Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarozlaw

Pomyłka, do kasacji.

Edytowane przez jarozlaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

Dostałem od babci zegarek.

Informacje jakie dostałem u zegarmistrza to to, że jest to Pobieda, że jest stara, i że jest ze złota. Poszedłem do pierwszego lepszego zegarmistrza, zatem cudów nie oczekiwałem.

Pomyślałem, że zapytam tutaj, może powiecie mi coś więcej na temat tego zegarka? (Przybliżona data produkcji, gdzie je produkowano, ile może być warta, itp.).

post-88557-0-62745900-1515338774_thumb.jpeg

post-88557-0-63952800-1515338802_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobieda składak. Jak napisał gregch koperta złota oryginał, a tarcza i zapewne mechanizm 30-40 lat młodsza.

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobieda składak. Jak napisał gregch koperta złota oryginał, a tarcza i zapewne mechanizm 30-40 lat młodsza.

Warto wiedzieć. Dostałem też informacje, że może to być srebro pokryte złotem. Czy to może być prawda?

Jak można wycenić taki zegarek? Nie będę go nosić, zatem zamierzam go sprzedać. Pytanie tylko, za ile?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak można wycenić taki zegarek? Nie będę go nosić, zatem zamierzam go sprzedać. Pytanie tylko, za ile?

Vide regulamin niniejszego Forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto wiedzieć. Dostałem też informacje, że może to być srebro pokryte złotem. Czy to może być prawda?

Na forum zgodnie z regulaminem nie wyceniamy. Ale podpowiedzieć Ci "jak wycenić?", to chyba nie ma problemu. Choć fajnie byłoby, gdybyś nie drążył tematu ceny. To nie jest forum rzeczoznawców.

O wartości zegarka teoretycznie stanowi tylko waga koperty (to czyste złoto, Twoje szczęście) + reszta nie jest w zasadzie już nic warta, bo zegarek to składak. 

Zanim pójdziesz do lombardu, zaoferuj zegarek na forum - lichwiarz, złomiarz czy jubiler zedrze z Ciebie co najmniej połowę wartości. Koperta trafi do przetopienia. Tutaj będzie na pewno ktoś, kto zapłaci Ci uczciwie i komu taka koperta umili życie.

Edytowane przez Krokodyl Tik-Tak

Link do mojej kolekcji: https://www.instagram.com/god.kirov/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forum zgodnie z regulaminem nie wyceniamy. Ale podpowiedzieć Ci "jak wycenić?", to chyba nie ma problemu. Choć fajnie byłoby, gdybyś nie drążył tematu ceny.

O wartości zegarka teoretycznie stanowi tylko waga koperty (to czyste złoto, Twoje szczęście) + reszta nie jest w zasadzie już nic warta, bo zegarek to składak.

Zanim pójdziesz do lombardu, zaoferuj zegarek na forum - lichwiarz, złomiarz czy jubiler zedrze z Ciebie co najmniej połowę wartości. Koperta trafi do przetopienia. Tutaj będzie na pewno ktoś, kto zapłaci Ci uczciwie i komu taka koperta umili życie.

Dzięki! Zaoferować na forum nie mogę, ale może uda mi się w inny sposób. :) Edytowane przez krzysiekM1111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,prosiłbym o opinię na temat tego zegarka czy wygląda na oryginalny.Jedyne zdjęcia jakie mam to te od sprzedawcy.

bd10b82f67458e2334ba6084250b43bb.jpg

252d397c8a04abe022724f7e9be300f7.jpg

Sent from my SM-N910C using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam znalazlem taki zegarek mam pytanie czy to jest orginal

Bez zdjęcia będzie trudno :D

Witam,prosiłbym o opinię na temat tego zegarka czy wygląda na oryginalny.Jedyne zdjęcia jakie mam to te od sprzedawcy.

Mi coś wskazówki nie pasują. Ale mogę się mylić. Zobacz u Krzyśka:

https://get.google.com/albumarchive/107247623220063053982/album/AF1QipNI7id2mzEX4KA4OS2HD4HzQsEzuHLnnCIj2R1p

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie jeden z Kolegów forumowych to zasugerował i skierował mnie tutaj.Mimo tego,jeżeli to "tylko" wskazówki się nie zgadzają czy nie ma przez to wartości kolekcjonerskiej ? Wskazówki można kiedyś podmienić z dawcy o ile taki się trafi.Znaczy sie jakby go kiedyś przywrócił do stanu oryginalnego.Pierwszy raz mi się taki Sportivny trafia w takim stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie jeden z Kolegów forumowych to zasugerował i skierował mnie tutaj.Mimo tego,jeżeli to "tylko" wskazówki się nie zgadzają czy nie ma przez to wartości kolekcjonerskiej ? Wskazówki można kiedyś podmienić z dawcy o ile taki się trafi.Znaczy sie jakby go kiedyś przywrócił do stanu oryginalnego.Pierwszy raz mi się taki Sportivny trafia w takim stanie.

Masz rację. Ja często kupuję zegarki poskładane z kilku i potem szukam do nich oryginalnych części. Najważniejsza jest tarcza i koperta. reszta jest dosyć łatwo dostępna(poza kilkoma wyjątkami).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację. Ja często kupuję zegarki poskładane z kilku i potem szukam do nich oryginalnych części. Najważniejsza jest tarcza i koperta. reszta jest dosyć łatwo dostępna(poza kilkoma wyjątkami).

Dzięki za opinię.Może uda się kupić a dalej się będę "martwił"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafiła mi się taka bransa, chyba dość nietypowa ze względu na to że jest cieńsza i ma inne umiejscowienie napisu. Co sądzicie

YltDKxh.jpg

4w2V480.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich ;)

Mozna zasięgnąc informacji o tym werku, jest sporych rozmiarów a na boku napis cyrylicą Perre i Sun

перр и сын i gwiazdka u spodu

Witam. Spotkał sie ktos z tego typu werkiem ;) ?post-102431-0-04127100-1515525806_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) tak.

O jest foto. To Stary mechanizm, ja go nie znam, podejrzewam szwajcarskie lub niemieckie pochodzenie, a produkcja dla Rosji. :)

Są koledzy którzy więcej wiedzą o tym okresie.

Edytowane przez Enkil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Enkil ma racje. W okresie carskiej rosji bylo dużo producentów szwajcarskich, którzy produkowali na rynek rosyjski, ich zegarki opisane były cyrylicą, ale serca miały spod alp :)

Wołny, ałmazy, WP, mołnie precyzyjne itd.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, a Paul Buhre ta sama sprawa ?

Niektóre stare mechanizmy mają cyrylicą napisane oznaczenia na regulacji chodu to tez wyroby szwajcarskie na rynek rosyjski czy to ruskie wyroby ;)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafiła mi się taka bransa, chyba dość nietypowa ze względu na to że jest cieńsza i ma inne umiejscowienie napisu. Co sądzicie

Chyba zwyczajna poljot. Takie chyba pasują też do szturmańskich. A jak stan, jakaś rdza, dziwne naloty? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w kwesti producenta mozna przyjąć ze zrobila to manufaktura Perret & Fills, ?

Pytam bo zegarek ma obcą tarcze i bede chcial przywrocic go do stanu najbliżej oryginalu ;) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi