Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
kłaliciak

Jaki gazowy grill polecacie?

Recommended Posts

Cześć. Mój stary węglowy grill dokonał żywota, pora na nowy. Stwierdziłem, że chciałbym tym razem gazowy. Kumpel ma Broil Kinga, model z wyższej półki i komfort użytkowania, szybkość przyrządzania itp. są fenomenalne.

 

I teraz nie powiem, nie bez strachu pytam pytam czy ktoś poleci mi sensowny grill gazowy w cenie powiedzmy 800-1000 pln?

Nie bez strachu, bo zaraz się znajdzie ktoś życzliwy, kto pomoże przekroczyć mi budżet :D. Mniej więcej sprecyzowałem moje wymagania- min 3 palniki, chowana butla, solidny-chciałbym żeby trochę pożył.

 

Przeglądałem min.active Dakota II, grillme, Ladnsmanny itp ale brak faworyta.

Szukam grillowego Seiko albo Orienta, mającego dobry stosunek jakość/cena. Budżetu raczej nie planuję naginać .

 

Jeśli temat zdublowalem to z proszę o przekierowanie do właściwego tematu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie lepiej węglowy nowy ? Grillowanie na gazie to nie grillowanie :P Chodzi mi o smak który daje dym z grillowania na węglu, dobrym drewnie czy brykiecie.


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie. Albo rytuał albo wygoda. Ja wybrałem gazowy grill z Castoramy za niecałe 300 PLN i nie wrócę do węglowego :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Różnica w smaku to mit - jeśli jest to na korzyść, szczególnie w przypadku niecierpliwych co rzucają wcześnie i potrawy przesiąkają smrodem różnych podpałek.  Grill gazowy jest za to wielokrotnie bardziej komfortowy w użyciu. Dym to przypalany kapiący tłuszczyk. I na gazowym również występuje choć oczywiście mniej. Co się znajduje w brykietach, podpałkach - szkoda nawet myśleć. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem na takim i na takim, u mnie węglowy wygrywa zdecydowanie. Przy tym gazowym  spędziłem naprawdę sporo czasu, bo pracowałem na nim latem za gówniarza w restauracji  10-12h dziennie przez 2 miesiące :) Wole węgiel, a najlepiej drewienka z konkretnego drzewa. Gazowy płomień to lipaaaaa, a nie grillowanie, będę się upierał przy swoim. Z drugiej strony każdy lubi co innego, wiadomo. U mnie w mieście jest jedna knajpa gdzie używają klasycznego grilla i właśnie to powoduje, że wiecznie problem ze stolikiem, w sezonie letnim to rezerwacja z kilkudniowym wyprzedzeniem. Kłaliciak nie idź w gaz !!!!!


 podpałkach - szkoda nawet myśleć. :)

 

To nie jest absolutnie konieczne do udanego grilla - czysta trucizna.


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przez trzy sezony używałem gazowego grilla kupionego na alleshit zapłaciłem około 1000zł.

Wyglądało to bardzo źle zawsze miałem pożary wewnątrz, jak się cieknący tłuszcz podpalał.

Istna masakra. Używałem gazowców nieco droższych w USA i na nich grillowało się znakomicie.

 

Co do samego smaku polecam jednak węglowy, jeśli chodzi o wygodę gazowy ale tu polecał bym kupić sprawdzony przez kogoś model. Na węglowym też inny klimat jest grillowania, trzeba się wysilić aby podpalić i utrzymywać temperaturę ale to nie gaziak.

 

Kup porządny węglowy i nie idź drogą lenistwa. 

 

Ja osobiście mam butlę gazową opatrzoną palnikiem i to służy mi do rozpalania węgla, żarcie jak naciągnie rozpałkami śmierdzi jak nafta w lampie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie lepiej węglowy nowy ? Grillowanie na gazie to nie grillowanie :P Chodzi mi o smak który daje dym z grillowania na węglu, dobrym drewnie czy brykiecie.

Dokładnie grilowanie musi być drzewie lub brykiecie. Osobiście tylko na drzewie griluje i jakoś nie mam żadnego problemu z odpaleniem. I niech ktoś nie mówi że nie ma różnicy w smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Forum jak zwykle - niezwykle pomocne :lol:  :lol: :lol:  To się chłop dowiedział jaki grill gazowy kupić. Zostać przy tradycyjnym grillu !!


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haha, poszło w drugą stronę-zamiast wydawać tysiaka kupię marketowca-allegrowca za stówkę :) Jeśli ktos ma jednak pozytywne doświadczenie z niedrogim gazowcem to chętnie posłucham.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o podpałki, to zawsze używam ekologicznych. To małe klocki drewna owinięte sianem. Palą się szybko i długo. Co więcej bez żadnych chemikaliów. A węgiel zawsze drzewny nigdy brykiet.

Edited by colector

Share this post


Link to post
Share on other sites

Węgiel drzewny bardzo stracił na jakości ciężko go rozpalić, często gaśnie, a po grillowaniu powiedzmy 4-ro godzinnym pół wiadra niedopalonego węgla wyrzucam. Używałem różnych i praktycznie to samo. Po woli właśnie na brykiet przechodzę. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Forum jak zwykle - niezwykle pomocne :lol::lol: :lol: To się chłop dowiedział jaki grill gazowy kupić. Zostać przy tradycyjnym grillu !!

Tylko grill elektryczny. Mam gazowy i węglowy i dziękuję bardzo. Choć smak z węglowego wygrywa. Dlatego z chęcią ogolę coś zawsze w gościach. Ale gdybym miał co tydzień przez pół roku rocznie wciągać te kancerogeny w domu to niechętnie.


Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rownie dobrze mozesz podtawic patelnie grilowa na plycie elektrycznej, wyjdzie na to samo. Tyle ma elektryczny grill wspolnego z grillowaniem. Też mam, dostalem od cioci bo kupila i myslalaze bedzie jak z grilla hehehe.

 

G6


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do rozpalania grilla to najlepiej sobie starter kupić albo zrobić z 5l keg-a.

 

ef059c0d246c2fd9adf769c36a45f6f4.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko ognisko. Drewno owocowe jak do wędzarni i okrąg z otoczaków. Nad tym ruszt i mamy 100% naturę.

 

 

 

 

Dym że spalonego tłuszczu jest silnie trujący, dla mnie idea grillowania w spalinach jest absurdem.


Co-Axial

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie ten palony tłuszcz to jest zdrowotna masakra. Kosma, chodzi o "klimat", grilla elektrycznego wystawiasz na ogród czy taras i dajesz z celebracją najświętszego sakramentu grillowego.


Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jaki model bo link mi nie otwiera. Jak wrażenia?

 

Otwiera sie.

Campigaz Classic LS Plus D Seria 4 2000031360

 

Tylko kolega chce Ci pomóc wydać więcej pieniędzy, bo ten grill to jest wydatek rzędu 2400 PLN

Edited by Szymon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic mi do cudzych pieniędzy.Kolega zapytał,więc powiedziałem jaki grill jest u mnie.Każdemu wg potrzeb i możliwości.Mi się podobał i było mnie stać więc kupiłem.Teraz do meritum.

Wady:

1.Dość ciężki.U mnie stacjonuje w garażu, więc kiedy robię przyjęcie w plenerze to muszę trochę się naciągać do miejsca rekreacyjnego

2.Słaba osłona przed wiatrem- jak mocno wieje potrafi  zdmuchnąć palniki.

3.Trochę gimnastyki z czyszczeniem, ale to niestety tak z grillami jest.

4.Największa wada- w pudełku ze sklepu puzzle.Drobniej rozłożyć to chyba tylko trzeba byłoby go pociąć piłką do metalu.

Zalety:

1.Ładny,elegancki.Ale to rzecz gustu.

2.4 palniki

3.Ruszt + płyta żeliwna

4.Pod palnikami 2 wysuwane szuflady na tłuszcz.

5.Szybko się nagrzewa i trzyma temp.Termometr w pokrywie.

Teraz gdybym miał kupować to chyba mniejszy, lżejszy.Ale w związku z tym, że grilluję 4-5 razy w roku przeboleję szarpaninę w czasie przemieszczania z miejsca zakwaterowania na plac działań :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak, tylko kolega podał przedział cenowy....... :)

A co do pytania - kolega ma Landmana już 6 lat i jest ok. Zadowolony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słyszałam, że niektóre gazowe grille mają aromatyzer? Podobno daje to efekt podobny do aromatu potraw z grilla węglowego. Do bloku czy na balkon pewnie wybrałabym elektryczny, ale że mam możliwość grillowania na działce - tylko węglowy. Mogę polecić grille Weber, ich oficjalny sklep https://www.top-grille.pl/ jest największym sklepem z grillami w Polsce, mają grille węglowe, elektryczne i gazowe, więc pełen asortyment.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W końcu zdecydowałem się na gazowy Activa Dakota II. Jak przyjdzie. I wypróbuję to dam znać czy lepiej czy nie niż na węglu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobry wybór. Sam planuję w tym roku kupić grill gazowy i najprawdopodobniej zdecydujemy się właśnie na ten model. Szczególnie,ze już mamy miejsce na to aby go postawić.

 

Proponowałbym jeszcze zastanowić sie nad kupnem grilla elektrycznego. Nie jest to spory wydatek, mozna uzywać również w pomieszczeniach. No i da się zrobić grillowane jedzenie nawet w zimie. 

https://www.garneczki.pl/blog/jaki-grill-elektryczny-ranking/

Edited by arbito

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grillowanie w zimę jest fajne - fakt.

Ale tracimy tą przyjemność z otwarcia grillowego sezonu wiosną :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.