Yahagi 2283 #651 Napisano 2 Czerwca 2023 Nom ... Ale mechanizm fajny ... Godny drugiego (trzeciego ??) życia :) 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #652 Napisano 2 Czerwca 2023 Godzinę temu, Yahagi napisał(-a): Nom ... Ale mechanizm fajny ... Godny drugiego (trzeciego ??) życia Oczywiście 😃 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #653 Napisano 2 Czerwca 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Yahagi napisał(-a): Nom ... Ale mechanizm fajny ... Godny drugiego (trzeciego ??) życia Zawsze warto ratować i dać drugie życie... 😉 Ale proponował bym szukać bardziej zbliżonej i adekwatnej do numeracji. A że skrzynka też nie jest złą można dobrać mechanizm i zrobić prezent komuś ( oczywiście po ładnej renowacji). Ja tak kilka razy zrobiłem 😉 Taka zamia dusz - AWATAR 😉 Edytowane 2 Czerwca 2023 przez LESKOS 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #654 Napisano 14 Czerwca 2023 Taki zegar... no bardzo interesujący mi się wydał. Wpływy berlińskie, CK i sam nie wiem jeszcze jakie. Konitz - to obecnie Chojnice. Prawda że fajny przypadek ?? Nie każdy taki może mieć na ścianie... (dodatkowe dziurki w plecach - widzę) 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #655 Napisano 14 Czerwca 2023 Nie gadaj.... z Chojnic ? 🤔 I ja takiego nie widziałem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #656 Napisano 14 Czerwca 2023 http://www.vienna-clocks.at/Bidermeier sekunde/biedermeier sekunde.htm 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 905 #657 Napisano 14 Czerwca 2023 Miasto w Niemczech https://extraprezenty.pl/pl/c/KONITZ-kubkifilizanki-porcelanowe-z-Niemiec/1049 Brodnica też miała nazwę Strasburg. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #658 Napisano 14 Czerwca 2023 6 minut temu, Marek Szajerka napisał(-a): Miasto w Niemczech https://extraprezenty.pl/pl/c/KONITZ-kubkifilizanki-porcelanowe-z-Niemiec/1049 Brodnica też miała nazwę Strasburg. LITOŚCI! Proszę przestać z tymi dubami smalonymi. Wyszukiwarki internetowe to wielka rzecz, Ale korzystając z nich należy podpierać się, o ile jest to możliwe, rozumem. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #659 Napisano 14 Czerwca 2023 3 godziny temu, Anansi napisał(-a): http://www.vienna-clocks.at/Bidermeier sekunde/biedermeier sekunde.htm Uła.... no to robi jednak ten zegar wrażenie... się nie spodziewałem, że to taki poziom. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #660 Napisano 14 Czerwca 2023 2 minuty temu, Yahagi napisał(-a): Uła.... no to robi jednak ten zegar wrażenie... się nie spodziewałem, że to taki poziom. No ten sprężynowy wiele przeszedł, jak sądzę. Całe zawieszenie wahadła, widełki kotwicy, górna część wahadła dzielonego wyglądają na wtórne. Skrzynia zaś sporo straciła.... Ale trzyma moc. 3 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 905 #661 Napisano 15 Czerwca 2023 12 godzin temu, Anansi napisał(-a): LITOŚCI! Proszę przestać z tymi dubami smalonymi. Wyszukiwarki internetowe to wielka rzecz, Ale korzystając z nich należy podpierać się, o ile jest to możliwe, rozumem. Trzeba być ostrożnym, co do zbieżności nazw geograficznych i tyle na ten temat. Zasada ograniczonego zaufania. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #662 Napisano 1 Lipca 2023 Pozwolę sobie wrzucić tutaj - sprzedający ten sam co zegar powyżej. Taka ciekawostka - mechanizm zegara linkowego z wychwytem Brocota. Z Brocotem na zewnątrz tarczy robił też Lenzkirch, ale w środku, pierwszy raz takie coś widzę. Zdarzały się często, ale sprężynowe... Oczywiście wieszak tutaj jest dorobiony z Willmanna... Pozdrawiam Jacek 3 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #663 Napisano 2 Sierpnia 2023 Taki zegar wisi na ogłoszeniu. Sposób zamontowania w skrzyni + gong są bardzo interesujące. Wskazówka godzinowa kojarzy mi się z Paulem Hellmuthem... i to jedyne co mi przychodzi do głowy. Rzecz w tym, że zbyt skąpe archiwa mam, żeby było z czym porównać. Może ktoś inny będzie miał jakiś pomysł kto to.... 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #664 Napisano 2 Sierpnia 2023 6 godzin temu, Yahagi napisał(-a): Taki zegar wisi na ogłoszeniu. Sposób zamontowania w skrzyni + gong są bardzo interesujące. Wskazówka godzinowa kojarzy mi się z Paulem Hellmuthem... i to jedyne co mi przychodzi do głowy. Rzecz w tym, że zbyt skąpe archiwa mam, żeby było z czym porównać. Może ktoś inny będzie miał jakiś pomysł kto to.... Poza wskazówka jest jeszcze jeden dowód. Zielona spód tarczy Pozdrawiam Tatyana 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #665 Napisano 2 Sierpnia 2023 A to ciekawe... Rzeczywiście są zielone. Nie zwróciłem na to uwagi. Tu jeszcze jeden zielony Hellmuth. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #666 Napisano 16 Sierpnia 2023 (edytowane) Taki GB. Wiele rzeczy tu dziwacznych... i wskazówki i mocowanie w skrzyni i gong.... Ale tarcza - bardzo interesująca wg mnie. Pierwszy raz widzę MADE IN SILESIA Edytowane 16 Sierpnia 2023 przez Yahagi 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #667 Napisano 17 Sierpnia 2023 Ooo 🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #668 Napisano 17 Sierpnia 2023 Sałatka włosko-ankielsko-śląska 😉🤭 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #669 Napisano 17 Sierpnia 2023 A widzieliście to? Ponoć ich wynalazek. 3 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojtek796 65 #670 Napisano 17 Sierpnia 2023 12 godzin temu, Yahagi napisał(-a): Taki GB. Wiele rzeczy tu dziwacznych... i wskazówki i mocowanie w skrzyni i gong.... Ale tarcza - bardzo interesująca wg mnie. Pierwszy raz widzę MADE IN SILESIA No bo pewnie Silesia (gdzieś koło Galicji i Lodomerii) lepiej brzmi niż Germany. Nie musieli frezować sygnatur. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #671 Napisano 28 Sierpnia 2023 A tu takie curiosum ... zupełnie poza skalą. Totalny odlot. Zegar stojący, pałacowy. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6138 #672 Napisano 28 Sierpnia 2023 Mnie się podoba.. Kiedyś w muzeum jakowymś widziałem podobny wynalazek, Szafka (ta dolna) była przeszklona i była w niej ustawiona broń mysliwska- pięknie zdobiona. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #673 Napisano 4 Września 2023 Mam taki folder na dysku, w którym mam niezidentyfikowane mechanizmy na 'wysokich wieszakach'. One są dość podobne do siebie, ale jeszcze mi się jakoś szczególnie nie powtarzają. Mimo to zgrywam je sukcesywnie... może kiedyś coś z tego wyniknie. No i ostatnio taki się trafił: Naturalnie o tą pieczęć chodzi... nie zmieściła się cała niestety. Ale jest: - ... utte Mnie się to dość mocno kojarzy Naturalnie mógł być tam wytwarzany jedynie sam podkład tarczy... albo prędzej podkład i wypalana sama tarcza. W Stolbergu była huta szkła... A może nie (?)... może to błędny kierunek ? Ciekawe co było na niewidocznej części stempla.. Mam już mechanizmy z takim 'domkowym mostkiem'. Ale tu jest on od góry zaokrąglony. Też pierwszy raz widzę. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #674 Napisano 4 Września 2023 Glashütte to po niemiecku huta szkła ... Huta tam była . Może produkowali tarcze w komplecie z podkładem dla wytwórców zegarów - stąd podpis na podkładzie ... Oczywiście moje gdybanie bezpodstawne .... 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #675 Napisano 4 Września 2023 Też myślę, że to była 'huta szkła w Stolbergu'... a nie chodzi o Glashutte jako miejscowość. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach