PM1122 1786 #10551 Napisano 8 Listopada 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Sir Gresek napisał(-a): Jak myślicie, do niego powinno być wahadło rusztowe? A jakie jest teraz ? Po pracy sprawdzę, jakie długie ma duża sprężyna Hallera - bo też jest rusztowe. Edytowane 8 Listopada 2022 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #10552 Napisano 8 Listopada 2022 To akurat od skrzyni nie zależy 😉 . Trzeba policzyć ząbki i zobaczymy. Bywają o metrowe ... Dla przypomnienia ... 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10553 Napisano 8 Listopada 2022 (edytowane) A poza tym , dlaczego odrazu rusztowe ? 🤔 Tak jak Tatyana pokazała, to jest ta pierwsza część, czyli pręt - od zawieszki do tego specjalnego zaczepu. A na niej może, być cała drewniana reszta wahadła. Tam, ( u Ciebie ) są tylko nierozcięte widełki. Edytowane 8 Listopada 2022 przez PM1122 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #10554 Napisano 8 Listopada 2022 (edytowane) No fakt, zapomniałem o wahadłach "mieszanych" . Mocowanie i góra stanowi wykonanie prętowe , po widełkach wchodzi w okucie drewnianej listwy . Kilka firm tak stosowało , między innymi Lenzkirch i chyba Becker(?). Przykład poniżej. Niestety dopada mnie skleroza 😞 Edytowane 8 Listopada 2022 przez LESKOS 4 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10555 Napisano 8 Listopada 2022 Eee tam..... ja też po chwili zajarzyłem 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #10556 Napisano 8 Listopada 2022 2 godziny temu, PM1122 napisał(-a): A jakie jest teraz ? Po pracy sprawdzę, jakie długie ma duża sprężyna Hallera - bo też jest rusztowe. Właśnie że kupiłem bez wahadła, i nie ma żadnego. Dlatego pytam czego szukać. Zasugerowałem się widełkami Mocowanie wahadła na wieszaku wyglada tak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10557 Napisano 8 Listopada 2022 Ja myślę, że tak jak Leskos pokazał. Czyli : pręt, który zaraz za widełkami ma okucie i przechodzi w pręt drewniany. Tarcza jest tak duża, że wcale nie będzie widać tego okucia. Myślę, że to będzie najbardziej zgodne z tym , co pokazała Tatyana.... tam łączone z prętem, a tu całe, bo wieszane na wieszaku. PS.... ale to moje spojrzenie na tę sprawę, bo wahadła nie widzieliśmy. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1810 #10558 Napisano 8 Listopada 2022 8 minut temu, PM1122 napisał(-a): Tarcza jest tak duża, że wcale nie będzie widać tego okucia Mogę się mylić, ale z moich przemyśliwań wynika, że to jednak tarcza nie od "tego" mechanizmu. Na zdjęciu Tatyany mechanizm nie ma ośki sekundnika, więc tak jak ktoś wcześniej opisał - być może sekundnik został dorobiony w okresie późniejszym i do tego dobrana inna tarcza z otworem pod sekundnik. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #10559 Napisano 8 Listopada 2022 3 godziny temu, LESKOS napisał(-a): To akurat od skrzyni nie zależy Wiem o tym. Skrzynia wygląda na oryginalną, to standardowe wahadło rusztowe miałoby soczewkę ok. 25 cm od dna skrzyni. Ewentualnie większe, takie jak nieraz u Wernera - ok. 15 cm od dna. Skrzynia ma wymiary jak do linkowego. 19 minut temu, PM1122 napisał(-a): Myślę, że to będzie najbardziej zgodne z tym , co pokazała Tatyana.. Ale Tatyana nie pokazała wahadła, tylko patent. Myślę, że napisała o tym patencie, żeby określić datę produkcji tego mechanizmu. Mechanizm pokazany przez Tatyanę jest innego typu, ma wieszak wahadła na mechanizmie. W przypadku tego mechanizmu z sekundnikiem, patent nie miał zastosowania. Uważam, że w tym przypadku może być wahadło z drewnianym patykiem. 14 minut temu, zadra napisał(-a): dobrana inna tarcza z otworem pod sekundnik. Po obejrzeniu dodatkowych zdjęć zmieniłem zdanie. Uważam, że tarcza jest oryginalna. Nie widać śladów przeróbki. Pozdrawiam Jacek 3 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #10560 Napisano 9 Listopada 2022 (edytowane) 22 godziny temu, PM1122 napisał(-a): A poza tym , dlaczego odrazu rusztowe ? 🤔 Tak jak Tatyana pokazała, to jest ta pierwsza część, czyli pręt - od zawieszki do tego specjalnego zaczepu. A na niej może, być cała drewniana reszta wahadła. Tam, ( u Ciebie ) są tylko nierozcięte widełki. O! To jest chyba trafny trop Patyk a drutem Nawet stylistycznie bardziej będzie pasować Edytowane 9 Listopada 2022 przez Sir Gresek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #10561 Napisano 9 Listopada 2022 Dziękuję wszystkim, którzy wypowiedzieli się na temat mojego zegara. Dziękuję za pomoc. Bez Was miałbym bezimienny zegar, któremu przy odrobinie szczęścia przyprawiłbym rusztowe wahadlo. Uratowaliscie mnie przed kompromitacją i zegar przed okaleczeniem (ośmieszeniem). 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10562 Napisano 11 Listopada 2022 Czy takie ustrojstwo nadawałoby się do ściągania wskazówek? Fajoskie wymienne trzpienie.. Ta wsuwana stopka ma wąskie wycięcia, może nie dac sie wsunąć na grubszą oś ale pomijając ten detal to jak myślicie? 🤔 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10563 Napisano 11 Listopada 2022 O właśnie za czymś takim się rozglądam. Myślę, że się nada. Ważne, by dało się tą stopkę, wsunąć między wskazówkami, a później między tarczę a wskazówkę. Ciekawe, ile ma tych wsuwanych stopek ? Zawsze można dorobić inne. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6089 #10564 Napisano 11 Listopada 2022 (edytowane) Siem wtrącnę... Wysuwana stopka ze zmienną szerokością OK, ale ta stopka opiera się na "szczękach" ściągaczach.. Trzeba wziąść po uwagę, czy to wszystko razem zmieści się pomiędzy tarczę i wskazówke godzinową... Ja mam takie cuś i do niczego się to nie nadaje. łapki są nieregulowane, więc służy do niczego... Edytowane 11 Listopada 2022 przez mkl1 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #10565 Napisano 11 Listopada 2022 10 godzin temu, Yodek napisał(-a): Czy takie ustrojstwo nadawałoby się do ściągania wskazówek? Fajoskie wymienne trzpienie.. Ta wsuwana stopka ma wąskie wycięcia, może nie dac sie wsunąć na grubszą oś ale pomijając ten detal to jak myślicie? 🤔 Moim skromnym zdaniem to, to co powyżej nie nadaje się do zdejmowania wskazówek zegarowych. 1 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #10566 Napisano 11 Listopada 2022 Ja przymierzam się do zakupu takiego Chciałem zrobić coś na wzór tego, ale cena jest dobra, więc szkoda czasu. Myślę, że do dużych zegarów wystarczy. Pozdrawiam Jacek 2 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6089 #10567 Napisano 11 Listopada 2022 5 minut temu, JASI napisał(-a): Ja przymierzam się do zakupu takiego Chciałem zrobić coś na wzór tego, ale cena jest dobra, więc szkoda czasu. Myślę, że do dużych zegarów wystarczy. Pozdrawiam Jacek Właśnie taki zacząłem dziergać 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10568 Napisano 11 Listopada 2022 8 minut temu, JASI napisał(-a): Ja przymierzam się do zakupu takiego Chciałem zrobić coś na wzór tego, ale cena jest dobra, więc szkoda czasu. Myślę, że do dużych zegarów wystarczy. Pozdrawiam Jacek Super wygląda 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6089 #10569 Napisano 11 Listopada 2022 (edytowane) na szybko za 10 pln ten już 4 x droższy Oba trzeba lekko zmodyfikować ( zeszlifować podstawę szczęk... Edytowane 11 Listopada 2022 przez mkl1 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10570 Napisano 11 Listopada 2022 59 minut temu, mkl1 napisał(-a): na szybko za 10 pln ten już 4 x droższy Oba trzeba lekko zmodyfikować ( zeszlifować podstawę szczęk... Są na Aliexpresie chyba 🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6089 #10571 Napisano 11 Listopada 2022 (edytowane) Aledrogo.. https://allegro.pl/oferta/sciagacz-do-zebatek-z-silnikow-1-7mm-rc-car-12732380539 https://allegro.pl/oferta/sciagacz-do-kol-zebatych-silnika-samochodu-rc-12167315680 Edytowane 11 Listopada 2022 przez mkl1 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #10572 Napisano 11 Listopada 2022 (edytowane) Wystrugałem taki na szybciutko... Do Atmosa... Edytowane 11 Listopada 2022 przez kiniol 5 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #10573 Napisano 11 Listopada 2022 Spróbujcie poszukać coś takiego jak poniżej. Czasem bywa na zatoce. Ten mój ma wielkość idealną do zdejmowania wskazówek w roczniakach i może być stosowany w zegarach wiszących. 5 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6089 #10574 Napisano 11 Listopada 2022 Dobrze, że pokazałeś to co ważne..... zakończenie części która ma się oprzeć o oś wskzaówki.... 👍 bo to ważne.. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10575 Napisano 11 Listopada 2022 31 minut temu, mkl1 napisał(-a): Aledrogo.. https://allegro.pl/oferta/sciagacz-do-zebatek-z-silnikow-1-7mm-rc-car-12732380539 https://allegro.pl/oferta/sciagacz-do-kol-zebatych-silnika-samochodu-rc-12167315680 Oooo... 😄 26 minut temu, kiniol napisał(-a): Wystrugałem taki na szybciutko... Do Atmosa... 😃✌️✌️ Podobnego nabyłam do budzikowych wsjazówek 😁 24 minuty temu, dziadek napisał(-a): Spróbujcie poszukać coś takiego jak poniżej. Czasem bywa na zatoce. Ten mój ma wielkość idealną do zdejmowania wskazówek w roczniakach i może być stosowany w zegarach wiszących. Yhyyy.. Prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igelne. Raz sie taki pojawił na Alle.. Mało sie nie pozabijali, tak że ten... 🤗 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach