Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cordi7

Idealna kolekcja na kazda okazje

Rekomendowane odpowiedzi

Ebel jest fajny i niedoceniany w swojej klasie. Mój bazuje na Lemanii 8810.
Mam go od lat i ten design się nie nudzi.

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ebel zawsze kojarzy mi się z zegarkiem, który nosił Sonny Crockett w „Miami Vice” oraz niestety niemieckimi emerytami.

IMG_3279.thumb.jpeg.401a354fd4b40f938a53feab381ffce6.jpeg

https://revolutionwatch.com/the-ebel-sonny-crockett-an-el-primero-chrono-that-could-become-your-vice/

Natomiast mają w ofercie jeden czy dwa modele, które mi się podobają - choć cena na metce wg mnie jest przeszacowana, co wydaje się potwierdzać rynek wtórny.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, to były w RFN docenione zegarki. 🙂

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

Nomos Club - obstawia wszystkie eleganckie okazje

Union Glashutte Belisar Chronograph Sport - na co dzien

Muhle Glashutte SAR Rescue Timer - casual plus zadania specjalne

I pomyśleć, że tyle lat nawet jednego Niemca nie miałeś. Gratulacje. 

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

No to po latach zabawy moja idealna 3-zegarkowa kolekcja na kazda okazje.

No - moze plus G-shock (ktorego posiadam) do NAPRAWDE ciezkich zadan.

image.thumb.jpeg.d5beec657c128cb4a4ad4b90c5b8e647.jpeg

Nomos Club - obstawia wszystkie eleganckie okazje

Union Glashutte Belisar Chronograph Sport - na co dzien

Muhle Glashutte SAR Rescue Timer - casual plus zadania specjalne

I to jest proszę Państwa kolekcja faceta, który zna się na swoich zegarkach. Aż miło popatrzeć :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, wojtek91 napisał(-a):

Na ten moment 3 ulubione zegarki. Omega niestety jest na sprzedaż, ponieważ ustaliłem budżet na to hobby

Ten zestaw 3 zegarków to marzenie niejednego kolekcjonera i zestawienie bliskie ideału - rozmiary, kolory tarcz, przeznaczenie... wszystkie razem i każdy z osobna. Sprzedanie któregoś z nich to szaleństwo (bez urazy). Sprzedałbym wszystko inne aby zbilansować budżet, aby tylko nie pozbywać się któregoś z nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 hours ago, wojtek91 said:

Na ten moment 3 ulubione zegarki. Omega niestety jest na sprzedaż, ponieważ ustaliłem budżet na to hobby, którego nie chcę przekraczać (a ostatnio właśnie to zrobiłem 😅). 

Już widzę, że ciężko będzie mi ja zastąpić, chociaż w pudle obok na swoją okazję czeka pełna klimatu vintage Doxa Sub 300 Sharkhunter 🙂

DSC04995.jpg

Jeśli sprzedaż nie dojdzie do skutku to prawdopodobnie sprzedam Doxę, Stowę i może jakiś vintage. Ogólny pan na ten rok to jak najmniej zakupów i jak największa redukcja. 

Tak wiem, każdy tak mówi 😉 

Przychylam się do tego co napisał @rads 😉

Btw, dasz jakieś namiary na ten brązowy pasek zamszowy? Robiony na forum czy sklepowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 godzin temu, rads napisał(-a):

Ten zestaw 3 zegarków to marzenie niejednego kolekcjonera i zestawienie bliskie ideału - rozmiary, kolory tarcz, przeznaczenie... wszystkie razem i każdy z osobna. Sprzedanie któregoś z nich to szaleństwo (bez urazy). Sprzedałbym wszystko inne aby zbilansować budżet, aby tylko nie pozbywać się któregoś z nich.

Też uważam, że to mój max jeśli chodzi o zegarki i że udało się stworzyć zestaw różniący się przeznaczeniem, wielkością, kolorami - dokładnie tak jak napisałeś. 

Nie jestem pewien czy Omega się sprzeda. Byłoby dobrze bo na raz zwolniłbym większą ilość środków, ale jeśli się nie uda to na sprzedaż pójdzie kilka tańszych egzemplarzy. Swoją drogą z zaciekawieniem przyglądam się Twoim publikacjom, drodze w wynajdywaniu nowych modeli tej konkretnej marki oraz przemyśleniom nad tym co dalej. Z chęcią powróciłbym do Longinesa, ale w tym momencie chyba musiałby to być nowy Conquest 38mm. Tylko cena jest niestety zaporowa. 

9 minut temu, logann napisał(-a):

Przychylam się do tego co napisał @rads 😉

Btw, dasz jakieś namiary na ten brązowy pasek zamszowy? Robiony na forum czy sklepowy?

Pasek to Veblenist Cigar Brown Suede. Zdecydowałem się na zamówienie z USA ponieważ ciężko było mi znaleźć lokalnie coś w rozmiarze 21mm. 

W tym momencie poszukałbym chyba też w ofercie Molequin. Jakośćpodobno jest dobra, a odpadają opłaty importowe. Lub niezawodni strapmakerzy z forum 😉 

DSC04972-2.jpg

Edytowane przez wojtek91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.01.2025 o 09:41, wojtek91 napisał(-a):

Swoją drogą z zaciekawieniem przyglądam się Twoim publikacjom, drodze w wynajdywaniu nowych modeli tej konkretnej marki oraz przemyśleniom nad tym co dalej.

Mógłbym odwzajemnić się tym samym 😊 Twoja zegarkowa podróż jest godna pozazdroszczenia, a teraz osiągnąłeś to, co można uznać za jej szczęśliwy finał - tyle, że tak to wygląda z boku, z dystansu. Sam będąc w środku tego wszystkiego zapewne masz wiele wątpliwości i wykluczających się wzajemnie pomysłów 😉

Z mojej perspektywy osiągnąłeś wszystko - masz zegarki, które są poza zasięgiem 99% miłośników i kolekcjonerów, w tym najbardziej udaną reedycję Omegi, jaka kiedykolwiek powstała. Gdy piszesz, że chcesz ją sprzedać, by zachować Doxę czy Steinharta (pewnie nawet nie potrafię poprawnie tego przeliterować 😄 ), to zastanawiam się, czy upadłeś na głowę hahah.... Ale z TWOJEJ perspektywy to wygląda zapewne zupełnie inaczej, a dylematy i wątpliwości, jakich doświadczasz są integralną częścią tej pasji.

Połowę zegarków z mojego zdjęcia na jakimś etapie sprzedałem i następnie odkupiłem, zazwyczaj finansowo na tym tracąc 😄 Jak ktoś pisze teraz (patrząc z zewnątrz), że podoba mu się moja konsekwencja i skrupulatnie realizowany plan kolekcjonerski, to parskam śmiechem tak, że kilka razy się oplułem 😂

Nie ma jednej odpowiedzi i każdy inaczej przeżywa złe decyzje zakupowe i sprzedażowe. Masz naprawdę fantastyczny zestaw, którego już nigdy potem bez wysiłku nie odtworzysz. Nie napiszę "nie zepsuj tego", bo tylko Ty sam możesz wiedzieć, czego tak naprawdę chcesz, ale przynajmniej bardzo dobrze przemyśl, czy nie będziesz kiedyś żałował, patrząc na zdjęcie, które wrzuciłeś wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, rads napisał(-a):

Mógłbym odwzajemnić się tym samym 😊 Twoja zegarkowa podróż jest godna pozazdroszczenia, a teraz osiągnąłeś to, co można uznać za jej szczęśliwy finał - tyle, że tak to wygląda z boku, z dystansu. Sam będąc w środku tego wszystkiego zapewne masz wiele wątpliwości i wykluczających się wzajemnie pomysłów 😉

Z mojej perspektywy osiągnąłeś wszystko - masz zegarki, które są poza zasięgiem 99% miłośników i kolekcjonerów, w tym najbardziej udaną reedycję Omegi, jaka kiedykolwiek powstała. Gdy piszesz, że chcesz ją sprzedać, by zachować Doxę czy Steinharta (pewnie nawet nie potrafię poprawnie tego przeliterować 😄 ), to zastanawiam się, czy upadłeś na głowę hahah.... Ale z TWOJEJ perspektywy to wygląda zapewne zupełnie inaczej, a dylematy i wątpliwości, jakich doświadczasz są integralną częścią tej pasji.

Połowę zegarków z mojego zdjęcia na jakimś etapie sprzedałem i następnie odkupiłem, zazwyczaj finansowo na tym tracąc 😄 Jak ktoś pisze teraz (patrząc z zewnątrz), że podoba mu się moja konsekwencja i skrupulatnie realizowany plan kolekcjonerski, to parskam śmiechem tak, że kilka razy się oplułem 😂

Nie ma jednej odpowiedzi i każdy inaczej przeżywa złe decyzje zakupowe i sprzedażowe. Masz naprawdę fantastyczny zestaw, którego już nigdy potem bez wysiłku nie odtworzysz. Nie napiszę "nie zepsuj tego", bo tylko Ty sam możesz wiedzieć, czego tak naprawdę chcesz, ale przynajmniej bardzo dobrze przemyśl, czy nie będziesz kiedyś żałował, patrząc na zdjęcie, które wrzuciłeś wyżej.

Bardzo dziękuję! Niemniej, tak jak piszesz od wewnątrz wygląda to trochę inaczej.

Po pierwsze wielu kolegów ma wielokrotnie ciekawsze i rzadsze kolekcje, a i ja patrząc wstecz odnoszę wrażenie, że pojedynczo miewałem ciekawsze zegarki, w żadnym wypadku nie droższe bo nie o to chodzi. Co więcej gdybyś mnie teraz zapytał jaki mam kolejny pomysł na zegarek to bym odpowiedział: nie wiem, prawdopodobnie jeszcze coś sprzedać i cieszyć się kilkoma, które zostały. 

Po drugie, jakiś czas temu doszedłem do wniosku, że poświęcałem na to trochę za dużo czasu i zamiast cieszyć sie stanem obecnym cały czas myślałem co dalej i skupiałem się na samych poszukiwaniach. Czasem też patrząc do pudła zastanawiam się po co mi zegarki za taką kwotę (dla jednych dużą, dla innych niewielką, a ja sam uważam że dość znaczną). Steinharta nie posiadam, chodziło o Stowę, która jest moim zegarkiem "do tłuczenia", nie bojącym się tak ekstremalnych aktywności jak plac zabaw czy piaskownica. Serio, tam najbardziej obawiam się o swoje zegarki 😅 

Odnośnie Twoich ruchów zegarkowych, zauważ że zaznaczam, że ciekawią mnie Twoje kolejne decyzje, zakupy oraz rozważania z nimi związane. Nic nie wspomniałem o konsekwencji w działaniu, której i u mnie brak 😃

Edytowane przez wojtek91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, wojtek91 napisał(-a):

Nic nie wspomniałem o konsekwencji w działaniu, której i u mnie brak 😃

Wygląda na to, że jesteśmy konsekwentnie niekonsekwentni. Możliwe, że to jakiś kolejny etap wtajemniczenia w tym zegarkowym wariactwie 😄 😁 Rozumiem Cię bardzo dobrze i trzymam kciuki za osiągnięcie stanu nirwany (rozumianego jako wygaśnięcie cierpienia hahahh...). Nie chcę zapeszać, ale ja chyba osiągnąłem. W tym roku w każdym razie po raz pierwszy nie zamierzam nic zmieniać - zobaczymy 😉

Edytowane przez rads

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.12.2023 o 12:53, czuszka napisał(-a):

(...) ale ja bym była ciekawa przemyśleń także damskiej części Waszego małżeńsko-zegarkowego duetu :).

Trochę to trwało, ale dojrzałam do zrobienia takiego zestawienia. Zestawienie w poście powyżej.

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, AK&AK napisał(-a):

Trochę to trwało, ale dojrzałam do zrobienia takiego zestawienia. Zestawienie w poście powyżej.

Gratuluję wyboru.

Przeczytałam z zaciekawieniem.

Jeszcze nie potrafię "zawęzić się" do czterech czy nawet sześciu sztuk, ale mam już swoje ulubione modele, po które sięgam częściej niż po inne. Mam też swoje ulubione marki. I mam swoje zegarkowe marzenia🙂.

Wybrałam też modele, których chętnie bym się pozbyła i już ich nie zakładam. Wraz z upływem czasu gust mi się trochę zmienił. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.03.2025 o 12:43, AK&AK napisał(-a):

Po kilku latach zabawy zegarkowej, oglądania, przymierzania, kupowania, wiem czego chcę, co jest dla mnie i w którym kierunku zegarkowym iść. Spośród wielu zegarków które mam, jestem już w stanie wybrać te, które mogę określić jako mniej więcej "idealna kolekcja". Zamierzam pomału zbyć zegarki, które mają średnicę większą niż 34mm (z małym wyjątkiem/wyjątkami) i które się dublują, ograniczając się do poniżej zaprezentowanych (plus ewentualnie maks kilka innych) ;). Oczywiście, nie oznacza to braku dalszych zakupów, choć raczej nie w tym momencie... Nieopatrznie mąż pokazał mi w konfiguratorze Rolexa, damskiego Datejusta 28mm bicolor. Do salonu nie lecę dopytywać o możliwość zobaczenia na żywo wariantów, które mi się podobają, ale gdzieś z tyłu głowy myśl krąży.

Moje ulubione zegarki. Nie dałam rady się ograniczyć do czterech sztuk, ale sześć to wciąż nie jest duża liczba:

EDC 

Od lutego 2023 roku TAG Aquaracer jest moim EDC w prawdziwym znaczeniu tego skrótu, mając najwięcej czasu nadgarstkowego. Dla mnie to zegarek prawie idealny, 32mm średnicy, mechanizm automatyczny, świetna luma, WR 300m. Pamiętam jak dostałam go od męża na Walentynki, po dopasowaniu bransolety wskoczył na nadgarstek i miesiąc miodowy trwa do dziś.

1739024957161.jpg

IMG_20250302_223905.jpg

Longines PrimaLuna. Wersja z najbardziej klasyczną tarczą. Stal i złoto 18k. Średnica 26,5mm. PrimaLuna wygryzła z nadgarstka dwa inne Longinesy - DolceVita stal i złoto 18k oraz Symphonette 18k z diamentami w bezelu i na tarczy. 

1737801406746.jpg

IMG_20250308_135648.jpg

Longines Conquest Classic z diamentami na tarczy i w bezelu (sposób osadzenie kamieni robi świetne wrażenie na żywo). Bardzo lubię ten zegarek, idealnie pasuje do biżuterii z białego złota z diamentami. Muszę się tylko zebrać i dorobić do niego kilka pasków.

IMG_20250101_142446.jpg

IMG_20250308_143005.jpg

Longines Presence, malutki - 25,5 mm średnicy i klasyczny - kształt koperty, wskazówki, tarcza. Niezbyt często go noszę, ale uwielbiam. Mamy z mężem parkę tego modelu, ja na bransoletce, mąż większy rozmiar na pasku. Ma stałe miejsce w mojej kolekcji.

1742992963095.jpg

IMG_20250308_142734.jpg

Rado HyperChrom w wariancie stal i ceramos w kolorze żółtego złota. Automat. Czarna tarcza w połączeniu z kolorystyką złota daje świetny efekt, szczególnie, że szkło ma fenomenalny antyrefleks. Świecąca na niebiesko luma dopełnia całości. Udał im się ten model.

1742993051634.jpg

IMG_20250116_220815.jpg

Orient, mój pierwszy automat i jedyny zegarek z widocznym sercem mechanizmu. Niezmiennie lubię go. Orient produkuje bardzo dobre zegarki w przystępnych cenach. To był idealny wstęp do tego hobby i wciąż jest wśród tych, które będą ze mną.

1742993147088.jpg

IMG_20250117_110423.jpg

Efektowna kolekcja. Moje męskie oko wybrałoby TAG-a i Rado, ale wiadomo, mężczyźni są upośledzeni w widzeniu świata. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.03.2025 o 12:43, AK&AK napisał(-a):

Po kilku latach zabawy zegarkowej, oglądania, przymierzania, kupowania, wiem czego chcę, co jest dla mnie i w którym kierunku zegarkowym iść. Spośród wielu zegarków które mam, jestem już w stanie wybrać te, które mogę określić jako mniej więcej "idealna kolekcja". Zamierzam pomału zbyć zegarki, które mają średnicę większą niż 34mm (z małym wyjątkiem/wyjątkami) i które się dublują, ograniczając się do poniżej zaprezentowanych (plus ewentualnie maks kilka innych) ;). Oczywiście, nie oznacza to braku dalszych zakupów, choć raczej nie w tym momencie... Nieopatrznie mąż pokazał mi w konfiguratorze Rolexa, damskiego Datejusta 28mm bicolor. Do salonu nie lecę dopytywać o możliwość zobaczenia na żywo wariantów, które mi się podobają, ale gdzieś z tyłu głowy myśl krąży.

Moje ulubione zegarki. Nie dałam rady się ograniczyć do czterech sztuk, ale sześć to wciąż nie jest duża liczba:

EDC 

Od lutego 2023 roku TAG Aquaracer jest moim EDC w prawdziwym znaczeniu tego skrótu, mając najwięcej czasu nadgarstkowego. Dla mnie to zegarek prawie idealny, 32mm średnicy, mechanizm automatyczny, świetna luma, WR 300m. Pamiętam jak dostałam go od męża na Walentynki, po dopasowaniu bransolety wskoczył na nadgarstek i miesiąc miodowy trwa do dziś.

1739024957161.jpg

IMG_20250302_223905.jpg

Longines PrimaLuna. Wersja z najbardziej klasyczną tarczą. Stal i złoto 18k. Średnica 26,5mm. PrimaLuna wygryzła z nadgarstka dwa inne Longinesy - DolceVita stal i złoto 18k oraz Symphonette 18k z diamentami w bezelu i na tarczy. 

1737801406746.jpg

IMG_20250308_135648.jpg

Longines Conquest Classic z diamentami na tarczy i w bezelu (sposób osadzenie kamieni robi świetne wrażenie na żywo). Bardzo lubię ten zegarek, idealnie pasuje do biżuterii z białego złota z diamentami. Muszę się tylko zebrać i dorobić do niego kilka pasków.

IMG_20250101_142446.jpg

IMG_20250308_143005.jpg

Longines Presence, malutki - 25,5 mm średnicy i klasyczny - kształt koperty, wskazówki, tarcza. Niezbyt często go noszę, ale uwielbiam. Mamy z mężem parkę tego modelu, ja na bransoletce, mąż większy rozmiar na pasku. Ma stałe miejsce w mojej kolekcji.

1742992963095.jpg

IMG_20250308_142734.jpg

Rado HyperChrom w wariancie stal i ceramos w kolorze żółtego złota. Automat. Czarna tarcza w połączeniu z kolorystyką złota daje świetny efekt, szczególnie, że szkło ma fenomenalny antyrefleks. Świecąca na niebiesko luma dopełnia całości. Udał im się ten model.

1742993051634.jpg

IMG_20250116_220815.jpg

Orient, mój pierwszy automat i jedyny zegarek z widocznym sercem mechanizmu. Niezmiennie lubię go. Orient produkuje bardzo dobre zegarki w przystępnych cenach. To był idealny wstęp do tego hobby i wciąż jest wśród tych, które będą ze mną.

1742993147088.jpg

IMG_20250117_110423.jpg

Orient jest boski... jako kobiecy. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upadate:

OP -> DJ

+ Cellini 

Aczkolwiek teraz mając dwa garniturowce, jeden pewnie pójdzie w świat. Tylko który :D

IMG_0068.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi