Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
W dniu 10.01.2026 o 09:29, plszcto napisał(-a):

odchodząc trochę od słuchawek - czy może ktoś z Was miał/ma styczność z Denon DRA-900H lub Marantz Stereo 70s? Czy biorąc pod uwagę, iż w zasadzie to są te same urządzenia, warto dopłacać do Marantza?
Sieć przeglądałem, więc suchą teorię znam; natomiast fajnie byłoby poznać opinię kogoś kto to faktycznie używa:)

Cześć,

Rozważałeś może w tym budżecie Denon PMA-900HNE ? Ja ostatnio podłączałem Denon DRA-900H. Kumpel stwierdził że skoro żyjemy w 2025 to on nie chce bawić się w optyki, kable coax itd. że chce mieć wszystko po hdmi, mimo że swiata audio zupelnie odwrotnie. Bierze DRA. Niby Hdmi może włączyć wszystkie urządzenia, jest synchronizacja opóźnienia, powinno być bezobsługowe. Tyle teorii, rzeczywistość to różne rewizje standardu hdmi i różna ich implementacja.

Skracając, to co miało trwać długość kawy przerodziło się w drogę przez mękę. Bo urządzeniami źródłowymi był dekoder kablówki jakiejś francuskiej firmy, że instrukcja i specyfikacją na stronie producenta, aż dwie strony i telewizor Sony sprzed kilku lat. W skrócie jedno z drugim i trzecim było niekompatybilne i robiło różne jaja, żeby w ogóle przesyłać dźwięk i nie wyłączyć się.

Dźwiękowo ten Denon jest spoko jak na ten budżet i z kolumnami też w niskim budżecie, z którymi został spięty.

Podsumowując, Marantz i Denon nie będą miały tej samej sygnatury dziejowej. Powinieneś przynieść do domu oba, wypożyczone za kaucją i wybrać ten, który lepiej się podoba dźwiękowo i wizualnie. Jak nie chcesz wypożyczać to pobawić się w salonie rtv. Wypożyczenie pozwoli sprawdzić Ci kompatybilność. Wypożyczysz bez problemu w salonach Denon Store. Nie przeżywają kilku stów różnicy w cenie bo taki sprzęt kupujesz na kilka lat, więcej zostawisz na sobotnich zakupach w Biedronce...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, GostRado napisał(-a):

@McIntosh

Co powiesz o tych słuchawkach Ultrasone Edition 10? W jednej recenzji gość pisze o wkurzających wysokich tonach. Wyglądają super i mają to, co co lubię w słuchawkach: naturalną skórę, metal i drewno plus przydatne akcesoria porządne pudełko do przechowywania i stojak, co nie jest takie oczywiste przy zakupie sluchaek w okolicach 10000zł 🤦‍♂️🤦‍♀️

Mam znajomego, który pracuje w salonie, gdzie mają produkty Hifimana. Miałam zapytać, co sądzicie o tej firmie, bo mógłbym kupić w bardzo atrakcyjnej cenie. 

Screenshot_20260110_093819_Samsung Internet.jpg

Inny recenzent przyczepił się o sybilanty. Nie cierpię ich w brzmieniu. Poza tym, jeżeli słuchawki wyciągają szczegółowość brzmienia poprzez przesunięcie równowagi tonalnej w górę, co oznacza, że dźwięk jest jasny, to niedobrze. Muzyka na żywo tak nie brzmi. Instrumenty muzyczne nie mają tendencji do przejaskrawień brzmienia. Posłuchaj na żywo wiolonczeli, gitary klasycznej, skrzypiec czy talerzy perkusyjnych, a wyłapiesz ich barwę. Oczywiście w obrębie poszczególnych instrumentów wystąpią różnice, ale przejaskrawień nie uświadczysz. Co do HiFiMAN to moim zdaniem warto dać szansę modelom planarnymi, natomiast odrzuciłbym słuchawki z przetwornikami dynamicznymi. Aczkolwiek ja jestem zwolennikiem firmy Audeze. Zdecydowanie warto zainteresować się słuchawkami, a właściwie całymi zestawami, bo słuchawki sprzedawane są często od razu ze wzmacniaczem, legendarnej japońskiej firmy Stax. Przepiękne jest brzmienie japońskich słuchawek. Góra to absolutny top, średnica i szczegółowość też znakomite. Niestety elektrostaty miewają problemy z dociążeniem brzmienia i można czasem odnieść wrażenie, że ich dźwięk jest trochę za lekki. Ale warto posłuchać, bo może spodoba Ci się ich brzmienie. No niestety jeżeli mam być szczery, to martwi mnie w Twoim podejściu zbyt duże przykładanie wagi do wyglądu w sensie ładne - nieładne. Czytasz recenzje, co jest okay, ale przede wszystkim powinieneś słuchać jak najwięcej i kształtować swój gust w kontekście określonego rodzaju brzmienia. Inaczej będziesz ciągle szukał i nie wiedział, w którym kierunku podążać. Co do wzmacniaczy lampowych, to nie wystarczy zastosować lampy, żeby grało dobrze. One nie gwarantują z automatu, że dostaniesz dźwięk jak w Kondo Audio czy chociażby Balanced Audio Technology. Poza tym, wzmacniacze lampowe bywają upierdliwe. Na przykład co jakiś czas trzeba ustawiać w nich bias. Co kto lubi.

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
39 minut temu, McIntosh napisał(-a):

No niestety jeżeli mam być szczery, to martwi mnie w Twoim podejściu zbyt duże przykładanie wagi do wyglądu w sensie ładne - nieładne

No chciałbym, żeby dobrze grały i pięknie wyglądały, bo jak czytam, że na słuchawkach za 7k powłoka na plastikowych muszlach "złazi", to nóż się otwiera.  Twoje słuchawki wyglądają kapitalnie.

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, GostRado napisał(-a):

No chciałbym, żeby dobrze grały i pięknie wyglądały, bo jak czytam, że na słuchawkach za 7k powłoka na plastikowych muszlach "złazi", to nóż się otwiera.  Twoje słuchawki wyglądają kapitalnie.

Dzięki. Świetnie wyglądają i grają znakomicie aczkolwiek musiałem kilka miesięcy poczekać na super efekt, bo początek był następujący: potężny, dominujący bas, średnica gęsta i dociążona, góra przytemperowana, ale za to selektywność i separacja jakiej w życiu ze słuchawek nie słyszałem. Dynamika też zrobiła na mnie potężne wrażenie. I przyznam Ci się szczerze, że po pierwszych odsłuchach chciałem te słuchawki zwrócić. Nawet wypełniłem i wysłałem do salonu dokument zwrotu, ale ostatecznie pomyślałem, że coś w tym brzmieniu jest i tak te słuchawki zostały. Zostawiłem je ze względu na te cechy brzmienia, które przypadły mi do gustu zwłaszcza, że nadal mam słuchawki McIntosh MHP1000. No ale często wracałem do Audeze i wraz z upływem czasu grały coraz lepiej. W końcu po trzech miesiącach użytkowania słuchawki tak się otworzyły, że dziś nie chcę nic innego. Nawet za bardzo nie wiem, co można by jeszcze poprawić w brzmieniu LCD-3. Grają fenomenalnie. Dźwięk się ładne zrównoważył. Góra totalnie się otworzyła i nabrała blasku jakiego wcześniej nie było. Bas nie jest już tak dominujący, choć nadal potężny, a średnica zyskała dzięki ograniczeniu dociążenia i też się ładnie otworzyła. Najczęściej słucham muzyki w weekendy, bo w tygodniu nie ma czasu. Tak więc jak policzyłem, Audeze potrzebowały około 100 godzin grania, żeby uzyskać ten efekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@McIntosh

Co byś wziął: zestaw Sennheiser czy Audeze plus dobrać wzmacniacz, ale w kwocie nie więcej niż 4k?

Screenshot_20260110_150202_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20260110_152407_Samsung Internet.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, GostRado napisał(-a):

@McIntosh

Co byś wziął: zestaw Sennheiser czy Audeze plus dobrać wzmacniacz, ale w kwocie nie więcej niż 4k?

Screenshot_20260110_150202_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20260110_152407_Samsung Internet.jpg

Oczywiście Audeze aczkolwiek przydałyby się większe zdjęcia tych słuchawek z komisu. Nowa wersja ma inny pałąk, ale najważniejsze jest to, że posiada Fazor, którego starsza wersja nie miała. Wrzuć proszę większe zdjęcia. Jeżeli nie zauważę Fazora, to znaczy że powyższe słuchawki zostały wyprodukowane przed czerwcem 2014 roku. 

Dobra, już namierzyłem tę ofertę. Wygląda na to, że Fazor jest aczkolwiek upewnij się wcześniej i koniecznie posłuchaj, bo to zawsze jest kluczowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, McIntosh napisał(-a):

koniecznie posłuchaj, bo to zawsze jest kluczowe.

W nowym tygodniu posłucham. Kojarzysz może z pamięci albo ktoś z czytających, który z salonów Hi-Fi w Warszawie lub okolicach posiada Audeze LCD3 z odpowiednim wzmacniaczem? Tophifi na pewno mają i parują z Copland DAC 215.

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, GostRado napisał(-a):

W nowym tygodniu posłucham. Kojarzysz może z pamięci albo ktoś z czytających, który z salonów Hi-Fi w Warszawie lub okolicach posiada Audeze LCD3 z odpowiednim wzmacniaczem? Tophifi na pewno mają i parują z Copland DAC 215.

Najlepiej będzie zadzwonić na infolinię Top Hi-Fi to Ci namierzą, gdzie mają modele  demonstracyjne do odsłuchania na miejscu. Na pewno byłoby dobrze, żeby Audeze nie były nowe tylko już osłuchane ze względu na dużą różnicę w dźwięku. Copland zresztą też aczkolwiek uważam, że pominięcie Trilogy jest błędem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
56 minut temu, McIntosh napisał(-a):

pominięcie Trilogy jest błędem.

Nie chcę wychodzić na jeszcze większego ignoranta w dziedzinie Hi-Fi, po prostu Trilogy mi się nie podoba. Gdyby jeszcze robili w czarnym kolorze... Podobają mi się klasyczne klocki, na nóżkach (np wspominany Copland: minusy: plastikowy przełącznik, brak wejścia symetrycznego. Czy Ty jesteś w stanie wyczuć różnice w dźwięku po jacku?). Jak mam wydać "tyle" kasy, to ma też cieszyć oko i pasować do reszty moich czarnych klocków 🤦‍♂️🤦‍♀️

Słuchawki LCD3 jak mi podejdą, a raczej na pewno, bo po rekomendacji mistrza, Twojej, to poszukam, poszukamy z Twoją pomocą (chyba, że już będziesz miał mnie dość) fajnego: gabarytowo i czarnego 😀 wzmacniacza.

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, GostRado napisał(-a):

Nie chcę wychodzić na jeszcze większego ignoranta w dziedzinie Hi-Fi, po prostu Trilogy mi się nie podoba. Gdyby jeszcze robili w czarnym kolorze... Podobają mi się klasyczne klocki, na nóżkach (np wspominany Copland: minusy: plastikowy przełącznik, brak wejścia symetrycznego. Czy Ty jesteś w stanie wyczuć różnice w dźwięku po jacku?). Jak mam wydać "tyle" kasy, to ma też cieszyć oko i pasować do reszty moich czarnych klocków 🤦‍♂️🤦‍♀️

Słuchawki LCD3 jak mi podejdą, a raczej na pewno, bo po rekomendacji mistrza, Twojej, to poszukam, poszukamy z Twoją pomocą (chyba, że już będziesz miał mnie dość) fajnego: gabarytowo i czarnego 😀 wzmacniacza.

Ja tylko skromnym audiofilem jestem (no może nie do końca skromnym). W każdym razie wcale nie mam przekonania, że moja rekomendacja przypadnie Ci do gustu. Audeze LCD-3 to trudny zawodnik. Trzeba dać im trochę czasu, żeby pokazały, co naprawdę potrafią. Trzeba też przyzwyczaić się do ich konstrukcji w sensie użytkowania, bo pałąk dociska muszle mocno do głowy (zdecydowanie mocniej niż np. McIntosh MHP1000), a poza tym te słuchawki na głowie to ponad pół kg więcej na głowie (635 gram dokładnie). 🙂 A co do dźwięku, to tu sytuacja też jest skomplikowana i w grę wchodzi bardziej psychologia. Wiele zależy od tego do jakiego dźwięku jesteś przyzwyczajony. Jeżeli Twój zestaw audio gra jasno, to brzmienie LCD-3 możesz odebrać jako ciemne i za bardzo dociążone. To trochę tak, jakbyś miał w domu sprzęt ultra hi-end firmy Vitus i poszedł posłuchać Gryphona. Swoją drogą polecam takie porównanie, bo to ciekawe doświadczenie pokazujące  jak na poziomie absolutnego hi-end dźwięk może być interpretowany przez producentów zupełnie odmiennie. Audeze LCD-3 to nie są słuchawki, gdzie dostaniesz efekt wow, ale to bardzo podejrzane, gdy sprzęt od razu powoduje opad szczęki do gleby, bo zwykle efekciarstwo grania to nic innego jak podbarwienia, zniekształcenia i zachwiana neutralność, oszustwo. No taka prawda. Pamiętaj też, że słuch potrzebuje chwili czasu, żeby zaadoptować się do brzmienia. Piszę to wszystko, żeby trochę ostudzić Twoje oczekiwania. 🙂 Witam w świecie hi-end. 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Burns napisał(-a):

Cześć,

Rozważałeś może w tym budżecie Denon PMA-900HNE ? Ja ostatnio podłączałem Denon DRA-900H. Kumpel stwierdził że skoro żyjemy w 2025 to on nie chce bawić się w optyki, kable coax itd. że chce mieć wszystko po hdmi, mimo że swiata audio zupelnie odwrotnie. Bierze DRA. Niby Hdmi może włączyć wszystkie urządzenia, jest synchronizacja opóźnienia, powinno być bezobsługowe. Tyle teorii, rzeczywistość to różne rewizje standardu hdmi i różna ich implementacja.

Skracając, to co miało trwać długość kawy przerodziło się w drogę przez mękę. Bo urządzeniami źródłowymi był dekoder kablówki jakiejś francuskiej firmy, że instrukcja i specyfikacją na stronie producenta, aż się strony i telewizor Sony sprzed kilku lat. W skrócie jedno z drugim i trzecim było niekompatybilne i robiło różne jaja, żeby w ogóle przesyłać dźwięk i nie wyłączyć się.

Dźwiękowo ten Denon jest spoko jak na ten budżet i z kolumnami też w niskim budżecie, z którymi został spięty.

Podsumowując, Marantz i Denon nie będą miały tej samej sygnatury dziejowej. Powinieneś przynieść do domu oba, wypożyczone za kaucją i wybrać ten, który lepiej się podoba dźwiękowo i wizualnie. Jak nie chcesz wypożyczać to pobawić się w salonie rtv. Wypożyczenie pozwoli sprawdzić Ci kompatybilność. Wypożyczysz bez problemu w salonach Denon Store. Nie przeżywają kilku stów różnicy w cenie bo taki sprzęt kupujesz na kilka lat, więcej zostawisz na sobotnich zakupach w Biedronce...

dzięki za komentarz!
tak - na początku PMA-900HNE się pojawił (jako jeden z kilku), natomiast potem, jak u Twojego kumpla wygrała wygoda - podłączyć "wszystko dające obraz" przez HDMI, streaming i może gdzieś tam CD. Ale po tym co piszesz, na pewno nie zdecyduję się na zakup bez wcześniejszych testów z resztą gratów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam Audeze LCD-3 z Coplandem DAC 215 od trzech lat i polecem. Po zakupie wymieniłem kabel na Forza Noir Hybrid HPC. Ostatnio też lampy na E88CC Phillips SQ. Drugi wcześniejszy tor, to modyfikowany chińczyk MingDa MC66-AE na dobieranych lampach z Grado RS1i.  

Uwielbiam Audeze :)

Edytowane przez Remi53

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, Remi53 napisał(-a):

Posiadam Audeze LCD-3 z Coplandem DAC 215 od trzech lat i polecem. Po zakupie wymieniłem kabel na Forza Noir Hybrid HPC. Ostatnio też lampy na E88CC Phillips SQ. Drugi wcześniejszy tor, to modyfikowany chińczyk MingDa MC66-AE na dobieranych lampach z Grado RS1i.  

Uwielbiam Audeze :)

Witaj w Klubie. Też bardzo lubię Audeze. Co więcej uważam, że LCD-3 mogą z powodzeniem zastąpić zespoły głośnikowe, a nie często da się to powiedzieć / napisać o słuchawkach. Są rewelacyjne, lecz trzeba im poświęcić trochę czasu i umiejętnie dobrać wzmacniacz słuchawkowy. Wtedy jest petarda. 👍 Ciekawi mnie, jak zagrałyby w zestawieniu z Boulderem 812 i wcale mnie ta ciekawość nie cieszy, choć i tak kosztuje mniej niż zegarki. Przynajmniej tyle dobrego. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi