Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Recommended Posts

Witam, kumpel z roboty ma takie oto zegareczki:

Myślałem je kupić, ale potrzebowałbym rady ludzi, którzy wiedzą więcej ode mnie. Chodzi mi o to, że nie chciałbym za nie przepłacić, ale też nie chciałbym go "orżnąć". On też się za bardzo na nich nie zna. Na chodzie obecnie nie są. Musiałbym go spytać czy po prostu przestały działać od nienoszenia czy awaria.

Pamiętacie jak trułem wam zadki ile można za nie zapłacić? Teraz już wiem w jakim są stanie. Wszystkie na "chodzie". Widziałem jak je nosił do roboty gdy orient mu się zepsuł. Cena drastycznie mogłaby wzrosnąć za sztukę w takim przypadku?

Edited by DawPi
Nie cytujemy zdjęć.

Pamiętacie jak trułem wam zadki ile można za nie zapłacić? Teraz już wiem w jakim są stanie. Wszystkie na "chodzie". Widziałem jak je nosił do roboty gdy orient mu się zepsuł. Cena drastycznie mogłaby wzrosnąć za sztukę w takim przypadku?

Zeyomad, nikt tu nie wycenia zegarków. Te co pokazałeś, to popularne zegarki, najciekawszym jest zdecydowanie Poljot jajo, ze względu na zewnętrzny stan zachowania.

Zadaj pytanie zegarmistrzowi w Twojej okolicy ile za robotę sobie liczy i tyle dodaj do poprzedniej wartości, proste.

Edited by Łukasz Radziszewski

Zeyomad, nikt tu wycenia zegarków. Te co pokazałeś, to popularne zegarki, najciekawszym jest zdecydowanie Poljot jajo, ze względu na zewnętrzny stan zachowania.

Zadaj pytanie zegarmistrzowi w Twojej okolicy ile za robotę sobie liczy i tyle dodaj do poprzedniej wartości, proste.

Dzięki za radę

Jak Ci się któryś podoba to kup - jak wspomniał przedmówca najciekawszy ten jajowaty Poljot. Co do ceny to sprawdź sobie proszę na popularnym portalu aukcyjnym "po ile takie chodzą" i zobacz czy Ci odpowiada :) pozdrawiam!

Witam. Znalazłem bardzo ciekawy zapewne Radziecki zegarek. Wnioskuje to po tym że z boku ma napisane AU10=. czyli dowiedziałem się że tak znaczono właśnie w ZSRR. Chciałbym prosić o podstawowe informacje co to za firma bo niestety ta pierwsza litera niszczy to jak ja mam to odczytać.

http://imgur.com/n9GHqCq

http://imgur.com/Q42VGcq

Z góry dziękuje.

Guest Yakovlev

To ZIM, nie Ziom jak mogłeś przypuszczać.

AU10 to grubość złocenia (10 mikronów) i nie tylko radzieckie sygnowano tą puncą

Ale koperta jest mocno wytarta więc tego złocenia jest tam już znacznie mniej.

Guest Yakovlev

A wiesz może ile taki mógłby być warty?

Wiem, ale nie chcąc Cię rozczarować, zatrzymam tę wiedzę dla siebie

Guest Yakovlev

No co Ty. :D

Składak w kopercie beczki. Unikat o tyle, że NIGDY z fabryki taki nie wyszedł.

Tylko bezel ciekawy.

mnie zastanawia jak cal.2436 posunąć do koperty od werku węższego cal.2209 ? potraktował ją rozwiertakiem?? :)

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Guest Yakovlev

mnie zastanawia jak cal.2436 posunąć do koperty od werku węższego cal.2209 ? potraktował ją rozwiertakiem?? :)

Niczym nie traktował. W tej kopercie jest tyle miejsca, że zmieści się jeszcze zapasowa dętka do IŻ-a.

Te mechanizmy mają przecież pierścienie centrujące, o różnej szerokości i grubości w zależności od potrzeb, czyli rodzaju koperty.

post-31759-0-82880500-1484663921_thumb.jpg

Szanowni Państwo jestem całkiem nowa na forum i niestety nie znam się za bardzo na zegarkach. niedawno znalazłam prezent jaki dostałam od prababci, czy ktoś mógłby mi opowiedzieć coś  o tym zegarku? Nie znalazłam tego logo u wujka googla Możliwe, że jest to jakaś przedwojenna marka Białoruska ale to tylko moje gdybanie. Będę wdzięczna za informacje..Pozdrawiam A

post-95034-0-64600900-1484674174_thumb.jpgpost-95034-0-33824800-1484674866.jpg

Guest Yakovlev

Złoty damski ŁUCZ

Nie jest przedwojenny. Z lat 70-tych, ewentualnie początek 80-tych.

Złoty damski ŁUCZ

Nie jest przedwojenny. Z lat 70-tych, ewentualnie początek 80-tych.

OK Dziękuję bardzo. Tak jak pisałam to wynalazek z dna szuflady i nie wiem o nim nic :) 

OK Dziękuję bardzo. Tak jak pisałam to wynalazek z dna szuflady i nie wiem o nim nic :)

Pozwolę sobie jeszcze o coś dopytać... Zanim poprosiłam o pomoc tutaj na forum  starałam się coś wygooglować nt. tej firmy, i ilości takich zegarków na rynku. Ktoś z mojej rodziny chce go ode mnie odkupić, ale raczej nie ze względów nostalgiczno rodzinnych ale raczej zarobkowych. Czy wartość takiego zegarka to wartość złota jako kruszca/złomu czy jest to jakiś wartościowy model?  Czytałam trochę o wartości złota na zegarkach i jego ścieralności w skali lat ale nie mam informacji nt samego modelu i jego"atrakcyjności" ? Możesz mi coś podpowiedzieć lub odesłać do źródła, bo nie chcę nadużywać cierpliwości :) Pozdrawiam A

Guest Yakovlev

Jeśli to pamiątka po Prababci, to dla mnie nie ma miary wartości.

Nie pomogę.

Guest Kwiatek

A nie będzie Ci szkoda sprzedać pamiątkę po prababci?

Nie ma sensu mówić o ścieralności, jeśli zegarek jest złoty, a nie pozłacany, bo nie wyciera się tu złota powłoka, lecz lita koperta. Zresztą po tym widać, że nie był noszony zbyt intensywnie. Cena odpowiada wartości złomu złota, ale nikt Ci tu nie wyceni, bo zakazuje tego regulamin. Ważysz kopertę i koronkę, sprawdzasz cenę złomu na necie i wiesz, ile jest wart. Radzieckich zegarków złotych jest coraz mniej, bo właśnie masowo trafiają na przetop.

Z puncy da się odczytać rok produkcji koperty i miejsce wytworzenia, ale Twoje zdjęcie jest zbyt niewyraźne, w każdym razie zegarek jest wcześniejszy niż z lat osiemdziesiątych.

edytka: Panowie, to że dziewczę chce pamiątkę po prababci pchnąć za portrety królów I RP było oczywiste od samego początku ;)

Edited by Sursum

Najlepszym paliwem jest makaron

Jeśli to pamiątka po Prababci, to dla mnie nie ma miary wartości.

Nie pomogę.

:) nie zrozumieliśmy się!  Ja go wcale  nie chce sprzedawać! Mam córkę, i ona go dostanie!  Bardziej zdziwiło mnie,  gdy ktoś z mojej "rodziny"  ( kto wcześniej wiedział ze mam ten zegarek) nagle zaoferował mi  kilkaset złotych.... Byłam jedyną wnuczką, chłopcy, moi kuzyni dostali inne rzeczy a tu po latach nagle zainteresowanie akurat moim zegarkiem. Może nie jasno to opisałam. Ja nie pytam o cenę ( aktualną wartość) tylko o to czy to jest "rzadki" / nietypowy model? 

A nie będzie Ci szkoda sprzedać pamiątkę po prababci?

Ja go nie chcę sprzedawać nikomu. Odpisałam pod moim zapytaniem :) Pozdrawiam 

Guest Kwiatek

To nie jest żaden biały kruk, ani rzadki zegarek. Jeśli bransoletka jest też ze złota pewnie jest wart kilkaset złotych. Tyle co złom złota, nic więcej.

Masz piękną pamiątkę!

Kolezanko @asiak. Jak tak sobie siedzę teraz i mysle chociaz z gory zaznaczam ze matematyki nigdy nie bylem mocny. Wybacz wiec mi prosze jesli sie mylę w obliczeniach. Twoja prababcia kupiła na początku lat 80-tych ten piękny zegarek. Ty masz teraz córkę i mamy rok 2017. Jestem pod ogromnym wrażeniem wielopokoleniowej ale bardzo młodej wiekiem Twojej rodziny. W dzisiejszych czasach kiedy to kobiety zwlekają maksymalnie z zakładaniem rodziny i stawiają na karierę to zdecydowanie Twój przypadek to rzadkosc godny naśladowania. "Czapka z głowy" i gratuluje.