kiniol 2281 #301 Napisano 26 Marca 2022 Ale jakiego czyszczenia? Przecież on wygląda fajnie 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #302 Napisano 26 Marca 2022 Godzinę temu, kiniol napisał(-a): Ale jakiego czyszczenia? Przecież on wygląda fajnie Skrzynka jest mocno upstrzona muszymi kupami. Jest ich na tyle dużo, ze tworzą skupiska i z daleka wyglądają jak plamy. Poza tym nie ma nic do roboty 😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #303 Napisano 27 Marca 2022 8 godzin temu, Yodek napisał(-a): Skrzynka jest mocno upstrzona muszymi kupami. Jest ich na tyle dużo, ze tworzą skupiska i z daleka wyglądają jak plamy. Poza tym nie ma nic do roboty 😁 Może on dodatkowo , spełniał rolę ,, muchołapki " ........ qurcze , czego to ludzie nie wymyślą 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur G 7 #304 Napisano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) Witajcie ponownie, dołączam zrzut pracy mechanizmu, zegar stojący z napędem łańcuchowym obciążeniowym, prawdopodobnie Świt międzywojenny. Deczko nierówno pracuje na ucho, w cyklu minutowym, postanowiłem zmierzyć. Chciałem Was zapytać czy w tak wiekowym zegarze to jest norma, czy warto coś z tym zrobić. Jako że nierówności występują w cyklu minutowym, to trochę rzutuje na zębatkę wychwytu? Na wykresie, w połowie cyklu, uderzenia się przeplatają, ale gdyby nie był wyśrodkowany, to zbiegają się co 60. Niby pomiar wskazuje, że trochę goni do przodu, ale w skali doby to max 5 sekund. Generalnie werk naoliwiony i wszystko lekko chodzi. Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez Artur G 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3518 #305 Napisano 6 Kwietnia 2022 Dopiero zauważyłem górkę yodkowego zegara. On ma ślad po "odpadnięciu" środka tej korony? Jeżeli tak, to nie ma lekko - jest robota. 3 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #306 Napisano 6 Kwietnia 2022 (edytowane) Czymajcie mie! Padre jakie Ty masz swych ócz przenikliwość! A żem z laczków wypadła 😱😱 Śmiertelnie byłam przekonaną, że mam okaz całkowicie bezubytkowy 😂😂 Jakiś Krakus go okrzesał deczko chyba 🤭.. PS. Górka- "fala" była doklejana? A może całość z resztą stanowiła 🤔. Edytowane 6 Kwietnia 2022 przez Yodek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #307 Napisano 6 Kwietnia 2022 Raczej całość. Bo z rysunku i wzoru na skrzyni widać, że ten łuk, to mało wystawał. Trzeba dokleić. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #308 Napisano 6 Kwietnia 2022 6 minut temu, PM1122 napisał(-a): Raczej całość. Bo z rysunku i wzoru na skrzyni widać, że ten łuk, to mało wystawał. Trzeba dokleić. Najsampierw trzeba mieć co dokleić 😉 Wystrugać muszę jakoś 🤗 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #309 Napisano 7 Kwietnia 2022 Tam raczej nic na górze nie było 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #310 Napisano 7 Kwietnia 2022 19 minut temu, kiniol napisał(-a): Tam raczej nic na górze nie było 🤔🤔.. Ten jaśniejszy ślad to jednak jakby kawałek się odłupał.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #311 Napisano 7 Kwietnia 2022 19 minut temu, Yodek napisał(-a): 🤔🤔.. Ten jaśniejszy ślad to jednak jakby kawałek się odłupał.. Odłupał, albo go odcięto i zegar lepiej mieścił się pod samiutki sufit. Na oko, - ze 3 cm. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3518 #312 Napisano 7 Kwietnia 2022 Ciekawostka. Zdjęcia Świta z jakiejś starej oferty na All - wygląda na uproszczoną skrzynię No 12. I łuczek jakby dorobiony/wtórnie doklejony... 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #313 Napisano 7 Kwietnia 2022 Było coś jednak... 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #314 Napisano 7 Kwietnia 2022 Qrka - a może one były jednak doklejane i miały tendencję do odpadania.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #315 Napisano 7 Kwietnia 2022 No nie były z jednej deski tylko z klejonej 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #316 Napisano 7 Kwietnia 2022 6 minut temu, Yodek napisał(-a): Qrka - a może one były jednak doklejane i miały tendencję do odpadania.. Myślę, że to była jedna decha. A że niewiele ten łuk wystawał, to mam hipotezę, że po zdjęciu wag i wahadła, łatwo było stawiać na podłodze, właśnie do góry nogami. Bo, ciężar mechanizmu był w tej części. No, ale ten mały łuk, lekko przeszkadzał. Albo się wyłamał, albo go odcięto. A na dnie, wąska piętka i mniejsza stabilność. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ATO 49 #317 Napisano 7 Kwietnia 2022 W moich dwóch "Świtach" górki skrzyń wyglądają tak 1. Linkowy 2.Spręzynowy 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #318 Napisano 7 Kwietnia 2022 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #319 Napisano 7 Kwietnia 2022 Zegar ok Jeden z moich pierwszych tak wyglądają. Pzdr P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #320 Napisano 10 Kwietnia 2022 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #321 Napisano 18 Kwietnia 2022 Taki się pojawił na licytacji... wygląda jak trochę 'przed-fabryczny', albo napis na tarczy jest FAKE. Nie znam historii JFT ... Ale może ktoś się wypowie... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #322 Napisano 18 Kwietnia 2022 Tez się gapię na ten zegar ale ja w ogole nie umiem się rozeznać 🤔 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #323 Napisano 18 Kwietnia 2022 Tak trochę mi się ten mechanizm nie wpisuje w historię JFT... Patrząc na mech rzekłbym że to gdzieś 1860/70 ? Sam nie wiem co myśleć... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3518 #324 Napisano 18 Kwietnia 2022 (edytowane) No bez jaj. Kaszte s nass rufniejj po pół litsze napisze.... FRANKENSTEIN TESCHEN HEUTE: Edytowane 18 Kwietnia 2022 przez Anansi 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #325 Napisano 18 Kwietnia 2022 Biedny Cieszyn. Fortepian przewróciły chuligany na rynku... Ja po puł litsze jestem niepiśmienna, a nawet bardziej 🤭🥴🥴🥴 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach