cjareck 1502 #11076 Napisano 21 Sierpnia 2023 Minimalne przygięcie wystarczyło. Naprawdę minimalne. Dzięki! 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #11077 Napisano 21 Sierpnia 2023 coraz ciaśniej ... też tak macie ? 7 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6070 #11078 Napisano 21 Sierpnia 2023 (edytowane) Ciasno, a teraz ukrop dodatkowo 👿 zacząłem wstawiać czop, ale wodospad potu zalał mi lupke Edytowane 21 Sierpnia 2023 przez mkl1 6 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #11079 Napisano 21 Sierpnia 2023 Godzinę temu, LESKOS napisał(-a): coraz ciaśniej ... też tak macie ? jeszcze nie ... ale bym tak chciał 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #11080 Napisano 22 Sierpnia 2023 W dniu 21.08.2023 o 18:48, mkl1 napisał(-a): Ciasno, a teraz ukrop dodatkowo 👿 zacząłem wstawiać czop, ale wodospad potu zalał mi lupke Zrób sobie otwory w obudowie lupy...serio 2 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6070 #11081 Napisano 22 Sierpnia 2023 to była sobie przymiarka, teraz robię "podtrzymkę" bez tego nie da rady dobrze wiercić... Oś długa i mimo wycentrowania, napunktowania chce się wyginać... 3 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #11082 Napisano 22 Sierpnia 2023 (edytowane) O odpuściłeś końcówkę osi? Bez tego może być trudno. Pokaż proszę jak rozwiązałeś problem podpórki. Jakoś nie za bardzo mi wychodzi rozwiązanie tego problemu ..🤔. jest trochę informacji tu : Ale jakoś nie leży mi to rozwiązanie … może za głupi jestem albo niecierpliwy 🤭 Edytowane 22 Sierpnia 2023 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6070 #11083 Napisano 23 Sierpnia 2023 Podparcie robię.. musi byc bardziej uniwersalne, a nie na jedna sztuke. Na jedna sztuke wystarcza pręt mocowanu w gnieździe stolika/podparcia pod nóż. Pret nawiercamy na wylot troche szlifu na płask i juz. Ja kombinuje cos bardziej uniwersalnego... pokarzę , jak zrobię. Co do końcówki osi - zawsze odpuszczam... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #11084 Napisano 23 Sierpnia 2023 Ja myślałem o blaszce mosiężnej powiedzmy 1mm z montażem do suportu tokarki (możliwość precyzyjnego ustawienia) do "toczenia z ręki" 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6070 #11085 Napisano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) 18 minut temu, LESKOS napisał(-a): Ja myślałem o blaszce mosiężnej powiedzmy 1mm z montażem do suportu tokarki (możliwość precyzyjnego ustawienia) do "toczenia z ręki" No to mamy zblizone pomysły Własnie wykonałem toczony trzpień. Dzisiaj może wykonam reszte= naciecie+ blokada blaszki Blaszka będzie długa, by mieć możliwośc nawiercanai różnych srednic pod osie do podparcia. Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez mkl1 4 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6070 #11086 Napisano 24 Sierpnia 2023 5 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cjareck 1502 #11087 Napisano 24 Sierpnia 2023 Przełożyłem tarczę (to było proste) oraz balans (to było trudne) z zakupionego dawcy. Budzik ruszył i chodził całą noc. Niestety mam problem ze wskazówką minutową. Nie mogę jej zaklinować na osi. Nawet jeżeli się uda, to po chwili zwisa bezwładnie w dół. Ma ona taki kołnierz wokół otworu - spróbować go zaklepać do środka? Wstawiać tulejkę? W nocy zaś wskazówki po prostu spadły. Dawca miał na końcu tulejkę, ale ona nie rozwiązuje problemu widzącej wskazówki minutowej... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #11088 Napisano 24 Sierpnia 2023 Możesz, delikatnie sklepać, ale z wyczuciem nie za dużo . Dobrze by było gdybu ten otwór był choć trochę wyraźnie widoczny 😉 😶 3 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #11089 Napisano 24 Sierpnia 2023 32 minuty temu, cjareck napisał(-a): Przełożyłem tarczę (to było proste) oraz balans (to było trudne) z zakupionego dawcy. Budzik ruszył i chodził całą noc. Niestety mam problem ze wskazówką minutową. Nie mogę jej zaklinować na osi. Nawet jeżeli się uda, to po chwili zwisa bezwładnie w dół. Ma ona taki kołnierz wokół otworu - spróbować go zaklepać do środka? Wstawiać tulejkę? W nocy zaś wskazówki po prostu spadły. Dawca miał na końcu tulejkę, ale ona nie rozwiązuje problemu widzącej wskazówki minutowej... Tulejka sama nic nie da za każdym razem jak będziesz zdejmował wskazówki ona zostanie na osi, by zrobić to prawidłowo musiałbyś wykonać taką tulejkę i zakuć wskazówkę, sorry za odręczny rysunek 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6070 #11090 Napisano 24 Sierpnia 2023 Użyj kulki z łożyska. z jednej strony , wtedy rozciągniesz materiał symetrycznie do środka. 3 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #11091 Napisano 24 Sierpnia 2023 31 minut temu, graver napisał(-a): Tulejka sama nic nie da za każdym razem jak będziesz zdejmował wskazówki ona zostanie na osi, by zrobić to prawidłowo musiałbyś wykonać taką tulejkę i zakuć wskazówkę, sorry za odręczny rysunek O ile kolega poradzi sobie ze zdjęciem ćwiertnika z osi , a to może wymagać wyjęcia mechanizmu z puszki zegara. Ale założenie jest jak najbardziej prawidłowe 😉 👍 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cjareck 1502 #11092 Napisano 24 Sierpnia 2023 Nie, z cwiertnikien sobie pewnie nie poradzę. Przed zdejmowaniem wskazówek wszystko działało. Aż tak ich nie szarpałem, żeby całkowicie poluzować. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6070 #11093 Napisano 24 Sierpnia 2023 12 minut temu, cjareck napisał(-a): Aż tak ich nie szarpałem, żeby całkowicie poluzować. Nie musiałeś szarpac, Wystarczy , że "przekosiłeś" i otwork/potworek zrobił się większy... Ja bym to zrobił (podobnie jak radził @graver) wukonał z mosiądzu tulejkę, rozwiercił delikatnie wskazówkę, zakuł na tejże tulejce i dopiero mocował na wcisk na oś.. Potrzebne by mi były : - średnica dokładna osi -długość osi ponad kołem zmiany czasu- nad wskazówką godzinową.. no i wskazówka 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cjareck 1502 #11094 Napisano 24 Sierpnia 2023 Jak dojdę do siebie to pokombinuję, teraz jestem po truciu swojego "lokatora" i nie mam siły. Wskazówka godzinowa też sprawia problemy, a pokrętło zmiany godziny ślizga się na osi. Jak poczuję się lepiej, spróbuję wziąć od dawcy. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #11095 Napisano 24 Sierpnia 2023 Jasne, ale żeby to dokładnie zrobić, w budziku gdzie odległości są niewielkie, a wskazówki małe, to najlepiej to zrobić (dopasować) na ćwiertniku bez mechanizmu. Poza tym wykonanie tulejki wymaga dokładnego wymierzenia, nawiercienia pręta lub tulejki i dotoczenia tak aby spasowało z całością. Brew pozorom zakucie też nie jest proste i wymaga kostki lub nabijarki ... Jak się to Krzywo zrobi to też d..pa bo wskazówki będą haczyć o siebie ... Osobiście rozklepałbym wskazówkę osadził i nie za bardzo ruszał wskazówek w przyszłości. 😉 4 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cjareck 1502 #11096 Napisano 24 Sierpnia 2023 Właśnie skłaniam się do zaklepania wskazówki po prostu, ewentualnie jej zamiany. Tylko wszystko najpierw pomierzę. Mam nadzieję, że suwmiarka elektroniczna da radę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #11097 Napisano 24 Sierpnia 2023 (edytowane) dokładnie chodzi o dorobienie takiej tulejki (chyba ta moje też z RUCHLA 😉 . Musiałeś ją zgubić... Tak jak pisał Grawer , jest ona zaklepywana przez rozszerzenie wąskiego końca ... to widać na drugim zdjęciu Edytowane 24 Sierpnia 2023 przez LESKOS 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #11098 Napisano 24 Sierpnia 2023 Też jestem za tym, by klepnąć wskazówkę....., oczywiście, lekuchno by nie przesadzić i myślę, że starczy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1810 #11099 Napisano 24 Sierpnia 2023 (edytowane) a ja dla testu (aby sprawdzić czy zegarek działa, ile się spieszy/późni itp) dlatego, że jestem nieukiem, z braku tokarek i wierteł i innych dziwact o których często wspominacie poszedł bym na karpackie skróty i podłożylbym w otwór wskazówki tymczasowo włos lub nylonową nitkę (łatwiej przypalić płomieniem wystający nadmiar ) ewentualnie jakiś przycięty pasek papieru - w zależności o jakich "luzach" mówimy. Jeśli by mi się nie udało, to wówczas bym próbował klepać ale ręce mam Kowalskiej, więc pewnie sklepałbym definitywnie .. Edytowane 24 Sierpnia 2023 przez zadra 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #11100 Napisano 25 Sierpnia 2023 (edytowane) 3 godziny temu, zadra napisał(-a): podłożylbym w otwór wskazówki tymczasowo włos lub nylonową nitkę (łatwiej przypalić płomieniem wystający nadmiar ) ewentualnie jakiś przycięty pasek papieru - w zależności o jakich "luzach" mówimy. 😂😂😂😂.... No tak. Jeśli chodzi o "takie" rozwiązania to zdarza mi się skraweczek teflonowej taśmy do uszczelniania gwintów użyć 😆. Pomijając kwestie morale - sprawdzało się wtedy kiedy nie miałam czym ani jak rozwiązać problemu 🤭🤭. Edytowane 25 Sierpnia 2023 przez Yodek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach