Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość fidelio

Oris Aquis Date - recenzja

Rekomendowane odpowiedzi

Gość fidelio

Dzięki i mały spam z okazji pogody :-) Pieczyste będzie ;-)

post-34987-0-81273900-1553344808_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem. Recenzja przeważyła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Cieszę się, że pomogłem w wyborze :-) I oczywiście polecam, bo po prostu warto :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafał gratulacje, świetna recka, masz coś z "papugi" (bez urazy oczywiście) :D

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę rzetelna i szczegółowa recenzja napisana z rozmachem.

Lubię jak tekst jest okraszony własnymi przemyśleniami i odczuciami, a nie wyłącznie technicznym opisem. W ten sposób nie tylko można poznać zegarek, ale i człowieka. Dobra robota panie Rafale. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Dzięki Panowie, a za "papugę" nie zamierzam się obrażać :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze ja chciałbym pochwalić autora. Super się czytało, opis bardzo obrazowy i dokładny. Dużo własnych, cennych spostrzeżeń. Jedno co bym zmienił to właśnie zdjęcia w każdym akapicie, które pokazują to co właśnie opisujesz bo fajnie to widzieć na bieżąco, w trakcie czytania o konkretnym elemencie. Po przeczytaniu całości, o niektórych smaczkach się nie pamięta, bo natłok informacji jest duży (ale to bardzo pozytywne :)). Czekam na kolejną recke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Dzięki, a co dotyczy przeplatania tekstu zdjęciami, to następną razą coś wymyślę :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość TigerBear

Dobra recenzja, Rafał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Dobra recenzja, Rafał :)

Dzięki Robert :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajna recenzja i zegarek oczywiście też.Sam odkąd mam Aquisa jestem w nim zakochany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę czasu nie zaglądałem na forum i tym milej jest znaleźć nową recenzję.

Fajny tekst Rafał. Dobrze się czyta i budzisz zainteresowanie tym Orisem.

Gratuluję.

jedyną stałą cechą rozwoju jest zmiana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Dzięki za miłe słowa :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fidelio miałeś Tridenta Pro 600?

Jeśli tak to jak porównałbyś wykonanie Orisa w stosunku do Christophera Warda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Miałem Tridenta Pro 600, w wersji Vintage, z nowym logo na 9tej. Była to wersja 43 mm (gdyby to było 38 mm, to pewnie ciągle byłby ze mną). Ten Ch.Ward jest świetnie wykonany, a do tego ma pełny dekiel, z ciekawym grawerem. Za całość wybrałbym Aquisa, w którym zdecydowanie bardziej podoba mi się tarcza z efektem "sunburst" i ciekawsze indeksy. Jeśli chodzi natomiast o jakość wykonania kopert, to w mojej ocenie Ch.Ward nie ma się czego wstydzić :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze odnośnie tego bezela.

W Tridencie, którego posiadam działa idealnie, nie ma żadnych luzów, natomiast w recenzji napisałeś:

"Sam bezel należy do takich, które pracują dość lekko (podobnie pracuje bezel w moim Squale). Jest wyczuwalny delikatny luz, jednak jest on zupełnie akceptowalny. Dla przykładu (i kontrastu) w posiadanym przeze mnie Helsonie bezel (także 120 klików) pracuje z wyraźnie większym oporem oraz z zauważalnie mniejszym luzem."

Na filmie poniżej widać jakby bezel lekko "chwiał się" podczas przekręcania. O tych luzach pisałeś?

Mógłbyś porównać pracę bezela Aquisa do tego w Tridencie o ile pamiętasz jeszcze?

Od 2:31

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Nie wiem, jak to dokładnie wytłumaczyć. Nie ma czegoś takiego, że bezel się chwieje. Ja przez to rozumiem sytuację, w której bezel naciskasz z jednej strony, a druga strona np. się unosi. Takie "efekt" miałem w Otago od Gerlacha. Tu nic takiego nie ma. Chodzi o to, że są bezele, które pracują z wyczuwalnym oporem i w zasadzie bez luzu i tak mam w Helsonie i o ile pamiętam, tak właśnie jest w Teidencie. Tu bezel pracuje zdecydowanie lżej, a luz objawi się tym, że możliwy jest delikatny ruch w prawą stronę (oczywiście zaraz jest blokada, bo to nadal bezel jednokierunkowy). Dokładnie tak samo pracuje bezel w moim Squale. Dla mnie jednak najważniejsze jest to, że bezel nie jest "maślany" w pracy, "klik" jest wyraźnie zaakcentowany, a podziałka na bezelu idealnie zgrywa się z tym, co jest na tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, jak to dokładnie wytłumaczyć. Nie ma czegoś takiego, że bezel się chwieje. Ja przez to rozumiem sytuację, w której bezel naciskasz z jednej strony, a druga strona np. się unosi. Takie "efekt" miałem w Otago od Gerlachu. Tu nic takiego nie ma. Chodzi o to, że są bezele, które pracują z wyczuwalnym oporem i w zasadzie bez luzu i tak mam w Helsonie i o ile pamiętam, tak właśnie jest w Teidencie. Tu bezel pracuje zdecydowanie lżej, a luz objawi się tym, że możliwy jest delikatny ruch w prawą stronę (oczywiście zaraz jest blokada, bo to nadal bezel jednokierunkowy). Dokładnie tak samo pracuje bezel w moim Squale. Dla mnie jednak najważniejsze jest to, że bezel nie jest "maślany" w pracy, "klik" jest wyraźnie zaakcentowany, a podziałka na bezelu idealnie zgrywa się z tym, co jest na tarczy.

Ok, muszę sam na żywo ocenić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Myślę, że tak będzie najlepiej :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ja mogę wtrącić trzy grosze do tego porównania na podstawie C60 (Tridenta Pro 600 - trzy różne egzemplarze) i Aquisa date drugiej generacji (czyli wcześniejszej niż ma Rafał), to bezel w Tridencie był/jest "twardszy". Oris chodzi lżej, ale precyzyjnie, tzn. kliki bezela są wyraźnie zaakcentowane tak, jak powinny być. U mnie też jest minimalny luz w Aquisie - dociskając lekko w jedną stronę mam minimalne pole manewru w drugą bez przeskoku "o ząbek". Z kolei w nowym C65 od CW (tzw. retro diver z naciągiem ręcznym) już bezel chodzi inaczej niż w starym Tridencie - luz jest raczej taki jak w Aquisie. Ale tam jest zupełnie inny, wąski, aluminiowy bezel...

Leszek - Watches? I used to be a fan, now I am a full-blown airconditioner!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Ale rozumiem, że nie masz problemu w Aquisie z centrowaniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale rozumiem, że nie masz problemu w Aquisie z centrowaniem?

Nie, wszystko jest na tyle precyzyjnie wykonane, że centruje idealnie :)

Leszek - Watches? I used to be a fan, now I am a full-blown airconditioner!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Czyli jest tak, jak powinno być :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Aquisa date drugiej generacji (czyli wcześniejszej niż ma Rafał)

Rafał ma Aquisa Date II

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Dzięki Jacek za potwierdzenie, bo tak mi się właśnie wydawało ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez PistolPete
      Sprzedam zegarek Eterna Kontiki Four Hands- ref. 1592.41.40
      To już coraz trudniejszy do znalezienia w tak rewelacyjnym stanie „youngtimer”. UWAGA! Z dodatkową jasną tarczą oraz ringiem, gdyby ktoś zechciał kiedyś zmienić obliczę Eterny.

Eterna KonTiki Four-Hands to szwajcarski zegarek automatyczny inspirowany słynną wyprawą Thora Heyerdahla przez Ocean Spokojny z 1947 roku. Jego cechą charakterystyczną jest centralny datownik wskazówkowy (czwarta wskazówka), który wskazuje aktualny dzień miesiąca na wewnętrznym pierścieniu tarczy.
      Tarcza jest bardzo czytelna, z charakterystycznymi dla linii KonTiki dużymi, trójkątnymi indeksami pokrytymi masą luminescencyjną (Super-LumiNova) na godzinach 12, 3, 6 i 9. Wewnętrzny krąg zajmuje skala datownika od 1 do 31. Na odwrocie koperty znajduje się piękny, głęboki grawer przedstawiający tratwę Kon-Tiki, którą Thor Heyerdahl przepłynął Pacyfik.

Dane techniczne:
      Średnica koperty:                  42mm
      Grubość koperty:                  ok. 12mm
      L2L:                                          46mm
      Mechanizm:                           Automatyczny, Eterna Caliber 3914A (baza: ETA 2836-2 lub nowsza Sellita SW220-1)
      WR:                                          120m
      Koronka:                                 Zakręcana
      Szkiełko:                                 Szafirowe z powłoką antyrefleksyjną (bardzo dobrym AR)

Zegarek był pierwotnie kupiony w Niemczech w 2006r. Jestem jego drugim właścicielem. Eterna przeszła pełny serwis na przełomie 20225/2026 roku.

Zegarek jest sprzedawany w całym oryginalnym zestawie. Zestaw jest zadbany ale niestety pudełko skórzane, w związku ze swoim wiekiem, się nieco łuszczy. Efekt znany m.in. z pudełek Omegi.

Stan zegarka, wizualny oraz mechaniczny, oceniam na doskonały. Myślę, że nawet 9/10. Podczas noszenia i wstępnego oglądanie nie rzuciły mi się w oczy żadne ewidentne ślady noszenia. Szkło jest czyste. Obecnie bransoleta jest ustawiona na nieco ponda 19,5cm nadgarstek. W zestawie znajdują się dodatkowe 2 ogniwa.

Cena:  6200PLN, wysyłka z Austrii w cenie.
      Istnieje (dość ograniczona ale jakaś jest) możliwość odbioru zegarka z Polski.

Z tego co sprawdziłem to jedna z lepszych ofert na rynku.
      Jestem jednak otwarty na rozsądne propozycje poparte właściwymi argumentami. Zapraszam do kontaktu.

• Przez Frozenn
      Witam. Zegarek w świetnym stanie, pierwszy zakup - 11/05/2026, bez mała jak nowy, jedyne ślady użytkowania widać na skórzanym pasku. Jest to norma w tego typu paskach, a same ślady są znikome dzięki zastosowaniu zapięcia motylkowego. Reszta zegarka w stanie fabrycznym. Żadnych śladów na szkle, kopercie, deklu, uszach czy bezelu. Nic a nic. Stan wg skali forumowej to takie 9/10. Wszystko to umieściłem na zdjęciach poniżej. Przyznaję - amatorskich, telefonowych, za to bez retuszu i picowania 😉.

Garść specyfikacji:
      - koperta 42 mm, czarny mat
      - grubość niecałe 11 mm
      - między uszami 22 mm
      - lug to lug 52 mm, świetnie się układa 
      - bezel obrotowy, gładko pracuje 
      - uszczelnienie 10 atmosfer
      - szkło szafirowe, płaskie 
      - dekiel przeszklony, również szafir 
      - teleskopy szybkiego montażu 
      - korona push - pull, sygnowana 
      - masa ok. 90 gramów.

W środku Sellita SW 200, standard grade, na dobrym chodzie. Po wyjęciu z pudła robi takie plus 8 sekund na dobę, odkładany koroną w dół. Gdy jest nienoszony dłużej, odpoczywa w rotomacie, gdzie nieco przyspiesza - do plus 12 sekund na dobę. Potencjał do regulacji jest niemały 😉 Miałem swojego czasu Venezianico Nereide z tym werkiem, po regulacji - chronometr! 

Zestaw zawiera wszystko to co daje producent przy zakupie nowego, począwszy od kartonowej obwoluty, dalej przez pudła, papierologię, zawieszkę i folię ze szkiełka. Karta gwarancyjna w zestawie - ważna do 11/05/2031.

Cena. Otóż producent na oficjalnej stronie życzy sobie 4200 zł. Na stronach autoryzowanych sprzedawców model pojawia się w przedziale cenowym od 3600 do 3800 zł. Na promkach można go ustrzelić za nieco poniżej 3ch tysięcy złotych. 

Natomiast u mnie jest on do wzięcia za 1990  1790 zł. Koszt wysyłki po mojej stronie, preferuję InPost. Cena do symbolicznej negocjacji, jak to w tego typu sprzedaży bywa. 

Podsumowując, zegarek jak nowy, znikome ślady użycia na pasku, pełen zestaw jak prosto ze sklepu i to za bez mała pół ceny. Świetne edc bez zbędnego blingu, pasuje do wszystkiego i świetnie leży, jednak u mnie w serduszku nurasy i nurkopochodne na pierwszym miejscu Dlatego zdecydowałem, że ląduje na bazarku. Zapraszam do rozmów.

Pozdrawiam, 
      Maciej/Frozenn.

• Przez PatrykAndLife
      Cześć!
      Wpadł mi na nadgarstek najtańszy solarny nurek od Citizena jaki znalazłem - BN0159-15X. Postanowiłem zrobić krótką recenzję na swoim kanale - zapraszam!

• Przez ledr
      Sprzedam: Oris BC3, nr ref. 01 735 7641 4263-07 5 22 22G
      Zegarek kupiony w polskim sklepie stacjonarnym w 2017 roku, WR: 10 ATM, tarcza: szara, koperta: stalowa czarna PVD, średnica 42mm
      Szkło szafirowe z powłoką antyrefleksyjną
      Pasek tekstylny, zakręcana koronka, antyrefleks – dokładam pasek skórzany widoczny na zdjęciach.
      Zegarek w stanie 9/10, komplet dokumentów, paragon z potwierdzeniem pełnego serwisu w 2024 roku, pudełko z innego modelu Orisa, brak wewnętrznego usztywnienia do poduszki na zegarek – dokładam w zamian oryginalne pudełko podróżne Orisa.
      Cena: 3200, preferowany odbiór własny

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.