Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość fidelio

Oris Aquis Date - recenzja

Rekomendowane odpowiedzi

Gość fidelio
38 minut temu, solti napisał:

Świetna recenzja i równie super zegarek! Mam tylko jedno pytanie. Zdecydowałeć się na rozmiar 39,5, sporo piszesz o małym nadgarstku. Mały, tzn. dokładnie ile, w twoim przypadku?

Nie ukrywam, że sporo myślę o Aquisie, ale mam rozmiarowy dylemat. Zwłaszcza, ze wchodzi jeszcze wersja 41,5.

Z góry dzięki za odpowiedź!

Dzięki za miłe słowa ? A nadgarstek to całe 16,5 cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, fidelio napisał:

Dzięki za miłe słowa ? A nadgarstek to całe 16,5 cm.

Dzięki! Wychodzi z tego, że obwód nadgarstka mamy dokładnie taki sam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, solti napisał:

Świetna recenzja i równie super zegarek! Mam tylko jedno pytanie. Zdecydowałeć się na rozmiar 39,5, sporo piszesz o małym nadgarstku. Mały, tzn. dokładnie ile, w twoim przypadku?

Nie ukrywam, że sporo myślę o Aquisie, ale mam rozmiarowy dylemat. Zwłaszcza, ze wchodzi jeszcze wersja 41,5.

Z góry dzięki za odpowiedź!

Z Aquisem nie ma co się sugerować średnicą koperty. Najlepiej przymierz, zanim kupisz, bo on ma bardzo krótkie, zgrabne uszy i jest też różnica wizualna w weilkości koperty, jak masz kajdana lub pasek. Mam dwa Aquisy Date (I i II), oba 43,5 - II-jka ma mniejszy rozstaw uszu i jest taka trochę zgrabniejsza (niekoniecznie lepsza przez to), ale oba świetnie leżą na nadgarstku 18,5. Przymierzałem 39,5 - za mały i jakiś taki trochę nieproporcjonalny...

Leszek - Watches? I used to be a fan, now I am a full-blown airconditioner!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.05.2020 o 15:32, ledr napisał:

Z Aquisem nie ma co się sugerować średnicą koperty. Najlepiej przymierz, zanim kupisz, bo on ma bardzo krótkie, zgrabne uszy i jest też różnica wizualna w weilkości koperty, jak masz kajdana lub pasek. Mam dwa Aquisy Date (I i II), oba 43,5 - II-jka ma mniejszy rozstaw uszu i jest taka trochę zgrabniejsza (niekoniecznie lepsza przez to), ale oba świetnie leżą na nadgarstku 18,5. Przymierzałem 39,5 - za mały i jakiś taki trochę nieproporcjonalny...

Dzięki za radę! Nie jesteś pierwszym, który tak mówi. Będę musiał znaleźć czas i poszukać gdzieś na przymiarkę. Mam jednak od Ciebie całe 2 cm mniejszy nadgarstek i to może robić sporą różnicę. Ostatnio na moim nadgarstku zawitała Certina  C029.807.11.031.02 i to jest chyba maksymalna wielkość, jaką jestem w stanie zaakceptować. Wiem, że to zupełnie inny rodzaj zegarka. No nic, jak przymierzę, będę mądrzejszy. Choć wydaje mi się, że wybór będzie między 39,5 i 41,5, bo 43,5 będzie jednak raczej już zbyt duży na moją wątłą rękę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Gość
      Przez Gość
    • Przez Frozenn
      Witam. Zegarek w świetnym stanie, pełen zestaw sklepowy. Żadnych śladów użytkowania, poza naturalnie występującą patyną. Ode mnie forumowe 8,5-9/10. Zegarek świeżej produkcji i zakupu: 02/2025. Noszony na zmianę z innymi, uszanowany i użytkowany zgodnie ze sztuką. Marki Venezianico raczej przedstawiać nie trzeba. Świetny design, materiały, trwałość i sprawdzone mechanizmy. Ten tutaj, to akurat nie lada gratka dla fanów patyny i szwajcarskich automatów :))

Trochę specyfikacji:
      - 42mm średnicy bez korony
      - 49mm L2L
      - około 13mm grubości
      - koperta, bezel, wkładka, korona z brązu 
      - szkło szafirowe, płaskie 
      - uszczelnienie 30 atmosfer
      - zakręcana, sygnowana korona
      - mechanizm Sellita SW200-1, automat
      - pięknie szlifowane, nakładane indeksy
      - szlifowany, zdobiony dekiel
      - gumowy, bardzo wygodny pasek

Krótko o mechanizmie: znana i trwała konstrukcja Sellity, napędza większość zegarków w przedziale cenowym 2,5-9k zł, 26 kamieni, 4 cykle na sekundę czyli 28800 bph, wskazówka płynie miło dla oka. Mechanizm ma świetne osiągi, noszony na codzień spieszy się +1 sekundę na dobę, czasem +2, a czasem pójdzie równo bez odchyłki, uśredniając, robi +1. Świetny rezultat, bez mała jak chronometr Nie noszony, odpoczywa w rotomacie, mechanizm nie ma zastojów.

W zestawie znajduje się wszystko to, co otrzymujemy w salonie przy zakupie nowego. Począwszy od pudełek, przez komplet dokumentów: karta cyfrowej instrukcji, dowód zakupu, certyfikat, mapa Wenecji, sklepowa zawieszka, wszystko ująłem na zdjęciach. Dodatkowo dorzucam dokupiony, brązowy pasek skórzany, nigdy nie używany. Fabryczna guma jest świetna!

Obecnie cena nowego w tej konfiguracji waha się w granicach 4800 - 5200 złotych, w zależności od sprzedawcy i jego marży. Kwota jaka mnie interesuje to 3200 3100 2999  REALIZACJA Do niewielkiej negocjacji. Stanowi to około 55% ceny nowego. Koszt paczkomatu po mojej stronie, odbiór własny oczywiście również jest możliwy. Ewentualnie zaproponuj inny sposób dostawy - dogadamy się. 

Zapraszam do galerii poniżej oraz do rozmów.
      Pozdrawiam gorąco,
      Maciej.

PS. Zdjęcia autentyczne, bez fotoszopowania i innych bajerów.

• Gość Avardi
      Przez Gość Avardi
      Witam.
      Chętnie zakupie do Eterny Kontiki Date bransoletę. Wiem że temat jest dość trudny bo jest praktycznie niedostępna. Z tąd właśnie pomysł aby poszukać kogoś na tym forum kto być może będzie chciał ją sprzedać. 

• Przez ledr
      Sinn U2 W LE 
      Ref. 1020.7339, numer limitacji 69/150
      Rzadka okazja dla fanów dużych tool-watchy, z dodatkowymi paskami ori, bransoletą i paskiem skórzanym oraz nato.
      Zegarek z 2020r, komplet dokumentów, pudeł i akcesoriów (m.in. narzędzie do zmiany pasków).
      Stan: 9/10 – drobne ślady zmiany pasków od spodu uch, paski przycięte na wymiar nadgarstka 18,5cm, ale z możliwością regulacji, jeden pasek gumowy (czarny) w ogóle nie używany, ani nieskracany.
      Tylko sprzedaż, wymiana wyłącznie na innego Sinna z dopłatą dla mnie.
      Cena: REZERWACJA
      Wysyłka kurierem po wcześniejszej wpłacie, możliwy odbiór osobisty (do uzgodnienia).

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.