Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Edmund Exley

Mistrzostwa Świata - Rosja 2018

Rekomendowane odpowiedzi

Z takimi zawodnikami powinniśmy być potęgą, ale do tego trzeba fachowców na właściwych stanowiskach.

Jestem dokładnie przeciwnego zdania. Biorąc pod uwagę zarówno indywidualne umiejętności poszczególnych zawodników (co doskonale pokazuje ich pozycja w zagranicznych klubach, w których kadrach się znajdują - bo większość rzadko gra), jak również "myśl szkoleniową" trenera Nawałki i kilku poprzedników, ta reprezentacja osiągnęła na EURO 2016 znacznie więcej niż potencjalnie powinna. Podobnie złudne wyobrażenie o jej "jakości" dawała pozycja w rankingu FIFA.

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... za ta reprezentacje powinien ktos odpowiedziec karnie, tym prezydent powinien sie zajac ....

Na to bym nie liczyl, ale jest duza szansa, ze nie zatwierdzi decyzji sedziow ;)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem dokładnie przeciwnego zdania. Biorąc pod uwagę zarówno indywidualne umiejętności poszczególnych zawodników (co doskonale pokazuje ich pozycja w zagranicznych klubach, w których kadrach się znajdują - bo większość rzadko gra), jak również "myśl szkoleniową" trenera Nawałki i kilku poprzedników, ta reprezentacja osiągnęła na EURO 2016 znacznie więcej niż potencjalnie powinna. Podobnie złudne wyobrażenie o jej "jakości" dawała pozycja w rankingu FIFA.

Miarą fachowości selekcjonerów kadry polskiej są ich kariery po-reprezentacyjne. 

Smuda - ostatnio wyrzucony w czwartoligowego RTS Widzew. 

Fornalik - powrót do Ruchu Chorzów, obecnie Piast Gliwice.

Nawałka - obstawiam jakąś z dołu Ekstraklasy. 

To są obiektywne oceny poziomu ich kwalifikacji. 

Pytanie jak wyglądałaby kariera Loewa, gdyby odszedł z kadry Niemiec? Mam wrażenie, że nie brakło by dla niego ofert z wielu topowych klubów (nie polskich ;) ).

Dobry selekcjoner to podstawa sukcesu polskiej kadry. Ostatnim fachowcem był Leo Beenhakker, który z "gwiazdą" Ebim Smolarkiem potrafił wejść do 16-tki ME. Chyba przyznasz, że wtedy mieliśmy słabszy skład?

Dlaczego nasi ostatni prezesi nie dali szansy Henrykowi Kasperczakowi, jedynemu polskiemu trenerowi z "papierami" szansy na prowadzenie kadry? Bo zbyt wiele umiał, a prezesi nie lubią kompetentnych, bo mógłby mieć swoje zdanie. A tego "dowódcy" Lato i Boniek nie lubią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie jak wyglądałaby kariera Loewa, gdyby odszedł z kadry Niemiec? Mam wrażenie, że nie brakło by dla niego ofert z wielu topowych klubów (nie polskich ;) ).

Nad przyszłością Loewa można gdybać, ale warto prześledzić kariery innych trenerów, którzy w ostatnim czasie daleko zachodzili z drużynami narodowymi. I tak np. prowadzący Argentynę w finale przeciwko Niemcom cztery lata temu Sabella po mundialu przepadł całkowicie. Jeszcze cztery lata wcześniej w finale gra Holandia, a van Marwijk po mistrzostwach sezon w HSV, później reprezentacje Arabii Saudyjskiej i Australii. Euro 2012 i Włochy w finale, a Prandelli zalicza króciutkie, ledwie kilkumiesięczne epizody w Galatasaray i Valencii. Tak naprawdę sukcesy jako selekcjoner bardzo rzadko mają przełożenie na późniejszą pracę w klubie i w drugą stronę - trenerzy wybitni w klubowej piłce, w reprezentacji bardzo często zawodzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nad przyszłością Loewa można gdybać, ale warto prześledzić kariery innych trenerów, którzy w ostatnim czasie daleko zachodzili z drużynami narodowymi. I tak np. prowadzący Argentynę w finale przeciwko Niemcom cztery lata temu Sabella po mundialu przepadł całkowicie. Jeszcze cztery lata wcześniej w finale gra Holandia, a van Marwijk po mistrzostwach sezon w HSV, później reprezentacje Arabii Saudyjskiej i Australii. Euro 2012 i Włochy w finale, a Prandelli zalicza króciutkie, ledwie kilkumiesięczne epizody w Galatasaray i Valencii. Tak naprawdę sukcesy jako selekcjoner bardzo rzadko mają przełożenie na późniejszą pracę w klubie i w drugą stronę - trenerzy wybitni w klubowej piłce, w reprezentacji bardzo często zawodzą.

Prawie mnie przekonałeś. ;) 

To co Nawałka dalej ma być na swoim stanowisku? I niczego nie zmarnował??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) na Mundial w 2022 pojedzie zupełnie nowa ekipa. O awans jestem spokojny, ale mam obawy, że w turnieju znów wypadniemy mizernie :(

...  znów naszym będzie za gorąco i wilgotno w Katarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie mnie przekonałeś. ;)

To co Nawałka dalej ma być na swoim stanowisku? I niczego nie zmarnował??

Absolutnie nie upieram się, że Nawałka powinien zostać na stanowisku, a wręcz przeciwnie - patrząc na fatalną grę i prawdopodobnie równie kiepską atmosferę w kadrze, należałoby zakończyć ten projekt możliwie jak najszybciej. Poprzednim postem chciałem tylko pokazać, że wybór selekcjonera to niestety w dużej mierze loteria i sukcesy w jednej pracy w żaden sposób nie gwarantują ich w drugiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na konferencji prasowej zaczęło się łatanie dziury błędów - było źle, bo każdy z nas miał pracowity sezon. No śmiech na sali. A Senegalczycy, Kolumbijczycy nie mieli pracowitego sezonu. Oni wręcz siedzieli z drinkiem pod palmą i czekali na Mundial.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smuda ma już 70 lat i dlatego  nie bedzie już trenerem czołowych drużyn.

Owszem bywają wyjątki jak  jeszcze starszy  Heynckes, ale on prowadził Bayern po raz 3 głownie dlatego, że  wcześniej miał wiele sukcesów z tym klubem.

Za awans  FIFA płaci  8 mln euro. Z tego 1/3 do podziału dla naszych piłkarzy. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smutne, że Boniek broni Nawałki, a to tylko trener odpowiada za wyniki, owszem piłkarze grają słabo, ale IMHO formuła pana "faken zapisz to" się skończyła. Szacunek i podziękowanie za to co zrobił, ale teraz czas na jego następcę. Wypada się, cieszyć, że odpadliśmy w grupie śmierci, przecież jakbyśmy byli z Urugwajem i Rosją, czy Portugalią, Hiszpanią, czy w innej to wtedy wstydem byłoby nie awansować... Żenada...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powtarzam od lat. Niemiecki trener to najlepsza opcja dla naszych zawodników. Niepotrzebnie zraziliśmy się Leo jako zagranicznym szkoleniowcem, on akurat prezentował filozofię gry typowo holenderską ( utrzymywania się przy piłce ) i zupełnie nie pasującą do naszych zawodników. Niemcy mają inną filozofię, oni stawiają na doskonałe przygotowanie fizyczne i motywację. Nikt techniki polskich piłkarzy nie nauczy na paru zgrupowaniach w ciągu roku - a tego próbował LEO. Trzeba sypnąć poważnymi pieniędzmi i zatrudnić dobrego niemieckiego szkoleniowca, nie Włocha, nie Francuza ani innego.

Przykładem takiego sukcesu była Grecja, mająca przeciętnych zawodników i niemieckiego szkoleniowca dokonała rzeczy niemożliwej. Nasi piłkarze potrzebują trenera przed którym wstyd będzie im się źle prezentować. Nawałka jak już pisałem jest bardziej kolegą niż trenerem to nie jest dobry sposób na naszych. Kasperczak też nic by nie osiągnął z naszymi, chodź doświadczenie ma znacznie większe od Nawałki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe co by było gdyby nasi przegrali.

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na konferencji było widać niezadowolenie połączone z oburzeniem na każde pytanie dziennikarzy. Ponoć mówili mediom, że grupa jest ciężka, ale nikt nie słuchał. Wszystkie drużyny w grupie poniżej naszej w rankingu. Dlaczego nie protestowali gdy FIFA wsadziła ich na 8 miejsce??

Jeszcze będzie tak, że stara gwardia z trenerem na czele zostanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O zawodników Rosji byłbym spokojny, na pewno grają ze wszystkich sił inaczej zsyłka na Sybir abo jeszcze gorzej...

Nie chodzi o wynik polskiej drużyny, w pierwszym meczu mieli trochę pecha. Chodzi o ich podejście do gry, o nic wiecej.

Gdyby naprawdę się starali, włożyli w mecze wszystkie siły, nikt nie miałby pretensji przecież.

Z przyjemnością oglądało się mecz Anglia Panama 6:1 i radość ze zdobytej 1 bramki.

Proponuję zapamiętać ten mecz gdyż niedługo i dla nas tak będzie wyglądał sukces...

Edit: chyba, że nasi grali że wszystkich sił, wtedy przepraszam i jedynie mogę powiedzieć, że cieszę się oglądaniem piłki nożnej raz na dwa lata :)

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 2018 tłumaczenie, ze ciężka grupa.

W 2022 (jesli sie zakwalifikujemy) wymówką będzie katarski upał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 2018 tłumaczenie, ze ciężka grupa.

W 2022 (jesli sie zakwalifikujemy) wymówką będzie katarski upał.

Mam nadzieję, że sztab szkoleniowy PZPN buszuje po necie i troskliwie notuje takie cenne wskazówki. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Urugwaj wreszcie włączył wyższy bieg. Cieszy mnie, że wreszcie odblokował się Cavani. Taki mecz był potrzebny, żeby nabrać wiatru w żagle. A bilans znakomity - 9 punktów, bramki 5:0. Teraz mogą wygrać z każdym, czuję to.

Co do biało-czerwonych wszystko już chyba zostało powiedziane. Nie są tak dobrzy, jak się wydawało. Nie są tez tak słabi, jak ich wyniki. Ale czy to się liczy? Zabraklo jednak wszystkiego. Każdy Kolumbijczyk był o klasę lepszy od polskiego odpowiednika. Szkoda, że tak to się znowu kończy.

Może być jednak jeszcze tak, że tylko Peru odpadnie z Ameryki Południowej ☺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, że sędzia jest tak nie fair dla Iranu. Mecz z Portugalią równorzędny, brak karnego dla Iranu i CR ocalony od czerwonej. Po prostu ma wygrać Portugalia i koniec. Ot cała piłka - kasa rządzi.

Edit. Brawo Iran, jest moc

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jaja, uciekli spod topora.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niesamowite, Iran i Maroko pokazały jak walczyć... Z przeciwnikami z samego topu. Szkoda słów,

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez Edmund Exley
      Koledzy, warto może kontynuować naszą tradycję i wielkim turniejom poświęcić osobny temat. Euro będzie oczywiście dominować, ale jeśli ktoś będzie też zainteresowany Copa America, to również może podzielić się refleksjami. Ja np. liczę na tym turnieju na triumf Urugwaju.

Przydatne linki:
      https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Euro_2024
      https://sport.tvp.pl/transmisje/pilka-nozna
      https://pl.wikipedia.org/wiki/Copa_América_2024

Wielu z nas zastanawia się na pewno nad tym, jak na Euro wypadnie Polska i kto jest głównym faworytem do zdobycia mistrzostwa.
    • Przez Edmund Exley
      Ja wiem, że to niesłuszne
      Stanisław Barańczak

Panowie - wszyscy wiemy, jak jest. Ale może uda nam się zachować tradycję i w ten sposób wyrazić naszą autoteliczną futbolową pasję.

Składy:
      https://www.fifa.com/fifaplus/en/tournaments/mens/worldcup/qatar2022/teams

Transmisje:
      https://sport.tvp.pl/64461650/gdzie-ogladac-ms-2022-plan-transmisji-mundialu-w-tv-online-aplikacji-i-hbbtv-w-tvp

Mój typ na Mistrza: Brazylia
      Kibicuję, żeby Mistrzem został/została: Urugwaj
      Polska: faza grupowa
      Król strzelców: Neymar
    • Przez Edmund Exley
      Zaczęło się.
    • Przez Edmund Exley
      Rok temu komentowaliśmy tutaj: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/121325-copa-america-2015/?hl=%2Bcopa+%2Bamerica

Teraz edycja z okazji 100. rocznicy pierwszego turnieju. Prawdopodobnie będzie w cieniu Euro i obawiam się, że nie będzie stała na najwyższym poziomie. No ale Copa to Copa, na swój temat zasługuje. Właśnie zaczyna Urugwaj, czyli jakby dopiero się impreza zaczynała 

Znaczek:

Składy:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Copa_Am%C3%A9rica_Centenario_squads

Plan transmisji:
      https://sport.tvp.pl/25633658/rozpoczyna-sie-copa-america-centenario-transmisje-w-tvp

Wyniki i składy z turnieju w 1916 można przypomnieć sobie tutaj: https://pl.wikipedia.org/wiki/Copa_Am%C3%A9rica_1916
    • Przez Edmund Exley
      Drodzy Koledzy,

temat niszowy, ale potrzebny - Copa America to wspaniały turniej, warto poświęcić mu odrębne miejsce.

Początek już 11 czerwca - na inaugurację Chile-Ekwador (u nas będzie to już 12 czerwca). Finał 4 lipca.

Logo i maskotka:

Skład grup:
      Grupa A: Chile, Boliwia, Ekwador, Meksyk
      Grupa B: Argentyna, Jamajka, Paragwaj, Urugwaj
      Grupa C: Brazylia, Kolumbia, Peru, Wenezuela

Składy drużyn są tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Copa_Am%C3%A9rica_2015_%28sk%C5%82ady%29
      Plan transmisji: http://sport.tvp.pl/20393572/copa-america-2015-sprawdz-plan-transmisji

Zapraszam do dzielenia się spostrzeżeniami, prognozami, sympatiami. Nie ma Niemców, kibicować można wszystkim. W miarę możliwości będę wrzucał jakieś migawki z historii, fragmenty meczów i archiwalne zdjęcia.

Dodam, że mam nadzieję, iż tytuł obroni Urugwaj, choć trzeba powiedzieć, że największym minusem zbliżającego się turnieju będzie brak Luisa Suareza. To efekt kary (moim zdaniem niewspółmiernie wysokiej do czynu) za incydent na Mundialu w Brazylii. O Urugwaju postaram się napisać parę słów w najbliższych dniach.

Życzę ciekawej dyskusji i dobrej piłki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.