70soul 1324 #5801 Napisano 13 Grudnia 2020 (edytowane) To już raczej eksperyment abo wprost „freak” foto. Po prostu szerokokątny obiektyw telefonu i panoramiczny tryb. Ale temat nam się zapadł pod ziemię to wklejam. Edytowane 15 Grudnia 2020 przez 70soul 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek K. 1544 #5802 Napisano 25 Grudnia 2020 Ze świątecznego spaceru 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Masu 9706 #5803 Napisano 27 Grudnia 2020 Czy mogę liczyć na wasze głosy również w tej edycji? Będę wdzięczny Wystarczy kliknąć w baner aby przejść do odpowiedniego wątku! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olivjer 616 #5804 Napisano 27 Grudnia 2020 (edytowane) Czasami sobie coś popstrykam. Głównie interesuje mnie fotografia uliczna: Edytowane 27 Grudnia 2020 przez olivjer 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5771 #5805 Napisano 27 Grudnia 2020 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzajro1 6587 #5806 Napisano 29 Grudnia 2020 Widok z domu. Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu TapatalkaMoje Miasto. Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70soul 1324 #5807 Napisano 29 Grudnia 2020 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nostradamo 191 #5808 Napisano 30 Grudnia 2020 (edytowane) . Edytowane 31 Grudnia 2020 przez Nostradamo 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70soul 1324 #5809 Napisano 31 Grudnia 2020 (edytowane) Edytowane 2 Stycznia 2021 przez 70soul 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #5810 Napisano 1 Stycznia 2021 7 godzin temu, 70soul napisał: Czym to robiłeś? Masz słoik z pokłonem czy edytowane softweare’owo prostowanie ścian? Szeroki kąt w komórce. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70soul 1324 #5811 Napisano 1 Stycznia 2021 Robiłem telefonem. Iphone 12 pro (jak i wszystkie zdjęcia ostatnio zamieszczane), Nic nie prostowałem. Kolor czarnobiały jest narzucony z aplikacji Hypocam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 69327 #5812 Napisano 1 Stycznia 2021 Robiłem telefonem. Iphone 12 pro (jak i wszystkie zdjęcia ostatnio zamieszczane), Nic nie prostowałem. Kolor czarnobiały jest narzucony z aplikacji Hypocam.No to fajnie wyszło, bo nie widać efektu baryłki na długich, prostych krawędziach. W aparacie Sony z obiektywem Sony mam taką automatyczną korektę baryłkowatości. Może ten iPhone też ma taki soft, co to poprawia „w locie”. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70soul 1324 #5813 Napisano 6 Stycznia 2021 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1855 #5814 Napisano 6 Stycznia 2021 przejrzałem ostatnią stronę. Wielu z Was fotografuje telefonem (fotografia amatorska aparatem foto staje się niszowa). Może macie już jakieś doświadczenie z dodatkowymi, dokładanymi obiektywami do telefonów zmieniającymi- poprawiającymi możliwości telefonicznego urządzenia? Moja 11-o letnia córka zaczyna fotografować - zazwyczaj jakieś pejzaże i dodatkowo zdjęcia makro (mech, trawa z kroplami rosy, jesienne liście na drzewie) muszę przyznać, że podoba mi się to co robi i chciałbym zwiększyć jej zainteresowanie w tym kierunku (lepsze to niż ciągłe siedzenie w grach albo na TV). Moglibyście coś polecić -jakiś zestaw optyczny na klipsie albo coś w ten deseń? Kupiłem z zamiarem podchoinkowym zestaw z allegro (coś kołon62zł) i gdy tylko przesyłka dotarła sprawdziłem ze swoim telefonem. Żadna soczewka z pięciu prócz rybiego oka nie robiła efektu. Rybie oko było widać, że coś tam robi, ale i tak bez rewelacji.. Czym prędzej spakowałem i odesłałem.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Wywar #5815 Napisano 7 Stycznia 2021 Ja bym jej kupil lustro. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70soul 1324 #5816 Napisano 7 Stycznia 2021 (edytowane) Cyfrówki czy lustrzanki nie polecę bo brak mi wiedzy (nie wskaże co będzie lepsze) ale jeżeli chodzi o komórki to są firmy które robią obiektywy. Jedna z wiodących to https://www.shopmoment.com/lenses/phone-lenses Edytowane 7 Stycznia 2021 przez 70soul 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzajro1 6587 #5817 Napisano 7 Stycznia 2021 Dzisiaj w Gorcach Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1855 #5818 Napisano 7 Stycznia 2021 16 godzin temu, 70soul napisał: Cyfrówki czy lustrzanki nie polecę bo brak mi wiedzy (nie wskaże co będzie lepsze) ale jeżeli chodzi o komórki to są firmy które robią obiektywy. Jedna z wiodących to https://www.shopmoment.com/lenses/phone-lenses Strona ciekawa, ale ceny to już mniej. Obiektywy droższe od telefonu to byłaby przesada.. Aparaty fotograficzne odpadają bez względu na to, czy cyfrowe, czy analogowe. Dzieciak "mizernej" postury , musiałby dodatkowo dźwigać aparaturę... Dlatego myślałem nad zestawem obiektywów do telefonu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6560 #5819 Napisano 7 Stycznia 2021 22 minuty temu, zadra napisał: Dzieciak "mizernej" postury , musiałby dodatkowo dźwigać aparaturę... Coś za coś... Kiedyś szczytem była Leica, Ja miałem pierwszą lustrzankę Zenitha.. ciężka jak cholera, ale dałwała radę.. teraz mam starą "alfę 300" i też mi nie pasuje, bo duża... do pospolitych zdjęć używam coś co mam w telefonie.. z logo" jabłuszko" bardzo ładna matryca... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1855 #5820 Napisano 8 Stycznia 2021 dałbym jej aparat foto, ale trzeba to ze sobą zawsze mieć, do tego jeszcze naładowany i gotowy.. Zestaw body + obiektywy to prawie 4kg.. 1/5 masy jej ciała.. To tak, jakbym ja nosił ze sobą zawsze 15kg ładunku na grzbiecie.. Tu telefon ma jednak przewagę 😊 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Wywar #5821 Napisano 8 Stycznia 2021 Kiedys ktos zrobil specjalny aparat na szyje dla kota, kot chodzil po dachach robil zdjecia gołebiom i dawał rade 😛 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abir 9160 #5822 Napisano 8 Stycznia 2021 6 godzin temu, zadra napisał: dałbym jej aparat foto, ale trzeba to ze sobą zawsze mieć, do tego jeszcze naładowany i gotowy.. Zestaw body + obiektywy to prawie 4kg.. 1/5 masy jej ciała.. To tak, jakbym ja nosił ze sobą zawsze 15kg ładunku na grzbiecie.. Tu telefon ma jednak przewagę 😊 zastanów się nad aparatem bezlusterkowym, mały, lekki z dużymi możliwościami. akurat macro, streety i landszafty nie wymagają ciężkiego sprzętu jeśli córka choć trochę insertuje się fotografią lub sygnalizuje chęć zainteresowania się fotografią to nie rób jej krzywdy i kup aparat fotograficzny o zaletach dużo by pisać, nie wiem czy przyzwyczajanie dziecka od samego początku do "wygody" przy fotografii to dobry kierunek. i tak zrobisz co będziesz chciał. ale jak córka połknie wirusa to i tak będziesz musiał kupić aparat 😃 0 Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 69327 #5823 Napisano 8 Stycznia 2021 Body i obiektyw to faktycznie dla dziewczynki duże, ciężkie i niewygodne. Ale tak jak koledzy piszą - jakiś bezlusterkowiec byłby doskonały, a w wersji budżetowej i lżejszej, to nawet jakiś leciwy, używany kompakt na początek, żeby tylko pozwalał na manualne ustawienia ekspozycji (przesłona, migawka) i ISO. To będzie chyba dużo praktyczniejsze niż próby upgradowania telefonu dodatkowymi soczewkami. Na Allegro jest tego dużo w przeróżnych cenach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70soul 1324 #5824 Napisano 8 Stycznia 2021 20 godzin temu, zadra napisał: Strona ciekawa, ale ceny to już mniej. Obiektywy droższe od telefonu to byłaby przesada.. Aparaty fotograficzne odpadają bez względu na to, czy cyfrowe, czy analogowe. Dzieciak "mizernej" postury , musiałby dodatkowo dźwigać aparaturę... Dlatego myślałem nad zestawem obiektywów do telefonu. To był tylko przykład. Jak używałem Iphona X który nie miał szerokokątnego obiektywu to kupiłem taki od firmy Rhinoshield (foty) który ma szeroki i po odkręceniu góry ma makro. Nie wiem ile dokładnie nowy dzisiaj kosztuje ja dorwałem na ebay za £40.do niego jednak trzeba etui by mocować. https://rhinoshield.io/pages/new-lens 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Masu 9706 #5825 Napisano 19 Stycznia 2021 Żal nie korzystać z pogody Strzelane komórką. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach