LESKOS 3470 #10126 Napisano 27 Lipca 2022 (edytowane) Jak nie zaschnie, wilgotna szmatka, tamponik, patyczek do uszu ( wystarczy woda), po 2-3h można użyć spirytusu. Zawsze zmywa, ale i bywa nieprzewidywalny w skutkach aceton - więc ostrożnie. Można użyć też zmywacza powłok akrylowych. Delikatne korekty i zafalowania linii (najlepiej 1 do 2h po zrobieniu) skalpelem poprawiamy. Przy rysowaniu używaj koniecznie linijki lub ekierki do kreślenia (z wycięciem ) żeby nie zalało tuszem. Łuki poprawiaj używaj krzywek no i najlepiej stary dobry cyrkiel ze SKALI lub KINEKSu z końcówką pod rapidografy. Podkład lekko odtłuścić trzeba przed "malowaniem" ... Powodzenia Ps. Pamiętaj o bardzo dokładny myciu i czyszczeniu rapidografów po użyciu. Po skończeniu delikatnie trzeba rozłożyć końcówkę namoczyć i wypłukać . Jak zaschnie to przy tych średnicach może być problem, szczególnie po użyciu tuszu akrylowego. Edytowane 27 Lipca 2022 przez LESKOS 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10127 Napisano 27 Lipca 2022 Godzinę temu, LESKOS napisał(-a): Jak nie zaschnie, wilgotna szmatka, tamponik, patyczek do uszu ( wystarczy woda), po 2-3h można użyć spirytusu. Zawsze zmywa, ale i bywa nieprzewidywalny w skutkach aceton - więc ostrożnie. Można użyć też zmywacza powłok akrylowych. Delikatne korekty i zafalowania linii (najlepiej 1 do 2h po zrobieniu) skalpelem poprawiamy. Przy rysowaniu używaj koniecznie linijki lub ekierki do kreślenia (z wycięciem ) żeby nie zalało tuszem. Łuki poprawiaj używaj krzywek no i najlepiej stary dobry cyrkiel ze SKALI lub KINEKSu z końcówką pod rapidografy. Podkład lekko odtłuścić trzeba przed "malowaniem" ... Powodzenia Ps. Pamiętaj o bardzo dokładny myciu i czyszczeniu rapidografów po użyciu. Po skończeniu delikatnie trzeba rozłożyć końcówkę namoczyć i wypłukać . Jak zaschnie to przy tych średnicach może być problem, szczególnie po użyciu tuszu akrylowego. O pieruna .. Straśnie skomplikowane 😵💫. Chyba hybryda łatwiejsza dla mnie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #10128 Napisano 27 Lipca 2022 No tak ale hybrydą cyferek nie namalujesz i nie poprawisz idealnie. 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #10129 Napisano 27 Lipca 2022 Leszku - Gosia nie namaluje - spójrz na jej pazurki - za takie stwierdzenie to bym Ci oczy wydrapał 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10130 Napisano 27 Lipca 2022 (edytowane) 48 minut temu, LESKOS napisał(-a): No tak ale hybrydą cyferek nie namalujesz i nie poprawisz idealnie. Najpierw robię konturowanie. Potem wypełniam mikropedzelkiem. Potem pod lampę. Pewnie jest to mniej dobra metoda niż tusz ale jak sie baba uprze to padnie na tfasz ale zrobi 🤭😋.. Wolę jednak pisaki kreślarskie i permanentne na tarczach srebrzonych, fajnie się poprawia cyfry Edytowane 27 Lipca 2022 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #10131 Napisano 27 Lipca 2022 😉 Ale koła minutowego to już za "Chiny Ludowe" nie zrobisz konturówką - na to trzeba 0,2 mm. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10132 Napisano 27 Lipca 2022 (edytowane) 52 minuty temu, LESKOS napisał(-a): 😉 Ale koła minutowego to już za "Chiny Ludowe" nie zrobisz konturówką - na to trzeba 0,2 mm. No bez cyrkla siem nie umi koła 🤭🤗 Tutaj właśnie odpuściłam próby obrysowania. Lepiej tak niz "ekg" na obwodzie 😂 Pisak 0,2 chyba mam 🤔 Edytowane 27 Lipca 2022 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #10133 Napisano 27 Lipca 2022 Brakuje Ci zatem takiego cyrkla za parę złotych... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10134 Napisano 27 Lipca 2022 51 minut temu, LESKOS napisał(-a): Brakuje Ci zatem takiego cyrkla za parę złotych... No tak 😄✌️. Mam tylko dylemat- jak osadzić ostrze cyrkla w otworze tarczy żeby nie "latało"? Otwór ma parę mm i co zrobić zeby trwale umocowac cyrkiel, a tarcza sie nie przesuwala względem cyrkla? 🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6108 #10135 Napisano 27 Lipca 2022 Zakleic I na nowo wyznaczyc srodek 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10136 Napisano 27 Lipca 2022 29 minut temu, mkl1 napisał(-a): Zakleic I na nowo wyznaczyc srodek Hmm.. no tak 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #10137 Napisano 27 Lipca 2022 Ja bym środek tarczy zaślepił jakimś korkiem, lub miękkim drewnem, czymś w co można wbić cyrkiel. Pozdrawiam Jacek 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #10138 Napisano 27 Lipca 2022 Obyło się bez skrobania, ósemka poprawiona Jak się wyuczę w akrylożelach, to się wezmę też za tło, ale teraz w naturalnych warunkach i tak prawie nic nie widać tego zażółcenia. Częściowo wytartej sygnatury sprzedawcy / zegarmistrza za nic nie tykam, niech świadczy o wieku zegara 🙂. Rapidografy umyte, chyba na krócej niż kolejne ćwierćwiecze... 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10139 Napisano 27 Lipca 2022 Godzinę temu, Lamela napisał(-a): Obyło się bez skrobania, ósemka poprawiona Jak się wyuczę w akrylożelach, to się wezmę też za tło, ale teraz w naturalnych warunkach i tak prawie nic nie widać tego zażółcenia. Częściowo wytartej sygnatury sprzedawcy / zegarmistrza za nic nie tykam, niech świadczy o wieku zegara 🙂. Rapidografy umyte, chyba na krócej niż kolejne ćwierćwiecze... Super! 🤩😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10140 Napisano 27 Lipca 2022 3 godziny temu, JASI napisał(-a): Ja bym środek tarczy zaślepił jakimś korkiem, lub miękkim drewnem, czymś w co można wbić cyrkiel. Pozdrawiam Jacek Jak korek, to korek - użyć tego prawdziwego korka..... najlepiej po starym dobrym winie 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #10141 Napisano 27 Lipca 2022 (edytowane) Gosia Kładziesz na desce (może być stolnica do ciasta) kartę papieru milimetrowego (ostatecznie może być w kratkę z zeszytu - nieduża 5 x 5 cm i taśmą przyklejasz do podkładu . Wokół kartki dajesz 4 paski taśmy klejącej dwustronnie - najlepiej takiej grubszej. Tarczę mocujesz do tej taśmy (kładziesz na niej po prostu) celując tak aby otwór wskazówki był wycentrowany na przecięciu linii (tych na kartce). A dalej to jak w szkole ... kółeczko , kółeczko ...😇 Edytowane 27 Lipca 2022 przez LESKOS 3 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10142 Napisano 27 Lipca 2022 23 minuty temu, LESKOS napisał(-a): Gosia Kładziesz na desce (może być stolnica do ciasta) kartę papieru milimetrowego (ostatecznie może być w kratkę z zeszytu - nieduża 5 x 5 cm i taśmą przyklejasz do podkładu . Wokół kartki dajesz 4 paski taśmy klejącej dwustronnie - najlepiej takiej grubszej. Tarczę mocujesz do tej taśmy (kładziesz na niej po prostu) celując tak aby otwór wskazówki był wycentrowany na przecięciu linii (tych na kartce). A dalej to jak w szkole ... kółeczko , kółeczko ...😇 Achaa 😃. Super pomysł Dzięki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10143 Napisano 4 Sierpnia 2022 Taki fajny stojący się pokazał ......... no ale mieszkanie nie z gumy , więc nie da się . ........ w takim kółku nad tarczą , to chyba data i taki znak , że nie wiem czy to za sygnaturę uważać , czy co ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #10144 Napisano 4 Sierpnia 2022 Fajny. Mój stojący nabytek z marca do tej pory nie wyszedł z piwnicy - moja lepsza połowa twierdzi, że miejsca nie ma 🤥. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10145 Napisano 4 Sierpnia 2022 19 minut temu, Lamela napisał(-a): Fajny. Mój stojący nabytek z marca do tej pory nie wyszedł z piwnicy - moja lepsza połowa twierdzi, że miejsca nie ma 🤥. Ooooo ☹️ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #10146 Napisano 8 Sierpnia 2022 (edytowane) Teraz ja Porady potrzebuję. Mam takiego Gustava B. Wreszcie!!! Nr305839 wskazuje na to produkcji 1864. Wygląda jak na zdjęciu, czyli bieda edyszyn. Ktoś to bardzo skuteczne unowocześnił i pozbawił wszelkich dodatków. Ma ktoś z Was w swojej kolekcji taki lub podobny zegar albo zdjęcie, rycinę obrazującją stan fabryczny skrzyni? Edytowane 8 Sierpnia 2022 przez Sir Gresek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10147 Napisano 8 Sierpnia 2022 (edytowane) Ojjj, ale to będzie młodszy, bo jest z Braunau, a tam inna numeracja była. Ja akurat, nie znam się na ich numerowaniu. Koledzy pomogą z pewnością. Edytowane 8 Sierpnia 2022 przez PM1122 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #10148 Napisano 8 Sierpnia 2022 1902 rok. Tabele są w temacie "Zanim zadasz pytanie..." Jak z Braunau to powinny być inne wagi i soczewka, wskazówki pewno też... Pozdrawiam Jacek 3 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #10149 Napisano 8 Sierpnia 2022 Oj, Czyli składak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10150 Napisano 8 Sierpnia 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, Sir Gresek napisał(-a): Oj, Czyli składak No, niekoniecznie. Wygląda na tz. biurowy-gabinetowy. Trzeba sprawdzić ,, po śladach" , czy są ślady po innym wieszaku, itd. itp. Czy wagi i soczewka są złe , to akurat nie wiem, ale nie zakładałbym od razu, że wymienione i składak . Więc, zrób parę zdjęć, a koledzy którzy z tymi zegarami są bardziej zapoznani, pewnie się odezwą. Edytowane 8 Sierpnia 2022 przez PM1122 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach