Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
szwed

Sytuacja kolejkowa ROLEXa.

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, Walezy napisał(-a):

Latając ostatnio to tu tam w zeszłym tygodniu na jednym z lotnisk zapytałem grzecznie o Sub’a, odpowiedziano mi żebym wpadł za dwadzieścia minut i  o zobaczą co mogą ściągnąć. Po powrocie do sklepu zaoferowano mi Exp II z białą tarczą. 

Z tego co się zorientowałem, to AirKingi oba typy Exp, Sea Dweller są dostępne na porządku dziennym. Sub’y są następne w kolejce jeśli chodzi o dostępność, dzień wcześniej sprzedali date i no-date. Ja akurat trafiłem na dzień bez sub’a.

A co to za lotnisko :> pytam z czystej ciekawości bo to co opisujesz to rzecz raczej niespotykana.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, Walezy napisał(-a):

Latając ostatnio to tu tam w zeszłym tygodniu na jednym z lotnisk zapytałem grzecznie o Sub’a, odpowiedziano mi żebym wpadł za dwadzieścia minut i  o zobaczą co mogą ściągnąć. Po powrocie do sklepu zaoferowano mi Exp II z białą tarczą. 

Z tego co się zorientowałem, to AirKingi oba typy Exp, Sea Dweller są dostępne na porządku dziennym. Sub’y są następne w kolejce jeśli chodzi o dostępność, dzień wcześniej sprzedali date i no-date. Ja akurat trafiłem na dzień bez sub’a.

Niesamowite. 😉 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, mariusz1986 said:

A co to za lotnisko 😆 pytam z czystej ciekawości bo to co opisujesz to rzecz raczej niespotykana.. 

Amsterdam. A niespotykane jest raczej to, że sprzedają bez cła, w związku z czym Sub’a można mieć za 7,800 euro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Walezy napisał(-a):

Amsterdam. A niespotykane jest raczej to, że sprzedają bez cła, w związku z czym Sub’a można mieć za 7,800 euro.

No to faktycznie cena zacna, grzech nie skorzystać 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Walezy napisał(-a):

Amsterdam. A niespotykane jest raczej to, że sprzedają bez cła,

Leciałeś z AMS do Polski i miałeś możliwość kupienia bez opłat celnych ? VAT też "Tax free" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 hours ago, mroova said:

Leciałeś z AMS do Polski i miałeś możliwość kupienia bez opłat celnych ? VAT też "Tax free" ?

Leciałem pomiędzy dwoma krajami EU. Ceny niższe o 17.7%. Pytałem jak to możliwe, że sprzedają bez opłat celnych, w odpowiedzi uzyskałem że te są do uregulowania przez klienta stosownie do odpowiednich reguł kraju przeznaczenia. To samo dotyczy sprzedawanych Omegi, Cartier’a itp.
Sam nie mogłem uwierzyć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupy w strefie wolnocłowej nie obowiązują podróżujących w obrębie UE. Ceny wolnocłowe obowiązuje tych klientów, którzy okażą bilet potwierdzający podróż z/lub do kraju spoza Unii. 

Prawdopodobnie strony źle się zrozumiały... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zakupy w strefie wolnocłowej nie obowiązują podróżujących w obrębie UE. Ceny wolnocłowe obowiązuje tych klientów, którzy okażą bilet potwierdzający podróż z/lub do kraju spoza Unii. 
Mam dokladnie taką samą opinię jak Mario

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minutes ago, mario1971 said:

7 minutes ago, lort said:

Mam dokladnie taką samą opinię jak Mario

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Tez tak myslalem po pierwszej wizycie. W trakcie kolejnej przeprowadzilem dluga dyskusje z inna juz zalaga tego sklepu na ten sam temat. W dalszym ciagu nie wierzylem w to co uslyszalem wiec w kolejnych butikach Cartiera i Omegi przeprowadzilem kolejne rozmowy na ten sam temat. W efekcie uzyskalem potwierdzenie, ze jest tak jak jest z 4 zrodel. 

Dodam, ze moj angielski jest na bardzo wysokim poziomie, wiec nie ma tu mowy o tym zebym nie mogl sie wyslowic, czy nie zrozumial tego co do mnie mowia. 

Jak to jeden z youtuber'ow humorystycznie mowi: "Unbelievable but true".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powtórzę raz jeszcze: niewiarygodny przypadek. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minutes ago, mario1971 said:

Powtórzę raz jeszcze: niewiarygodny przypadek. 😉

Zgadzam sie. Caly czas trudno mi w to uwierzyc. Przekazuje tylko to jakie informacje uzyskalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obowiazujace ceny zegarkow sa efektywnie tak jak by byly bez Holenderskiego VAT'u 18%. 

Edytowane przez Walezy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Walezy napisał(-a):

Obowiazujace ceny zegarkow sa efektywnie tak jak by byly bez Holenderskiego VAT'u 18%. 

A nie przypadkiem 21%?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minutes ago, mario1971 said:

A nie przypadkiem 21%?

No wlasnie nie, Mam w domu gdzies wydruki cen od nich za Sub'y roznej masci, to przelicze dokladnie %. Z tego co pamietam Sub date za 10500 byl do wziecia za 8800 (z malym groszem) jesli mieli go na stanie oczywiscie. A to jakies 16-17% efektywnej znizki. Mam gdzies 'print out' z kasy bo nie wierzylem i gosc mi wydrukowal. Jak znajde to wkleje. 

Gassan operuja tak juz od lat, na dlugo przed boom'em na Rolex'y.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minutes ago, Walezy said:

No wlasnie nie, Mam w domu gdzies wydruki cen od nich za Sub'y roznej masci, to przelicze dokladnie %. Z tego co pamietam Sub date za 10500 byl do wziecia za 8800 (z malym groszem) jesli mieli go na stanie oczywiscie. A to jakies 16-17% efektywnej znizki. Mam gdzies 'print out' z kasy bo nie wierzylem i gosc mi wydrukowal. Jak znajde to wkleje. 

Gassan operuja tak juz od lat, na dlugo przed boom'em na Rolex'y.

8800 * 1.21 = 10648

VAT liczy się od ceny netto nie od brutto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, logann napisał(-a):

8800 * 1.21 = 10648

Albo cenę brutto dzielimy przez 1,21.  🙃 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, logann napisał(-a):

8800 * 1.21 = 10648

Można też od brutto i wtedy wychodzi około 17% (z małym hakiem), tylko w praktyce prawie nikt tego nie robi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minutes ago, mario1971 said:

Albo cenę brutto dzielimy przez 1,21.  🙃 

Dziękuję za ten jakże trafny komentarz 🧐 

1 minute ago, Olo_H said:

Można też od brutto

VAT liczy się od netto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chciałem kiedyś zaczynać "gównoburzy" o opowieściach z mchu i paproci (bo tak to wygląda), ale za swojego YM płaciłem w tym roku na Gran Canarii bez hiszpańskiego VATu (rok wcześniej musiałem przy zakupie Explorera zapłacić, chociaż na Kanarach nie ma VATu w ogóle), jedynie doliczyli parę procent dosłownie jakiegoś ichniejszego podatku. 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, logann said:

8800 * 1.21 = 10648

Masz racje. nie mniej jednak nie chodzi tu o to jak naliczamy Vat itp. tylko o nastepujace rzeczy:

- zegarki sa dostepne na zasadzie kto pierwszy ten lepszy, nie ma 'wish list'

- Airking, Exps, Sea Dweller i nawet Sub sa dostepne praktycznie codziennie, DJ tez ale zazwyczaj tylko 36 mm i mniejsze

- efektywna znizka jakies 16-17% wzgledem ceny AD poza lotniskiem jest dodatkowym plusem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Latam co tydzień przez AMS. Suba i Exp nie udało mi się trafić od 2 lat. Aczkolwiek mówią że się pojawiają . Sklep wolnocłowy mieści się w części poza Schengen i trzeba mieć boarding pass poza EU żeby sprzedali.

Edytowane przez switch107

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, logann napisał(-a):

VAT liczy się od netto.

Formalnie i podatkowo tak.

Matematycznie można liczyć od netto i brutto i to miałem na myśli 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 hours ago, switch107 said:

Latam co tydzień przez AMS. Suba i Exp nie udało mi się trafić od 2 lat. Aczkolwiek mówią że się pojawiają . Sklep wolnocłowy mieści się w części poza Schengen i trzeba mieć boarding pass poza EU żeby sprzedali.

W to, ze trzeba byc spoza EU zeby kupic to trudno uwierzyc. Moglem tego dnia wyjsc z ExpII gdybym chcial, lub z nowa 300M American Cup z butiku obok.

Zarowno jeden jak i drugi to 'not my cup of tea', wiec kasa zostala w porfelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Walezy napisał(-a):

W to, ze trzeba byc spoza EU zeby kupic to trudno uwierzyc. Moglem tego dnia wyjsc z ExpII gdybym chcial, lub z nowa 300M American Cup z butiku obok.

Zarowno jeden jak i drugi to 'not my cup of tea', wiec kasa zostala w porfelu.

Trzeba lecieć poza EU - inaczej nie mogą przyjąć boarding pass do transakcji. Wracając w zeszłym roku z poza EU nie mogłem kupić Oyster , ponieważ mój lot docelowy był w EU. Dlatego butik jest zlokalizowany przy terminalach D, E i F które obsługują loty poza Schengen. Jak ktoś lata tylko w Schengen to boarding jest z A,B I C gdzie obecnie nie ma butiku. 

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi