mkl1 聽聽 5302 #10976 Napisano 25 Lipca 2023 Jak obracasz balansem to uruchamiana jest kotwica? , a ko艂o wychwytowe si臋 przesuwa?/kr臋ci?. Mo偶an te偶 ruszyc聽 a nawet lepiej)ko艂em tzw sekudowym聽 i zobaczyc czy kotwica przejmuje si艂臋 nap臋du a balans jest uruchamiany... 聽 0 Cytuj Pozdrawiam Mirek Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
cjareck 聽聽 1502 #10977 Napisano 25 Lipca 2023 Gdy rusza艂em kotwice p臋set膮, rusza艂o si臋 ko艂o wychwytowe i sekundowe. Gdy ruszam ko艂em sekundowym, rusza si臋 ko艂o wychwytowe, kotwica drga i drga balans, ale kotwica nie chce pu艣ci膰 ko艂a wychwytowego. Nie pozwala mu przeskoczy膰 0 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
mkl1 聽聽 5302 #10978 Napisano 25 Lipca 2023 Nie skrzywi艂e艣 czego艣??? 聽Na podstawie fotek.. ci臋zko mi pomaga膰.. ja jestem tylko amatorem, dlatego wol臋 mie膰 mechanizm w r臋ce... 聽 1 Cytuj Pozdrawiam Mirek Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
cjareck 聽聽 1502 #10979 Napisano 25 Lipca 2023 hmm celowo nic nie wygina艂em na pewno. Przypadkowe uszkodzenie mog艂o mie膰 miejsce, to delikatne rzeczy, a ja niezdara jestem. No nic, rozkr臋c臋 i przeanalizuj臋 poszczeg贸lne cz臋艣ci jeszcze raz osobno. Mo偶e znajd臋 przyczyn臋. 0 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Anansi 聽聽 3398 #10980 Napisano 25 Lipca 2023 Mo偶e tutaj co艣 znajdziesz? Je偶eli nie, to szukaj dalej pod has艂em floating balance. 聽 https://theindex.nawcc.org/Articles/Murray-hermle.pdf 聽 https://docplayer.net/56244720-Hermle-floating-balance-summary-of-inspection-diagnosis-cleaning-and-repair-procedures-prepared-by-david-robertson.html 1 Cytuj Tolerancja musi by膰 nietolerancyjna wobec nietolerancji. N臎mec z Kr谩lovce Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
cjareck 聽聽 1502 #10981 Napisano 25 Lipca 2023 7 minut temu, Anansi napisa艂(-a): Mo偶e tutaj co艣 znajdziesz? Je偶eli nie, to szukaj dalej pod has艂em floating balance. Dzi臋ki! Opisane i wyja艣nione rysunkami. Ju偶 widz臋, 偶e u mnie "guard pin" dotyka "safety roller" i to pewnie jest problemem. Teraz musz臋 znale藕膰 spos贸b na jego rozwi膮zanie. 1 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
PM1122 聽聽 1785 #10982 Napisano 28 Lipca 2023 A co to za kula ? 馃聽 1 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
LESKOS 聽聽 3470 #10983 Napisano 28 Lipca 2023 Chyba ze cztery lata ju偶 si臋 temu pojawi艂o takie C脫艢 馃槈聽 聽 1 Cytuj Czasem lepiej powiedzie膰 co艣, nie m贸wi膮c NIC!聽聽馃 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Marek Szajerka 聽聽 883 #10984 Napisano 28 Lipca 2023 Nie moja dzia艂ka, ale z identycznym si臋聽spotka艂em. By艂 to wyr贸b przypuszczalnie chi艅ski, 2 po艂 XX w. 1 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
erzlot 聽聽 297 #10985 Napisano 28 Lipca 2023 na pewno chi艅czyk, ja sie nabra艂em, jest nierozbieralny 2 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
mkl1 聽聽 5302 #10986 Napisano 28 Lipca 2023 Teraz, erzlot napisa艂(-a): na pewno chi艅czyk, ja sie nabra艂em, jest nierozbieralny Ka偶dy jest "rozbieralny"聽 to tylko zale偶y od techniki rozbeirania... 3 Cytuj Pozdrawiam Mirek Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Sir Gresek 聽聽 164 #10987 Napisano 29 Lipca 2023 14 godzin temu, PM1122 napisa艂(-a): A co to za kula ? 馃聽 Podobne cudo kupi艂em na wyspie w TKMaxx. 聽 5 godzin temu, erzlot napisa艂(-a): na pewno chi艅czyk, ja sie nabra艂em, jest nierozbieralny Jest rozbieralny. Wewn膮trz zwyk艂y "quartz". Obejm膮 typu "r贸wnik" jest gwintowana i po艂udniow膮 p贸艂k贸l臋 mozna odkrecic, i np. wymienic bateri臋. Zdj臋cia do艂膮cz臋 w czwartek, bo zaczn臋聽urlop w PL. 12 godzin temu, Marek Szajerka napisa艂(-a): Nie moja dzia艂ka, ale z identycznym si臋聽spotka艂em. By艂 to wyr贸b przypuszczalnie chi艅ski, 2 po艂 XX w. Ja taki kupi艂em w sklepie z dekoracjami do domu, po roku 2014. N贸wka. 2 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
PM1122 聽聽 1785 #10988 Napisano 29 Lipca 2023 (edytowane) Czyli, robi膮 ludzi w kulki.聽 Edytowane 29 Lipca 2023 przez PM1122 3 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
erzlot 聽聽 297 #10989 Napisano 29 Lipca 2023 Ja kupi艂em mechaniczny a nie kwarcowy. Nie by艂 rozbieralny, bo pier艣cie艅 mosi臋偶ny by艂 niepodzielny. Musia艂 by膰 zagnieciony/zawalcowany na p贸艂kulach szklanych. 0 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Anansi 聽聽 3398 #10990 Napisano 29 Lipca 2023 Ja gdzie艣 mam "w magazynie" tak膮 rozkr臋caln膮 kulk臋. Wiedzia艂em co kupuj臋, bo sprzedaj膮cy mia艂 setki identycznych. By艂a na tyle tania, 偶e 膰wiczy艂em na niej rozbieranie mechanizmu, monta偶 wskaz贸wek itd. Tak szczerze, to mi to nic nie da艂o, bo pomimo tego, 偶e kulka prze偶y艂a, to nigdy nie wzi膮艂em si臋 za inne mechanizmy zegarkowe. 0 Cytuj Tolerancja musi by膰 nietolerancyjna wobec nietolerancji. N臎mec z Kr谩lovce Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
cjareck 聽聽 1502 #10991 Napisano 30 Lipca 2023 W dniu 25.07.2023 o 17:26, mkl1 napisa艂(-a): Mo偶an te偶 ruszyc聽 a nawet lepiej)ko艂em tzw sekudowym聽 i zobaczyc czy kotwica przejmuje si艂臋 nap臋du a balans jest uruchamiany... Po kilkudziesi臋ciu takich zabawach i lekkiej korekcie ustawienia kotwicy zegar ruszy艂. Tj. to, co z艂o偶y艂em, czyli sama przek艂adnia chodu. Musz臋 go jeszcze raz rozkr臋ci膰, uzupe艂ni膰 o reszt臋 element贸w, wyczy艣ci膰 i porz膮dnie nasmarowa膰. Zosta艂 jeszcze problem wstawiania z臋b贸w, kt贸ry pokona艂 mnie dwa razy - wstawka za ka偶dym razem odpada艂a w trakcie szlifowania. Ale to dlatego pewnie, 偶e ko艅c贸wka wygl膮da |_| zamiast /_\ Spr贸buj臋 po膰wiczy膰 na blaszce zabaw臋 pi艂膮 w艂osow膮, 偶eby osi膮gn膮膰 taki efekt. 聽 Zastanawiam si臋 jednak, co spowodowa艂o utrat臋 tych z臋b贸w. Najpierw my艣la艂em, 偶e to ja przy pr贸bie spuszczenia napi臋cia spr臋偶yny. Nie mniej jednak by艂a spr臋偶yna chodu, a ko艂o dotyka b臋bna spr臋偶yny bicia, kt贸ra by艂a p臋kni臋ta. Czyli chyba nie jest mo偶liwe, 偶ebym to zrobi艂 ja, prawda? Sta艂o si臋 to, gdy poprzedniemu w艂a艣cicielowi zegara p臋k艂a spr臋偶yna bicia? 3 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
PM1122 聽聽 1785 #10992 Napisano 30 Lipca 2023 je艣li te z臋by by艂y przy b臋bnie bicia , to znaczy , 偶e by艂y ju偶 wcze艣niej wy艂amane , a Ty jeste艣 niewinny !聽 Wychodzi na to , 偶e mia艂e艣 szcz臋艣cie , bo kluczyk si臋 wysmykn膮艂 , ale si艂a posz艂a na palce , a nie na z臋by k贸艂 . Ps. ..spokojnie popr贸buj sobie na czym艣 zrobi膰 pr贸bne wstawki . Lepiej jak wstawka wchodzi ciasnawo i wtedy lut. Dojdziesz sam do tego czym najlepiej - jakimi narz臋dziami . Zwykle kilkoma ... i pi艂k膮 w艂osow膮 i pilniczkami i nawet no偶ykiem traserskim z wyszczerbionym ostrzem , co b臋dzie dzia艂a膰 jak pi艂ka. 5 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
PM1122 聽聽 1785 #10993 Napisano 4 Sierpnia 2023 呕ona mnie zaskoczy艂a 鈽癸笍... Nakr臋ci艂a zegary, bo si臋 zatrzyma艂y. Poczeka艂a na w艂a艣ciw膮 godzin臋 i pu艣ci艂a w ruch. Ale, gdy o p贸艂godzinie, zegar wybi艂 pe艂n膮, to cofn臋艂a wskaz贸wk臋 minutow膮 i jeszcze raz j膮 na cyfr臋 6. No i zadowolona, bo wybi艂o p贸艂 godziny.聽 A ja oblany zimnym potem, jak j膮 s艂ucha艂em.聽 5 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Sir Gresek 聽聽 164 #10994 Napisano 5 Sierpnia 2023 Sp贸藕nione fotki kuli Ot i ca艂a tajemnica "zabytkowej" kuli z 2015 r. 1 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
LESKOS 聽聽 3470 #10995 Napisano 5 Sierpnia 2023 No tak,聽馃槈聽ale czas wskazywa艂 馃槈聽 1 Cytuj Czasem lepiej powiedzie膰 co艣, nie m贸wi膮c NIC!聽聽馃 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2548 #10996 Napisano 5 Sierpnia 2023 (edytowane) 35 minut temu, LESKOS napisa艂(-a): No tak,聽馃槈聽ale czas wskazywa艂 馃槈聽 聽 A komu w drog臋, to czasem -聽temu ju偶 nie najwyzszy czas??? 馃槃鉁岋笍鉁岋笍 Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez Yodek 0 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Sir Gresek 聽聽 164 #10997 Napisano 5 Sierpnia 2023 10 godzin temu, LESKOS napisa艂(-a): No tak,聽馃槈聽ale czas wskazywa艂 馃槈聽 P贸ki elektron贸w w baterii starczy艂o 0 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
PM1122 聽聽 1785 #10998 Napisano 6 Sierpnia 2023 Becker ,.... , ale czy ta tarcza ? 0 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
LESKOS 聽聽 3470 #10999 Napisano 6 Sierpnia 2023 (edytowane) Chyba nie, wygl膮da mi na wydruk na folii, mo偶liwe, 偶e naklejony na "wyczyszczonym" metalowym podk艂adzie. Nie powinno by膰 problemu ze znalezieniem zamiennika lub je艣li kto艣 si臋 chce odtworzeniu/rekonstrukcji聽... 馃槈.聽 Edytowane 6 Sierpnia 2023 przez LESKOS 1 Cytuj Czasem lepiej powiedzie膰 co艣, nie m贸wi膮c NIC!聽聽馃 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Anansi 聽聽 3398 #11000 Napisano 6 Sierpnia 2023 Ca艂a tarcza to jaka艣 malowanka/naklejanka. 聽 5 Cytuj Tolerancja musi by膰 nietolerancyjna wobec nietolerancji. N臎mec z Kr谩lovce Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach