Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

plose55

Oczyszczacz powietrza/ roztocza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Syn przez całą jesień zimę ta i poprzednia łapał jakieś infekcje dróg oddechowych, Porobiliśmy badania krwi i wyszła alergia na roztocza.  Podstawowe zalecenia ogarnięte, ale zastanawiam się nad wstawieniem Mu do pokoju jakiegos oczyszczacza powietrza. Ma ktos z kolegów doświadczenie w tym temacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bazant

Jako alergik i astmatyk stwierdziłem na sobie że tego typu urządzenie co miałem nie wpłynęło w żaden widoczny sposób na polepszenie stanu zdrowia. Miałem dawno temu tego typu urządzenie (wersja budżetowa) i nie wydaje mi się aby nawet po tylu latach nastąpił jakiś przełom w tym temacie.

Oczyszczacz nie usunie roztoczy z zabawek, z pościeli, z pod łóżka itd. 

U mnie w zasadzie mimo straszenia lekarzy że będę brał lekarstwa do końca życia, to paradoksalnie po ich odstawieniu (salbutamol, oxis, pulmikort itp) zacząłem się czuć lepiej. Brałem 3 razy dziennie (wziewne i tabletki)a teraz może 1-3 razy w miesiącu.

Mnie na nogi postawili lekarze z CZD w Warszawie, wiele lat temu, więc zamiast szukać jakiegoś oczyszczacza powietrza trzeba znaleźć lekarza który spróbuje usunąć przyczynę choroby a nie będzie leczył objawowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Syn przez całą jesień zimę ta i poprzednia łapał jakieś infekcje dróg oddechowych, Porobiliśmy badania krwi i wyszła alergia na roztocza.  Podstawowe zalecenia ogarnięte, ale zastanawiam się nad wstawieniem Mu do pokoju jakiegos oczyszczacza powietrza. Ma ktos z kolegów doświadczenie w tym temacie?

Zamiast oczyszczacza zapewnijcie synowi jak najmniejszy kontakt z roztoczami - wykładziny i płytki na podłogach zamiast dywanów - rolety w oknach zamiast firanek i zasłon - kanapy gładkie ze skóry, skaju, dermy i tym podobne - usuńcie obrusy i wszelakie narzuty na kanapy - jest też specjalna pościel

Do odkurzania kupcie odkurzacz z filtrem wodnym a kurze ścierajcie jak syna nie ma w domu najlepiej rano - kurze z mebli potem odkurzacz reszta na wilgotno i nie raz na tydzień tylko co drugi dzień nawet po łebkach - warto zadbać o kurz pod meblami i za szafkami 

No niestety życie z alergikiem nie jest łatwe ale trzeba o to dbać bo zaniedbanie alergii to nie przelewki 

Pozdrawiam alergik na wszystko  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaproś na prezentację do siebie sprzedawcę Rainbowa. Zobaczysz jakie zalety ma odkurzacz wodny. Możesz kupić coś w tym stylu. Rainbow, cena może totalnie zniechęcić ale idea takiego systemu odkurzanie jest bardzo fajna ponieważ kurz jest zatrzymywały w wodzie i jak mówią przedstawiciele tego sprzętu nie jest to rozkurzacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi marketerze - 180 zł co 3 m- ce to jedna z gorszych propozycji na rynku... popracuj nad ofertą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii oczyszcza powietrza. Z czystym sumieniem odradzam Daikina. Filtr który z założenia jest dożywotni wg Daikina. Po pół roku po prostu wprowadzał zapach zamiast go usunąć. Nie mam na myśli filtrów harmonijkowych wyłapujących kurz itp. koszt wymiany... 870pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat o smogu jest zamknięty, to podłączę się tutaj.

Jaki oczyszczacz powietrza możecie polecić do małego pomieszczenia (17m2) ?

Czy coś się zmieniło w kwestii oczyszczacza i nawilżacza w jednym, czy nadal nie jest to najlepszy pomysł ? https://www.sharpdirect.pl/artykuly/oczyszczacz-nawilzacz-powietrza-jednym-czy-na-pewno-dobre-rozwiazanie/index.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaproś na prezentację do siebie sprzedawcę Rainbowa. Zobaczysz jakie zalety ma odkurzacz wodny. Możesz kupić coś w tym stylu. Rainbow, cena może totalnie zniechęcić ale idea takiego systemu odkurzanie jest bardzo fajna ponieważ kurz jest zatrzymywały w wodzie i jak mówią przedstawiciele tego sprzętu nie jest to rozkurzacz.

Nabyłem to urządzenie jeszcze w połowie lat 90-tych. Jest bezawaryjne i jak wspomniano, zbiera kurz a nie go rozpyla. Nie żałuję ani jednej wydanej złotówki.

Ps. Przypomniało mi się jeszcze, że do wody która wyłapuje zanieczyszczenia możesz dodawać różne mikstury ( lecznicze bądż zapachowe) i tym sposobem je rozprowadzać w mieszkaniu :)

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam siajomi Air Purifier 2S, technologia jest na poziomie dużo droższych oczyszczaczy, laserowy czujnik cząstek, dobre filtry (3 rodzaje do wyboru), filtr spokojnie starcza na sezon w legendarnie syfnym Krakowie. Do tego wygodne sterowanie apką i ładnie wygląda, biały, wyświetlacz OLED.

Wybierasz jeden z trzech, czy są 3 "na raz"? No i jaki jest ich koszt? Jest u mnie sklep Mi w Galerii, chyba podejdę podrążyć temat ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym rankingu nie ma np. Winix P150, który wydaje się ciekawy i ma w miarę tanie filtry.

Ze względu na dodatkową suchość powietrza, skłaniałbym się do oczyszczacza i nawilżacza w jednym, dodatkowo filtry muszą być w przystępnej cenie.

Dam znać, jak się zdecyduję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym rankingu nie ma np. Winix P150, który wydaje się ciekawy i ma w miarę tanie filtry.

Ze względu na dodatkową suchość powietrza, skłaniałbym się do oczyszczacza i nawilżacza w jednym, dodatkowo filtry muszą być w przystępnej cenie.

Dam znać, jak się zdecyduję.

Podobno w modelach 2 w 1 odrobina nieuwagi i kłopot z grzybem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno w modelach 2 w 1 odrobina nieuwagi i kłopot z grzybem.

Jeżeli chodzi o przykładowo Sharpy z nawilżaczem poniekąd to prawda, ale nie ma co z drugiej strony przesadzać.

Musimy jedynie regularnie zmieniać wodę jeżeli z niego nie korzystamy, a raz na 2-3 tygodnie wyczyścić nawilżacz z osadzonego na filtrze i podstawce kamienia. Jeżeli zostawimy wodę na tydzień lub dwa i będzie sobie tam kisła - to nic dziwnego imo że grzyb się pojawi. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolega marketer się nie wysila.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość brachu

Poczytaj o generatorach ozonu. Ozon radzi sobie z roztoczami. Są firmy ozonujące mieszkania i to chyba najlepsze rozwiązanie, bo kupowanie generatora dla swoich potrzeb wiąże się z bardzo dużym wydatkiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Niektóre oczyszczacze są wyposażone również w ozonator — ściślej mówiąc funkcję sterylizacji ozonem. Jest ona bardzo skuteczna w zwalczaniu mikroorganizmów, jednak należy pamiętać, iż ozon jest gazem silnie utleniającym, z tego też względu trującym. Nigdy nie przebywaj w miejscu, gdzie działa ozonator i zawsze wietrz co najmniej godzinę pomieszczenie po ozonowaniu! Nie polecamy urządzeń z ozonatorami, gdyż stanowią one zagrożenie zdrowotne dla użytkowników, a przy bezpiecznych dla ludzi stężeniach ozonu są po prostu mało skuteczne."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość brachu

"Niektóre oczyszczacze są wyposażone również w ozonator — ściślej mówiąc funkcję sterylizacji ozonem. Jest ona bardzo skuteczna w zwalczaniu mikroorganizmów, jednak należy pamiętać, iż ozon jest gazem silnie utleniającym, z tego też względu trującym. Nigdy nie przebywaj w miejscu, gdzie działa ozonator i zawsze wietrz co najmniej godzinę pomieszczenie po ozonowaniu! Nie polecamy urządzeń z ozonatorami, gdyż stanowią one zagrożenie zdrowotne dla użytkowników, a przy bezpiecznych dla ludzi stężeniach ozonu są po prostu mało skuteczne."

Ozonatory w oczyszczaczach powietrza to bardziej chwyt marketingowy, bo tak jak napisałeś - przy bezpiecznych stężeniach takie oczyszczacze są mało skuteczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja corka jest ostrym alergikiem (roztocza) zastosowalismy profilaktycznie oczyszczacz powietrza firmy Klarta i  ozonator (ozonowanie calego domu 3 razy w roku)  leczenie zaproponowane przez lekarzy czas trwania 3lata skutecznosc 50/50 pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dosyć dobrze z oczyszczaniem powietrza radzą sobie te wszystkie wentylacje mechaniczne. Można przecież w nich stosować całkiem efektywne filtry, które wyłapują drobnoustroje chorobotwórcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.