Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Yodek

Porady potrzebuję 😊

Rekomendowane odpowiedzi

Minimalne przygięcie wystarczyło. Naprawdę minimalne. Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coraz ciaśniej ... też tak macie ?

5368DDEC-8954-4981-8D98-4B4AE88BA238_1_105_c.jpeg

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciasno, a teraz ukrop dodatkowo 👿 zacząłem wstawiać czop, ale wodospad potu zalał mi lupke

IMG_3010.JPG

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, LESKOS napisał(-a):

coraz ciaśniej ... też tak macie ?

5368DDEC-8954-4981-8D98-4B4AE88BA238_1_105_c.jpeg

jeszcze nie ... ale bym tak chciał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.08.2023 o 18:48, mkl1 napisał(-a):

Ciasno, a teraz ukrop dodatkowo 👿 zacząłem wstawiać czop, ale wodospad potu zalał mi lupke

IMG_3010.JPG

Zrób sobie otwory w obudowie lupy...serio

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to była sobie przymiarka, teraz robię "podtrzymkę" bez tego nie da rady dobrze wiercić...

Oś długa i mimo wycentrowania, napunktowania chce się wyginać...

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O odpuściłeś końcówkę osi? Bez tego może być trudno. Pokaż proszę jak rozwiązałeś problem podpórki. 

Jakoś nie za bardzo mi wychodzi rozwiązanie tego problemu ..🤔.

jest trochę informacji tu :

Ale jakoś nie leży mi to rozwiązanie … może za głupi jestem albo niecierpliwy 🤭 

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podparcie robię.. musi byc bardziej uniwersalne, a nie na jedna sztuke. Na jedna sztuke wystarcza pręt mocowanu w gnieździe stolika/podparcia pod nóż.

Pret nawiercamy na wylot troche szlifu na płask i juz. Ja kombinuje cos bardziej uniwersalnego...

pokarzę , jak zrobię.

Co do końcówki osi - zawsze odpuszczam... :)

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślałem o blaszce mosiężnej powiedzmy 1mm z montażem do suportu tokarki (możliwość precyzyjnego ustawienia) do "toczenia z ręki" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, LESKOS napisał(-a):

Ja myślałem o blaszce mosiężnej powiedzmy 1mm z montażem do suportu tokarki (możliwość precyzyjnego ustawienia) do "toczenia z ręki" 

No to mamy zblizone pomysły :)

Własnie wykonałem toczony trzpień. Dzisiaj może wykonam reszte= naciecie+ blokada blaszki :)

Blaszka będzie długa, by mieć możliwośc nawiercanai różnych srednic pod osie do podparcia.

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przełożyłem tarczę (to było proste) oraz balans (to było trudne) z zakupionego dawcy. Budzik ruszył i chodził całą noc.

Niestety mam problem ze wskazówką minutową. Nie mogę jej zaklinować na osi. Nawet jeżeli się uda, to po chwili zwisa bezwładnie w dół.

Ma ona taki kołnierz wokół otworu - spróbować go zaklepać do środka? Wstawiać tulejkę?

W nocy zaś wskazówki po prostu spadły. Dawca miał na końcu tulejkę, ale ona nie rozwiązuje problemu widzącej wskazówki minutowej...

20230824_190315.jpg

20230824_190344.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz, delikatnie sklepać, ale z wyczuciem nie za dużo . Dobrze by było gdybu ten otwór był choć trochę wyraźnie widoczny 😉  😶

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, cjareck napisał(-a):

Przełożyłem tarczę (to było proste) oraz balans (to było trudne) z zakupionego dawcy. Budzik ruszył i chodził całą noc.

Niestety mam problem ze wskazówką minutową. Nie mogę jej zaklinować na osi. Nawet jeżeli się uda, to po chwili zwisa bezwładnie w dół.

Ma ona taki kołnierz wokół otworu - spróbować go zaklepać do środka? Wstawiać tulejkę?

W nocy zaś wskazówki po prostu spadły. Dawca miał na końcu tulejkę, ale ona nie rozwiązuje problemu widzącej wskazówki minutowej...

20230824_190315.jpg

20230824_190344.jpg

Tulejka sama nic nie da za każdym razem jak będziesz zdejmował wskazówki ona zostanie na osi, by zrobić to prawidłowo musiałbyś wykonać taką tulejkę i zakuć wskazówkę, sorry za odręczny rysunek 

tulejka (2).png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użyj kulki z łożyska. z jednej strony , wtedy rozciągniesz materiał symetrycznie do środka.

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, graver napisał(-a):

Tulejka sama nic nie da za każdym razem jak będziesz zdejmował wskazówki ona zostanie na osi, by zrobić to prawidłowo musiałbyś wykonać taką tulejkę i zakuć wskazówkę, sorry za odręczny rysunek 

tulejka (2).png

O ile kolega poradzi sobie ze zdjęciem ćwiertnika z osi , a to może wymagać wyjęcia mechanizmu z puszki zegara. Ale założenie jest jak najbardziej prawidłowe 😉 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, z cwiertnikien sobie pewnie nie poradzę. Przed zdejmowaniem wskazówek wszystko działało. Aż tak ich nie szarpałem, żeby całkowicie poluzować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, cjareck napisał(-a):

Aż tak ich nie szarpałem, żeby całkowicie poluzować.

Nie musiałeś szarpac, Wystarczy , że "przekosiłeś" i otwork/potworek zrobił się większy...

Ja bym to zrobił (podobnie jak radził @graver) wukonał z mosiądzu tulejkę, rozwiercił delikatnie wskazówkę, zakuł na tejże tulejce i dopiero mocował na wcisk na oś..

Potrzebne by mi były :

- średnica dokładna osi

-długość osi ponad kołem zmiany czasu- nad wskazówką godzinową..

no i wskazówka :)

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dojdę do siebie to pokombinuję, teraz jestem po truciu swojego "lokatora" i nie mam siły. Wskazówka godzinowa też sprawia problemy, a pokrętło zmiany godziny ślizga się na osi. Jak poczuję się lepiej, spróbuję wziąć od dawcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, ale żeby to dokładnie zrobić, w budziku gdzie odległości są niewielkie, a  wskazówki małe, to najlepiej to zrobić (dopasować) na ćwiertniku bez mechanizmu. Poza tym wykonanie tulejki wymaga dokładnego wymierzenia, nawiercienia pręta lub tulejki i dotoczenia tak aby spasowało z całością. Brew pozorom zakucie też nie jest proste i wymaga kostki lub nabijarki ... Jak się to Krzywo zrobi to też d..pa bo wskazówki będą haczyć o siebie ...

Osobiście rozklepałbym wskazówkę osadził i nie za bardzo ruszał wskazówek w przyszłości. 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie skłaniam się do zaklepania wskazówki po prostu, ewentualnie jej zamiany. Tylko wszystko najpierw pomierzę. Mam nadzieję, że suwmiarka elektroniczna da radę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie chodzi o dorobienie takiej tulejki (chyba ta moje też z RUCHLA 😉 . Musiałeś ją zgubić... Tak jak pisał Grawer , jest ona zaklepywana przez rozszerzenie wąskiego końca ... to widać na drugim zdjęciu

862BF052-F21C-4E30-8BD0-5748061130B4_1_105_c.jpeg

F97FCBAC-8585-420C-9D4C-6A05208E3FA7_1_105_c.jpeg

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też jestem za tym, by klepnąć wskazówkę....., oczywiście, lekuchno by nie przesadzić i myślę, że starczy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja dla testu (aby sprawdzić czy zegarek działa, ile się spieszy/późni itp) dlatego, że jestem nieukiem, z braku tokarek i wierteł i innych dziwact o których często wspominacie poszedł bym na karpackie skróty i  podłożylbym w otwór wskazówki tymczasowo włos lub nylonową nitkę (łatwiej przypalić płomieniem wystający nadmiar ) ewentualnie jakiś przycięty pasek papieru - w zależności o jakich "luzach" mówimy.

Jeśli by mi się nie udało, to wówczas bym próbował klepać ale ręce mam Kowalskiej, więc pewnie sklepałbym definitywnie .. 

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, zadra napisał(-a):

podłożylbym w otwór wskazówki tymczasowo włos lub nylonową nitkę (łatwiej przypalić płomieniem wystający nadmiar ) ewentualnie jakiś przycięty pasek papieru - w zależności o jakich "luzach" mówimy.

😂😂😂😂....

No tak.  Jeśli chodzi o "takie" rozwiązania to zdarza mi się skraweczek teflonowej taśmy do uszczelniania gwintów użyć 😆.

Pomijając kwestie morale  - sprawdzało się wtedy kiedy nie miałam czym ani jak rozwiązać problemu 🤭🤭.

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi