PM1122 1786 #9826 Napisano 21 Maja 2022 Albo taki Werner..... co prawda, ma trochę dłuższe wahadło, no i bębny do czyszczenia, bo czuć przy podkręcaniu, że coś sprężyna źle się naciąga... ale buja się nieźle ! MOV_0407.mp4 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9827 Napisano 22 Maja 2022 No i ciężka sprawa. Rozebrałam świtową tarczę - zalana od spodu jakby roztworem wapna/kredy.. Chyba ktoś bielił ściany razem z zegarem 🤔. Widać na obrzeżu, ze tarcza była jasna - złocona czy jak to się fachowo nazywa. Ciemnej warstwy/powłoki nie mogę niczym naruszyć. Spirytus tez tego nie rusza.. Pierun wie. Albo inaczej. Złoconą powlokę ktoś dokumentnie starł do gołego.. Trzebaby znów wszystko zdjąć, "ozłocić" i od nowa wyrysować indeksy .. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9828 Napisano 22 Maja 2022 P. S. Już wyczaiłam 🤭. Pokażę jak skończę.. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #9829 Napisano 22 Maja 2022 👍 Ciekawy jestem efektów - może zmywacz do farb... Znając Ciebie, będzie rewelacyjnie. Pozdrawiam Jacek 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9830 Napisano 22 Maja 2022 6 minut temu, JASI napisał(-a): 👍 Ciekawy jestem efektów - może zmywacz do farb... Znając Ciebie, będzie rewelacyjnie. Pozdrawiam Jacek Dziękuję 🥰. Cif, aceton - nie ruszył. Trzeba było szukać dalej. Gdzie diabeł nie może babę pośle. Starłam ciemny nalot i grubą warstwę czarnej farby, którą ktoś odmalowywał indeksy. Teraz to pikuś. Odmaluję indeksy i lekko "zgaszę" lustrzany blask bo kłuje po oczach.. To by było na tyle 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9831 Napisano 22 Maja 2022 Oooo zaczyna wyglądać 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1810 #9832 Napisano 22 Maja 2022 dobra polerka nigdy nie jest zła 😁 Zgasić połysk..? co Ty planujesz.. bezbarwny lakier "bezpołyskowy" ? Zmatowić można też bardzo drobnym papierem wodnym - np 3000- wyjdzie bez rys no i bez indeksów.. Idealne byłoby lekki szkiełkowanie, ale wtedy też cyfry i indeksy "pies by drapał" . Lubię Twoje rozwiązania. Zawsze są proste i praktyczne, ciekawym co teraz nam zafundujesz. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9833 Napisano 23 Maja 2022 (edytowane) 7 godzin temu, zadra napisał(-a): dobra polerka nigdy nie jest zła 😁 Zgasić połysk..? co Ty planujesz.. bezbarwny lakier "bezpołyskowy" ? Zmatowić można też bardzo drobnym papierem wodnym - np 3000- wyjdzie bez rys no i bez indeksów.. Idealne byłoby lekki szkiełkowanie, ale wtedy też cyfry i indeksy "pies by drapał" . Lubię Twoje rozwiązania. Zawsze są proste i praktyczne, ciekawym co teraz nam zafundujesz. Dziękuję Zadra 😁. Właśnie kontem-pluję nad metodą. I chyba wedrę się ze współczesną chemią. Mogłabym wyprowadzić powłokę na "satynę" mikrofrezarką z mosiężną szczoteczką ale problem jest tego rodzaju ze ciemny nalot/patyna znów wróci. Po wymalowaniu indeksów rozpylę z dosyć wysoka - mgielkę matowego lakieru który osiądzie na tarczy. Politura odpada bo mi się cyfry rozmażą 🤗 Edytowane 23 Maja 2022 przez Yodek 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1810 #9834 Napisano 23 Maja 2022 1 godzinę temu, Yodek napisał(-a): rozpylę z dosyć wysoka - mgielkę matowego lakieru Dobry pomysł 👍 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magican 30 #9835 Napisano 25 Maja 2022 (edytowane) Nie wiem czy ktoś z Was stosuje ten wosk, ale mi sprawdza się dość dobrze. Wysycha niemal natychmiast i zabezpiecza przed odciskami palców np. odświeżone wagi, soczewkę wahadła, itp. Edytowane 25 Maja 2022 przez Magican 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9836 Napisano 25 Maja 2022 Fajny.. 🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ATO 49 #9837 Napisano 25 Maja 2022 Używam tego wosku do zabezpieczenia podstaw roczniaków lub kareciaków po wypolerowaniu. Kiedyś na YT widziałem filmik z konserwacji zegarów i tam zegarmistrz w GB użył tego wosku do zabezpieczenia płyt zegara po wypolerowaniu. Można nim zabezpieczać również powierzchnie drewniane itp. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9838 Napisano 25 Maja 2022 Oo.. płyty mechanizmu też? Podoba mi się jeszcze bardziej.. Tylko cena podoba mi się trochę mniej 😑 😊😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #9839 Napisano 25 Maja 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Yodek napisał(-a): Fajny.. 🙂 No bo to jest wosk mikrokrystaliczny, fajny jest... To się nazywa Cosmoloid H80 Edytowane 25 Maja 2022 przez kiniol 2 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6075 #9840 Napisano 25 Maja 2022 22 minuty temu, Yodek napisał(-a): Tylko cena podoba mi się trochę mniej 😑 Nie jest tak źle.. 100g "suchego" w granulkach do rozpuszczenia to -20- 25 pln.. 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9841 Napisano 25 Maja 2022 25 minut temu, mkl1 napisał(-a): Nie jest tak źle.. 100g "suchego" w granulkach do rozpuszczenia to -20- 25 pln.. Do rozpuszczenia?? Wielkie nieba! 🥲😊 Zaraz to odszukam i przeczytam ✌️ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6075 #9842 Napisano 25 Maja 2022 podobno benzyna lakowa jest OK. Sprzedają i polecają na "ODKRYWCY" czy jakość tak... 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9843 Napisano 25 Maja 2022 1 minutę temu, mkl1 napisał(-a): podobno benzyna lakowa jest OK. Sprzedają i polecają na "ODKRYWCY" czy jakość tak... Benzyna lakowa - okej 😊 Poszukamy tam 🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #9844 Napisano 25 Maja 2022 Proszę użyć benzyny lakowej bezzapachowej, tzw. "white spirit". Nie używaj tego paskudztwa z "dragona" 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9845 Napisano 25 Maja 2022 15 minut temu, kiniol napisał(-a): Proszę użyć benzyny lakowej bezzapachowej, tzw. "white spirit". Nie używaj tego paskudztwa z "dragona" Jasne! Tylko "white spirit.. 😊🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #9846 Napisano 25 Maja 2022 41 minut temu, kiniol napisał(-a): Proszę użyć benzyny lakowej bezzapachowej, tzw. "white spirit". Nie używaj tego paskudztwa z "dragona" Krzysztof, a jakiej używasz benzyny ekstrakcyjnej do mycia płyt i kół, aby nie zostawiała zacieków. Ostatnio trafiłem na straszny chłam, po którym miałem sporo do poprawy i polerowania 🤕 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #9847 Napisano 25 Maja 2022 Kolega sprowadza benzynę apteczną... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #9848 Napisano 25 Maja 2022 OK, dzięki. Jest coś takiego na allegro, to sprowadzę i przetestuję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1810 #9849 Napisano 27 Maja 2022 W dniu 25.05.2022 o 20:27, kiniol napisał(-a): sprowadza benzynę apteczną... raz odważyłem się w aptece kupić małą buteleczkę, żeby sprężynkę balansu wymoczyć. Nosz... drogi ten sport, drogi, Panie Starszy... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #9850 Napisano 27 Maja 2022 (edytowane) Pozwolę sobie podpowiedzieć źródło (pewne pod względem jakości) https://warchem.pl/pl/p/ETER-NAFTOWY-6090-BENZYNA-APTECZNA-czysty-1L/768 lub jak ktoś woli przez allegro... https://allegro.pl/oferta/eter-naftowy-60-90-benzyna-apteczna-1l-8924857536?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_zdrowie_hb_health_pla_ss_sc&ev_adgr=Health_super_cena&ev_campaign_id=14411821601&gclid=EAIaIQobChMIwuzh-9f_9wIVEnAYCh2wRwl4EAsYASABEgLiePD_BwE nie mieszana, a cena jest ok jak za 1 litr. Poza tym jest też w hurtowniach Orlenu w opakowaniach 5 litrowych . (generalnie w Polsce Orlen jest producentem benzyny aptecznej) Edytowane 27 Maja 2022 przez LESKOS 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach