Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
mario1971

Klub Miłośników Zegarków Montblanc i Minerva

Rekomendowane odpowiedzi

No i widzę "przycięte" 2, 8 i 10... :-( 

Eeeee tam. Tylko troszeczkę. Wskocz na chwilę w wątek Longinesa i przypomnij sobie Spirita 42 mm .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Eeeee tam. Tylko troszeczkę. Wskocz na chwilę w wątek Longinesa i przypomnij sobie Spirita 42 mm emoji6.png.

Niestety ja jestem wypaczony pod względem przyciętych indeksów :-( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja widze 15,2 mm grubosci - w eleganckim zegarku nie moge tego przezyc tak jak kolega @szuwi ucietych indeksow :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Miło wrócić do tej marki. Wyborne zegarki. Teraz tylko trzeba dokupić pasek. :) 

IMG_0214.jpeg

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla zainteresowanych, parę słów z mojej strony: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajna tarcza. Resztą zresztą też . Bransoleta też robi bardzo dobre wrażenie.
Natomiast nie do końca kupuję ten patent z „0 oxygen”. Dobrze uszczelniony zegarek z tlenem wewnątrz koperty nie koroduje ani nic mu się nie dzieje. Gdzie jest więc wartość dodana tej komplikacji? Przy przestawianiu godziny i daty to się powoli nie rozszczelnia? Po serwisie i po każdym otwarciu powinno się znowu usuwać tlen? Trochę przekombinowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 7/25/2025 at 6:42 PM, Perpetuum Mobile said:

Bardzo fajna tarcza. Resztą zresztą też emoji3.png. Bransoleta też robi bardzo dobre wrażenie.
Natomiast nie do końca kupuję ten patent z „0 oxygen”. Dobrze uszczelniony zegarek z tlenem wewnątrz koperty nie koroduje ani nic mu się nie dzieje. Gdzie jest więc wartość dodana tej komplikacji? Przy przestawianiu godziny i daty to się powoli nie rozszczelnia? Po serwisie i po każdym otwarciu powinno się znowu usuwać tlen? Trochę przekombinowane.

Dzieki! Tak jak powiedzialem w recenzji, ten zegarek pod wzgledem jakosci dowozi, dostalismy ta sama swietna koperte z linii 1858 (jakosc w niczym nie ustepuje np. IWC mark XX), a dla mnie ta od Montblanc jest ladniejsza dzieki profilowi przy uchach.

Do tego nowe usprawnienia, jak bardzo dobra i wygodna bransoleta, oraz tarcze z linii Iced Sea. Mysle ze tutaj Montblanc znalazl swoj unikalny styl i staraja sie go dopsowac do wiekszosci swoich zegarkow. 

Trzeba pamietac ze ponad zwykla linia jest Montblanc jest ta od Minervy, a ponad tym zegarki M58 dostepne tylko dla elitarnego grona klubowiczow ktorzy sa w stanie zakupic przynajmniej jeden limitowany zegarek od Minervy co dwa lata (tak sie utrzymuje czlonkostwo w klubie). 

Wracajac do tego konkretnego modelu i technologii 0 Oxygen. Nic sie nie rozszczelnia dzieki specjalnym uszczelka (maja kolor niebieski dla podkreslenia tego ze to linia 0 Oxygen), natomiast serwis tak, robi sie upierdliwe, bo w srodku Sellita, a trzeba zegarek wysylac do Montblac aby utrzymac ten “ficzer” zegarka. ;) 

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minutes ago, Sierżant Julian said:

Ale Montblanc nic nie branduje Minervą, prawda?

Przeciwnie, branduje swoje zegarki. ;) 

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarków jako takich jako osobny brand - nie branduje, są modele Montblanc z kolekcji 1858 na mechanizmach Minervy i wtedy jest oznaczenie Minervy na mechaniźmie ( czasami na tarczy logo przy oznaczeniu mechanizmu).

Montblanc_1858-Split-Second-Chronograph-LE100-1-1.jpg

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarki z linii M58 mają brand Minerva, zdecydowanie zaznaczony, ponieważ sa to zegarki adresowane do zamożnych miłośników tej manufaktury. Polecam zobaczyć drugi filmik który wstawiłem. 

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.07.2025 o 09:20, DawidM86 napisał(-a):

Wracajac do tego konkretnego modelu i technologii 0 Oxygen. Nic sie nie rozszczelnia dzieki specjalnym uszczelka (maja kolor niebieski dla podkreslenia tego ze to linia 0 Oxygen), natomiast serwis tak, robi sie upierdliwe, bo w srodku Sellita, a trzeba zegarek wysylac do Montblac aby utrzymac ten “ficzer” zegarka. ;) 

Wczoraj zupełnie przypadkowo wpadłem na pomysł związany z tym tematem "0 Oxygen". Wieczorem nosiłem na ręku Zelosa z kopertą z brązu i zwróciłem uwagę na to, że elementy z brązu wewnątrz koperty w ogóle nie patynują. Ring z brązu pod szkiełkiem błyszczał i wyglądał jak złoty, a zegarek ma ładnych parę lat. Zero patyny. I wtedy przyszło mi do głowy, że to dlatego, że w środku tego zegarka panują właśnie warunki "0 Oxygen". Szczelnie zamknięty zegarek nurkowy jest z definicji szczelny. Odciąganie koronki pod ciśnieniem atmosferycznym (do ustawiania godziny) go nie rozszczelnia. Tak więc taki zegarek po zamknięciu zawiera w sobie niewielką ilość powietrza a więc i tlenu. Jeżeli koperta jest z brązu to ta odrobina tlenu w chodzi w reakcję z brązem i brąz się utlenia, tylko że tlenu jest zbyt mało aby efekt tego utleniania był widoczny gołym okiem. Tlen w ten sposób zostaje zużyty w reakcji chemicznej. Nie znam się zupełnie na chemii i nie wiem jaki jest efekt takiej reakcji, ale zgaduję, że tlenu już w kopercie nie ma i dlatego elementy z brązu wewnątrz zegarka nie patynują. Jak ktoś się na tym zna, to niech da znać, czy to ma sens, czy też przekombinowałem.

@abir, co Ty na to? Masz spore doświadczenie z zegarkami z brązu. Potwierdzasz moje obserwacje co do wnętrz brąziaków wolnych od patyny?

Czy powinniśmy doradzić inżynierom z Montblanc, żeby zamiast odsysać z koperty tlen i wstrzykiwać azot, wkładać do koperty mały element z brązu, który po zamknięciu koperty z tlenem się szybko rozprawi 😉.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.07.2025 o 09:54, DawidM86 napisał(-a):

Zegarki z linii M58 mają brand Minerva, zdecydowanie zaznaczony, ponieważ sa to zegarki adresowane do zamożnych miłośników tej manufaktury. Polecam zobaczyć drugi filmik który wstawiłem. 

Jako uzupełnienie tematu - wg podlinkowanego artykułu średnia pracochłonność przeznaczona na wykonanie zegarków MB minerva przewyższa patka, vacherona, czy audrmarsa... 

spacer.png

spacer.png

https://watchesbysjx.com/2022/11/watchmaking-market-map-2022.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Wczoraj zupełnie przypadkowo wpadłem na pomysł związany z tym tematem "0 Oxygen". Wieczorem nosiłem na ręku Zelosa z kopertą z brązu i zwróciłem uwagę na to, że elementy z brązu wewnątrz koperty w ogóle nie patynują. Ring z brązu pod szkiełkiem błyszczał i wyglądał jak złoty, a zegarek ma ładnych parę lat. Zero patyny. I wtedy przyszło mi do głowy, że to dlatego, że w środku tego zegarka panują właśnie warunki "0 Oxygen". Szczelnie zamknięty zegarek nurkowy jest z definicji szczelny. Odciąganie koronki pod ciśnieniem atmosferycznym (do ustawiania godziny) go nie rozszczelnia. Tak więc taki zegarek po zamknięciu zawiera w sobie niewielką ilość powietrza a więc i tlenu. Jeżeli koperta jest z brązu to ta odrobina tlenu w chodzi w reakcję z brązem i brąz się utlenia, tylko że tlenu jest zbyt mało aby efekt tego utleniania był widoczny gołym okiem. Tlen w ten sposób zostaje zużyty w reakcji chemicznej. Nie znam się zupełnie na chemii i nie wiem jaki jest efekt takiej reakcji, ale zgaduję, że tlenu już w kopercie nie ma i dlatego elementy z brązu wewnątrz zegarka nie patynują. Jak ktoś się na tym zna, to niech da znać, czy to ma sens, czy też przekombinowałem.

@abir, co Ty na to? Masz spore doświadczenie z zegarkami z brązu. Potwierdzasz moje obserwacje co do wnętrz brąziaków wolnych od patyny?

Czy powinniśmy doradzić inżynierom z Montblanc, żeby zamiast odsysać z koperty tlen i wstrzykiwać azot, wkładać do koperty mały element z brązu, który po zamknięciu koperty z tlenem się szybko rozprawi 😉.

nie otwierałem moich brązów, i nie wiem jak one się mają w środku. jednak sądzę że masz rację. efekt ciągłego kontaktu mosiądzu/miedzi/brązu z powietrzem/wilgocią można zobaczyć w wielu miejscach (dachy, kopuły kościołów, rynny na starówkach). wszystko ładnie w dłuższym okresie patynuje różnymi kolorami. zatem idąc w ślad za Twoim pomysłem, pozbawiając brąz tlenu tenże powinien być czysty.

fajny efekt patyny jest w SN, choć nie wiem czy to wyszło  naturalnie, czy było przyspieszane jajkami  😁

image.thumb.png.3ecdd19b3247f205939d80245cb08299.png

Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, StaryWilk said:

Jako uzupełnienie tematu - wg podlinkowanego artykułu średnia pracochłonność przeznaczona na wykonanie zegarków MB minerva przewyższa patka, vacherona, czy audrmarsa... 

spacer.png

spacer.png

https://watchesbysjx.com/2022/11/watchmaking-market-map-2022.html

Bardzo ciekawy artykuł, utwierdzający mnie w spojrzeniu na to co ciekawego robi Montblanc, a jeszcze bardziej Minerva. 

Teraz wypada porównać ceny np. Rolexa z tym co otrzymujemy od Minervy. 

Dzieki! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi