mkl1 6070 #10676 Napisano 1 Grudnia 2022 No OK... Ja próbowałem z tzw "niklem', czy "chromem" w płatkach... D@@pa Panie.. Ffekt starej scierki... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #10677 Napisano 1 Grudnia 2022 i jeszcze bez specjalnego pędzelka: - Teraz, mkl1 napisał(-a): No OK... Ja próbowałem z tzw "niklem', czy "chromem" w płatkach... D@@pa Panie.. Ffekt starej scierki... Ja nie próbowałem jeszcze wcale. Nie do każdej powierzchni się ta metoda może nadawać i nie każdemu może pasować. Każdy ma jakiś "swój" ulubiony, wypróbowany sposób, patent, sekret... Chciałem tylko dorzucić "złote liście" przy jesieni, bo nikt nie wspomniał Ale to pewnie dlatego że się nie nadaje Czyli tak jak pisało na plakatach kampanii przeciw alkoholowej: Nie namawiam Nie zachęcam Nie zmuszam 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #10678 Napisano 1 Grudnia 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Sir Gresek napisał(-a): No tak, nie jest to metoda dla purystów, którzy wszystko co ma złoty kolor muszą mieć ze złota. Ale chyba nikt nie myśli, że złotego koloru soczewka wahadła jest wykonana z litego złota. Płatki koloru srebrnego mogą czasami być już ze srebra. kto wie? Bo o srebrzeniu ten wątek... Jak napisałem wyżej, sam nie próbowałem, więc nie będę na siłę tworzył teorii. Nie nadaje się? To przepraszam. Ale nie ma za co przepraszać...do każdego sposobu złocenia czy metalizowana, przypisany jest efekt jakiego oczekujemy...płatkiem nie da się uzyskać takiego efektu na metalu jak np. galwanicznie...czy ogniowo...płatkiem były złocone te tarcze... 2 godziny temu, Sir Gresek napisał(-a): No tak, nie jest to metoda dla purystów, którzy wszystko co ma złoty kolor muszą mieć ze złota. Ale chyba nikt nie myśli, że złotego koloru soczewka wahadła jest wykonana z litego złota. Płatki koloru srebrnego mogą czasami być już ze srebra. kto wie? Bo o srebrzeniu ten wątek... Jak napisałem wyżej, sam nie próbowałem, więc nie będę na siłę tworzył teorii. Nie nadaje się? To przepraszam. Soczewki, obciążniki, ramki zegarów jeśli są mosiężne, to są polerowane... Jeśli mają być złocone, to galwanicznie, a w wyrobach starszych ogniowo, poprzez odparowanie rtęci z amalgamatu...pycha...😉 Edytowane 1 Grudnia 2022 przez kiniol 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #10679 Napisano 1 Grudnia 2022 Im więcej czytam, tym bardziej "wiem, że nic nie wiem" o tarczach i srebrzeniu oraz innych powłokach 🤥. Zaczynam mieć syndrom doktora, co to "primum non nocere" (o ile tacy są...). Chyba asekurancko kupię taką pastę do srebrzenia, to nie majątek, i zacznę eksperymenty na blaszkach co mi się nawiną. A tak na marginesie - mam taki zegar, co mu się miejscami pozłota wytarła, to może go też później uszczęśliwię (byle nie ogniowo 😝). Zaczynam też myśleć, czy by nie zlecić wykonania duplikatu tarczy, a oryginał zostawić dla potomności. Trochę to kosztowne, ale przynajmniej bezpieczne. Zobaczę, co mi z eksperymentów wyniknie i jakie finalnie będą plany związane z tym zegarem. U mnie pewnie na stałe nie zostanie, szkoda ☹️. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10680 Napisano 1 Grudnia 2022 (edytowane) Ja tam już wcale nie ogarniam teorii srebrzenia, galwanizowania, wypalania rtęci z amalgamatu ogniem, a nawet mieczem... Mam Frankowy garnitur do odświeżenia srebrzenia. Jak wyjdzie, tak wyjdzie, najwyżej będę zmywać.. 🤭🙈 Edytowane 1 Grudnia 2022 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #10681 Napisano 1 Grudnia 2022 Ale on tak miał w oryginale, czy ktoś to sobie posrebrzył, bo na patyku są ślady. Może lepiej spolerować i zostawić mosiądz... Złocenie ogniowe ma fajną nazwę ORMOLU. Myślałem, że już tego się nie stosuje, ale w necie piszą, że tak. Pozdrawiam Jacek 2 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #10682 Napisano 1 Grudnia 2022 48 minut temu, Yodek napisał(-a): Ja tam już wcale nie ogarniam teorii srebrzenia, galwanizowania, wypalania rtęci z amalgamatu ogniem, a nawet mieczem... Mam Frankowy garnitur do odświeżenia srebrzenia. Jak wyjdzie, tak wyjdzie, najwyżej będę zmywać.. 🤭🙈 10 godzin temu, Sir Gresek napisał(-a): Gosia, podstawą przy każdej metodzie metalizacji jest odpowiednie przygotowanie metalizowanej powierzchni ... wszystko w temacie ... 2 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10683 Napisano 1 Grudnia 2022 Teraz, kiniol napisał(-a): Gosia, podstawą przy każdej metodzie metalizacji jest odpowiednie przygotowanie metalizowanej powierzchni ... wszystko w temacie ... Jasne 😇.. Oczyścić, odtłuścić perfetto 😁✌️ 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #10684 Napisano 1 Grudnia 2022 1 minutę temu, JASI napisał(-a): Ale on tak miał w oryginale, czy ktoś to sobie posrebrzył, bo na patyku są ślady. Może lepiej spolerować i zostawić mosiądz... Złocenie ogniowe ma fajną nazwę ORMOLU. Myślałem, że już tego się nie stosuje, ale w necie piszą, że tak. Pozdrawiam Jacek Stosują to odważni i zdesperowani...Złocenie ogniowe polega na pokryciu amalgamatem złoconej powierzchni za pomocą króliczej łapki i wygrzanie tego tak by rtęć w postaci par odłączyła się od złota, powodując jego osadzenie na złoconej powierzchni... Amalgamat to roztwór złota w rtęci... 1 minutę temu, Yodek napisał(-a): Jasne 😇.. Oczyścić, odtłuścić perfetto 😁✌️ Wyrównać, spolerować... 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10685 Napisano 1 Grudnia 2022 4 minuty temu, JASI napisał(-a): Ale on tak miał w oryginale, czy ktoś to sobie posrebrzył, bo na patyku są ślady. Może lepiej spolerować i zostawić mosiądz... Złocenie ogniowe ma fajną nazwę ORMOLU. Myślałem, że już tego się nie stosuje, ale w necie piszą, że tak. Pozdrawiam Jacek Hmm.. Na patyku ślad jest raczej od telepiącej się soczewki... Tarcza też srebrzona to chyba był taki od fabryki 🙂 2 minuty temu, kiniol napisał(-a): Wyrównać, spolerować... Spolerować - jasne 😁✌️ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #10686 Napisano 1 Grudnia 2022 50 minut temu, Yodek napisał(-a): Hmm.. Na patyku ślad jest raczej od telepiącej się soczewki... Tarcza też srebrzona to chyba był taki od fabryki 🙂 Spolerować - jasne 😁✌️ A ta tarcza świetnie wygląda, może tylko odrobina korekty na grafice... 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10687 Napisano 2 Grudnia 2022 6 godzin temu, kiniol napisał(-a): A ta tarcza świetnie wygląda, może tylko odrobina korekty na grafice... Si 😉.. Ósemkę trochę poprawić, bo tam majstrowane było i punktowo kropki gdzieniegdzie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerims 101 #10688 Napisano 2 Grudnia 2022 17 godzin temu, kiniol napisał(-a): Ale nie ma za co przepraszać...do każdego sposobu złocenia czy metalizowana, przypisany jest efekt jakiego oczekujemy...płatkiem nie da się uzyskać takiego efektu na metalu jak np. galwanicznie...czy ogniowo...płatkiem były złocone te tarcze... Soczewki, obciążniki, ramki zegarów jeśli są mosiężne, to są polerowane... Jeśli mają być złocone, to galwanicznie, a w wyrobach starszych ogniowo, poprzez odparowanie rtęci z amalgamatu...pycha...😉 To chyba moje okolice tj. neogotycka wieża ratuszowa w Frankenstein...? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #10689 Napisano 2 Grudnia 2022 42 minuty temu, Kerims napisał(-a): To chyba moje okolice tj. neogotycka wieża ratuszowa w Frankenstein...? Tak, to wieża w Ząbkowicach i "nasz" zegar... 5 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10690 Napisano 8 Grudnia 2022 O kurcze .... gdzie są zęby ? 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10691 Napisano 8 Grudnia 2022 😯😯 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #10692 Napisano 8 Grudnia 2022 2 godziny temu, PM1122 napisał(-a): O kurcze .... gdzie są zęby ? A ja myślałem, że tylko ja mam "szczęście" do takich szczerbatych Często na takie trafiam 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #10693 Napisano 8 Grudnia 2022 Dla odmiany coś dla tych którzy twierdzą, że WD-40 w zupełności wystarczy... 3 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10694 Napisano 8 Grudnia 2022 58 minut temu, bajmar napisał(-a): Dla odmiany coś dla tych którzy twierdzą, że WD-40 w zupełności wystarczy... No to pojechałoooo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10695 Napisano 9 Grudnia 2022 6 godzin temu, bajmar napisał(-a): Dla odmiany coś dla tych którzy twierdzą, że WD-40 w zupełności wystarczy... No qrka... Ale co to jest toto malusieńkie? 🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #10696 Napisano 9 Grudnia 2022 3 godziny temu, Yodek napisał(-a): No qrka... Ale co to jest toto malusieńkie? 🤔 Toto jeszcze jest duże Łożysko zegara wiszącego sprężynowego. 3 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10697 Napisano 9 Grudnia 2022 39 minut temu, bajmar napisał(-a): Toto jeszcze jest duże Łożysko zegara wiszącego sprężynowego. Achaaa.. 😊🙂😄✌️ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #10698 Napisano 13 Grudnia 2022 Prace nad Siemensem w toku, już trochę po myciu pochodził, ale wrócił do rozbiórki - znajduję nowe pułapki 🤥 Przestała mi się podobać zawieszka, zresztą już kiedyś była naprawiana - nieoryginalna sprężyna. Dawało się zauważyć "strzelanie", a wahadło było lekko skręcone. Poza tym zwymiarowałem mechanizm i z wyliczeń wyszło mi, że długość czynna powinna wynosić 4 - 4,5 mm, a było tylko 2,4 mm. Rozebrałem to wszystko Blaszka to brąz fosforowy 0,15 mm, wyraźnie pogięta i naddarta przy jednej krawędzi - dobrze, że te ciężkie (8,5 kg) wahadło się nie urwało... I tu pytanie - jak to powinno w ogóle wyglądać ? Znalazłem w internetach trochę historycznej dokumentacji S&H i takie oto rysunki Wygląda, że powinny tu być 2 blaszki, i to znacznie dłuższe - pewnie te moje wyliczone 4,5 mm czynne może być OK. Szerokość tego siodełka to 15,6 mm, więc pewnie dwie taśmy po 5 mm powinny wystarczyć. Tylko nie wiem, może koleżanki i koledzy mają jakąś wiedzę - jaka grubość sprężynek - z krótkich wyliczeń dla tej masy wahadła 0,1 mm powinno wystarczyć, ale czy to nie zbyt blisko granicy bezpieczeństwa ? - jaki materiał - chyba brąż fosforowy sobie odpuścić, może stal / jaka, nierdzewna sprężynowa ? - słyszałem, że materiał szczelinomierza może być dobrym rozwiązaniem, czy są jakieś preferencje jakościowe do tego co jest w internecie ? - jak toto ciąć (nie trafiłem na taśmy 5 mm, są tylko szersze) aby uniknąć zadziorów, jak wiercić otwory - trzeba będzie zrobić narzędzie ? (zaciski lamelki są na wkręty M1,4) Będę zobowiązany za wszelkie komentarze, dziękuję 🙂. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6070 #10699 Napisano 13 Grudnia 2022 Prawdą jest , że do zrobienia innych zawieszek, ale użyłem właśnie szczelinomierza (gr. 0,15) ciąłem nozyczkami . Otworki wybijałem, potem ogratowałem i wsio.... szczelinomierz z marketu budowlanego.... 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek_Win 77 #10700 Napisano 13 Grudnia 2022 (edytowane) W dniu 8.12.2022 o 21:57, bajmar napisał(-a): Dla odmiany coś dla tych którzy twierdzą, że WD-40 w zupełności wystarczy... Dla znajomego robię remont Metrona kominkowego, są do wstawienia ze cztery łożyska i polerowanie kilku czopów. Jego ojciec smarował WD40, do czasu pracował ...:D Szukam przystawki balansowej ZMP Błonie H-8 do zegara samochodowego lub może macie namiar na Zegarmistrza, któremu można ją wysłać do naprawy. Jest po zalaniu i przerdzewiały czopy balansu, a czopy kotwicy są zmatowione, koło wychwytowe jest ok, włos też. Czyli do dorobienia oś balansowa i ewentualne dorobienie osi kotwicy. Zdjęcie z sieci. Edytowane 13 Grudnia 2022 przez Arek_Win 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach