mkl1 6525 #5001 Napisano 29 Października 2019 Isetta (BMW) to ten samochodzik 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #5002 Napisano 29 Października 2019 (edytowane) Isetta (BMW) to ten samochodzik To "toto" to BMW? NIECH mnie kaczka kopnie. Byłam pewna że to dzieło włoskie Wysiadanie z tego czegoś w wąskiej spódnicy to byłoby dopiero wyzwanie Edytowane 29 Października 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #5003 Napisano 29 Października 2019 (edytowane) Proszę się przyznać KTO kupił na al.. tego Bagdada, wczoraj/dziś?? Edytowane 29 Października 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 302 #5004 Napisano 29 Października 2019 Nie ja, mnie już wystarczą 3 klekotki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #5005 Napisano 29 Października 2019 (edytowane) Ja też nie, ale jak by co, to jest tutaj w Fi., drugi i ma wyraźnie złocenia, a cena mniejsza niż w Pl. Edytowane 29 Października 2019 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #5006 Napisano 29 Października 2019 (edytowane) Ja też nie, ale jak by co, to jest tutaj w Fi., drugi i ma wyraźnie złocenia, a cena mniejsza niż w Pl.Pan od którego kupiłam Bagdada z tej radosci zaproponował mi dziś jeszcze jednego Bagdada za naprawdę fajną cenę. Brakuje mu tylko dwie tralki i potrzebuje regulacji, a tak to gites.No ale przecież nie będę robić baterii Bagdadów w domu. Jakby był inny maluch Junghansa to pewnie bym brała z miejsca..Jak brakuje to źle, jak jest ich dwa też źle Edytowane 29 Października 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #5007 Napisano 29 Października 2019 (edytowane) To tak jak u mnie Edytowane 29 Października 2019 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #5008 Napisano 30 Października 2019 Pomału zaczyna się koncepcja nowego rozmieszczania zegarów .Przy okazji.... oszczędna zawieszka . Myślałem , że zerwana sprężynka , była pod blaszkami na całej ich powierzchni , a tu ... aby , aby 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #5009 Napisano 30 Października 2019 Ale trzymała się ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #5010 Napisano 4 Listopada 2019 Więc , z dużym opóźnieniem ( bo życie , czasami zmienia nam nasze plany , no i trzeba się jakoś pozbierać ) zabrałem się za zmywanie tych ozdób w Bagdadzie . Po jednej stronie już zmyte , a na drugiej jeszcze jest żel.Jak widać , złoto , że ,,Ho , ho,, .... chociaż dużo go w zagłębieniach , to wierzchołki ozdób są wytarte. Jednak wygląda jakby wszystko złocone , lekko matowe , jakby przybrudzone .Pierwsza myśl ... zostawić , te jakby przybrudzone złocenie.Druga ... że wierzchołki lekko przyczernić .Trzecia .... by , dopiero jak będzie na ścianie , przyjrzeć się i zdecydować . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #5011 Napisano 4 Listopada 2019 (edytowane) Koledzy pisali o złoceniach z płatków, a mnie się wydaje że to jakaś pozłota była robiona, nanoszona jak farba. te zegary były dla biedniejszych warstw społecznych i wątpię żeby się tak mocno starali ... Może jednak się mylę ... może jednak szlagmetal (?) Edytowane 4 Listopada 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6525 #5012 Napisano 4 Listopada 2019 Przepraszam, że się "wcinam" Czytałem sobie niedawno o pozłotnictwie,wynika z tego, że "super pasta "goldfinger, czy "renesans" wcale nie tak nowość.) Złocenia ram(tych tańszych) robiono pastami, lub szlagmetalem. Pasta: pył brązu+pył srebra- (w zależności od typy połysku/ocieni złota) mieszano z woskiem+ szelak+ spirytus.Nanoszono, podgrzewano, , a potem szczoteczka z włókien lnu polerowano...Dla lepszej barwy złota podkład robiono z karmazynu.. (?)jakowyś czerwony barwnik. ps. kupiłem golfingera i na metalu zdaje egzamin, pod warunkiem , że metal jest solidnie zmatowiony.Na drewnie "extra", ale z podkładem np, farby emulsyjnej, lub "starej politury( jedna warstwa, by wciągnięta była do drewna... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #5013 Napisano 4 Listopada 2019 Też sądzę , że to nie był zegar dla bogaczy . Miał być ładny i sprawiać wrażenie przepychu . I tym kształtem i złoconym wzorkiem .To już było pewnie poprawiane .... bo jakieś resztki farby się ostały .Wiec , nie myślę idealnie złocić , czy też , takie pozłocenie odtwarzać. Tu , było zamalowane i często takie widuje się . Rzadko jest w internecie taki , co ma pozłocenie , ale i tak , jest ono takie mniej rażące . Więc , biorąc wszystkie uwagi kolegów i wymienione specyfiki , oraz sposoby , myślę , żeby jednak nie malować tego na ,, nówkę ,, Bo tak całkiem , na śliczne złoto ... to jakoś mi nie pasuje Zamalowane na czarno , to nie tak . Dlatego chcę to zmienić . Chciałbym uzyskać efekt ,, starości,, czyli , że coś było , , że jeszcze dość dobrze widać , ale nie tak jak w nowym , bo czas zrobił swoje .Teraz już nieco przeschło , więc są tylko śladowe ilości tej starej farby . Myślę nieco poprawić i zobaczymy . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #5014 Napisano 4 Listopada 2019 (edytowane) PM - powiem Ci, że to co się ukazało dla mnie wygląda bomba Dla siebie to zostawiłabym już jak jest, podoba mi się Oprócz tego że jakiś wirus mnie dopada, dobił mnie dzisiejszy "sensacyny przekaz dnia", to Twoje dzieło i dobre inne wieści trzymają mnie jeszcze dziś przy życiu Edytowane 4 Listopada 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6525 #5015 Napisano 4 Listopada 2019 efekt "staroci"? powiadasz...-pędzel z twardym włosiem, przyciąc na krótko, usunąc 1/3 ilosci wlosów i "dziubać" z góry na dól, wzdłuż załamani..delikatnie "wyskrobiesz krawędzie" i porobisz "ryski" .. spróbuj na jakimś innym elemencie. najpierw, by złapać technikę - np listwa itp... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #5016 Napisano 4 Listopada 2019 efekt "staroci"? powiadasz...-pędzel z twardym włosiem, przyciąc na krótko, usunąc 1/3 ilosci wlosów i "dziubać" z góry na dól, wzdłuż załamani..delikatnie "wyskrobiesz krawędzie" i porobisz "ryski" .. spróbuj na jakimś innym elemencie. najpierw, by złapać technikę - np listwa itp...Dzięki za rady . Trochę popróbuję . Czasem dobrze , jak stary zegar wygląda perfekcyjnie , ale czasem jest dobrze , jak stary i zmęczony zegar , wygląda , na taki właśnie .No nie , że ruina ... ale , że widać iż go uratowano , poprawiono co się dało , naprawiono , itd. PM - powiem Ci, że to co się ukazało dla mnie wygląda bomba Dla siebie to zostawiłabym już jak jest, podoba mi się Oprócz tego że jakiś wirus mnie dopada, dobił mnie dzisiejszy "sensacyny przekaz dnia", to Twoje dzieło i dobre inne wieści trzymają mnie jeszcze dziś przy życiu Dzięki Dzisiejszy ,,przekaz dnia ,, też mnie osłabił .... ale po szoku , usiadłem do skrzyni i tak jakoś spokojniej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6525 #5017 Napisano 4 Listopada 2019 (edytowane) Szukjąc jak taki pędzel wygląda, trafiłem an takie poradyhttp://www.koga.net.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=16218&start=20 Ładniej opisane niż moje Edytowane 4 Listopada 2019 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #5018 Napisano 5 Listopada 2019 PM - a podpowiedz mi jak możesz, - żel do usuwania starych powłok, którym ściągałeś starą farbę z oryginalnych złoceń - nie naruszył ich? No nie daje mi to spokoju.. Mój żel rozwalał wszystko co gołego drewna więc dziwuję się, że u Ciebie złocenie tak pięknie pozostało pomimo żelu.. Chyba że coś źle zrozumiałam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #5019 Napisano 5 Listopada 2019 (edytowane) PM - a podpowiedz mi jak możesz, - żel do usuwania starych powłok, którym ściągałeś starą farbę z oryginalnych złoceń - nie naruszył ich?No nie daje mi to spokoju.. Mój żel rozwalał wszystko co gołego drewna więc dziwuję się, że u Ciebie złocenie tak pięknie pozostało pomimo żelu.. Chyba że coś źle zrozumiałam Też naruszył złocenie , ale nie aż tak do końca . Zdejmując ten żel , z rozpuszczonym czarnym lakierem , to dość dużo złocenia zostawało na dnie . Ale jakby lekko pobrudzone i już nieco rozmiękłe. W tym właśnie momencie robiłem zdjęcie . Gdybym dalej nie czyścił , to efekt , byłby całkiem niezły . W sumie , mogło by tak zostać .Ale , że chciałem to nieco oczyścić ( by te ,, kwiatki i listki ,, były bardziej wyraziste , a nie zalane ) no to wacikami i wykałaczkami . Chodzi o to , że w jednym miejscu brakuje zdobień , więc z drugiego zdejmę formę . Po złoceniu zostały więc śladowe ilości i teraz będę już nieco pozłacać. Ps. Więc , to kwestia czasu ... żel ..15 do 30 minut i próbować zdejmować . Wówczas złocenie nie jest jeszcze tak mocno naruszone i dużo go zostaje . Edytowane 5 Listopada 2019 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #5020 Napisano 5 Listopada 2019 PM - dzięki.Jak się zabiorę za Bagdada to sprawdzę czy mi też tak wyjdzie i złocenie da się zachować tak jak u Ciebie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #5021 Napisano 5 Listopada 2019 (edytowane) PM - dzięki.Jak się zabiorę za Bagdada to sprawdzę czy mi też tak wyjdzie i złocenie da się zachować tak jak u Ciebie Na kolumienkach , nieco brudu jeszcze ( za szybko żel zdejmowałem )Ale ogólnie , to i tak czekają mnie poprawki , bo jak wykałaczką poczyszczę , to niewiele złotka zostanie .Za to odcisk wzoru z korony.... , całkiem , całkiem . Edytowane 5 Listopada 2019 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #5022 Napisano 5 Listopada 2019 Oszz.. PM a co czego potrzebny Ci odcisk? Będziesz dorabiać tłoczenia?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #5023 Napisano 5 Listopada 2019 Oszz.. PM a co czego potrzebny Ci odcisk? Będziesz dorabiać tłoczenia??Tak ! Na jednym z boków korony , brakuje tej ozdoby . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #5024 Napisano 5 Listopada 2019 Tak ! Na jednym z boków korony , brakuje tej ozdoby .Ojć.. to zadanie nie lada do wykonania. Mam nadzieję, że będziesz ci nieco pokazywać z postępu prac Z maszynki do golenia wytrybiłam ostrze, które miało udawać sprężynkę wahadła. Mój genialny pomysł zrealizowałam, hehe ale do sukcesu nie doszło bo okazało się że wcześniej muszę kupić i wymienić zerwane sprężyny. Bartek jak tu zajrzy to mój świetny pomysł obróci w proch Poratujcie - "jak" się kupuje sprężyny? Tzn. wg jakich parametrów - grubość, długość szerokość?Nie ma bębnów to chyba mocowanie sprężyny też jest inne niż tych sprężyn do bębnów? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #5025 Napisano 5 Listopada 2019 Kuzyni... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach