Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cordi7

Idealna kolekcja na kazda okazje

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę za sprawą przypadku (a może przeznaczenia?), kolekcja teraz wygląda tak 😄😉

CD622082-FD7F-467D-B85D-4FBF15D9FE12.thumb.jpeg.4697bf4d8f845cab7cf1c3d2e8b7b7cb.jpeg

Edytowane przez rads

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, marcinw7982 napisał(-a):

@cordi7 Ile zegarków w tej chwili liczy Twoja kolekcja ? 🤔

Jak ostatnio liczyłem było chyba 21 sztuk 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Jak ostatnio liczyłem było chyba 21 sztuk 😆

Cytuję fragment Twojego posta rozpoczynającego ten wątek:

w moim mniemaniu 3 - 4 zegarki to najbardziej uniwersalna liczba

Kurtyna :D 

Ja na razie ciężko pracuję nad wspomnianymi wyżej 3-4 zegarkami. Zbliżam się do 4, choć jest pokusa, żeby jednak zostać przy 5...

Aktualnie wygląda tak:

2052531382_Zrzutekranu2022-02-18o09_38_23.thumb.png.103a269fe109fbae269ded7baa1a28db.png

Choć jest pokusa, żeby jednak dodać jeden porządny garniturowiec, przy czym mocno myślę, czy wtedy sprzedać kwarca czy go zostawić.

Póki co skłaniam się do zatrzymania się w wersji jak na powyższym zdjęciu bez dalszych zmian. Za garniturowiec jednak może służyć Aqua Terra (przerabiam nawet do niej pasek z aligatora robiony kiedyś pod Devilkę), a do super eleganckiego ubrania ze spinkami mam jednak podziadkowego odremontowanego Atlantika, którego wartość (oprócz sentymentalnej) aktualnie zwiększam kilkukrotnie szyjąc u filipa pasek z aligatora :)

Edytowane przez Butik

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Butik napisał(-a):

Cytuję fragment Twojego posta rozpoczynającego ten wątek:

w moim mniemaniu 3 - 4 zegarki to najbardziej uniwersalna liczba

Kurtyna :D 

Ja na razie ciężko pracuję nad wspomnianymi wyżej 3-4 zegarkami. Zbliżam się do 4, choć jest pokusa, żeby jednak zostać przy 5...

Oj tam oj tam :P Teorie mam opanowana, teraz pracuje nad praktyka :P

Mam pomysl, zeby podzielic kolekcje na te, ktore regularnie chce nadal nosic (i staralbym sie zamknac moze w 10 :P ) a reszte trzymac w pudelku.

Nie sprzedaje z zasady zegarkow i tak sobie mysle, ze w sumie to spoko - patrze i widze droge, jaka przebylem w zegarkowym hobby by byc tu, gdzie jestem.

PS. Po wniknliwej analizie tak sobie mysle, ze te te 3-4 to wlasciwa liczba: perla i ozdoba mojej kolekcji liczy obecnie 3 a docelowo ma liczyc wlasnie 4 zegarki.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Oj tam oj tam :P Teorie mam opanowana, teraz pracuje nad praktyka :P

Mam pomysl, zeby podzielic kolekcje na te, ktore regularnie chce nadal nosic (i staralbym sie zamknac moze w 10 :P ) a reszte trzymac w pudelku.

Nie sprzedaje z zasady zegarkow i tak sobie mysle, ze w sumie to spoko - patrze i widze droge, jaka przebylem w zegarkowym hobby by byc tu, gdzie jestem.

PS. Po wniknliwej analizie tak sobie mysle, ze te te 3-4 to wlasciwa liczba: perla i ozdoba mojej kolekcji liczy obecnie 3 a docelowo ma liczyc wlasnie 4 zegarki.

Co do 4 absolutnie się z Tobą zgadzam i oczywiście rozumiem rozbieżność teorii z praktyką ;)

Pewnie zanim odpisałeś - wrzuciłem fotkę mojego docelowego zestawu (po puszczeniu w świat białego Globe i Moona, które pewnie niedługo wskoczą na bazarek i / lub CH24).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Butik napisał(-a):

Co do 4 absolutnie się z Tobą zgadzam i oczywiście rozumiem rozbieżność teorii z praktyką ;)

Pewnie zanim odpisałeś - wrzuciłem fotkę mojego docelowego zestawu (po puszczeniu w świat białego Globe i Moona, które pewnie niedługo wskoczą na bazarek i / lub CH24).

Pisaliśmy równocześnie i nie widziałem edytowanego posta przed wysłaniem mojej odpowiedzi :)

Mocna czwórka choć nie wiem czy standardowy Moon u ciebie nie byłby na co dzień wygodniejszy.

Kwarca bym zostawił bo masz zegarek, który zawsze możesz na rękę wrzucić jak ci się gdzieś spieszy.

Na ładnym pasku AT z małą sekundą obskoczy bardzo dużo eleganckich okazji, na resztę masz vintage.

Ja bym na twoim miejscu spróbował dołożyć coś mniejszego, lżejszego i wygodniejszego na co dzień.

Wszystkie Omegi, które masz są spore. Może coś z z zegarków niemieckich? Sinn 556 I? Muhle Panova?

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

Pisaliśmy równocześnie i nie widziałem edytowanego posta przed wysłaniem mojej odpowiedzi :)

Mocna czwórka choć nie wiem czy standardowy Moon u ciebie nie byłby na co dzień wygodniejszy.

Kwarca bym zostawił bo masz zegarek, który zawsze możesz na rękę wrzucić jak ci się gdzieś spieszy.

Na ładnym pasku AT z małą sekundą obskoczy bardzo dużo eleganckich okazji, na resztę masz vintage.

Ja bym na twoim miejscu spróbował dołożyć coś mniejszego, lżejszego i wygodniejszego na co dzień.

Wszystkie Omegi, które masz są spore. Może coś z z zegarków niemieckich? Sinn 556 I? Muhle Panova?

Co do X33 to też mysle, że raczej go zostawie, bo to świetny lekki weekendowiec i zawsze dobrze czas pokazuje ;), poza tym dobry do drugiej strefy czasowej, bez przyglądania się na czwartą wskazówkę.

Jeśli chodzi o wielkości to wbrew pozorom te 41/42 bardzo dobrze się nosi, a Moonphase mimo średnicy i grubości ze specyfikacji ma szansę stwć się najczęstszym codzienniakiem (na pasku).

No i raczej pozostanę wierny Omedze, jedyne sztuki spoza stajni to najprostszy G-Shock do tyrania i podziadkowy, odnowiony Atlantic, właśnie dostałem zdjęcie od Filipa z nowym paskiem :)

1365CC57-66EE-41F8-8B23-F9C3AD341426.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie przez ostatni rok doszedł Casio F91WC-2AEF oraz Casio DW-5600MW-7ER.

Na celowniku jest diver na który mogę poczekać nawet kilka lat 😁, rozważam zielonego Suba      (wchodzi w grę zapisanie się na listę, chociaż nie wiem czy będzie to możliwe). Ale jego wartość na rynku wtórnym mnie przeraża, nie wiem jak bym się czuł chodząc z czymś wartym około 100K na ręce, substytutem na kilka lat oczekiwania mógłby być Steinhart Ocean 39 green, ale biorę pod uwagę Omegę Seamaster 300 ref 233.32.41.21.01.002. 

A być może w dalekiej przyszłości Cartier, kiedyś myślałem o Solar Beat teraz marzę o Tank Louis Vintage lub nowy ale to może trochę potrwać 😄.

Dodam że odświeżając film "Drive" z Ryanem Goslingiem zakochałem się w PP Calatrava w białym złocie 🤑.

Tak jest na teraz.

D41A0224-6CFD-46FA-AB64-4A2513FDFF22.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jestem typowo "diverowy" ze skokiem w bok w kierunku kostek Casio :)

Gdybym miał sobie zostawić 3 zegarki to zostawiłbym:

20210924_105024.thumb.jpg.d9abe28d906d730931116cd721eb9c61.jpg

Jednak w pudle mam jeszcze 9 zegarków także ten :P 

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Funky_Koval

Fajny zestaw, ale chyba nie na każdą okazję 🙂

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@evilym

No jak nie na każdą jak na każdą. Skin diving? Skx. Nurkowanie saturacyjne? MM300. Trzeba nurkować szybko i nie ma czasu na nastawianie mechanika? Tuna :P 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak nie trzeba nurkować? :P Ja wiem, ponad 70% powierzchni Ziemi to oceany…

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak póki co zostanie 😄

Po kliknięciu w fotkę lepsza jakość.

collage-collection.jpg

Edytowane przez wojtek91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, cordi7 napisał(-a):

A jak nie trzeba nurkować? :P Ja wiem, ponad 70% powierzchni Ziemi to oceany…

No to desk diving, każdy się nada :D 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, wojtek91 napisał(-a):

I tak póki co zostanie 😄

Po kliknięciu w fotkę lepsza jakość.

Fajny ten Cartier, ale jako zegarek do wszystkiego i na wszystkie paski jakie sobie tylko wyszukam bardziej w oko wpadła mi na Omega.

Masz zdjęcie jak się lubi z paskami typu nato?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, RoKoKo napisał(-a):

Fajny ten Cartier, ale jako zegarek do wszystkiego i na wszystkie paski jakie sobie tylko wyszukam bardziej w oko wpadła mi na Omega.

Masz zdjęcie jak się lubi z paskami typu nato?

Cartier zdecydowanie nie jest zegarkiem na wszystkie paski, głównie dlatego, że między uszami ma 22,6mm :D

Za to Omega to najbardziej uniwersalny zegarek jaki mam - dobrze jej na praktycznie każdym pasku.

DSC06495.JPG

DSC07670.JPG

DSC07678.JPG

DSC06099.JPG

DSC06107.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny. Planuję zakup zegarka właśnie praktycznie do wszystkiego i na każdą 'porę roku' :) Garniturowiec mam, do "dresów" mam smartwatch samsunga. 

A tutaj zegarek praktycznie na każdy pasek. Czy do 15k coś lepszego\innego\ciekawszego znajdę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, RoKoKo napisał(-a):

Czy do 15k coś lepszego\innego\ciekawszego znajdę?

Wydaje mi się, że ten Railmaster jest świetnym zegarkiem jesienno/zimowym. Kolorystyką pasuje mi do wszelkiej maści swetrów, koszul i marynarek. Za to latem częściej sięgam po BB58. Jeśli szukasz zegarka do 15k, to fajny może być Tudor BB58 black - łączy cechy Railmastera i BB58 blue przez co jest jeszcze bardziej uniwersalny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałbym zobaczyć jak na ręku leży, bo mam nie za wielki nadgarstek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, RoKoKo napisał(-a):

Musiałbym zobaczyć jak na ręku leży, bo mam nie za wielki nadgarstek.

Zarówno BB58 jak i Railmaster są stworzone dla mniejszych nadgarstków. Omega ma średnicę 40mm, a Tudor 39mm. Oba mają też niskie L2L, a Tudor optycznie wydaje się jeszcze mniejszy poprzez bezel nurkowy i wynikającą z tego mniejszą powierzchnię tarczy 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie w międzyczasie zerknąłem na popularny portal z filmikami i ktoś pokazywał go na nadgarstku 6,5 ", więc na mój też się zmieści ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, wojtek91 napisał(-a):

Wydaje mi się, że ten Railmaster jest świetnym zegarkiem jesienno/zimowym. Kolorystyką pasuje mi do wszelkiej maści swetrów, koszul i marynarek. 

Mam podobne odczucia do wszystkich vintydżowych czasomierzy, że jednak lepiej się komponują z jesienno-zimowymi strojami. Nie wybrałbym takiego zegarka jako tego jedynego.

51 minut temu, RoKoKo napisał(-a):

Fajny. Planuję zakup zegarka właśnie praktycznie do wszystkiego i na każdą 'porę roku' :) Garniturowiec mam, do "dresów" mam smartwatch samsunga. 

A tutaj zegarek praktycznie na każdy pasek. Czy do 15k coś lepszego\innego\ciekawszego znajdę?

Nie będę oryginalny i zaproponuje coś od Nomosa. Jakiś fajny Club 37mm w automacie.

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi