Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

russell.ryan

ETA 2824 czy Powermatic 80?

Rekomendowane odpowiedzi

Jednym słowem - nie ma się czego obawiać - kupować - nie martwić się - dzięki Zeno. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

I nosić ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z technicznego punktu widzenia, inżynieria modelowania czasu życia produktu zawsze w modzie. Po co komu zegarki, które będą chodzić 20-30 lat skoro można sprawić, że...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co komu zegarki, które będą chodzić 20-30 lat skoro można sprawić, że...

Nie o to tu chodzi, bo wiadomo, ze są zegarki takie na pokolenia i takie na rok. Rzecz w tym, żeby kupujący/posiadacz mając wybór wiedział za co płaci/co nosi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

No właśnie! To lepiej by włos był z monokrzemu i wolny a podzespół balansu nie miał przesuwki regulacyjnej i ewentualne odchyłki trzeba było trymować mikroregulowanymi masami na kole czy też lepiej by włos był metalowy ze stopu i była stosowna przesuwka?

Kotwica wykonana stal + żywica + kamień czy plastik? No i jak do tego mają się "plastikowe" panewki np. w sztucznych stawach biodrowych? To jaki mają mieć średni przebieg użytkowy? Ktoś to w ogóle sprawdzał szybkość zużycia czy też tak sobie wpisał do broszury, katalogu?

To ile lat wytrzymają sprzęgiełka naciągu automatycznego ETA2824-2 normalnie użytkowanego zegarka?

Jeżeli już ETA2824-2 będzie trwalsza od PM80 to nie jakoś kosmicznie.

Jak producent chciałby to postarzyłby 2824 tak, że nawet by się nikt nie spostrzegł a mechanizmy by się rozlatywały. A już na pewno serwisant nie wykombinowałby różnic w nowych mechanizmach za pomocą lupy x10. Nie musi psuć się ta sama część :) .

Aby na pewno celem producenta PM80 była tandetyzacja nowego mechanizmu i tylko z tego powodu postanowił wstawić plastikową kotwicę? A może znów postanowił, rzecz jasna producent, spozycjonować klientów? Wprowadzając piramidę prestiżu nie tylko góra-dół ale również nieco w bok :) ?

Tak wiele pytań i tak mało odpowiedzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie każdy Powermatic 80 ma plastikowe części. Dla przykładu nie ma go w C07.611 stosowanym w zegarkach Rado. Nie ma też wersji "chronograf'. Zakładam, że chodzi Ci o "chronometr"  :)

Czy zegarki MIDO tez z c07.611 są full metal?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Wedle mojej wiedzy, to ten sam werk, więc pewnie tak :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie o ile Wam spóźnia sie/spieszy Powermatic 80 i czy w porownaniu z ww ETA wypada lepiej czy gorzej, czy porównywalnie?

I od ilu sekund mozna powiedziec, ze zegarek nie spelnia normy dokladnosci?

Dzieki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

W mojej ocenie to nie jest dobrze postawione pytanie. Eta występuje w kilku wersjach: Standard, Elabore, TOP i COSC. Sam kiedyś się zastanawiałem, jak to jest w przypadku Powermatica? To bez wątpienia zmodyfikowana Eta, najczęściej z obniżoną do 21600 bhp częstotliwością pracy i plastikowymi elementami (nie zawsze, bo dla przykładu w C07.611 ich nie ma). Ale czy i w przypadku tego Powermatica mamy rózne wersje? Jeśli nie, to którą Etę z nim porównywać? U mnie pod tym względem najlepiej wypada Tudor z 2824-2 w wersji TOP (+1s/24h).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mido dla caliber 80 podaje - 4/+6s dla wersji COSC i - 10/+30s dla wersji bez certyfikatu. W moim egzemplarzu bez COSC chyba nigdy nie było większej odchyłki niż 5s na dobę.

Wysłane z mojego H8324 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mierze az tak dokladnie odchylek dobowych ale Powermatic 80, ktorego mam to jeden z moich najdokladniejszych zegarkow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja ETA C07.611 (w Rado):

post-92718-0-20949700-1570200867_thumb.png

Ponieważ w określonych pozycjach spieszy, a w określonych spóźnia, odpowiednio go odkładając zawsze pokazuje dobry czas. Wystarczy tylko trochę przypilnować i korekty czasu robię tylko przy zmianie czasu. Mam go 2,5 roku (od nowego) i cały czas działa tak samo, bez zmian.

A jak wypada na tle innych? Mocno to zależy jak zdefiniujesz kryteria.

Dla przykładu - mój L888 (czyli zmodyfikowana ETA 289x) robi od +1,0 do +5 s/d. Niby lepiej. Ale zawsze spieszy, więc po dwóch miesiącach jest z 80-90s do przodu i trzeba go korygować.

To który lepszy?

"Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta." - Stanisław Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mierze az tak dokladnie odchylek dobowych ale Powermatic 80, ktorego mam to jeden z moich najdokladniejszych zegarkow.

Ja tak samo. Kiedy noszę Orient Stara to po kilku dniach musze delikatnie wyregulować bo troche spieszy. Kiedy natomiast noszę przez kilka dni Tissota z P80 ten problem nie istnieje w ogóle. Odchyłki, o ile jakieś są - są niezauważalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Tissot chemin na Powermatic80 z certyfikatem COSC jak na moje potrzeby jest bardzo dokładny. Noszony na zmianę z innymi zegarkami nie robie korekt czasu. Chociaż dla mnie +/- 1 minuta nie robi różnicy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sama odpowiem sobie przynajmniej częściowo po wizycie u zegarmistrza

Precyzja chodu Powermatica może się wahac od -10 do +20 s/24h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm.. jeśli powermatic ds-80 spóźnia się więcej niż 10 sek, staje się to dość irytujące. Lepiej, gdyby spieszył...

Czy jest to podstawą reklamacji nowego zegarka?

I jesli tak - czy da się to wyregulować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się wyregulować ale w Powermaticu jest to trochę trudniejsze, zegarmistrz musi mieć wiedzę i sprzęt (chodzi o zablokowanie koła balansu podczas przesuwania na nim śrubek celem zmiany momentu bezwładności).

Jeśli zegarek późni się więcej niż granice podane przez producenta regulacja powinna buc wykonana w ramach gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie są odchylki w certinie wg specyfikacji? Masz cocs, czy zwykła wersję?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zwykła wersja, nie cocs. Ale certina podaje: POWERMATIC 80

Innowacyjny kaliber automatyczny Powermatic 80 jest nie tylko bardzo precyzyjny, lecz także oferuje 80-godzinną rezerwę chodu

https://www.certina.com/pl-pl/expertise

-10s/24h to nie jest bardzo precyzyjnie. Poza tym skoro rezerwa jest na ponad 3 dni, dobrze by było nawet przy nienoszonym zegarku mieć dokładny chód, a nie opóźnienie już ponad pół minuty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety dokladnosc na poziomie -10s / 24h to szczerze mowiac bez dramatu  dla zegarka mechanicznego aczkolwiek z wlasnego doswiadczenia i tego, co czytam w internecie ETA C07.111 (czyli Powermatic 80) jest dosc precyzyjna.

Jesli chcesz miec cos super dokladnego to niestety trzeba siegac po wersje COSC, gdzie odchylki sa gwarantowane standardem (-4s / +6s) ale i placisz za to, albo kupic kwarca (badz nawet UHP / VHP super dokladnego kwarca).

Dla spokoju sumienia napisz do wsparcia technicznego Certiny i sie okaze czy wezma na regulacje czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Ten "innowacyjny" kaliber to pewnie c07.111 z plastikiem w środku. Bazą jest Eta 2824-2, w porównaniu z którą c07.111 pracuje z niższą częstotliwością, ma mniej kamieni - 23 no i oczywiście wydłużoną rezerwę chodu. A te 10 s, no cóż, mogę tylko zakładać, że jednak mieści się to w normie dla tego werku  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ETĘ 2824-2 spokojnie wyregulujesz u średniej klasy zegarmistrza do +1/+5 sek na dobę bez zbędnego certyfikatu COSC, który miał rację 50 lat temu, gdy zegarki były bardziej niedokładne. P80 niestety już w ten sposób nie wyregulujesz.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-10s/24 to nie jest jakiś zły wynik dla zegarka mechanicznego, owszem bywa lepiej, ale i gorzej w tej kwestii. Ja bym nie kruszył kopii jak wyjdzie ponad minuta spóźnienia na tydzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak odkladasz zegarek na noc? Z reguly sa pewne niewielkie roznice w zaleznosci od tego jak zegarek lezy.

Z reguly tarcza w gore lub w dol na plasko jest ciut szybciej, koronka w gore (w dol ciezko) ciut wolniej.

Mozesz probowac poszukac najlepszej pozycji do odkladania zegarka na noc zeby skompensowac troche to -10 sek.

fa75ac7ce944204425c296d9998fc170.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuję pokombinować z odkładaniem. Dotychczas odkładany zawsze na płasko tarczą w górę. No i noszony prawie cały dzień. Dziś przy odbiorze innych zagarków zegarmistrz powiedział, że wpływ na precyzję może też mieć temperatura otoczenia i ten sam zegarek może w lecie zacząć przyspieszać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.