Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Uwaga, okazja. I można wziąć w leasing. Czaaad. Myślę że przebitka dla producenta jakieś …. absurdalna.

3E01B506-C3C8-473C-9A64-72F2CE5B507F.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Adi napisał(-a):

Uwaga, okazja. I można wziąć w leasing. Czaaad. Myślę że przebitka dla producenta jakieś …. absurdalna.

🤯🤯🤯🤯

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy Was pogodzę, ale lata mi to.

Zapytam - widzieli ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, Adi napisał(-a):

Ta cena to za ile km?

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No co Ty. Napisane jest. 3m. Ale jak podłączysz stary śrutownik do kukurydzy z głośnikiem od radia Diora Śnieżnik tym kablem, usłyszysz libretto Carmen Bizeta w wykonaniu Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia.    

Zastanawia cena. 149 529 zł. Jak to wyliczyli? Czemu nie 150 000 zł? Ma wyglądać mniej głupio? 

Edytowane przez Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Adi napisał(-a):

Wygląda na mega tandete. 10zł bym za to nie dał🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Celowo pomijam tzw. "suche testy" - wystarczy odpowiedzieć sobie na podstawowe pytanie...

Na świecie istnieją setki sal koncertowych. 

Wiedeńska Opera Państwowa

Albert Hall w Londynie

Walt Disney Concert Hall

Rudolfinum w Pradze

Teatr Narodowy w Pekinie

Opera w Oslo itd.

I zatrudniają Panów od nagłośnienia, (akustyków, realizatorów dzwięku etc.) za miliony "monet", a ci z premedytacją (czy też ich nie stać) nie stosują tzw. "audiofilskich przedłużaczy"???

;):D:lol:

"Łatwiej jest oszukać ludzi, niż przekonać ich, że zostali oszukani." Mark Twain 

Edytowane przez Osmodeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Te firmy nagłośnieniowe mają ulokowane miliony w (konsolach, wtykach) kablach, tylko że tam cenę robią metry przeliczane na wagę.

To jeszcze jeden link, może niezbyt wybitny, ale prawdę mówi:

https://www.chip.pl/2023/03/fascynujacy-swiat-audiovoodoo-odwiedzamy-kraine-w-ktorej-audiofil-da-sobie-wcisnac-kazda-bzdure

Jedyne za co można zapłacić grubsze pieniądze to DAC bo tam przetwarzanie sygnału to już wyższa szkoła jazdy.

Tu znowu jednen z (naj) lepszych artykułów jaki czytałem.

Polecam!

https://www.audioreviews.org/reconstruction_filters_dummies/

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Burns napisał(-a):

Te firmy nagłośnieniowe mają ulokowane miliony w (konsolach, wtykach) kablach, tylko że tam cenę robią metry przeliczane na wagę.

To jeszcze jeden link, może niezbyt wybitny, ale prawdę mówi:

https://www.chip.pl/2023/03/fascynujacy-swiat-audiovoodoo-odwiedzamy-kraine-w-ktorej-audiofil-da-sobie-wcisnac-kazda-bzdure

Jedyne za co można zapłacić grubsze pieniądze to DAC bo tam przetwarzanie sygnału to już wyższa szkoła jazdy.

Tu znowu jednen z (naj) lepszych artykułów jaki czytałem.

Polecam!

https://www.audioreviews.org/reconstruction_filters_dummies/

👍👍👍👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzmy, że tak to wygląda od kuchni:

332294685_525397542839357_5159189791660422654_n.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
37 minut temu, Burns napisał(-a):

powiedzmy, że tak to wygląda od kuchni:

332294685_525397542839357_5159189791660422654_n.jpg

Oo to to to , tak jest jak dźwiękowiec wszystko podłącza , dokładnie tak jest 🤗🤗🤗 Znam to z autopsji 😁😁😁 Każdy instrument ma swój mikrofon i jakoś te kabelki leżą sobie bez składu i ładu na podłodze 😁😁😁

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
20 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Oo to to to , tak jest jak dźwiękowiec wszystko podłącza , dokładnie tak jest 🤗🤗🤗 Znam to z autopsji 😁😁😁 Każdy instrument ma swój mikrofon i jakoś te kabelki leżą sobie bez składu i ładu na podłodze 😁😁😁

Dokładnie.

Z tego co widzę to XLR zarobione na kablach Klotz MY206

Ale jak coś spięte i któryś z muzyków zgłasza przestery przesłuchy to są to w stanie odnaleźć w pocie czoła. Jak ? Konsola coś pokazuje czy na chybił trafił wymieniają podłączenie do danego muzyka?

Zdarza się również, że w przerwie ktoś jednak o coś się potknie i butem nadwyręży połączenie, czy wyrwie ( mimo że te połączenia mają przyciski na zapadkę)

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
54 minuty temu, Burns napisał(-a):

Dokładnie.

Z tego co widzę to XLR zarobione na kablach Klotz MY206

Ale jak coś spięte i któryś z muzyków zgłasza przestery przesłuchy to są to w stanie odnaleźć w pocie czoła. Jak ? Konsola coś pokazuje czy na chybił trafił wymieniają podłączenie do danego muzyka?

Zdarza się również, że w przerwie ktoś jednak o coś się potknie i butem nadwyręży połączenie, czy wyrwie ( mimo że te połączenia mają przyciski na zapadkę)

Wiesz moja Żona jest muzykiem, Ona to lepiej wie , dźwiękowiec dba aby to wszystko spójnie brzmiało , żeby żaden instrument za bardzo się nie wybijał i nie zagłuszał śpiewu  a na wielkich koncertach muzycy rockowi  itp.gdzie się dużo ruszają mają nadajniki nikt nie ciągnie za sobą kabla , by się curwa o nie nie pozabijali , zobacz Angusa Younga z AC/DC , co na to Audiofile no co 🤔🤔🤔  Powietrzem dźwięk za***rdala ,gdzie te złote kable i podstawki pod nie 😁😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

Powietrzem dźwięk za***rdala

@TomcioMiki, no akurat ta teoria delikatnie mówiąc - trzyma się kupy :D;)

Będziemy się smażyć w piekle :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Osmodeusz napisał(-a):

@TomcioMiki, no akurat ta teoria delikatnie mówiąc - trzyma się kupy :D;)

Będziemy się smażyć w piekle :lol:

No chyba 🤣🤣🤣🤣🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Linus Sebastian z kanału LinusTechTips nagrał materiał o audiofilskim switch’u za 800 USD, który jest przerobionym (jeśli w ogóle) produktem D-Linka za wielokrotnie mniej. Wielokrotnie mniej (koszt urządzenia to ok.30 USD) Materiał jest jednoznacznie prześmiewczy, ale wskazujący na rzeczy bardzo poważne, bo próbę oszustwa oraz wprowadzania potencjalnych klientów w błąd.

I nie jest to praktyka odosobniona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Uściślijmy:

-Jakość nagrania zależy od dźwiękowców i sprzętu do nagrań na jakim pracują. Mamy więc jakość nagrania studyjną zrealizowaną lepiej lub gorzej.

- Trzeba dotrzeć w takim razie do pierwotnego pliku studyjnego, który nie przechodzi już przez kolejną obróbkę innych wydawców - udało się? Super fajnie.

- teraz trzeba go zdekodować i odsłuchać przy użyciu najlepszego sprzętu hifi dosłownie za miliony. Da się to zrobić ? Da. Samemu ? Nie. Czy w PL ? Nie wiem ( później wyjaśnię czemu).

- W necie jest filmik a może i kilka, gdzie w studio / sali odsłuchowej śpiewa Diwa, później znika i to samo odtwarzają kolumny Nautilis że wzmacholami za pierdyliard.

Efekt, identyczny jakby wokalistka cały czas tam była!

Niemniej po filmiku pokazują, że wszystko kalibruje kobieta ze słuchem absolutnym z użyciem komputerów i mikrofonów za pieldyriad czy sygnał A = B.

Zadzwoniłem do kilku salonów HiFi, które poza sprzedażą sprzętu chwalą się aranżacją i wykonaniem montażu u klienta czy jak już kupię ten sprzęt to ustawią i pomierzą mi to mikrofonami to dziwnym trafem tego ostatniego ogniwa nie mają w ofercie ( nie były to sieciówki ).

Podsumujmy, dla mnie to utopia, bo jeżeli nie ma problemu w PL kupić sprzęt za lekko 0,5mln złotych i on jest ustawiamy na pałę to później audiofilom wydaje się to co się wydaje, że słyszą.

Normalnie voodoo.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Burns napisał(-a):

Uściślijmy:

-Jakość nagrania zależy od dźwiękowców i sprzętu do nagrań na jakim pracują. Mamy więc jakość nagrania studyjną zrealizowaną lepiej lub gorzej.

- Trzeba dotrzeć w takim razie do pierwotnego pliku studyjnego, który nie przechodzi już przez kolejną obróbkę innych wydawców - udało się? Super fajnie.

- teraz trzeba go zdekodować i odsłuchać przy użyciu najlepszego sprzętu hifi dosłownie za miliony. Da się to zrobić ? Da. Samemu ? Nie. Czy w PL ? Nie wiem ( później wyjaśnię czemu).

- W necie jest filmik a może i kilka, gdzie w studio / sali odsłuchowej śpiewa Diwa, później znika i to samo odtwarzają kolumny Nautilis że wzmacholami za pierdyliard.

Efekt, identyczny jakby wokalistka cały czas tam była! 🤗🤗🤗

Niemniej po filmiku pokazują, że wszystko kalibruje kobieta ze słuchem absolutnym z użyciem komputerów i mikrofonów za pieldyriad czy sygnał A = B.

Zadzwoniłem do kilku salonów HiFi, które poza sprzedażą sprzętu chwalą się aranżacją i wykonaniem montażu u klienta czy jak już kupię ten sprzęt to ustawią i pomierzą mi to mikrofonami to dziwnym trafem tego ostatniego ogniwa nie mają w ofercie ( nie były to sieciówki ).

Podsumujmy, dla mnie to utopia, bo jeżeli nie ma problemu w PL kupić sprzęt za lekko 0,5mln złotych i on jest ustawiamy na pałę to później audiofilom wydaje się to co się wydaje, że słyszą.

Normalnie voodoo.

Efekt, identyczny jakby wokalistka cały czas tam była!       Nigdy nie będzie identyczny z tego powodu że trzeba by było stworzyć takie same warunki przy odsłuchu jak przy nagraniu czyli ciśnienie, wilgotność i temperaturę powietrza to też ma wpływ 😁😁😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest np. nagranie w  Carnegie Hall odsłuchujesz w domu ale czy będziesz miał takie same warunki 🤔🤔🤔  studia też się różnią akustyką  ja wiem są wytłumione kto ma takie same warunki do odsłuchu jak w studiu 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

Efekt, identyczny jakby wokalistka cały czas tam była!       Nigdy nie będzie identyczny z tego powodu że trzeba by było stworzyć takie same warunki przy odsłuchu jak przy nagraniu czyli ciśnienie, wilgotność i temperaturę powietrza to też ma wpływ 😁😁😁😁😁

Tak właśnie to zrobili, odsłuchiwali w tym samym pomieszczeniu w którym nagrywali

4 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

Jest np. nagranie w  Carnegie Hall odsłuchujesz w domu ale czy będziesz miał takie same warunki 🤔🤔🤔  studia też się różnią akustyką  ja wiem są wytłumione kto ma takie same warunki do odsłuchu jak w studiu 🤔🤔🤔

Może źle się wyraziłem, dla mnie pokój odsłuchowy jeżeli przeznaczam na niego osobne i dedykowane pomieszczenie powinien być pobudowany tak samo jak studio nagrań  - z pomiarami!

Może powinienem zadzwonić do takiej firmy.

http://www.acousticity.pl/badania/pomiary-akustyczne/

Nie rozumiem kupowania paneli akustycznych w markecie budowlanym na pałę i tak samo nie zrozumiem kupowania sprzętu audiofilskiego na pałę bo cena na to wskazuje, że jest wystarczająco drogi.

Za granicą wydaje się to być bardziej rozpowszechnione o USA nie wspominając.

https://perfectacoustic.pl/pomiary-akustyczne/

Mimo wszystko więcej aranżacji widzę pod kino domowe niż stereo.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

znalazłem filmik w historii, niestety z jakiegoś powodu został mocno wykastrowany, z tego co przed  (wokalistka) i po (pomiary), albo to inny filmik

a może to był ten z tego samego salonu z innymi kolumnami ( już nie pamiętam, w każdym razie w ten sam deseń)

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To, że kable nie mogą tak sobie luzem na podłodze - to już wiadomo ;)

audio-show-2019-124.jpg

Ale o zaślepkach ekranujących, które oczywiście poprawiają brzmienie - to ja pierwszy raz w życiu ...

Za%C5%9Blepki-audio-HiFi.jpg

I mimo że wpis nie był poważny – znaleźli się tacy, którzy wzięli go bardzo poważnie. Przy okazji – czegoś takiego jak „moment mikrofonowania” nie ma, ale brzmi mądrze!  :huh:

Zatyczki-Ton-Sk%C5%82adowy.jpg

Zaslepki-antyszumowe-1024x273.jpg

P.S   Niestety osobiście nigdy nie miałem okazji "posłuchac" zatyczek - tak więc powstrzymam się od komentarza :huh:

Edytowane przez Osmodeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wydaje mi się , że ten temat skręca trochę w złym kierunku.  

Czy ten temat ma za zadanie  obrażać, poniżać, wyśmiewać lub nawracać na jedyną słuszną modłę ? 

Jak ktoś ma taki kaprys niech kupuje sprzęt bardzo drogi, wykraczający poza pojmowanie i wartościowanie wyznawane przez typową osobę nie będącą aż takim napaleńcem w temacie audio.

Przecież ta całą audiofilia nie wzięła się z złych pobudek. Wręcz przeciwnie. Zrodziła się z pasji do muzyki, do dźwięku, do jak najwierniejszej jej reprodukcji i zaoferowania jak największej przyjemności słuchaczowi.

Czy my na tym forum zegarkowym aż tak bardzo się różnimy ? Wydając kilka/kilkadzisiąt/kilkaset tysięcy za zegarek ? 

Jesteśmy  gotowi wydać majątek na rzeczy budzące ogromne wątpliwości co do faktycznego wkładu materiałowego czty jakości wykonania. Wieczna gonitwa za lepszością w nieskończoność, a w efekcie stany przypominające  uzależnienie. Znam to sam doskonale,  zakup zegarka i  ten dreszcz przy wydaniu olbrzymiej kwoty, którą rozsądek odrzuca , świadomość że robi się coś niezrozumiałego z punktu widzenia normalnego człowieka! w dodatku  ma to charakter powtarzalny żeby znowu poczuć ten sam  dreszcz.

Naprawdę bardzo podobnie jest w świecie audio, wiem bo też w to wlazłem 😱😀  Też byłem audiosceptykiem...

Ale to nie tylko słuchanie muzyki, kupowanie sprzętu w sklepie, to też to poszukiwanie dźwięku , idealnego połączenia ulubionych cech . Mniej lub bardziej świadomie poznawanie samego siebie, swojego słuchu i wpływu sugestii na to co się słyszy. 

Peace.

Edytowane przez Muzzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Muzzy napisał(-a):

Przecież ta całą audiofilia nie wzięła się z złych pobudek. Wręcz przeciwnie. Zrodziła się z pasji do muzyki, do dźwięku, do jak najwierniejszej jej reprodukcji i zaoferowania jak największej przyjemności słuchaczowi.

Czy my na tym forum zegarkowym aż tak bardzo się różnimy ? Wydając kilka/kilkadzisiąt/kilkaset tysięcy za zegarek ? 

Tylko poszło to w złym kierunku 😞 Znaleźli się ludzie, którzy robią z innych głupków sprzedając "magiczne" rzeczy i to niestety za niemałe pieniądze.

Ja jestem podobnego zdania - jak komuś się to podoba i zależy mu na tym, żeby coś ładnie wyglądało to niech kupuje 🙂Tylko niech nie gada bzdur że podstawka pod kabel sprawiła że jego sprzęt lepiej gra 😉 O tym ta dyskusja. Bo, że głośniki czy wzmacniacz mają faktycznie wpływ na wytwarzany dźwięk to nikt tutaj nie dyskutuje, ale cała reszta to stek bzdur i robienie z ludzi idiotów 😞 To tak jakbyś powiedział, że wymiana paska na droższy w Twoim zegarku spowodowała np wydłużenie rezerwy chodu albo sprawiła że luma "świeci" mocniej i dłużej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi