Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Wojciech1500

Piękna Moskwa!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym wątku jest sporo użytecznych informacji w sprawie radioaktywności

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/96037-radioaktywno%C5%9B%C4%87-zegark%C3%B3w-radzieckich/

PS

Jest tam też jednak smutny wniosek, że nie powinno się lizać tarcz zegarków :(:D

No to zbadamy w przyszłym tygodniu tą "rzekomo" wielką i niebezpieczną promieniotwórczość radzieckiego cuda.

Edytowane przez Starsky001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem od babci, zegarek dziadka, który podarował mu brat mieszkający przy Kaukazie, dawno dawno temu.

Mir - 23 kamienie, może ktoś wie coś więcej o tym zegarku? Niestety nigdzie nie mogę znaleźć nawet zdjęcia

Wybaczcie za jakość - telefon.

9ddec196.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest Łucz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wyglada na lata 80-te czyli nie jest tak bardzo stary

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje, a możę coś jeszcze się dowiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To współczesny zegarek zrobiony na bazie kieszonkowej mołni - osobiście nie mam nic przeciwko pasówkom ani współczesnym zegarkom pod warunkiem że są dobrze zrobione ale akurat w tym przypadku jest to kiszka totalna ponieważ uszy do tej koperty są lutowane i wystarczy dobrze zaczepić o krawędz kieszeni dzinsów albo futryne drzwi i uszy odpadają - one bardzo słabo się trzymają - mechanizm to mołnia popularny model a tarcza dorobiona  - jedyne czego się czepiam to te uszy koperty są bardzo słabe

Edytowane przez Paweł Bury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to jest jednak rodzaj podróby.

Na współczesnej tarczy znajduje się szereg informacji, które niezorientowaną osobę wprowadzają świadomie w błąd - że jest to zegarek radziecki i z epoki co jest oczywistą nieprawdą (a opis w aukcji w takiej sytuacji jest już w ogóle nieprawdziwy)

Praktycznie jedynym legalnym opisem takiego zegarka powinna być w uproszczeniu konwencja - współczesna produkcja z mechanizmem radzieckim - ale też bezwzględnie bez sygnowań "CbC" czy "MiU"

Edytowane przez Gregorian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

5) spotykałem się z podobnymi okazami na aukcjach... nie mam pojęcia ile ta "cepelia" ma wspólnego z oryginalnością zegarka? Wydaje mi się, że to jest jakaś radosna twórczość jakiś chałupniczych producentów tarcz z lat 60-tych, wsadzanych do wostoków, poljotów, błonia ect...

W przeważającej większości zegarki montowane w Polsce miały werki poljota z ruskimi oznaczeniami (jak tutaj), Osobiście to dałbym sobie spokój z tym egzotycznym zegarkiem, ale  jeżeli już, to jak wyzej szedłbym w przeszczep (mechanizm+wałek+koronka+dekielek). Doliczyć musisz jeszcze koszt wprawienia szkielka.

Witam Panie i Panowie,,,

Ta radosna twórczość z czasów PRL-u powszechnie uprawiana była w... koszarach wojskowych przez PANÓW REZERWISTÓW.

Inne znamienite przykłady tej swoistej odmiany sztuki to: chusty, fale, .. itd..

Jako Hand-Made, ten egzemplarz zawsze będzie w cenie !!!

Swoją drogą to przyznam się, że też mam POBIEDĘ z (chyba?) identycznym rysunkiem, a z całą pewnością bardzo podobnym. Ciekawe...  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, szybkie pytanie.

Czy taki Komandirski ma stalową czy chromowaną kopertę? Bezel jest mosiężny, bo jest przetarty, ale co do koperty to nie jestem pewien.

(Zdjęcie zapożyczone z neta). Będę wdzięczny za wszystkie informacje.

5be0e2215e2ede9e.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim czołgiście jest stalowa ,ale mój jest trochę inny bo radziecki.

post-67292-0-72382400-1394558342_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mayor, nie bardzo mnie to ratuje. Wiem, że zaprezentowana przeze mnie wersja jest współczesna, jednak dalej nie wiem, jakiego typu to koperta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taką maszynę do przemyślenia a czekać raczej nie będzie więc proszę panowie pomóżcie w istocie zakupu - czy warto ? :unsure:

post-66779-0-60765500-1394635385_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek produkcji rosyjskiej w kopercie chromowanej werk typu SU 3133.Koperta dosyć zniszczona a werki z SU nie maja dobrej opinii.Do 200zl warto powyżej lepiej poszukać radzieckiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam, że to jest zegarek z klimatów szwajcarsko-niemieckich.

To jest stary GUB Glashutte, na ładnym krabie - cena na razie niewygórowana jak dla mnie,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czegóż to tak ? To SU nie są radzieckie ?

W rakietach zgoda werki z SU są radzieckie, ale w 3133 SU oznacza werk produkowany w Federacji Rosyjskiej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

dzięki za odp na wcześniejsze pyt.

mam kolejne dwie zagwozdki:

- http://allegro.pl/piekna-pobieda-w-zloconej-kopercie-sprawna-i4053723796.html

na ile ta pobieda jest oryginalna ? bo wskazówki przypominają mi dość mocno te poliota

- dwa stolicznyje (nie lubie spolszczać rosyjskich nazwy)

aktualna aukcja http://allegro.pl/kirow-stolicznyj-17-kamieni-bcm-i4053989260.html

i wcześniejsza http://allegro.pl/stolicznyje-kirow-meski-zegarek-50-te-i3965709854.html

niby podobne, ale jednak i tarcza i wskazówki i koronka się różnią, który jest bliższy oryginału ?

dzięki, pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce Cię martwić ale kolekcjonowanie radzieckich zegarków nie jest zadaniem prostym ponieważ wiele zegarków występuje w bardzo przeróżnych, fabrycznych konfiguracjach więc... oba Stoliczne są zasadniczo poprawne.

Są to 2 różne modele z innymi "komponentami". Główne wskazówki w obu są ok - tarcze i koperty oczywiście też.

Natomiast w tym aktualnym S. może ew. sekundnik jest zamieniony ale pewności nie mam (koronka też jest chyba ok - przynajmniej taką widziałem w innych egz.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki :)

Nie chce Cię martwić ale kolekcjonowanie radzieckich zegarków nie jest zadaniem prostym ponieważ wiele zegarków występuje w bardzo przeróżnych, fabrycznych konfiguracjach więc...

nie martwisz,

w koncu robię to z wyboru i dla przyjemności

a pytam co rusz o coś, bo się uczę dopiero

a może wiesz coś o tych czajkach, co parę dni temu też pytałem:

pytanie takie,

znalazlem dwie podobne czajki, zlocone,

jedna ma zlocone wskazowki

http://allegro.pl/piekna-kolekcjonerska-czajka-na-chodzie-i4036291684.html

a druga czarne

http://allegro.pl/garniturowa-meska-czajka-17-kamieni-i4026963389.html

reszta taka sama

co jest orginalne ?