Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Lincoln Six Echo

Premiery zegarkowe, nowości, ciekawe wydarzenia

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 10.10.2024 o 15:03, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Denmark w tym wypadku to nazwa… miasta. Tak wyczytałem w artykule.

W Australii emoji12.png

Ahaaa, "miasto Denmark w Australii"! Faktycznie, doczytałem się w końcu. 

Nie wpadłbym na to.

Tylko że to miasto nie ma nic współólnego z Danią. Zostało tak nazwane na cześć lekarza brytyjskiej floty śródziemnomorskiej, który nazywał się Alexander Denmark. Właściwie najpierw nazwano tak rzekę, a później na tym australijskim zadu... znaczy, na australijskiej prowincji, pojawiło się miasteczko, które wzięło nazwę od rzeki, długa historia.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawiła się nowość od manufaktury FORTIS - więcej tutaj:

Poglądowo jedna z dostępnych zdjęć z netu:

Fortis Vagabond V-40 lineup

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, AK&AK napisał(-a):

Frederique Constant Classics Premiere Automatic o średnicy 38,5mm, l2l 43,7mm, grubość 10mm. WR 50m. Pod deklem La Joux-Perret G100.

Brak daty, indeksy, kolorystyka tarczy. Dla mnie na plus. 

IMG_20241016_144551.jpg

Niemal wierny klon microbrandu furlan marri, włącznie z mechanizmem :)

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Edytowane przez StaryWilk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, StaryWilk napisał(-a):

Niemal wierny klon microbrandu furlan marri, włącznie z mechanizmem :)

Wybór mechanizmu przez Fryderyka (albo raczej właściciela marki) nie dziwi, wszak Frederique Constant, jak i La Joux-Perret należą do Citizena. 

Co do podobieństw między Fryderykiem i Furlan Marri, to oprócz zbliżonej kolorystyki, ja ich prawie nie dostrzegam i z radością powitałbym oba u siebie :).

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, AK&AK napisał(-a):

co do podobieństw między Fryderykiem i Furlan Marri, to oprócz zbliżonej kolorystyki, ja ich prawie nie dostrzegam

Otóż to, dodatkowo ten typ zegarka jest dosyć popularny. Nawet gdyby popatrzeć na ten wypust przez pryzmat inspiracji rynkiem to ogłoszenia nowego modelu FM Sector i nowego zegarka FC monolithic (z pierwszą wersją takiej łososiowej tarczy) dzielił... miesiąc :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak podobny do Furlan Marri jak Longines Hydroconquest do Omegi Seamaster;)

Ale bardzo fajny, przemyślany, super że bez daty i breguetowskie cyfry.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.10.2024 o 21:51, pk_kamil napisał(-a):

Pojawiła się nowość od manufaktury FORTIS - więcej tutaj:

Poglądowo jedna z dostępnych zdjęć z netu:

Fortis Vagabond V-40 lineup

Manufaktura? Serio? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.10.2024 o 10:17, Adi napisał(-a):

Manufaktura? Serio? 

Serio :) Zegarków rocznie wypuszczają tyle co nic (tylko ok. 2500 szt/rok). A jakość... sam widzisz... najwyższa półka. Mechanizmy robi dla nich Kenissi, ten sam producent co m.in dla TUDORa. To już nie ten sam FORTIS co przed laty ;):)

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie.

Mechanizm własnej produkcji to jakby niezbędny składnik by firmę zegarkową nazwać manufakturą, a tu mamy zewnętrznego dostawcę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę się nie zgodzić, cały system produkcji marek zegarkowych opierał się na Ebauche od zewnętrznych dostawców i ich wykańczania in-house, do niedawna firmy takie jak Patek, Vacheron, Audemars działały tylko w takim systemie, co nie przeszkadzało im nazywać się manufakturami.

Edytowane przez eye_lip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że możesz się nie zgodzić. Ja nawet racji mieć nie musze ;) Bardzo lubię Fortisa, ale nie manufakturowałbym mu. Gotowe mechanizmy co najwyżej regulują. A i tego pewien nie jestem. Po prostu dostawcą zamiast Ety czy Sellity jest Kenissi.

Edytowane przez Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale dodam, że nie zgadzam się z częścią Twojego zdania dotyczącą składnika (mechanizmu) manufaktury, jako ogólnego twierdzenia.

A co do Fortisa to oczywiście zgoda, to nie manufaktura i to czy firma robi 50 czy 5000 zegarków nie stanowi o manufakturowości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację w sumie to nawet nie wiem czemu wyparłem, że cała masa vaszeronów, patków i innych ademarsów miała nie swoje mechanizmy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, eye_lip napisał(-a):

Tak, ale dodam, że nie zgadzam się z częścią Twojego zdania dotyczącą składnika (mechanizmu) manufaktury, jako ogólnego twierdzenia.

A co do Fortisa to oczywiście zgoda, to nie manufaktura i to czy firma robi 50 czy 5000 zegarków nie stanowi o manufakturowości.

2 godziny temu, Adi napisał(-a):

Masz rację w sumie to nawet nie wiem czemu wyparłem, że cała masa vaszeronów, patków i innych ademarsów miała nie swoje mechanizmy. 

Ciekawa dyskusja, ale czy obecnie w ogóle da się ustalić, co oznacza termin "manufaktura"? W pierwotnym znaczeniu był to mały zakład, w którym produkcja odbywała się ręcznie i była oparta na podziale pracy, tzn. poszczególne etapy wykonywali wyspecjalizowani pracownicy.

Dzisiaj słowo "manufaktura" oderwało się zupełnie od powyższej definicji i stało się ozdobnikiem marketingowym, służąc jedynie do robienia wrażenia, że jakiś produkt miał cokolwiek wspólnego z małoskalową robotą rzemieślniczą. Stąd nazwy typu "Manufaktura Wypieków", "Manufaktura Piękna" (chodzi o zakład kosmetyczny, jakby sie kto pytał), a nawet "Manufaktura" w ogóle (nazwano tak ogromne centrum handlowe w Łodzi, ze sklepami wielkopowierzchniowymi, restauracjami sieciowymi, itd.).

Blog Macieja Kopyto nazywa się (a jakże)  "Manufaktura Czasu". Autor objaśnia, że "przyjęło się, iż każda firma zegarkowa, która skonstruuje samodzielnie co najmniej jeden, kompletny mechanizm, może szczycić się tym mianem". Gdyby jednak faktycznie zastosować taką definicję, to ile firm mogłoby się w niej zmieścić? "Kompletny mechanizm" obejmuje przecież podzespoły i komponenty mechanizmu, np. sprężynę balansu. Ile tzw. "manufaktur" samodzielnie wytwarza sprężyny balansu? Jedna? Dwie? I tak dalej, i tak dalej.

Spotkałem się też z użyciem słowa "manufaktura" w odniesieniu do Seiko, co może ma jakieś uzasadnienie pod względem stopnia integracji produkcji, ale wygląda komicznie w odniesieniu do skali tej produkcji i jej daleko posuniętej automatyzacji. 

Biorąc pod uwagę wszystkie te nieporozumienia i niejasności, przestałem używać słowa "manufaktura" w odniesieniu do branży zegarkowej, zostawiając je autorom opisów na portalach aukcyjnych. Nie używam też terminu "in-house" w odniesieniu do mechanizmów. Wolę mówić, że mechanizm jest "własnej konstrukcji" albo został "zmodyfikowany przez producenta".

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, nie umniejsza to w takim razie że FORTIS ma ciekawe zegarki:)

Edytowane przez pk_kamil

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy limitowany Zenith Pilot Big Date Flyback Porter.

Digital RGB-1-SOLDAT-2_Pilot-Big-Date-Flyback-Porter_49.4001.3652.63.I001_v2_4x5.png

Edytowane przez eustechy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brzydki jak nieboskie stworzenie. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy to oznacza ze Ebel wraca na mapę?

https://www.fratellowatches.com/hands-on-37mm-ebel-sport-classic/

Ebel-Sport-Classic-37mm-green-25.jpg

Ebel-Sport-Classic-37mm-green-23.jpg

edit: sprawdziłęm stronę Ebel, wygląda na to że jest więcej nowości:

https://www.ebel.com/en/explore-watches/mens-designs/

1216651_SportClassic.jpg?sw=1660&sh=1660

1216619_EBEL1911_wrist.jpg?sw=600&sh=6001216619_EBEL1911_strap.jpg?sw=600&sh=6001216657_SportClassic.jpg?sw=600&sh=6001216671_Sportwave.jpg?sw=600&sh=6001216653_SportClassic_wrist.jpg?sw=600&sh1216666_EBEL1911.jpg?sw=600&sh=600

https://www.ebel.com/en/shop-watches/ebel-1911-1216664.html

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi