cjareck 1502 #9726 Napisano 10 Marca 2022 Też mi się tak wydaje, ale nie wiem czy ruszanie zielonych śrub jest dozwolone Ale teraz soczewka (postaram się zapamiętać) dotyka tej zielonej śruby i nie wiem czy tak może być. No i jeszcze chciałbym minimalnie żółtą śrubę podkręcić. Wiem, jak ona wpływa na szybkość chodu zegara. Nie wiem natomiast, jak bardzo przyspieszy ruch zieloną śrubą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6094 #9727 Napisano 10 Marca 2022 Pozostaje metoda prób... Pozaznaczaj sobie położenia obecnego stanu, by szybko i bezboleśnie do niego wrócić... 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cjareck 1502 #9728 Napisano 10 Marca 2022 Dobra, dostałem odpowiedź na PW, więc sprawa w zasadzie rozwiązana 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9729 Napisano 10 Marca 2022 20 godzin temu, Yodek napisał(-a): Niezbędne jest posiadanie lampy UV, akrylożel, specjalny płyn do nanoszeni akrylożelu, biały lakier hybrydowy, hybrydowy top nawierzchniowy, odtłuszczacz. Do tego male pędzelki, szpatułki, coś do wygładzania - wyrównywania - ja mam maleńką szlifierkę (pen). Po oczyszczeniu, odtłuszczeniu, odpyleniu - pedzelkiem z płynem nanosi się na "dno" warstewkę aktylożelu (gruba warstwa nie stężeje pod lampą) potem pod lampę, kolejna warstwa i tyle razy ile trzeba. Potem odtłuścić i przeszlifować na gładko. Papier ścierny w ręce nie zdaje egzaminu. Potem biały lakier, potem top nawierzchniowy (za każdym razem lampa). Wyrysowanie indeksów jak trzeba (czarny lakier UV lub trwały tusz - przed topem oczywiscie). Nic skomplikowanego ale bez wcześniejszych prób i eksperymentowania raczej ciężko zrobić to za pierwszym razem. To robi każda manikiurzystka lub amatorka jak się poduczy. Pazury z tej metody w załączeniu 🤗☺️ Dzięki za wykład Poza lampą UV nic nie zrozumiałem Yodek'u! Wielkimś alchemikiem zaiste. Chylę czoła 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9730 Napisano 10 Marca 2022 1 godzinę temu, Sir Gresek napisał(-a): Dzięki za wykład Poza lampą UV nic nie zrozumiałem Yodek'u! Wielkimś alchemikiem zaiste. Chylę czoła Ojtamtam... 🤪🤗 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9731 Napisano 13 Marca 2022 Pomóżcie podjąć decyzję Wygląda Wam ta skrzynia na Adlera? Mam tylko to jedno zdjęcie, więc nic o mechanizmie nie wiem Chce za niego 1 kilo złotówek Nie wiem czy warto.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9732 Napisano 13 Marca 2022 Godzinę temu, Sir Gresek napisał(-a): Chce za niego 1 kilo złotówek Nie wiem czy warto.... Kilo? W życiu.. 🤔 Rubli może.. 😋 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9733 Napisano 13 Marca 2022 (edytowane) 15 minut temu, Yodek napisał(-a): Kilo? W życiu.. 🤔 Rubli może.. 😋 taki przedrostek, jak hekto, mega, giga ... Edytowane 13 Marca 2022 przez Sir Gresek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9734 Napisano 13 Marca 2022 6 minut temu, Sir Gresek napisał(-a): taki przedrostek, jak hekto, mega, giga ... Tak, właśnie... Moim zdaniem za drogo 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9735 Napisano 13 Marca 2022 1 minutę temu, Yodek napisał(-a): Tak, właśnie... Moim zdaniem za drogo OK, dziękuję Odpuszczę, mimo, że nie mam jeszcze Adleru 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #9736 Napisano 13 Marca 2022 Poza tym, z tego co widzę skrzynia była bardzo smaczna dla drewnojadów, ktore w sporej ilości (także tej wagowej - chyba z 1 kg) się w niej zagościły. A walka z nimi byłaby nie łatwa !!! 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9737 Napisano 14 Marca 2022 8 godzin temu, Witold 56 napisał(-a): Poza tym, z tego co widzę skrzynia była bardzo smaczna dla drewnojadów, ktore w sporej ilości (także tej wagowej - chyba z 1 kg) się w niej zagościły. A walka z nimi byłaby nie łatwa !!! Słusznie... śladów jest bezliku. Ale może już nieaktywne. W każdym razie musiałbyś, naprawdę sporo utargować. .... jedno zdjęcie, mnustwo dziórek, mechanizm nie wiadomo w jakim stanie - no i ciekawe, co jeszcze wyjdzie ? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9738 Napisano 14 Marca 2022 12 godzin temu, Witold 56 napisał(-a): Poza tym, z tego co widzę skrzynia była bardzo smaczna dla drewnojadów, ktore w sporej ilości (także tej wagowej - chyba z 1 kg) się w niej zagościły. A walka z nimi byłaby nie łatwa !!! oj tak 3 godziny temu, PM1122 napisał(-a): Słusznie... śladów jest bezliku. Ale może już nieaktywne. W każdym razie musiałbyś, naprawdę sporo utargować. .... jedno zdjęcie, mnustwo dziórek, mechanizm nie wiadomo w jakim stanie - no i ciekawe, co jeszcze wyjdzie ? Macie rację Spore wyzwanie. Niby w tym sporcie o to chodzi, ale ten egzemplarz nie na moje zdolności i siły Dziękuję za Wasze opinie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #9739 Napisano 14 Marca 2022 19 godzin temu, Sir Gresek napisał(-a): Pomóżcie podjąć decyzję Wygląda Wam ta skrzynia na Adlera? Mam tylko to jedno zdjęcie, więc nic o mechanizmie nie wiem Chce za niego 1 kilo złotówek Nie wiem czy warto.... A co to jest Adler? 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #9740 Napisano 14 Marca 2022 Niemiecki orzeł... chyba... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9741 Napisano 14 Marca 2022 (edytowane) Umyjałam i złożyłam Świta 2. Solidne mechanizmy ale jakość wykonania znacząco odbiega od wyrobów świebodzickich czy wiedeńskich. Dla mnie ma za to dwie decydujące zalety - jest polski i ładnie bije 😊 Ale co żem się nagimnastykowała z wyginaniem młotka to moje 🤭. Zegar przyjechał z wywalonym młotkiem do góry nogami. Nie mogłam dojść jak pręt młotka ma być poprowadzony pomiędzy kołkami wieszaka mechanizmu. Na żywo gong brzmi dużo lepiej 🤔 20220314_145120.mp4 Edytowane 14 Marca 2022 przez Yodek 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9742 Napisano 27 Marca 2022 (edytowane) Kto wie - z pomocą "czego" są osadzone szybki fazowane w witrażu drzwiczek skrzyni? Jakiś klej? Kit? Coś..? Mam wrażenie, ze przy byle stuknięciu, niektóre szybki mogą się wysypać.. 🤔 Edytowane 27 Marca 2022 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6094 #9743 Napisano 27 Marca 2022 Zdrugiej strony szybki nie są "zalane/lutowane" ołowiem?? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9744 Napisano 27 Marca 2022 No , żebym to ja wiedział ........ ale nie wiem , bo u mnie w witrażykach są całe szybki , a brakującej nigdy nie było. Myślę , że skoro zawsze nieźle trzymają , to chyba jest tam mały rowek . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9745 Napisano 27 Marca 2022 W "szkiekecie" witraża (to szpros się chyba nazywa 🤔) są rowki, w które wpuszczone są szybki. Ale w tych rowkach jest jakby masa, która unieruchamia i usztywnia szybki. Najpierw myślałam, ze to brud ale okazało się, że to jest kruche i się wysypuje z tych rowków. Nie miałam nigdy zegara z witrażem więc nie mam porównania.. Może bez tej masy szybki się telepią albo licho wie co.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #9746 Napisano 27 Marca 2022 (edytowane) Pewnie było kilka różnych metod stosowanych przez wytwórców. Kiedyś miałem takiego sprężynowego witrażowca i tam uszczelniał całość kit do szyb. Po odskrobaniu brudu zalegającego z wierzchu, pojawiała się taka szaro- beżowa masa. Edytowane 27 Marca 2022 przez fibo zdublowanie tekstu przez dzielnego, forumowego chochlika 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9747 Napisano 27 Marca 2022 Chyba fibo ma rację . To jakiś kit ..... sypie się se starości . 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #9748 Napisano 27 Marca 2022 Może wyjąć cały witraż i go wygotować? A potem każdą szybkę w kilku miejscach kropelką. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9749 Napisano 27 Marca 2022 Duże wyzwanie. Bałabym się manipulować całym witrażem w garku 🤗 Może najpierw spróbuję w miejscach gdzie kit się wykruszył - pouzupełniać świeżym kitem szklarskim.. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #9750 Napisano 27 Marca 2022 (edytowane) 7 godzin temu, Yodek napisał(-a): Kto wie - z pomocą "czego" są osadzone szybki fazowane w witrażu drzwiczek skrzyni? Jakiś klej? Kit? Coś..? Mam wrażenie, ze przy byle stuknięciu, niektóre szybki mogą się wysypać.. 🤔 Niczym, ktoś to wtórnie uglegral Edytowane 27 Marca 2022 przez kiniol 2 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach