Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
szwed

Sytuacja kolejkowa ROLEXa.

Recommended Posts

Witam Wszystkich. Forum obserwuję od lat a ten wątek od krótszego czasu :)

Ostatnio w Galerii Krakowskiej pytałem o dostępność zegarków. Rozmowę zacząłem od GMT batmana i chęci zapisu na ten model. Pani odpowiedziała, że nie przyjmują zamówień na żadne stalowe modele. Czy jest to prawda? Podobno nie ma możliwości wpisania na listę na Suba, Datejusta, Oystera czy innych wydawało mi się podstawowych modeli. Żadnej. Śledząc, ten wątek odniosłem wrażenie, że jednak zapisują.... Zegarek oczywiście chciałem dla siebie, prezent urodzinowy, nie miałem ciśnienia, spokojnie mogłem zaczekać. Ktoś jest mi to w stanie wytłumaczyć? 

Edited by Maciej@

Czesc. W takim razie Krakow plasuje sie chyba w jakims innym stanie swiadomosci. Na GMT i Daytone moga byc (nawet b. duze) problemy z zapisem. Ale na reszte? “Kaman” jak mawial poeta…

Ja się 30 listopada bez problemu zapisałem na stalowego dj 36mm jubilee/fluted, w Raffelsie w Warszawie
Poprzedniego zamówionego dj którego stety niestety nie odebrałem też zapisali bez problemu a do odbioru byl chyba po 2mies

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

2 tygodnie temu proponowali mi w Krakowie zapis na Seadwellera i Gmt Root Beer.

Wysłane z mojego SM-S926B przy użyciu Tapatalka

Dzięki za odpowiedzi. Wszedłem tam z "ulicy". Dla tych Pań jestem raczej anonimowy, na przestrzeni ostatnich 6 lat byłem w tym salonie 3 razy i nigdy nie zrobiłem zakupu. Czy w takim razie zapis na Suba no date albo z datą, ale w wersji zielonej jest możliwy np. w Warszawie? I czy zapis na GMT batmana wchodzi w grę? Mogę się wybrać do Warszawy jeśli to coś zmieni :)

Będę wdzięczny za rady. Pozdrawiam

Batman i zielony Sub to raczej szkoda drogi do Warszawy. 

Chyba, że np do któregoś z Karolów. Zapewne mają te modele. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Zielony sub ostatnio byl w dobrej cenie na grupie fb default_wink.png
Zadzwoń do kilku salonów i zapytaj, oni nie robią z tego tajemnicy

Mieliście rację, zamówienie na datejust 41 w Raffalsie udało się złożyć bez problemu. Nie mniej nie wiadomo na kiedy by był :).

na Wimbledon nie o przyjmują.

W sumie to nigdy nie wiadomo kiedy będzie, moj dj mial byc za rok a byłoby po 2 msc, kumpel rok temu odebrałem suba po 2msc a nie pamietam już który poniżej miesiaca

Z tego co się orientuję na innych rynkach DJ, Airking i Explorery są praktycznie do dostania od ręki. Wchodzisz mówisz że chcesz kupić, zapisują cię na listę i po kilku tygodniach dzwonią.zegarki leżą na zapleczu, ale oczywiście mit niedostępności jakoś trzeba utrzymać. W momencie gdy mit niedostępności oficjalnie upadnie, z nim popyt, zwłaszcza na niektóre modele.

Poza tym, ostatnie podwyżki na złote modele, spowodują, że sprzedaż tych modeli będzie coraz trudniejsza, i dilerzy by utrzymać zyski będą musieli poluzować dostępność stalowych modeli.

Edited by Walezy

Może tak być a nie musi. Kto ma kupić złote, to i tak kupi i nie będzie się przejmował podwyżką rzędu tysiąc lub więcej € Oczywiście jeśli będziesz miał rację, to lepiej dla nas

4 hours ago, Piotr Piątkowski said:

Może tak być a nie musi. Kto ma kupić złote, to i tak kupi i nie będzie się przejmował podwyżką rzędu tysiąc lub więcej € emoji6.png Oczywiście jeśli będziesz miał rację, to lepiej dla nas emoji14.png

Ktoś kto chce kupić złote ma mnóstwo wyboru na grey market. Wciąż jest pełno tych modeli, które były pchane przez dilerów fliperom w zamian za dostępność stalowych modeli. Po co przepłacać?

Brak dostępności modeli stalowych zdecydowanie pomógł dilerom pozbyć się złotych i pół-złotych modeli. Cześć została sprzedana tym co to nie chcieli czekać 9 lat na gmt, więc TT był dobrym zamiennikiem, kolejna grupa to fliperzy musieli łykać te najbardziej gorzkie modele. Ostatnia to oczywiście te osoby, które wybrały złoto świadomie a nie dlatego, że stalowe nie były dostępne. Ta ostania grupa, może teraz skorzystać z lepszych cen na grey market.

Ponadto strategia kup złotego DJ’a byś mógł zapisać się na Pepsi czy Pandę przestaje mieć sens przy tak niskich (względem retail) cenach złotych modeli na grey market.

Z tego co się orientuję Watches of Switzerland poinformowali, że Rolex zmienił alokację stalowych, TT i full gold zegarków, które im dostarcza - mniej TT i full gołd, a więcej stalowych, niż dotychczas. 

Edited by Walezy

W dniu 20.01.2025 o 15:26, lisciu napisał(-a):

Czyli nie ma znaczenia gdzie bym złożył to zamówienie? Czy jest tak też że powiedzą że na tą referencje nie przyjmują a jak zadzwonię w inne miejsce to powiedzą że przyjmują :)?

szukam datejust Wimbledon 41 blue. 

Wbijaj do Browaru w Poznaniu-dostaniesz go w 6-9mcy na moje:)

W dniu 24.01.2025 o 07:39, bober5264 napisał(-a):

Zielony sub ostatnio byl w dobrej cenie na grupie fb default_wink.png
Zadzwoń do kilku salonów i zapytaj, oni nie robią z tego tajemnicy

Robią ;) Jak dzwoniłem, to powiedzieli że zapraszają osobiście - GALMOK.

Edited by qlimaxzu

Bo to ostatnie miejsce w którym się szuka rolka, ten salon to nieporozumeinei

7 godzin temu, qlimaxzu napisał(-a):

Robią ;) Jak dzwoniłem, to powiedzieli że zapraszają osobiście - GALMOK.

O to ten salon w którym pół roku temu powiedzieli mi że na Black Bay 58 się czeka dwa lata :)

Witam jestem dosyć świeży w temacie kolejkowania w rolexie (nigdy konkretnie z salonu zakupu nie zrobiłem) chciałbym się zapisać na daytone "pande" ktoś wie jak sytuacja wygląda w wkrukach w Polsce albo w Czechach w Pradze

O chłopie @michales3366

tyś czysty i niewinny jak nieobesrana łąka 😜

Daytona panda, sam zapis, jest raczej dla stałych klientów którzy mają. kilka odbiorów i są rozważani jako stali klienci.
Historia do tego modelu, idealnie, żebyś miał kilka odbiorów- jakiś DJ, dla małżonki coś w złocie, jakiś sportowy czy explorer 1, Submariner , może gmt master i może by Cię zapisali na Daytone. (Wersja optymistyczna) 

Jeśli kolega miałby wydać mnóstwo kasy na zegarki których nie wiadomo czy potrzebuje, to lepiej niech idzie na wtórny i tam kupi z przebiciem. Taniej wyjdzie.

41 minut temu, michales3366 napisał(-a):

Witam jestem dosyć świeży w temacie kolejkowania w rolexie (nigdy konkretnie z salonu zakupu nie zrobiłem) chciałbym się zapisać na daytone "pande" ktoś wie jak sytuacja wygląda w wkrukach w Polsce albo w Czechach w Pradze

Jak nie zapytasz to na pewno Cie nie zapisza, ale przygotuj sie na smirka (ok, wiele, wiele smirkow) ze strony sprzedawcow 😉
Jesli latasz po swiecie, to polecam pytac na lotniskach.

Teraz, beniowski napisał(-a):

Jeśli kolega miałby wydać mnóstwo kasy na zegarki których nie wiadomo czy potrzebuje, to lepiej niech idzie na wtórny i tam kupi z przebiciem. Taniej wyjdzie.

Kolega nie chce kupic, tylko sie zapisac, to duza roznica 🤭

O chłopie [mention=119643]michales3366[/mention]
tyś czysty i niewinny jak nieobesrana łąka

Daytona panda, sam zapis, jest raczej dla stałych klientów którzy mają. kilka odbiorów i są rozważani jako stali klienci.
Historia do tego modelu, idealnie, żebyś miał kilka odbiorów- jakiś DJ, dla małżonki coś w złocie, jakiś sportowy czy explorer 1, Submariner , może gmt master i może by Cię zapisali na Daytone. (Wersja optymistyczna) 
Moj kumpel ma dużo bogatsza historoe niż wymieniłeś do tego jakies chopardy i inne glupoty i dalej na Daytone go nie chcą zapisać, ostatnio do niego dzwonili i chcieli wcisnąć jakiegoś dj w bicolorze, powiedział że weźmie jak go przy okazji zapisza na Daytone i w raz się nie udało

Moj kumpel ma dużo bogatsza historoe niż wymieniłeś do tego jakies chopardy i inne glupoty i dalej na Daytone go nie chcą zapisać, ostatnio do niego dzwonili i chcieli wcisnąć jakiegoś dj w bicolorze, powiedział że weźmie jak go przy okazji zapisza na Daytone i w raz się nie udało

W Wielkiej Brytanii zapis / odebranie Daytony jest jak najbardziej możliwe ale to jest tak zwany "dealer dance" I wydatki około 100k £, w ciągu 12 miesięcy...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Może niech zrobią dzika kartę i sprzedaja po 100k f tym bez historii po co te podchody

10 hours ago, bober5264 said:

Moj kumpel ma dużo bogatsza historoe niż wymieniłeś do tego jakies chopardy i inne glupoty i dalej na Daytone go nie chcą zapisać, ostatnio do niego dzwonili i chcieli wcisnąć jakiegoś dj w bicolorze, powiedział że weźmie jak go przy okazji zapisza na Daytone i w raz się nie udało emoji16.png

To nic tylko date justy kupić dla całej rodziny pozostaje chyba i nabrać trochę relacji z salonem. Też sprawa czy jakkolwiek jeżeli zrobię zakupy w poznaniu w Warszawie bądź Pradze widzą że mam

jakąś historie zakupową?