Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
styroo

Aztorin Sport czy... no właśnie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów!

przechodząc od razu do rzeczy to jestem na zakupie zegarka na codzień do 1000zł. Zaczęło się od Tissot V8 (https://www.tissotwatches.com/pl-pl/t1064173605100.html?gclid=EAIaIQobChMI2pCelIfr7AIVBhd7Ch0-RAoLEAQYBCABEgL21vD_BwE) ale ze względu na budżet odpuściłem i znalazłem Aztorina Sport ( A058.G281) (https://www.aztorin.com/pl/zegarki/aztorin-sport/5130) który spełnia budżet i najważniejsze to mi się podoba.

Prosiłbym Was o podrzucenie alternatywy dla tego Aztorina. Pomożecie?

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Ta czarna powłoka to konieczność? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, fidelio napisał:

Ta czarna powłoka to konieczność? 

Niekoniecznie, ale szukam czegoś stonowanego a czarny właśnie temu odpowiada. Myślałem jeszcze o ciemnym granacie, ale nic nie znalazłem ciekawego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Na Twoim miejscu, zamiast tego Aztorina rozejrzałbym się za czymś na Eco Drive od Citizena. A najbardziej stonowana będzie klasyczna stal 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Ci się podoba, to kup, ale nie wiem czy Aztorin to dobry pomysł.

Przejrzyj ofertę Seiko albo Casio Edifice, znajdziesz tam wiele fajnych chronografów (bo zakładam, że właśnie chronografy Cię interesują) i będzie to znacznie lepszy wybór niż Aztorin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tysiaka jest mnóstwo opcji na Eco-Drive od Citizena albo seria Edifice od Casio i będzie to najprawdopodobniej lepszy wybór niż Aztorin. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Casio Edifice, Citizen Eco-drive.

Czarny kolor nie jest stonowany. To raczej "agresywna" opcja.

I jeszcze jedno pytanie. Czy masz nadgarstek o obwodzie powyżej 20cm? Bo taki Aztorin z kopertą 45mm na mniejszym nadgarstku będzie wyglądał na dość... duży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwarcowy chrono do ok 1000 pln?

Poszukałbym czegoś od Seiko.

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał:

Casio Edifice, Citizen Eco-drive.

Czarny kolor nie jest stonowany. To raczej "agresywna" opcja.

I jeszcze jedno pytanie. Czy masz nadgarstek o obwodzie powyżej 20cm? Bo taki Aztorin z kopertą 45mm na mniejszym nadgarstku będzie wyglądał na dość... duży.

Dzięki za propozycje. Niestety nic nie wpadło mi w oko więc szuakm dalej :)

Co do Aztgorina to mierzyłem go i leży dobrze.

21 godzin temu, evilym napisał:

Kwarcowy chrono do ok 1000 pln?

Poszukałbym czegoś od Seiko.

Dzięki za propozycję, popatrzę.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Certina DS Podium Chrono - bardzo fajna opcja - jeżeli tylko jesteś w stanie dopłacić, to myślę, że zdecydowanie warto. Już trochę inna półka niż Aztorin.

Z tańszych opcji to tak jak już powyżej pisał @Krist-off - dobry kierunek to Dan Henry. Poniżej jeszcze trochę tańszy model - prawie w budżecie. Rozmiar 39mm, więc sporo mniejszy niż Aztorin.

obraz.thumb.png.398ec090448fbe31282c9d4ddcad400b.png

obraz.png.0dee555655b3edb22ff2ebc92f06da78.png

Do rozważenia też polski projekt, w trochę innym klimacie czyli Vratislavia Conceptum i jej Heritage Chrono S.15.

obraz.thumb.png.483284dd5ff6aaa37556503f965b6b59.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,

decyzja zapadła na Certinę DS podium. Zegarek dotarł, ale po otworzeniu wzbudził moje wątpliwości fakt, że centralna wskazówka sekundowa (czerwona) nie trafia w punkt. Na zdjęciu widać, że nie trafia w punkt godziny 12. Z innymi punktami na tarczy ma również problem. Domyślam się że to nie jest normalne, ale przed zwróceniem zegarka pytam Was o opinie.

Informacyjnie zegarek zakupiony tutaj:

https://www.zegarek.net/zegarki/certina/zegarek_certina_c001.639.17.057.00.html?gclid=CjwKCAiA7939BRBMEiwA-hX5J48WNNu6RZFvbmZMLJxE9cipUP51_M1aSHldENyZQCuA-bm2c9i5URoCKTQQAvD_BwE

Pozdrawiam

DSC_1575.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Nie wiem, czy to można traktować w kategorii "normalne"... Na mój gust powinna trafiać i już. Ale z kwarców słaby jestem, więc może się mylę? 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dość powszechny problem chronografów, że nie zerują dokładnie. Najczęściej można to skorygować jakimiś magicznymi kombinacjami przycisków, bynajmniej o tym czytałem, bo sam nie mam żadnego chrono. Może coś jest na ten temat w instrukcji? 

Edytowane przez tofiks_th

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica jest bardzo malutka, ale jest. Skontaktowałbym się z dostawcą z prośbą o sprawdzenie, czy mają egzemplarz lepiej wycentrowany.

Jeżeli mają, to podmianka i po problemie. Jeżeli nie, to już Ty musisz zdecydować jak bardzo Ci to przeszkadza. Jeżeli bardzo, to odeślij, ale bez podania przyczyny. Po prostu skorzystaj z prawa do zwrotu w ciągu 10 dni od zakupu (tylko nie ściągaj folii itp...). Jestem przekonany, że na reklamację to się raczej nie będzie kwalifikować.

I może odesłanie to nie jest zły pomysł, bo na watchshop możesz kupić e tej chwili podobną, poniższą Certinę DS-2 Precidrive za 1449 PLN z kodem OKAZJADS2

Za centrowanie wskazówek nie ręczę 😉

obraz.png.e433fa25ce05aa5556362640a31be7d7.png

obraz.png.417cfae22dbf23c8174178193e1088b9.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, tofiks_th napisał:

To dość powszechny problem chronografów, że nie zerują dokładnie. Najczęściej można to skorygować jakimiś magicznymi kombinacjami przycisków, bynajmniej o tym czytałem, bo sam nie mam żadnego chrono. Może coś jest na ten temat w instrukcji? 

Najczęściej trzeba wysunąć koronkę jak do nastawiania i nacisnąć pusher - jeden odpowiada za kalibrację głównego sekundnika, a drugi za pomocniczego :)

Ale Tudora to Ty szanuj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Balansujący Na Osi napisał:

Ten DS2 o ile pamiętam ma mniejsza średnicę niż DS Podium.

O 1mm chyba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To niewiele, natomiast wygląda na mniejszy.

Zastanawiałem sie nad tym zegarkiem zaraz jak weszły i jak mierzyłem to pamiętam, że wyglądał właśnie na mniejszy, niż jest.

Nie kupiłem wtedy bo drogie były, zresztą szkoda mi było jednak tych pieniędzy na kwarca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie,
decyzja zapadła na Certinę DS podium. Zegarek dotarł, ale po otworzeniu wzbudził moje wątpliwości fakt, że centralna wskazówka sekundowa (czerwona) nie trafia w punkt. Na zdjęciu widać, że nie trafia w punkt godziny 12. Z innymi punktami na tarczy ma również problem. Domyślam się że to nie jest normalne, ale przed zwróceniem zegarka pytam Was o opinie.
Informacyjnie zegarek zakupiony tutaj:
https://www.zegarek.net/zegarki/certina/zegarek_certina_c001.639.17.057.00.html?gclid=CjwKCAiA7939BRBMEiwA-hX5J48WNNu6RZFvbmZMLJxE9cipUP51_M1aSHldENyZQCuA-bm2c9i5URoCKTQQAvD_BwE

Pozdrawiam
DSC_1575.thumb.JPG.1d1369154bed4a3bb192d2b6dd4a0dc1.JPG

W wiekszosci chronografow kwarcowych mozna to skorygowac (wykalibrowac) - sprawdz w instrukcji jak sie to robi w tym modelu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi