Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
PM1122

Borussia? - Prośba o identyfikację zegara - mechanizm nieznakowany

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tak myślę , że jest mały punkt zaczepienia , który wskazuje na Fortunę  - z mniejszą , czy większą dozą prawdopodobieństwa .

Coraz bardziej widać , że wcześniej , była inna firma i od niej produkcję przejęła Borussia i Kappel .

Borussia , zaczynając działalność , miała gotowy produkt po bankrucie . Nie musiała tworzyć własnego mechanizmu i z nikim o niego nie walczyła.

Wiemy przecież , że i inni producenci , na początku swojej działalności , nie robili sygnatury , a często też numeracji.

W Fortunie , to brak sygnowania , przeciągnął się na cały okres jej działalności.   Jak nikomu , to nie szkodziło i nikomu specjalnie w drogę nie wchodzili , to tak zostało . 

np.

ile czasu walczył G. Becker, o wzór sygnatury i podszywanie się pod jego firmę ,  z firmą Germania.

Oczywiście , to moje wnioski , ale one , same się cisną , jak się na to patrzy . Więc tylko czekać , czy też szukać , następnych dowodów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że to akurat Fortuna - to chyba trudniej będzie udowodnić. Ja przynajmniej nie mam na to pomysłu. O zegarach Fortuny nie wiadomo nic, poza tym że były.

Jakiś dokument zakupu Pozziego u Fortuny z 1886 ? Chyba mało prawdopodobne. Dla mnie na chwilę obecną jest to 'inny producent' z prawdopodobieństwem Fortuny. 
To akurat bierze się z wypowiedzi Rafała Wietrzyńskiego... 'wiele wskazuje'.... i zbieżności dat zakończenia działalności Fortuny i rozpoczęcia przez Borussię.... i to jest wszystko w temacie. Fajnie byłoby dowiedzieć się co konkretnie miał na myśli tak pisząc, bo powiązanie i dziedziczenie w mechanizmach - myślę że jest dostrzegalne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z sygnaturą Fortuną nigdy się nie spotkałem widziałem natomiast nazwę EXACT o której również nic nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja widziałem Exact tylko w mikrolisk. Chyba, ale nie mam jak sprawdzić czy tutaj się nie pojawiała. Bo forumowa wyszukiwarka głupieje od takiego hasła.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z sygnaturą Fortuną nigdy się nie spotkałem widziałem natomiast nazwę EXACT o której również nic nie wiem

post-109113-0-63293100-1584567518_thumb.png

"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja widziałem Exact tylko w mikrolisk. Chyba, ale nie mam jak sprawdzić czy tutaj się nie pojawiała. Bo forumowa wyszukiwarka głupieje od takiego hasła.

No jest Exact  ... Freiburg / sch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Exact to raczej całkiem inna bajka... myślę, ze 1910+

A Fortuna po prostu najprawdopodobniej nigdy nie miała swojego znaku. Jak wielu w tamtych czasach. Poza tym 'przedmiot rozważań' wcale nie musi być Fortuną (chociaż to na nią najwięcej wskazuje). Może to być inny producent. Może zapomniany, a może zupełnie nieznany nawet. 

post-106495-0-32223300-1584568028_thumb.jpg

post-106495-0-29213500-1584568073_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak to sygnatura jak powyżej i widziałem tylko na sprężynowcach wychodzi na to że późniejsze lata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jest Exact  ... Freiburg / sch

Jest taki wątek

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/66728-kto-ma-zdjęcia-zegara-exact/?hl=exact

W którym dalej jest link do tematu o Victorii...

Pora na emeryturę. Nowych danych nie mam już zbytnich chęci szukać, starych nie pamiętam :(

A na marginesie - moja wyszukiwarka forumowa coś zdurniała i przestała wyszukiwać z tym odwołaniem widocznym w linku.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny nabytek - gratuluję.

Czy na poszczególnych elementach jest cyferka 4,bo na zdjęciach dokładnie nie widać. Ciekawe czy każda jedna część jest numerowana. Poproszę jeszcze o zdjęcie kotwicy, dla mnie to zawsze ważny element do porównań.

Pozdrawiam Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widzisz... tego nie wiedziałem. Całego nie rozbierałem ... on w ogóle to wygląda tak, jakby jeszcze wczoraj pracował. Odkręciłem tylko 3 elementy - wszystkie są numerowane. 

post-106495-0-22827000-1585583134_thumb.jpg

post-106495-0-97164500-1585583183_thumb.jpg

Edytowane przez Yahagi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, a kotwica...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie i kotwica... trochę go podregulowałem, bo bicie nie synchronizuje jak powinno. Jutro zrobię zdjątko kotwicy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest i kotwica... taka jak w pozostałych w tej serii. Był tez młoteczek trojkątny... ten jest na zdjęciach z przed przesyłki, ale fizycznie niestety już nie dotarł. 

post-106495-0-27117200-1585645878_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za kotwicę.

Sama kotwica jak i stopka, bardzo przypominają mi mojego Willmanna...post-109113-0-15008800-1585665297_thumb.jpgpost-109113-0-27018800-1585665322_thumb.jpgpost-109113-0-45612800-1585665367_thumb.jpg

Tyle tylko, że to chodzik...

Pozdrawiam Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Chciałbym wrócić do zegara , który zapoczątkował ten temat .

Dziś zabrałem się za wymianę starej żyłki, na linkę . Wrzucę parę zdjęć , bo mogą być przydatne.

Oczywiście , wszędzie na częściach jest mała cyfra 2. , ale co mnie zaskoczyło , to mechanizm ma nr. 43197, a na kotwicy jest numer 95.

Półmostek przekładni wskazań, ma ładnie fazowaną jedną krawędź , gdzie nie ma tego, w mechanizmach innych firm . A miałem już przypadek , że ząbek haczył o ostrą krawędź i zegar stawał.

Mosiężne blaszki sprężynujące , mają i otwór na śrubkę i kołeczek ustalający ( częściej bywa , że jest tylko śrubka )

Jeśli jakieś szczegóły mogą być przydatne , to mechanizm mam rozkręcony i mogę zrobić zdjęcia.

post-93729-0-88409400-1587491206_thumb.jpg

post-93729-0-55193700-1587491254_thumb.jpg

post-93729-0-56418500-1587491265_thumb.jpg

post-93729-0-55027000-1587491308_thumb.jpg

post-93729-0-31447000-1587491378_thumb.jpg

post-93729-0-16611100-1587491414_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym wątku wrzucam pytanie bo on chyba najbardziej Borussyjny jest... :)

Otóż zakupiłem 2 zaniedbane mechanizmy linkowe wraz z tarczami. 

Pierwszy to Sölch&Jäckel z numerem 133212, a więc podejrzewam, że to są lata 20-te XX wieku... 

A drugi to Borussia z numerem 10566. 

Borussia - jest mocno 'dotknięta palcem czasu'... Przeszła ogromną ingerencję... najbardziej rzuca się w oczy 'autorski mostek' i podobny też wychwyt... o odmiennej kotwicy i lutowaniu zapadki na ślimaku nie wspomnę...
Zapewne jest to przypadek godny zamieszczenia w 'naprawcy-oprawcy'... niemniej mam szacunek do kogoś, że próbował ratować ten sprzęt takimi metodami do jakich miał dostęp. I podejrzewam, że nawet mu się to udało (jeszcze nie zabrałem się za ten sprzęt, więc nie mam pewności). 

Pomijając ten fakt... do obu mechanizmów były tarcze. Jedna z cyframi rzymskimi, druga z arabskimi. Więc myślę sobie - OK... wszystko jasne. Sölch&Jäckel  - arabskie, bo to secesja... a Borussia rzymskie. 

Gdy sprzęty przyjechały - okazało się że jest dokładnie odwrotnie. Ta z rzymskimi - pasuje do Sölch&Jäckel , a z arabskimi do Borussii. No i trochę zaskoczony jestem, bo nie przypominam sobie żadnej Borussii z taką tarczą... 

Możliwe to, żeby taka była w oryginale ? czy raczej mało prawdopodobne i zapewne ktoś 'dopasował' ją do mechanizmu ? 

Bor1.jpg

Bor0.jpg

Bor2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzałem nieco Borussi , a nawet Kappel i trafiłem tylko na jedną tarczę , z arabskimi cyframi. Na dodatek, cyfry o całkiem innym kształcie ( gotyk , ale inny )  Więc sądzę , że nawet ta, nie jest w tamtym zegarze , oryginalna. 

U Ciebie , to chyba wymieniono, uszkodzoną oryginalną tarczę ... sam mechanizm sporo przeszedł , to i tarcza także.

Może ktoś , bardziej znający się i obiegany z tarczami , pozna po kształcie cyfr , od jakiego producenta ja pożyczono .

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz przejrzałem jeszcze raz... jest Borussia z arabskimi, 37x4 ... ale ta jest mocno kombinowana. Tu nawet kolory cyferblatu i środka się różnią, więc to nie będzie chyba dobry punkt odniesienia. U mnie tarcza i wychylnik to całość. 
Jeszcze w chodzikach znalazłem 1 szt. No sam nie wiem .... Gdyby były 2 wiarogodne i podobne do siebie - to może by to był jakiś punkt odniesienia. A tak są 2 różne, każda inna ... i moja 3cia.. 

Bez-nazwy-5.jpg

s-l1600 (6).jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomału się wyjaśni . Może ktoś się odezwie ?

Wychylnik i prawie cła tarcza , mogą być OK.

Tylko sam cyferblat mógł być podmieniony... ale to, tylko takie nasze domysły, bo mało danych . A te co są , to bardziej sugerują na rzymskie cyfry.

Musisz poczekać ( bo forum , co dopiero ruszyło) .... no chyba że sam na coś natrafisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skończyłem 10566... po myciu bardzo ładnie się prezentuje. Nie mam innej Borussi jako punktu odniesienia, ale ciekawa rzecz... wszystkie wewnętrzne koła mają nabitą 6 (albo 9). A na zewnątrz - to już loteria... Elementy mają 19, 55, 7 ... i nie wiadomo co jeszcze. Zewnętrzne części pochodzą z różnych werków, czy jak ? 

Nie chciał ruszyć... podejrzewam, że poprzednikowi również nie chciał. No i nie można mu się dziwić, bo jedną paletę miał założoną odwrotnie. To drugi taki przypadek w ciągu ostatniego miesiąca jaki mam. Po co ludzie w ogóle przy tym grzebią ??? Przecież przy myciu nie ma potrzeby tego ruszać. 

Ale teraz już jest OK, i od 4 godzin buja mocno wahadłem na lewo i prawo. Jeszcze bez bloczków, ale widać, że życie jest. Pewnie sporo czasu zejdzie ze znalezieniem wskazówek do niego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paletami ruszają, bo im się wydaje, że  będzie lepiej..

i.. wiedzą lepiej.

Miałem przykład z  roczniaka Schatza.. gdzie podobno chodził max 2 h,,, bo jedna paleta była przesunięta... i odwortka... bo ładniej pasowała między zęby koła :(

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

... przy okazji potwierdziło się, że numeracja Borussii, i numeracja 'mostkowców' (Pra-Borussii), to 2 różne numeracje (oba przypadki 10566).
Chodzik jest Pra-Borussiowy. 

20190209_185154.jpg

20190209_185245.jpg

20190209_203957.jpg

Bor1.jpg

Bor0.jpg

Edytowane przez Yahagi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi