Yahagi 2284 #501 Napisano 29 Czerwca 2022 (edytowane) Zmiana tematu... Chyba bardzo ciekawą ciekawostkę trafiłem. Widział ktoś Lenza w takiej skrzyni ? Poproszę o komentarz.... reszta - tutaj: Edytowane 29 Czerwca 2022 przez Yahagi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #502 Napisano 30 Czerwca 2022 Taka ciekawostka. GB - jak widać. GR... i pod nim data: 1.9.1885. Zastanawiamy się co to i kto to nabił. Gustav zmarł 2 tygodnie później... bo to sobie kojarzyłem. Ktoś takie coś spotkał może ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #503 Napisano 22 Lipca 2022 Tu wrzucam, bo chyba gdzie indziej nie bardzo pasuje... Borgevitz Bieltz - to chyba Biała od Bielska-Białej... ?? Wychodzi że taki ktoś tam handlował zegarami... Po wskazówkach - to raczej nie jest Cieszyn. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #504 Napisano 25 Lipca 2022 (edytowane) Taki jest na ogłoszeniu... u nas w PL. Kwota 5cio cyfrowa z 2-ką na początku. Ale z drugiej strony - zegar wyjątkowy: taki zegar jest dostępny do kupienia też w UK ... za podobną kwotę, tylko że w GBP https://fb.watch/eukMGV7ya2/ Ignaz Schopperle był niezwykle utalentowanym twórcą pozytywek ... ale ostatecznie rozpoczął współpracę z Eduardem Hauserem, tworząc podstawy pod słynną firmę ... : (tu wstaw nazwę :)) No ten zrobił wrażenie Edytowane 25 Lipca 2022 przez Yahagi 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #505 Napisano 25 Lipca 2022 Super ciekawostka, nie miałem pojęcia, że były zegary z piszczałkami organowymi... Zaś Eduard Hauser, Black Forest - to Lenzkirch. Ignatza Shopperle jakoś nie zakodowałem, a to faktycznie początki tej firmy. Pozdrawiam Jacek 3 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #506 Napisano 27 Lipca 2022 Inna ciekawa-ciekawostka (miałem w niej swój maluteniuńki udział :)) Taki zegar: Jak widać CS - 'współczesnawy' ... rezerwa chodu jeszcze nie jest ustalona. Miesięcznik podejrzewam, że z tego wyjdzie. Zegar jest zrobiony na bazie: To zwykła Germania... ale dokonano w niej sporo przeróbek. Twórca przyłożył się i zegar prezentuje się jak powyżej. Ja jestem pod wrażeniem 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #507 Napisano 27 Lipca 2022 To , jak długie jest wahadło ?...... czyżby wahnięcie , to sekunda ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #508 Napisano 28 Lipca 2022 W dniu 27.07.2022 o 21:15, PM1122 napisał(-a): To , jak długie jest wahadło ?...... czyżby wahnięcie , to sekunda ? Tak ... tak jest przeliczone. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #509 Napisano 3 Sierpnia 2022 Fanem JungHansa nie jestem, ale myślę, że taki przypadek warto odnotować. Wygląda tak, jakby sprężynowy wyszedł z zakładów po-Resch-owych ... Pierwszy raz taki widzę 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3518 #510 Napisano 3 Sierpnia 2022 Było tego trochę. Do wyboru z "porcelanką" albo celuloidem, rusztem lub drewnianym kijaszkiem i z trzema typami gongów. Ten ze zdjęcia ma wyjątkowo ubogą skrzynię, Ebensee miało niezłą stolarnię. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #511 Napisano 4 Sierpnia 2022 (edytowane) W dniu 29.06.2022 o 15:27, Yahagi napisał(-a): Yahagi z ciekawości zapytam, jaką rezerwę chodu ma ten zegar? O ile oczywiście posiadasz informacje na ten temat. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Paweł Edytowane 4 Sierpnia 2022 przez bajmar 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #512 Napisano 4 Sierpnia 2022 Nic nie wiem niestety ... wypatrzony na FB... jako ciekawostkę wstawiłem, bo pierwszy raz taki widzę. Podejrzewam, że 14 dni. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #513 Napisano 4 Sierpnia 2022 Taki Kienzle... chyba z Komotau. Wstawiam, bo jest data na plecach... chociaż wydaje mi się, że kilka lat późniejsza niż ten zegar mógł być wyprodukowany. Pewnie Tatyana coś powie w temacie 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #514 Napisano 18 Sierpnia 2022 A tu ciekawy 'chyba-miesięcznik'. Pierwszy raz widzę tak nadany numer na plecach. Ale może dla któregoś twórcy było to charakterystyczne ?? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #515 Napisano 18 Sierpnia 2022 (edytowane) Wydaje mi się, że miesięcznik to nie jest (ilośc osi 4) ale głowę dać trzeba po policzeniu ząbków, albo sprawdzeniu rezerwy chodu. Szczerze , ale to tylko moje zdanie - wygląda mi to na jakąś przeróbkę zegarmistrzowską starej daty... odległości niektórych otworów łożysk są jakoś zbyt blisko krawędzi , trochę wbrew temu co widzimy w dobrych zegarach. Edytowane 18 Sierpnia 2022 przez LESKOS 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #516 Napisano 18 Sierpnia 2022 W dniu 04.08.2022 o 13:14, Yahagi napisał(-a): Такой Кинцле... из Комотау, кажется. Я вставил, потому что сзади есть дата... хотя мне кажется, что эти часы могли быть произведены на несколько лет позже, чем эти часы. Наверное Татьяна что-то скажет по теме Na austriackich mechanizmach Kienzle występuje patent 11130, Patent wszedł w życie 15.10.1902 roku. Mam w bazie numer seryjny 22960 z tym patentem. Dlatego Data 1895 roku na Twoim mechanizmie może być bliska rzeczywistości. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #517 Napisano 26 Sierpnia 2022 Taki zegar dziś... : Nic mi tu nie pasuje. Skrzynia - uszłaby we Freiburgu Stopka wychwytu - najbardziej z JA Freiburg mi się kojarzy Mostek - kanciaty jak u Willmanna Wskazówki - na CK wskazują.. Bloczki - raczej też Wieszak - gęba na nim jakby nie patrzeć z RSM się kojarzy. Font numeratora - przy tej liczbie - nie mam pojęcia. Całość sprawia wrażenie oryginalności. Sprzedawacz który to oferuje - ma zazwyczaj dobry towar. Fajne rzeczy u niego wziąłem. Nie mam pojęcia kto to i do czego to przymierzać. Może ktoś coś wyczai ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #518 Napisano 26 Sierpnia 2022 No dobra... znalazłem: Wczesny GB z Braunau... ale wieszak - znalazłem całkiem gdzie indziej... tzn podobny: więc mechanizm raczej nie z tej skrzyni jest. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #519 Napisano 4 Września 2022 Takie główki mam do wyboru... podpowiedzcie proszę której użyć... Skrzynia - lata 1880 Freiburg. ??? :) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6150 #520 Napisano 4 Września 2022 Z jęzorem .. bardziej "zabawna" i chyba mniej spotykana 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #521 Napisano 4 Września 2022 49 minut temu, Yahagi napisał(-a): Takie główki mam do wyboru... podpowiedzcie proszę której użyć... Skrzynia - lata 1880 Freiburg. 🤣🤣 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #522 Napisano 4 Września 2022 Fajne te główki, ale ja wybrałbym tą trzecią... Pozdrawiam Jacek 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #523 Napisano 7 Września 2022 (edytowane) Takie CURIOSUM ... Patrzę ... i patrzę .. i nie wiem co to. Krzyżówka słonia z drutem kolczastym. Wieszak jakby GB. Stopka jakby Germania, ale ramię - już nie. Wskazówki nie wykluczają ni jednej ni drugiej firmy. Ale cała reszta to już zupełnie nie pasuje. I jeszcze ten numer zaczynający się od '0'. Ktoś może jakieś pomysły ma ?? Edytowane 7 Września 2022 przez Yahagi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #524 Napisano 11 Września 2022 Takie coś... prawda że fajne ?? 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #525 Napisano 12 Września 2022 Co tu dużo mówić. Toż to jest prawdziwe cudo. Gratulacje !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach