Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

24 minuty temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Ta wieża z filmiku jest oczywiście warta tyle, ile jakiś wariat-hobbysta za nią zapłaci, ale jak na moje to 3000 złotych, jeśli już bym musiał toto kupować. Technics z tego okresu to już była słabizna. Zresztą ta "wieża" jest poskładana ze wszystkiego, co Hans znalazł w stodole, na przykład dwie (różne!) końcówki mocy, podczas gdy ten preamp Techniksa może współpracować tylko z jedną. Chyba też dwa korektory tam stoją. Itd.

Nie chcę w to brnąć, naprawdę, ale Ty musisz zweryfikować ceny, wystarczy, że tylko sprawdzisz cenę wzmacniacza, który tam jest.

Obejrzeć można.

https://youtu.be/Q8t2vmAxqiE?si=mk2P1uzbD2bnIBOb

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Burns napisał(-a):

Nie chcę w to brnąć, naprawdę, ale Ty musisz zweryfikować ceny, wystarczy, że tylko sprawdzisz cenę wzmacniacza, który tam jest.

Obejrzeć można.

To jest po prostu dziadostwo. Nie chodzi mi o to, ile ktoś za to chce, tylko ile warto za tę stertę zapłacić. Wzmacniacz z końcowego okresu, kiedy Technics robił całe końcówki mocy na scalaku, przedwzmacniacz niepełnowartościowy, bo bez własnego zasilania (brał z końcówki mocy), druga końcówka do ozdoby, bo nie da się podłączyć, magnetofon z okresu, kiedy Technics robił już najgorsze magnetofony... Jakiś słaby model cd-ka, korektor do niczego niepotrzebny, jakiś drugi i jeszcze tuner, jakich tysiące można znaleźć po stówce.

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)
@herbee linkował tu jakieś fora do vintage na które nie zajrzałem i nie zajrzę, Na każdym takim forum czyha 100 setka Januszy wilkołaków,
(...)

Burns, nie bądź jak stara baba bojkotująca pod teatrem skandalizującą sztukę, której nawet nie oglądała
To nie forum, a strona sklepu/serwisu z USA, nikt tam nie naciąga nikogo, szacun dla nich, że chcieli się podzielić swoją olbrzymią wiedzą i wieloletnim doświadczeniem. Też nie trzymam tego skarbu tylko dla siebie, ale dzielę się tą stroną z innymi pasjonatami także po to, żeby nie popełniali błędów przy wyborze sprzętu, jakie ja robiłem na początku przygody z vintage.Zupełnie tak, jak kiedyś przy okazji zakupu DACa, zdradziłem Ci pewien taniuśki wzmacniacz, który może zawstydzić niejeden, wydawałoby się, poważniejszy sprzęt, choć po prawdzie, to był właśnie taki zupełnie przypadkowy zakup poczyniony przez kolegę, na rzeczonej wcześniej Olimpii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, herbee napisał(-a):

Burns, nie bądź jak stara baba bojkotująca pod teatrem skandalizującą sztukę, której nawet nie oglądała emoji6.png
To nie forum, a strona sklepu/serwisu z USA, nikt tam nie naciąga nikogo, szacun dla nich, że chcieli się podzielić swoją olbrzymią wiedzą i wieloletnim doświadczeniem. Też nie trzymam tego skarbu tylko dla siebie, ale dzielę się tą stroną z innymi pasjonatami także po to, żeby nie popełniali błędów przy wyborze sprzętu, jakie ja robiłem na początku przygody z vintage.Zupełnie tak, jak kiedyś przy okazji zakupu DACa, zdradziłem Ci pewien taniuśki wzmacniacz, który może zawstydzić niejeden, wydawałoby się, poważniejszy sprzęt, choć po prawdzie, to był właśnie taki zupełnie przypadkowy zakup poczyniony przez kolegę, na rzeczonej wcześniej Olimpii.

Wiem, rozmawialiśmy o tyn na PW i takie rady jak twoje to ja doceniam, oczywiście jest też sporo pasjonatów, musi trafić swój na swego.

Obejrzyj nawet ostatnią minutę tego przykładowego filmu to zrozumiesz o czym ja mówię.

Jednym słowem placisz za nostalgię kilka koła, naprawiasz za kilka koła i ostatecznie nadal masz G.

Chciałby Ci się przewalić np 10 sztuk tego sprzetu, żeby może trafić w miarę OK sztukę? Albo mieć takich kilka (~5k sztuka). W imię czego ? Mi nie! Kupiłbym sobie Mcintosh 

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądam Reduktora regularnie, zrobił sporo filmów o prawdziwym vintage z lat 60-tych i 70-tych i to raczej te jego filmy warto obejrzeć, jeśli lubi się taki sprzęt. Ze swoimi zainteresowaniami raczej nie wychodzę poza rok 1982, czyli umowny początek ery sprzętów typu "slim", wspomniany przez nas obu wzmacniacz Universum jest pewnym wyjątkiem. A wracając do filmu, który podlinkowałeś to kojarzę, że kiedyś go oglądałem, ale Technics z tamtych lat jest zupełnie poza moimi zainteresowaniami. Jak miałem 16-17 lat to był dla mnie sprzętem marzeń, ale dziś wiem, że to już była tandeta i powolny schyłek blasku marki, tu sie zgadzam z opinią Sierżanta Juliana.

Jeśli Technics, to np. taki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta sama bajka

https://m.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-vintage-technics-su-50a-unikat-CID99-IDXSgA3.html

6,5k i tranzystor do wymiany.

Trzeba miec czas i cierpliwość, żeby się w to bawić.

Trzeba mieć worek kasy na taką zabawę - doslownie razy kilka ceny tego wzmacniacza.

Mi by jedna rzecz nie dawała spokoju. Czy to nadal gra wiernie, równo na kanałach i zgodnie ze specyfikacją.

Jak sam napisałeś ludzi znających sie na tym jest kilku/nastu. Sprzęt do pomiarów Audio Precision ma jeszcze mniej bo to kosztuje 10-30k$, oscyloskop wszystkiego nie zmierzy. Ty czekałeś rok. Ja też kiedyś coś potrzebowałem odpowiedzieli mi chory termin sięgający 2lat. Czasem ominiesz kolejkę jak masz światowego rodzynka a oni dzięki temu mogą zaistnieć na YT.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O f*ck! Ceny, a raczej sprzedający powariowali, jeszcze 5-6 lat temu można było go wyrwać za 1,5-2 kzł. Taki urok tego rynku, a im mniejsza będzie podaż, to i cena będzie tylko rosła. Mogę się tylko cieszyć, że kupowałem jeszcze w dobrych cenach i nie było mi żal wyłożyć dodatkowo 800-1000 zł na porządny serwis. Teraz już tylko szukam muzyki wśród winyli, CD i dość często ze streaming'u dzięki DAC, którego mi poleciłeś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja rozumiem, że najlepiej zamknąć internety i cieszyć się z tego co się ma. Niestety postrzeganiem obecnego rynku przez to co komuś utkwiło w głowie sprzed kilku lat jest niczym więcej jak strzępieniem języka. Bo jak pokazały wpisy, twój czy Sierżanta nijk ma się to rzeczywistości. Tak samo jak weszliście na to forum tak samo mogliście sprawdzić o czym piszecie na dzień dzisiejszy. Zakładając, że takiego masz - oddasz mi go za 2500 ? Szczerze wątpię. Więc o czym my tu rozmawiamy. Dobranoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem Twoją irytację, bo intencje miałem i mam czyste. A rzeczonego Technicsa nie mam, ale chciałbym, taki prawie McIntosh dla ubogich. Śpij dobrze i obudź się w lepszym humorze, ciesz się muzyką, olewają pozerów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tym czasem poszedłem wykopać dosłownie 20 letniego discmana. Widzę, że Aiwa robi te urządzenia do dzisiaj. Chcecie opisu ? To go nie będzie. Muzyka z tego czegoś brzmi jak z radia z bazaru i to mimo bardzo dobrej płyty. Jednym słowem kupa straszna.

P_20240108_094918.jpg

P_20240108_095028.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Burns napisał(-a):

A tym czasem poszedłem wykopać dosłownie 20 letniego discmana. Widzę, że Aiwa robi te urządzenia do dzisiaj. Chcecie opisu ? To go nie będzie. Muzyka z tego czegoś brzmi jak z radia z bazaru i to mimo bardzo dobrej płyty. Jednym słowem kupa straszna.

P_20240108_094918.jpg

P_20240108_095028.jpg

I pewnie zawsze tak brzmiała. Ja kiedyś kupiłem w UK taniego discmana, to się w dodatku okazało, ze to model stołowy, bo nie ma korekty wstrząsów. Nie można było z nim chodzić, bo to była tania wersja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Annihilator napisał(-a):

4 zasilające +2 XLR + głośnikowe = wszystko Furutech Reference III
Tylko zworki w kolumnach mam Furutech Jumperflux. Gniazda też Furutecha.

OK, bo wywnioskowalem z Twojeje wczesniejszej wypowiedzi i ironii względem wygrzewania, że caly temat kabli (w tym szczególnie wygrzewania) uważasz za bajki i masz MOONA spiętego kablem z Castoramy. A ty masz kable w cenie większej niż cała elektryka w przeciętnym domku więc będę się czuł lekko usprawiedliwiony jeśli zostawię kable za ~najniższa krajową 🙈

Furutech nic nie pisze o zwał jak zwał - wygrzewaniu/układaniu się kabli? Bo Purist to nie jest chyba firma, która musiałaby pociskać taki kit żeby jeszcze bardziej namieszać zdezorientowanym klientom (?) Tellurium na wlepce w pudełku też ma info, że kabel osiąga potymalne paramatrty po bodajże 200h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Furutech nic nie pisze o zwał jak zwał - wygrzewaniu/układaniu się kabli? Bo Purist to nie jest chyba firma, która musiałaby pociskać taki kit żeby jeszcze bardziej namieszać zdezorientowanym klientom (?) Tellurium na wlepce w pudełku też ma info, że kabel osiąga potymalne paramatrty po bodajże 200h.

Ty to też jesteś kozak, coś cię boli pod którymś żebrem, tylko chyba nie wiesz pod którym. Mam wrażenie, że swoją wiarę próbujesz wypośrodkować w stosunku do pieniędzy.

Mylisz się, mają nawet usługę:

https://www.futureshop.co.uk/free-cable-burn-in

Zastanówmy się, kupujesz wygrzany kabel to cały czar pryska. Skąd wiedzieć czy on się wygrzał ? Jak brzmiał przed wygrzaniem, a jak brzmi po wygrzaniu ? A jak nic się nie zmieniło  ? A jak został źle wygrzany bo pod ślamazarną Evę Cassidy a u mnie będzie leciał metal.  No to kupujący nadal jest w ciemnej Du.

Naprawdę idzie zwariować ;)

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Burns napisał(-a):

Ty to też jesteś kozak, coś cię boli pod którymś żebrem, tylko chyba nie wiesz pod którym. Mam wrażenie, że swoją wiarę próbujesz wypośrodkować w stosunku do pieniędzy.

Mylisz się, mają nawet usługę:

https://www.futureshop.co.uk/free-cable-burn-in

Dzieki za link. Jest tam nawet filmik dlaczego nalezy kable wygrzac. Mozliwe ze pelen polprawd i przeinaczen 🤔

Jak pisałem wczesniej, chyba nie złapałem ironii kolegi @Annihilator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Valygaar napisał(-a):

Dzieki za link. Jest tam nawet filmik dlaczego nalezy kable wygrzac. Mozliwe ze pelen polprawd i przeinaczen 🤔

Jak pisałem wczesniej, chyba nie złapałem ironii kolegi @Annihilator

Jednak cos pomerdałem to link do jakiegoś sklepu w UK o podobnie brzmiącej nazwie, a wypalają wszystkie kable.

A jak kabel ma wtyk airlock to gaz którędy ma się ulotnić ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może wówczas zastępczo następuje konwersja plazmowa? ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Valygaar napisał(-a):

Może wówczas zastępczo następuje konwersja plazmowa? ;) 

Tu jest ciekawiej:

https://www.mojo-audio.com/power-and-signal-cable-faqs/

Jak jest krio to 2x dłużej i nie możesz tego robić z pomocą lodówki, bo ma tryb oszczędzania energii, pamiętaj 200-300h z maksymalną głośnością.

Dobra ja wysiadam.

Chętniej poczytałbym coś od kolegi @Annihilator o jego kolumnach JBL (prawdą jest, że one startują od 50Hz ? )

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Cholera bierze, tu wygrzewają, tam mrożą... Tylko temperatura pokojowa jakaś ciągle nie teges.

🤣🤣🤣🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Burns napisał(-a):

Ciekawy artykuł. 

Nie wiem jak się owe 2% przekłada na realne odczucia. Ja jestem daleki od posiadania hi endowego sprzętu oraz doskonałego słuchu, a... nie będę się powtarzał ;)

Może to jest tak jak z decybelami? Może nawet umowny 1% poprawy jakości daje subiektywnie skok jakości, którego nie da się niezauważyć? 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego nikogo nie zastanawia, dlaczego nie wymienia się przewodów wewnątrz kolumny głośnikowej pomiędzy zwrotnicą a głośnikami. Tam nawet w kolumnach za kilkanaście kPLN za sztukę stosowane są zwykłe przewody po 10 PLN/mb (po prostu z czystej miedzi). Głośniki podłączane są zwykłymi płaskimi konektorami (zwrotnice zresztą często też). Samo wykonanie zwrotnic często też przypomina studenckie projekty (trytrytki i klej z pistoletu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Mike.77 napisał(-a):

A dlaczego nikogo nie zastanawia, dlaczego nie wymienia się przewodów wewnątrz kolumny głośnikowej pomiędzy zwrotnicą a głośnikami. Tam nawet w kolumnach za kilkanaście kPLN za sztukę stosowane są zwykłe przewody po 10 PLN/mb (po prostu z czystej miedzi). Głośniki podłączane są zwykłymi płaskimi konektorami (zwrotnice zresztą często też). Samo wykonanie zwrotnic często też przypomina studenckie projekty (trytrytki i klej z pistoletu).

Niekiedy się wymienia, nie można generalizować. A Sonus Faber w wyższych modelach stosował całkiem drogie przewody VdH (The Wind).

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Burns napisał(-a):

Na 90% w obwodzie zasilacza jest bezpiecznik (standardowa szklana rurka) więc latwo go znajdziesz i wymienisz.

Dzięki za odpowiedź. Tutaj podobny sprzęt. Po otwarciu obudowy wygląda to mniej więcej tak jak u mnie. Żadnego bezpiecznika w postaci szklanej rurki nie widzę... Jakieś inne pomysły? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi