Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Recommended Posts

Przecież napisałem.. Że co? Jaki angielski dzień tygodnia? "Piatnik"? :huh:

"piatnica", dla ścisłości :)

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

jak w "piatnicu" przypada "prazdnik" i robimy piknik, to może być "Piatnik" :)

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Przecież napisałem.. Że co? Jaki angielski dzień tygodnia? "Piatnik"? :huh:

Napisałeś, że ta jest ori, co oczywiście rozumiem, ale pytam czy były takie w wersji eksportowej czyli z dniami tygodnia(mon, tue...), bo widziałem takiego i się zastanawiam czy składak czy takie też były.

Napisałeś, że ta jest ori, co oczywiście rozumiem, ale pytam czy były takie w wersji eksportowej czyli z dniami tygodnia(mon, tue...), bo widziałem takiego i się zastanawiam czy składak czy takie też były.

Jeśli jest to wersja eksportowa, to oprócz datownika anglojęzycznego, inne napisy również będą nie w cyrylicy. A więc porównaj napisy na cyferblacie, werku i datowniku - jeśli część jest rosyjska, część angielska, to składak na 100%. Jeśli wszystkie angielskie, to przypuszczalnie nie-składak, ale pewności też do końca nie ma. W tym konkretnym przypadku, jeśli dobrze rozumiem o co pytasz, byłby cyferblat z rosyjskimi symbolami jakiejś ich służby (KGF, KFG? Komitiet Gosudarstwiennyj Federalnyj? Nie wiem, kto zacz) i jednocześnie byłoby to przeznaczone na eksport - jakoś mi się to kłóci, ale nie przesądzam.  

Edited by Po Bieda

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

ale pytam czy były takie w wersji eksportowej czyli (..)

Twoje pytanie @prw6 jest z założenia błędnie sformułowane -  rozróżnianie "wersja krajowa" vs "wersja eksportowa" ma sens w przypadku zegarków sowieckich/radzieckich a konkretnie gdzieś tak do końca lat 80-tych. W latach przełomu 80/90 i później dzieje się już <<RÓBTA CO CHCETA>>

Pokazana sławka to noworus. Nie mam pojęcia, co oznacza ta gwiazda z  кфг  w środku? Może to jakieś firmowe logo, może znak instytucji?? Gdyby ożenić to z łacińskim kalendarzem, wyglądałoby to dziwacznie

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Twoje pytanie @prw6 jest z założenia błędnie sformułowane -  rozróżnianie "wersja krajowa" vs "wersja eksportowa" ma sens w przypadku zegarków sowieckich/radzieckich a konkretnie gdzieś tak do końca lat 80-tych. W latach przełomu 80/90 i później dzieje się już <<RÓBTA CO CHCETA>>

Pokazana sławka to noworus. Nie mam pojęcia, co oznacza ta gwiazda z  кфг  w środku? Może to jakieś firmowe logo, może znak instytucji?? Gdyby ożenić to z łacińskim kalendarzem, wyglądałoby to dziwacznie

Czy medyczne Slavy nie miały takiego logo кфг ?

A jednak chyba nie  :)

Edited by Brat Pit

Dokładnie takie samo.

Z tym KFG na forum rosyjskim mają problem, ale wszystko wskazuje na to, że zegarki były wykonane dla Краснознаменный флотский госпиталь (Red banner (awarded) fleet hospital) - Szpital floty odznaczony orderem Czerwonego Sztandaru w Sewastopolu.

Pewności nie ma nikt.

Edited by kchrapek

Dzięki za odpowiedzi, nie wiedziałem, że to noworus. Ciężko się połapać jak nawet w katalogach nie ma ;]

No składak Orienta i Slavy. Ale cena .....

Czekaj, chyba nie. Wg oznaczeń, tylko dekiel jest stalowy, a Orient ma całość w stali - chyba że dekiel też podmieniony. Ale poza tym, to Orient King Diver. Miał ktoś pomysł :)

Tak, właśnie mi coś świtało, jakbym to już gdzieś widział. To jest to.

Hej! Powie mi ktoś coś o tym mechanizmie? Najważniejsza jest przybliżona data produkcji. Dzięki!

aa9bda67b75e2131ea40635629e5c216.jpg

Po przybliżeniu widać że drugi 56 :D pobieda z petrodworca, z roku 1956 przy czym zakład oficjalnie produkuje zegarki od roku 1960, wcześniej tylko elementy mechanizmów. W rzeczywistości są w katalogach z końca lat pięćdziesiątych zegarki z logo pczz I tej tu pobiedy nie można z całą pewnością sklasyfikować jako składak. :) miło było by zobaczyć tarczę :)

Mechanizm wyprodukowany w Petersburskiej fabryce. Data na werku drugi kwartał 1958 roku.

a dziękuję bardzo serdecznie. W takim razie idealnie trafiłem. Szukałem z lat 50' i to był zakup pod wpływem :P Takie najciekawsze potem  B)

Po przybliżeniu widać że drugi 56 :D pobieda z petrodworca, z roku 1956 przy czym zakład oficjalnie produkuje zegarki od roku 1960, wcześniej tylko elementy mechanizmów. W rzeczywistości są w katalogach z końca lat pięćdziesiątych zegarki z logo pczz I tej tu pobiedy nie można z całą pewnością sklasyfikować jako składak. :) miło było by zobaczyć tarczę :)

Już jestem ślepy Edited by Brat Pit

Już jestem ślepy

Jak dla mnie to też drugi 58 ...

Powiększam i pomniejszam i ciągle 58

Teraz zagadka kto jest faktycznie ślepy :D

No tak by było najłatwiej ale widać nie można iść na łatwiznę :D

Skoro już obstawiamy to też dołącz do zabawy ;)

Edited by Ziben86

Jak dla mnie to też drugi 58 ...

Powiększam i pomniejszam i ciągle 58

Teraz zagadka kto jest faktycznie ślepy :D

Dam se uciąć twojego palca że to 56. :D