Sir Gresek 164 #9776 Napisano 31 Marca 2022 16 godzin temu, kiniol napisał(-a): To tak jak handluję się wyrobami z kości słoniowej...pisze się "faux ivory"... W sumie racja, z tym, że przy kości słoniowej nawet jak coś jest opisane jako imitacja to cena będzie świadczyła czy mamy do czynienia z oryginałem czy nie. Bo nikt prawdziwego "słonia" nie sprzeda w cenie plastiku. A tutaj, 170 funtów brytyjskich Dużo to czy mało? Biorąc pod uwagę ceny pustych skrzyń wahające się od 30-80 funtów to dalej nie wiadomo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6091 #9777 Napisano 31 Marca 2022 "Płacisz" za "makabrycznosc" przedmiotu 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9778 Napisano 4 Kwietnia 2022 W dniu 30.10.2021 o 05:46, Yodek napisał(-a): Czy się zdarza? A bo to raz.. Już pomijam takie malutkie części, a zdarzyło mi się zgubić wskazówkę godzinową od tarczy 14 która nie jest wybitnie mała. Była pod ręką i znikła. (Podejrzenia skierowałam na koty, one potrafią mi coś zajumać🤭) Koty uniewinnione 🤭 Skazófka se fpadła za listfe przypodłogowom. I siem snalazła.. haha 😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #9779 Napisano 4 Kwietnia 2022 Lubię dorodne baby ...🙂 Ta jest wyjątkowo okazała - ponad 190 cm wzrostu, 70 cm w nogach, głos jak chóry kościelne. Piekna, ogromna tarcza w czystym stylu artdeco, ani krzty mosiądzu - wszędzie obowiązkowo chromy. To hearvina, sygn. 180871, "lata 20 - lata 30" Nie wiem, czy ma specjalną wartość historyczną czy też handlową, ale nie o to tu chodzi. Uwielbiam ten styl, mam od dziesięcioleci w salonie poniemiecki kredens "z epoki" i trochę innych gadżetów i ten zegar bedzie idealnie pasował do wystroju. Na razie mieszka jeszcze w piwnicy (sąsiadów pewnie budzi niosący się po klatce dżwięk dzwonów 🤥), trochępoczeka zanim uda się przemeblować pokój i wygospodarować dostatecznie dużo miejsca. 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9780 Napisano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) 4 godziny temu, Yodek napisał(-a): Koty uniewinnione 🤭 Skazófka se fpadła za listfe przypodłogowom. I siem snalazła.. haha 😁 Biedaki,..., a tyle czasu żyły jako winowajcy Godzinę temu, Lamela napisał(-a): Lubię dorodne baby ...🙂 Ta jest wyjątkowo okazała - ponad 190 cm wzrostu, 70 cm w nogach, głos jak chóry kościelne. Piekna, ogromna tarcza w czystym stylu artdeco, ani krzty mosiądzu - wszędzie obowiązkowo chromy. To hearvina, sygn. 180871, "lata 20 - lata 30" Nie wiem, czy ma specjalną wartość historyczną czy też handlową, ale nie o to tu chodzi. Uwielbiam ten styl, mam od dziesięcioleci w salonie poniemiecki kredens "z epoki" i trochę innych gadżetów i ten zegar bedzie idealnie pasował do wystroju. Na razie mieszka jeszcze w piwnicy (sąsiadów pewnie budzi niosący się po klatce dżwięk dzwonów 🤥), trochępoczeka zanim uda się przemeblować pokój i wygospodarować dostatecznie dużo miejsca. Fajny Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez PM1122 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9781 Napisano 5 Kwietnia 2022 Kolejny "szkieletor". Tym razem, dla odmiany kicz Nie ma chętnych, co mnie niespecjalnie dziwi https://www.facebook.com/marketplace/item/3097110187173733/?ref=search&referral_code=marketplace_search&referral_story_type=post&tracking=browse_serp%3A7d05db14-8f7c-49bf-85fa-0df91f241cf7 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9782 Napisano 12 Kwietnia 2022 (edytowane) Okna umyte, kąty odkurzone. Skrzynkę Świta też wyczyściłam z brudnych plam i niezliczonych śladów po muchach 🪰🪰. Przy okazji zdobyłam czarny pas w dziedzinie "strojenia" bicia gongów prętowych. Niesamowite. Tego w spiralnych nie da się zrobić 😂 Edytowane 12 Kwietnia 2022 przez Yodek 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #9783 Napisano 12 Kwietnia 2022 https://youtu.be/iNwSpoXnvWM 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #9784 Napisano 13 Kwietnia 2022 16 godzin temu, Yodek napisał(-a): Przy okazji zdobyłam czarny pas w dziedzinie "strojenia" bicia gongów prętowych. Niesamowite. Tego w spiralnych nie da się zrobić Kilka lat temu kupiłem kwadransowego Ph. Haas i miał wyłamany jeden z czterech prętów. Machnąłem ręką na to, że będzie fałszował Westminstera i zamocowałem krótszy pręt. Dźwięk był koszmarny, jakbym stukał w garnek! Dopiero 93 letni znajomy zegarmistrz (już niestety nie żyje) zapytał, czy naciąłem rowek przy końcu pręta/gongu. Nie widać tego rowka, bo jest schowany w otworze żeliwnego korpusu (przed wkrętem mocującym pręt w korpusie). I cud się stał -piękny, długi dźwięk. Ten rowek jest warunkiem rezonansu pręta. 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9785 Napisano 13 Kwietnia 2022 2 minuty temu, erzlot napisał(-a): Kilka lat temu kupiłem kwadransowego Ph. Haas i miał wyłamany jeden z czterech prętów. Machnąłem ręką na to, że będzie fałszował Westminstera i zamocowałem krótszy pręt. Dźwięk był koszmarny, jakbym stukał w garnek! Dopiero 93 letni znajomy zegarmistrz (już niestety nie żyje) zapytał, czy naciąłem rowek przy końcu pręta/gongu. Nie widać tego rowka, bo jest schowany w otworze żeliwnego korpusu (przed wkrętem mocującym pręt w korpusie). I cud się stał -piękny, długi dźwięk. Ten rowek jest warunkiem rezonansu pręta. 😱😱😱 Jednak nie zasłużyłam na czarny pas. Nie wiedziałam 🤭🤭 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6091 #9786 Napisano 13 Kwietnia 2022 (edytowane) Nie musiałaś Bo Twoje pręty są oryginalne i pewnie maja takowe nacięcia... To się kiedyś może przyda. nie mam z gongiem strunowym, ale nigdy nie mów nigdy.... Dzięki @erzlot Edytowane 13 Kwietnia 2022 przez mkl1 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9787 Napisano 13 Kwietnia 2022 10 minut temu, Yodek napisał(-a): 😱😱😱 Jednak nie zasłużyłam na czarny pas. Nie wiedziałam 🤭🤭 Jak nie ?...... Zasłużyłaś napewno ! Ale to pierwszy DAN... są jeszcze następne stopnie wtajemniczenia. PS... Też nie wiedziałem o rowku. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9788 Napisano 13 Kwietnia 2022 Mam dwa bijące Świty. Nawet numeracja zbliżona. A dźwięki bicia różne. Gimnastykowanie się z ustawianiem młotka nie wnosiło wielkiej różnicy, co najwyżej w głośności. Nasączanie skóry w młotku też. Przełomem było wyjmowanie mechanizmu i odkręcanie wieszaka do czyszczenia skrzyni. Lekko odgięłam pręt gongu ale przy jego mocowaniu - w tym "bloku" gdzie jest przykręcony. I wtedy nastąpiła zmiana brzmienia 😁.. Pięknie biją oba 😇 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9789 Napisano 2 Maja 2022 Taki właśnie budzik i problem. Jak tu wyjąć mechanizm ? Razem z tarczą się nie da, bo jej kołnierz bardzo głęboko się w środek korpusu, no i pręcik młoteczka nie pozwala. Jest przylutowany i taki sztywny, że nie do wygięcia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6091 #9790 Napisano 2 Maja 2022 (edytowane) Hej.. może rozlutuj. Spotkałem się w takich dziwnych głębokich budzikach , że pręt młoteczka był nagwintowany i wykręcało się go do wyjęcia werku, a potem wkręcało na powrót... Niedawno takiego dziwaka z głeboką obudową uruchamiałem ( też musiałem pierw rozlutować, a potem zrobić na nowo gwintowanie... Edytowane 2 Maja 2022 przez mkl1 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #9791 Napisano 2 Maja 2022 Do wszystkiego są odpowiednie narzędzia. 4 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9792 Napisano 2 Maja 2022 7 minut temu, mkl1 napisał(-a): Hej.. może rozlutuj. Spotkałem się w takich dziwnych głębokich budzikach , że pręt młoteczka był nagwintowany i wykręcało się go do wyjęcia werku, a potem wkręcało na powrót... Niedawno takiego dziwaka z głeboką obudową uruchamiałem ( też musiałem pierw rozlutować, a potem zrobić na nowo gwintowanie... Też tak myślę, że był tam gwint. Później, po wyjęciu, zobaczę jak się dostać do tarczy i wskazówek. 5 minut temu, Anansi napisał(-a): Do wszystkiego są odpowiednie narzędzia. Ewentualnie zastosuję polecane narzędzie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9793 Napisano 2 Maja 2022 (edytowane) Nie mam jeszcze takiej wiedzy o wskazówkach , ale pewnie koledzy dadzą radę ...... kusi mnie ten zegar Edytowane 2 Maja 2022 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9794 Napisano 3 Maja 2022 8 godzin temu, Anansi napisał(-a): Do wszystkiego są odpowiednie narzędzia. 😂😂 7 godzin temu, PM1122 napisał(-a): Nie mam jeszcze takiej wiedzy o wskazówkach , ale pewnie koledzy dadzą radę ...... kusi mnie ten zegar Bardzo ładny 😁✌️✌️ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9795 Napisano 3 Maja 2022 Wiszący chyba mi ucieka , ale pokazał się na powrót stojący ( a niby tylu chętnych było ) ..... noo i pokazał mechanizm . wie ktoś czy takie skrzynie miały Beckery stojące ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
motoolo 138 #9796 Napisano 6 Maja 2022 Takiej porady szukam Mechanizm Gustav Becker P112 Oznaczenie P112 wskazuje na długość wahadła 112cm Te 112cm jest mierzone pomiędzy jakimi punktami ? Może ktoś mi to pokazać (zaznaczyć) na przykładzie zdjęcia jakiegoś wahadła? Z tego co rozumuję 112 to wahadło sekundowe? Bo z wyliczeń przełożeń w przekładni tak by mi wychodziło. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9797 Napisano 6 Maja 2022 O ile dobrze myślę i pamiętam ze szkicu, to długość liczy się, od końca śruby dysku wahadła, do połowy zawieszki ( miejsca gdzie się wygina ) 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ATO 49 #9798 Napisano 6 Maja 2022 Zegarmistrzostwo tom 6. 06Zegarmistrzostwo.pdf 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9799 Napisano 7 Maja 2022 (edytowane) Pomysłowa Dobromirka ze mnie 😁. Zamiast walić na oślep młotkiem po paluchach, wpadłam na szatański pomysł jak wyprofilować z blachy miseczkę pod wskazówki. Ścisnęłam wszystko w imadle. I wyszło nieźle ✌️😄. Ale qurka - jak tą miseczkę potem ładnie (równo) wyciąć?? Nosz jasny gwint - wyszło mi jak dziecku na pierwszej lekcji ZPT. Juz nie wspominając o oszlifiwaniu krawędzi tego maleństwa. No może nie maleństwa, bo do Świtów potrzebne wyjątkowo duże miseczki. A jakby taką typową obrabiać to juz sama nie wiem.. Jakieś podpowiedzi? 🤔 Dzięki Mirku za kulki i blaszkę 🥰✌️ Edytowane 7 Maja 2022 przez Yodek 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9800 Napisano 7 Maja 2022 No dobra. Trochę lepiej wyszło. Jeszcze z 55 sztuk i będzie gites śmites malina 😂 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach