiemdziesiatych.Czytałem Twojego poprzedniego posta o tym ze wskazówki stoja a sekundnik chodzi.Oznacza to uszkodzony tzw.ćwiertnik i oznacza też ze powinien trafic do zegarmistrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Automat z lat osiemdziesiatych.Czytałem Twojego poprzedniego posta o tym ze wskazówki stoja a sekundnik chodzi.Oznacza to uszkodzony tzw.ćwiertnik i oznacza też ze powinien trafic do zegarmistrza.

Można powiedzieć, że awarie ćwiertnika w Slavach z werkami kal. 24xx to typowa usterka - winny tu jest zły dobór materiału i grubości mosiężnego (?) koła, które jest połączone z ćwiertnikiem. Co najgorsze możliwość naprawy tego jest ograniczona - zmniejszanie wewnętrznej średnicy koła osadzonego na ćwiertniku jest skuteczne tylko przez krótki okres czasu - później znów pojawia się poślizg na ćwiertniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi