Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cordi7

Idealna kolekcja na kazda okazje

Rekomendowane odpowiedzi

Mi też dlatego zaczynam od Wempe

Wempe delikatniejszy jest i więcej w nim IWC Inżyniera / VC Overseas a ML bardziej sportowy i chyba więcej w nim inspiracji Royal Oakiem.

Czarny Aikon w nowo wprowadzonym rozmiarze 39 mm nie jest zły, najsłabszy punkt w porównaniu do Wempe to mechanizm - jest po prostu ok.
Jakość wykończenia jest jak na cenę rewelacyjna, w końcu Maurycy robi koperty i bransolety sam wiec pilnują się, ta tarcza też ma coś w sobie.

Patrzyłem na FC Highlife ale nie trafia do mnie wzór na tarczy, Tudor Royal 41 odpada, 38 lepiej ale luneta i rzymskie cyfry nie do końca mi pasują.
Nowy Balticus Gwiezdny Pył w 40 mm na Miyocie zamyka listę znanych mi stalowych zegarków sportowych ze zintegrowaną bransoletą.

Zenith Defy Classic wydaje się masywniejszy wizualnie no i cenowo jest już dużo wyżej, w tych okolicach patrzyłbym już na Santosa Medium a tyle wydać póki co nie chcę 

FC jakos tez mi nie lezy wlasnie przez tarcze. O ile sam projekt koperty i bransolety mi sie podoba, to tarcza IMHO wszystko psuje.
Tudor Royal z kolei mi podszedl wizualnie bardzo, i wybor miedzy nim a Wempe by byl dla mnie wizualnie trudny ale to kwestia gustu.
Zenithy super, ale za ta cene wolalbym innego niz Defy.
A Balticus ladny, ale nie ta polka.
Ale dobrze ze udalo Ci sie usystematyzowac oczekiwania i podjac decyzje. Teraz pozostaje tylko zrealizowac i cieszyc sie zakupem.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzyłem jeszcze na Omegę Constellation 38 mm - styl mi pasuje bo lubię klimaty retro ale... 13 mm grubości to przegięcie.

Jak na elegancko / sportowy zegarek (dla mnie bardziej elegancki niż inne, na które patrzyliśmy) to trochę za dużo, mierzyłem i jestem na nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tez wpadla w oko Constellation, ale ta 41 z ceramicznym bezelem, szkoda tylko ze taka duza... ale "silky dial" robi robote, albo zwykla ze szlifem slonecznym idacym od gwiazdy na tarczy - fajny akcent... az sie zlapalem na tym ze nawet two tone mi sie spodobal... tylko jak napisales grubosc to juz mi troche opadl entuzjazm.
Zobaczymy co sie stanie jak kiedys bedzie mi dane przymierzyc.

d116275469ee62c6ec5b4048c9d333d2.jpgdb3db8839e659cd9bf4c316672218204.jpgde1819a502880742b3bc4e7e9d096ae2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.12.2020 o 13:15, cordi7 napisał:

Tudor Black Bay 36 - może być ponad budżet.

69B6E488-3E1D-44A7-8E1A-2A357ED6BEB2.jpeg.3b7e5f21a093042ae22eb2b360496f8f.jpeg

Jeśli odpadnie pasek jako wymaganie - Wempe Iron Walker 36 automatic

C1DF96CF-7CA4-40E3-B149-CF7FC66A0720.thumb.jpeg.757058056d6d3e121232df76504cc79a.jpeg

Seiko Alpinist (nowe bez kompasu):

F7722B7A-F32E-4364-ABE4-3F0C23C421C0.thumb.jpeg.94137736cf79b2b860015dbbd4b98619.jpeg

Jesli może być HAQ to Grand Seiko SBGX 261 / 263 / 265 - będzie powyżej budżetu niestety:

6A139CBA-C14E-4A5B-924D-EAD45D26B4A2.thumb.jpeg.ad72eeacbf9b0cd6f99cc5b86c1518d0.jpeg

Muhle Glashütte Panova - niestety L2L 48 mm i srednica 40 mm:

24978A9A-B416-4AA6-9465-1BD82CC41898.thumb.jpeg.4e3235f6a942319325457470237b5c1d.jpeg

Seiko Presage:

CE71829B-D219-4867-9186-B017F0BCC335.thumb.jpeg.56266f4701eb4cb0f2b476f375194c83.jpeg

PS. Jeśli 40 mm średnicy i 48 mm L2L nie straszne to Tissot Gentleman może być też fajną ciut bardziej sportową opcją bądź model Visodate (znów 40 mm średnicy i 47 mm L2L) bądź Balladę COSC (39 mm i 47 mm) jako ta bardziej elegancka.

Początkowo zakochałem się w nowym alpiniście z szarą tarczą. Wydawał się idealny - wymiary, charakterystyka zegarka, itd.. Ale wtedy zdałem sobie sprawę z tego, że z wyjątkiem wersji z zieloną tarczą, pozostałe mają wskazówki w kolorze srebrnym, który okrutnie się gryzie ze stylizowanymi na stare indeksami. Tego nie da się później 'odzobaczyć'. A że zielona tarcza jakoś nie bardzo mi pasuje to musiałem skreślić alpinista z listy. Szkoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka dni plan się układał i jak to przy zegarkach u mnie efekt finalny jest mocno zmieniony

Numer 2 to największe zaskoczenie - ostatecznie stanęło na Longines Dolcevita, bo gilosz, termicznie barwione wskazówki i kostka to jest to:

FD7579A3-D9EF-4E11-BF39-2A79A406E5CC.thumb.jpeg.dd6c0f010705c8b5d85f850b5cf4d8c0.jpeg

Tak coś mi zaświtało. Nie wiem czy dalej taki jest plan czy już się wszystko odwrócilo o 180 stopnie, ale wyszedl nowy z sektorowa tarcza. Jezeli nie widziales jeszcze to zerknij. Może się spodoba.

https://ch24.pl/longines-dolcevita-automatic-z-sektorowa-tarcza-dostepnosc-cena/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Osy123 napisał(-a):

Tak coś mi zaświtało. Nie wiem czy dalej taki jest plan czy już się wszystko odwrócilo o 180 stopnie, ale wyszedl nowy z sektorowa tarcza. Jezeli nie widziales jeszcze to zerknij. Może się spodoba. emoji6.png

https://ch24.pl/longines-dolcevita-automatic-z-sektorowa-tarcza-dostepnosc-cena/

Za duzo w internecie siedze i za duzo fajnych zegarkow widze, ostatecznie wychodzi, ze jak w kreskowce 'Pinky i Mozg' co noc mam nowy plan :D

A tak troche bardziej na powaznie zaszly zmiany w planach... i chyba (przynajmniej poki co) Longines'a nie bedzie. Ciag dalszy nastapi okolo sierpnia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wazne zeby po ralizacji bylo zadowolenie z zakupu i zeby dobrze sluzyl. Powodzenia w realizacji zatem.

P.s. Wlasnie wchodzac na strone Nomosa odkrylem dzisiejsza limitke Cluba. Czarny przypomina Club Sporta z wygladu a ma 40mm, wiec moze to Cie zainteresuje.

https://nomos-glashuette.com/en/club/club-automatic-onyx-753-s1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, zaraz zerkne.

Szczerze mowiac nie wiem, jak moja zona mnie znosi i wytrzymuje moje ciagle zmiany planow aczkolwiek chyba troche pekla bo musialem teraz sie juz okreslic na sztywno :D

Za duzo fajnych zegarkow jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, pochwale się moją małą pełną kolekcją, którą mogę i rozbuduje napewno o eleganckiego klasyka ( w tej chwili w planach jest Cartier Tank Solo). 

Od lewej:

-Beater - Casio DB-36 zastosowanie sport, praca. 

-Vintage - (obecnie garniturowiec) Omega 1969 zastosowanie przeważnie formalne lub półformalne. Kupiłem po zainspirowaniu Rayanem Goslingiem w filmie "La la land", On miał raczej Constellation a ja mam nie wiem jaki model, oryginalne dokumenty posiadam z numerem referencyjnym, wygląda jak Seamaster, De Ville z tamtych lat lecz na tarczy napisane "Automatic".

-Pilot - Sinn 104, zastosowanie Smart Casual, Casual.

-Fashion - Bulova Computron, zastosowanie - rozrywka, taniec, disco.

Z powodu rzadszego używania Omegi (raz na tydzień) powinienem zakupić rotomat? Czy kilku dniowy odpoczynek dobrze mu zrobi? 

IMG_8239.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajna kolekcja. Omega uzywana raz na tydzien bedzie miec sie swietnie, ja bym nie inwestowal w rotomat :) 

Jakie plany rozbudowy / zmian ze tak spytam przewrotnie? Skoro masz juz 4 sztuki to znaczy, ze bakcyla zlapales :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Bardzo fajna kolekcja. Omega uzywana raz na tydzien bedzie miec sie swietnie, ja bym nie inwestowal w rotomat :) 

Jakie plany rozbudowy / zmian ze tak spytam przewrotnie? Skoro masz juz 4 sztuki to znaczy, ze bakcyla zlapales :P

Alboooooo, uznał że 4 zegarkowa kolekcja jest idealna :D

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Rozbudowa tak jak napisałem Cartier Tank Solo XL (po przymiarce) i to powinno wystarczyć chociaż podoba mi się nurek Sinn U50.

Ale na tą chwilę jest ok 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, evilym napisał(-a):

Alboooooo, uznał że 4 zegarkowa kolekcja jest idealna :D

Perfekcja - Memy.pl

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, marcinw7982 napisał(-a):

Rozbudowa tak jak napisałem Cartier Tank Solo XL (po przymiarce) i to powinno wystarczyć chociaż podoba mi się nurek Sinn U50.

Ale na tą chwilę jest ok 😀

Mam zamiar "pobawić się paskami" skoro nie zamierzam zegarków sprzedawać to myśle nawet o aligatorze w przypadku elegantów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nachodzą mnie myśli aby w przyszłości kolekcje rozszerzyć o divera, chronograf i jak wspomniałem o klasycznego eleganta. 

Robi się 7 zegarków, i to chyba kolekcja idealna :)

Albo początek choroby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup pudelko na 8 sztuk, bedziesz miec jeszcze bufor :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, marcinw7982 napisał(-a):

Nachodzą mnie myśli aby w przyszłości kolekcje rozszerzyć o divera, chronograf i jak wspomniałem o klasycznego eleganta. 

Robi się 7 zegarków, i to chyba kolekcja idealna :)

Albo początek choroby.

Pytanie czy potrzebujesz aż tyle? :)

Ale ja jestem orędownikiem minimalistycznych kolekcji...

Zgadzam się więc z @cordi7 ale pudełko nie na 8 ale na 5 sztuk :P

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są plany na przyszłość, daleką przyszłość.

Za nim cokolwiek kupię zastanowię się kilka razy czy potrzebuje, a teraz cieszę ze swojej idealnej kolekcji.

Wydaje mi się że nie ma nic złego w posiadaniu małej czy dużej kolekcji, jeśli tak chcemy to tak miejmy :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.08.2020 o 16:53, Łukasz_M napisał(-a):

Ja jestem typowym trzy w porywach do czterozegarowcem. 

1. Zegarek na każdą okazję, wół roboczy. Jak sie uszkodzi to po prostu wymienię na następny.

20200721_192744.thumb.jpg.9c1e41bc8ef2c2214b7ececef97e77f0.jpg

2. Zegarek bardziej elegancki co i do koszuli i od biedy do garniaka nie wstyd założyć. Podejście drugie, po roku przerwy. Świetny stosunek jakosci do ceny około 1500 zł.

ad73778f477292fef6278e00a3d0.thumb.jpeg.83674b40a2625950204b859dc11c6991.jpeg

3. Na wylocie, marzy mi się chrono w automacie...

IMG_2020-07-24-18-52-36-233.thumb.jpg.67a392e89f4b88a231792fba6304aa3f.jpg

4. Płynie do mnie, zakup trochę w ciemno glycine combat 6 36 mm zobaczymy czy się oswoję z rozmiarem. Natomiast wygląda niezle stosunek jakość/cena 1350 zł.

Zawsze się obracam max w czterech zegarkach i max 1500-2000 zl/sztuka. Z wydaniem większej kwoty mam wewnętrzna blokadę 😉

A u mnie zmiany....tzn. ograniczyłem się do 3 sztuk (dzisiaj sprzedałem ostatni nadmiarowy zegarek ;)), ideą była zmiana rozmiarów zegarków na mniejsze <39mm....natomiast złamałem zasadę ceny/szt. :D

20210520_072832.thumb.jpg.d41b4a83082f91a4a3b04ca7d10d361b.jpg

1. OS - absolutny EDC dla mnie, który pasuje i do sweterka i do koszuli z marynarką, od biedy po przerzuceniu na pasek może służyć na bardziej eleganckie okazji, aczkolwiek nigdy to nie bęzie typowy garniturowiec. Kapitalny stosunek cena/jakość.

2. Certina - zegarek na niezobowiązujące okazje, do polówki, po pracy, na spacer z dziećmi  -uwielbiam go.

3. ChW - w sumie zegarek, który może pełnić zarówno funkcje 1 jak i 2, tylko, że na pasku.

Brakuje typowego garniturowca ale stwierdziłem, że taki mi nie jest niezbędny.

Natomiast gdzieś z tyłu głowy kiełkuje pomysł chrono w automacie w kompaktowym rozmiarze...może hamilton intramatic...trzeba dalej żyć w tej chorobie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajna i ciekawa kolekcja. Świetna kolorystyka. Również dołożyłbym casualowe chrono :) 

Przyzwyczaiłeś się już do Krzyśka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna kolekcja, gratuluje - masz cos na kazda okazje.

Mnie ograniczanie sie niestety nigdy nie wychodzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drodzy, podepnę się - czy coś z tej dwójki nada się do garnituru?

AE6734CF-A55A-4DDE-AD13-01FA13DB652C.jpeg

6C5D7A96-C8F6-4D62-88CF-3EB5A3ED638E.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obydwa beda ok, z tych dwoch Le Locle bardziej elegancki IMO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadają się obydwa, choć klasycznym garniturowcem nie jest żaden z nich.

Gdybym miał wybrać, to Obywatel lepszy, choć Le Locle jest tez ładnym zegarkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi