PM1122 1785 #1 Napisano 25 Maja 2019 Mam chęć kupić , bo ładny .... ale co to ?Może , wskazówki , sanki , coś sugerują ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2 Napisano 25 Maja 2019 Ale czy to ważne? Pewnie jakiś Werner... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #3 Napisano 25 Maja 2019 Z całym szacunkiem, ale najpierw postaraj się o zdjęcia mechanizmu A jak się nie da załatwić zdjęć to kup zegar I wtedy pogadamy co to jest 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1191 #4 Napisano 25 Maja 2019 Skrzynka nie pasuje mi do Wernera, sanki też chociaż gdzieś już takie spotkałem,piękne są. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5 Napisano 25 Maja 2019 Idź na całość! Idź na całość! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 617 #6 Napisano 25 Maja 2019 Ja kilka razy widziałam takie sanki w zegary RSM. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #7 Napisano 26 Maja 2019 Z całym szacunkiem, ale najpierw postaraj się o zdjęcia mechanizmu A jak się nie da załatwić zdjęć to kup zegar I wtedy pogadamy co to jest Jak już parę razy wspominałem , czasem ciężko jest uprosić właściciela , o zdjęcia mechanizmu . Tu , mało kto się zna , więc woli nic nie ruszać , by nie uszkodzić , itp , itd.Więc , jak kupić , to często jest wyjazd kilkuset kilometrowy . A czasem nadaremny !Stąd te pytania , bo często , spostrzeżenia kolegów są bardzo pomocne i trafne Więc wszystkim Bardzo Serdecznie Dziękuję za Pomoc ... wskazówki i sugestie Zegar już kupiony ! Ja kilka razy widziałam takie sanki w zegary RSM. Brawo Tatyana ! Bardzo dziękuję ! Myślę , że trafiłaś A więc .. sanki takie same , jak w temacie ,, Jungchans ? ,, z 2014 roku , kolegi czerralf . Mechanizm , też ten sam .Były tam wnioski , że może Werner , ale kolega Tarant podał , że to RMS i pokazał wieszak od linkowca ... niemal ten sam wzór . Dołączył też zdjęcia mechanizmów .W moim , też nie ma sygnatury i jest nr, 15 .Kołki dystansowe płyt ... do tylnej płyty , są tak samo zrównane z płytą .Wstawię zdjęcia , bo jednak sygnatury nie ma , więc i pewność nie całkowita . Ciekawy jestem , co oznacza cyfera 15 , czy jak u kolegi było 12 .Z jakich lat jest ten mechanizm ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8 Napisano 26 Maja 2019 Ja tylko po cichu chciałam powiedzieć, że widac na płycie żyrandol - czyli, że taki pięknie czyściutki (i do czego ten kluczyczek?) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #9 Napisano 26 Maja 2019 Na większym kluczyku cyfra 3 , a mniejszy , to nie mam pojęcia .Przeprowadzali się chyba , bo wszystko popakowane . No i dawali go , że niby od niego 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #10 Napisano 26 Maja 2019 Wieszak jest podobny do stosowanych przez RSM, ale tylko podobny. W spręzynowcach były (między innymi) takie: We wspomnianych linkowych takie zaś: RSM stosował skomplikowaną numerację, z wybijaniem numeru seryjnego z ostatnią cyfrą odpowiadającą numerowi zegara w serii (od 1 do 30) - po prawej stronie płyty.Tutaj nie ma tego (załóżmy jednak, ze to początek produkcji z roku ~1883, po przejęciu fabryki od Amanna). Trochę ta kotwica z długimi ramionami V też nie pasuje, ale upierać się nie będę.https://mb.nawcc.org/threads/rsm-rose-logo-schnekenburger-m%C3%BChlheim.29370/page-9 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #11 Napisano 26 Maja 2019 To jeszcze plecy skrzynki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1191 #12 Napisano 27 Maja 2019 Mam bardzo podobny mechanizm z numerem 19,ale chodzik. Skrzynka zupełnie inna, sanki też, wskazówki też inne. Nie sądzę żeby mój to był RSM, ale mogę się mylić. Reszta zdjęć. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 617 #13 Napisano 27 Maja 2019 Teraz sprzedawane są bardzo podobne RSM z niskim numerem seryjnym: https://www.ebay.de/itm/Antike-Wanduhr-Regulator-Pendeluhr-RSM-Reinhold-Schnekenburger/223530571797?hash=item340b75d815:g:ca4AAOSwNJdc6WVcRóżnica tylko w anker, wymienne palety ankera ustalone z drugiej strony.Pozdrawiam, Tatyana.P.S. Może przód mechanizmu da więcej materiału do identyfikacji? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1191 #14 Napisano 27 Maja 2019 Witam TatyanaJest i przód mechanizmu oraz skrzynka w innym świetle. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1191 #15 Napisano 27 Maja 2019 Specjalnie dodałem zdjęcie skrzynki, bo mam też drugi zegar w prawie identycznej skrzyni, te same wskazówki, to samo wahadło a zupełnie inny mechanizm. Brocot z bębnami na wierzchu, numer też dwucyfrowy.Jeden z bębnów ma zerwane 12 zębów i czeka na dawcę. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #16 Napisano 27 Maja 2019 To Francuz na 99%. Pozbieraliśmy gdzieś na forum podobne werki w miarę chronologicznie. Ale takiego jeszcze nie widziałem, albo nie pamiętam. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #17 Napisano 27 Maja 2019 Zwróć się do Bartka/ Longcase1, pomoże bez dawcy ... dorobi koło ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1191 #18 Napisano 27 Maja 2019 To Francuz na 99%. Pozbieraliśmy gdzieś na forum podobne werki w miarę chronologicznie. Ale takiego jeszcze nie widziałem, albo nie pamiętam.Brocot się zgodzę, ale ten chodzik z nr 19 podobny do mechanizmu PM1122 to też ta sama rodzina, czy bardziej RSM, bo skrzynki są prawie identyczne.Zwróć się do Bartka/ Longcase1, pomoże bez dawcy ... dorobi koło ... OK. Dzięki. Kupiłem jako dawcę mechanizm chodzika, też brocot z takim samym bębnem, ale się okazało, że Gość ma do tego cały komplet. Mam zatem tarczę wskazówki, wahadło i mechanizm. W tej chwili jest u znajomego zegarmistrza, który twierdzi, że cały mechanizm jest ok. Szkoda go niszczyć dla samego bębna. Jak wróci do mnie razem z uszkodzonym bębnem to zwrócę się do longcase1. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #19 Napisano 27 Maja 2019 I to jest słuszna decyzja 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #20 Napisano 27 Maja 2019 Zapraszam jakby co.... chętnie dorobie taki bęben:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1191 #21 Napisano 27 Maja 2019 Zapraszam jakby co.... chętnie dorobie taki bęben:-)OK. Dzięki bardzo. W przyszłym tygodniu jak będę miał bęben to się odezwę. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1191 #22 Napisano 28 Maja 2019 Wypadałoby chyba przeprosić PM1122, za to że tak wtargnąłem w Jego temat, ale mechanizm mojego chodzika jest tak podobny do Jego mechanizmu, że zdecydowałem się na to.Mam jeszcze prośbę, jeżeli ktoś posiada taki mechanizm Lenzkirchato proszę o wymiary bębna po zębach, średnicę i wysokość. Podobno to te same wymiary co w moim brococie. Nie chcę nic sugerować ale to byłoby ciekawe. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #23 Napisano 28 Maja 2019 Lenzkirch na początku brał werki z Besancon. Francuskie mechanizmy kupowali, bo blisko mieli... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1191 #24 Napisano 29 Maja 2019 Lenzkirch na początku brał werki z Besancon. Francuskie mechanizmy kupowali, bo blisko mieli... A to ciekawostka, nigdzie się tego nie doszukałem.Czyżby te zegary jednak miały coś wspólnego z Lenzkirchem?Podobne wskazówki, wahadła i skrzynki na pierwszy rzut oka... Dzięki za informację, pozdrawiam. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #25 Napisano 29 Maja 2019 Trzeba poszukać, ale początki Lenza to Francja... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach