Yodek 2548 #401 Napisano 13 Lipca 2022 6 godzin temu, ATO napisał(-a): Również byłem zainteresowany zakupem ze względu na fakt, że mój pierwszy kupiony "Świt" jest identyczny (oczywiście poza numerem mechanizmu). Na stronie "cieszyniaków" (która niestety już nie istnieje) pokazywałem różne elementy zegara . Według mnie to na 100 % "Świt". Dziękuję ATO 😊. Nie spodziewałam się, że zegar wzbudził takie zainteresowanie. Jest to mój pierwszy klasyczny Świt spreżynowy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #402 Napisano 13 Lipca 2022 Jest znak Świta 🙂. Plecki skrzyni mają pieczątkę, niezbyt czytelną ale charakterystyczny krój i kształt jest bardzo wyraźny ✌️☺️ 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #403 Napisano 14 Lipca 2022 (edytowane) Chyba zwariowałam. W sumie to nawet trudno sie dziwić 🤪. Kupiłam takiego Świtka. Jakiś, takiś dziwaczny. Bardzo podejrzliwie się mu przygladałam ale żadnych śladów w skrzynce po innym wieszaku, styl tarczy, jej mocowanie identyczne jak w moim wczorajszym sprężynowym Świcie. Konstrukcja witraża identyczna jak w moich Świtach wagowych. Jak go rozpakowałam to mnie zatkało. Jakiś lilputek. Wysokość skrzynki 66 cm ale szerokość tylko 23 cm. Chudzina 🥴. Tarcza mala 14,5 - na zdjęciu tarcza z wczorajszego Świta. Gong JFT. Skrzynka na bogato. Stan świetny. Może mechanizm do umycia i to wsio Edytowane 14 Lipca 2022 przez Yodek 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #404 Napisano 14 Lipca 2022 Fajowy ! Podobać się. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6133 #405 Napisano 14 Lipca 2022 3 godziny temu, Yodek napisał(-a): Kupiłam takiego Świtka. Gdzie Ty je znajdujesz??? Co prawda nie mam miejsca na ścianie, ale .... jak bym zdjął ze ściany jeden karabin to może by się znalazło miejsce na jakiś polski zegar... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #406 Napisano 15 Lipca 2022 7 godzin temu, mkl1 napisał(-a): Gdzie Ty je znajdujesz??? Co prawda nie mam miejsca na ścianie, ale .... jak bym zdjął ze ściany jeden karabin to może by się znalazło miejsce na jakiś polski zegar... No cuszz..Mam mało wyrafinowany sposób - czeszę wyłącznie all i olll. Na zagranicznych portalach nie potrafię się poruszać jak inni Koledzy 🙃.. Też się zapchałam zegarami pod korek.. Dramat 😔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #407 Napisano 28 Sierpnia 2022 Daafno nic nie było 🤗 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #408 Napisano 29 Sierpnia 2022 Nurtuje mnie jedna myśl - może ktoś ma inne zdanie lub wnioski czy przypuszczenia? Gross moich Świtów ma numeracje w przedziale 30 tysięcy. Tylko jeden 8xxx, jeden z 2xxxx i 4x xxx Dlaczego na "rynku" jest tak dużo zegarów z tego przedziału? A mało 2x xxx, 1x xxx, 4x xxx, 5x xxx? A może to polityka sprzedaży? Seria 3x xxx w większości trafiła na rodzimy rynek? Reszta była sprzedawana poza naszym rynkiem? Może była gdzieś o tym mowa ale przegapiłam? Wkurzające jest sygnowanie - raz się pojawia raz nie.. Ni ładu, ni składu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #409 Napisano 14 Września 2022 Naprawa mojego F&G powoli idzie (raczej pełznie...🙂). Zegar właśnie wrócił z mistrzowskiego przeglądu u Bartka, dopieszczony i po poprawkach po innych historycznych naprawach. Chodzi jak marzenie 😀. Przy okazji dostał nowe wskazówki w stylu wiedeńskm - nie są to dokładnie jak w oryginale (godzinową mam, minutową trzeba dorobić) ale przynajmniej są od pary. Temat wskazówek jest jeszcze do ogarnięcia, mam wzór, pliki w autocadzie i corelu, ale brak chętnego do wycięcia - podobno brak właściwego materiału lub być może nieopłacalne wykonanie jednej sztuki. Zobaczymy, w najgorszym razie zostanie włosówka na długie zimowe wieczory (te niebawem 🤥). Długie dyskusje prowadziłem w sprawie potencjalnej modyfikacji barwy - sprawdzone, to politura - pewnie na bejcowaną powierzchnię lub barwiona. Tak więc można sie kąpać w spirytusie 😀. Tyle że ze wzgledu na mnóstwo zakamarków praktycznie skrzynię trzeba by było rozebrać - trochę strach, czy więcej nie zaszkodzę i nie zrobię jej krzywdy. I stał się cud. W sobotę, razem z małżonką byłem za warsztatach KMZiZ w Krakowie (trochę się wciągnęła w temat - to pierwszy cud 👍). Zwiedzaliśmy też pełne zegarów Muzeum Historyczne Krakowa i nabyłem monumentalną monografię p. Elżbiety Błażewskiej "Mechaniczne zegary domowe w zbiorach MHK". I co znalazłem w tej publikacji (a właściwie małżonka...) - dla porównania obok mój zegar Ten po lewej to krakowski zegar zegarmistrza Matuszyńskiego, w podobnej stylowo skrzyni i z praktycznie identycznym mechanizmem oraz z podobnego okresu (datowany na 1880). A więc wiśniowo - mahoniowe barwienie skrzyń w tym okresie miało miejsce ! Co więcej, w tym katalogu znalazłem jeszcze dwa podobnie malowane zegary: zegarmistrz Kowalski -Kraków, ok. 1870 r. Franke - Gronemann, 1892 - 1897. Tak więc, póki co, kolorek zostaje, mam zakaz małżonki grzebania przy tym. Nie płaczę... A tak naprawdę - mam pewne przesłanki i wiarygodne opinie, że skrzynia, przynajmniej częściowo, jest wtórna ale póki nie mam wzoru jak wyglądać mogła pierwotnie, to tak głęboko idące modyfikacje chyba nie mają sensu. Póki co kombinuję i szukam (wsparcia ? natchnienia ?) jak powinny wyglądać elementy dekoracyjne. Brakuje mi w ogóle dolnych sepulek i ich kształt jest dla mnie zagadką - chyba się na coś zdecyduję i będę się cieszył lub wymieniał. Mieszane uczucia mam też w sprawie górnej koronki - może łysy będzie lepszy, a może jedna mała sepulka jak w krakowskim ? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #410 Napisano 14 Września 2022 Zimą, to pewnie niejeden weźmie się za piłowanie wskazówek ,..., zawsze ciepłej. A jak całą serię, to będzie nawet gorąco. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akurnik 1 #411 Napisano 15 Września 2022 (edytowane) Witam serdecznie, Jestem tutaj nowy i po przeczytaniu 17 stron tego wątku postanowiłem przesłać zdjęcia mojego zegara z zapytaniem czy jest możliwość oszacowania jego wieku oraz miejsca produkcji? Z tego co ja mogę o nim powiedzieć to ten zegar został kupiony jako używany w okresie między 1906-1912 przez mojego pradziadka. Po przeczytaniu wielu wpisów domniemam, że może to być wyrób Johann Franke? Na werku jak i na skrzynce nie ma żadnego loga. Jest tylko numer seryjny werku widoczny na zdjęciu 116237. Zegar po kompleksowym serwisie w 2017 roku. Zegarmistrz, który go serwisował stwierdził, że mechanizm pochodzi z innego zegara niż skrzynka. Niemniej jednak w takim stanie zegar trafił do naszej rodziny ponad 100 lat temu. Może ktoś widział taki zegar w jakimś katalogu zegarów np. Lexikon der deutschen Uhrenindustrie albo innym? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Edytowane 15 Września 2022 przez akurnik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #412 Napisano 15 Września 2022 (edytowane) Warto jednak zamieścić zdjęcia całego mechanizmu, wieszaka z gongami, wahadła (soczewka, górne okucia. W Lexikon Schmida o zegarach z Teschen/Cieszyna jest tyle, ile na zamieszczonym w tym temacie skanie strony. Secesyjna skrzynia jest typowa dla okresu 1900 - 1914. Edytowane 15 Września 2022 przez Anansi 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akurnik 1 #413 Napisano 15 Września 2022 (edytowane) OK mam zdjęcia, które robiłem podczas wykonywania serwisu. To są zdjęcia zrobione w 2017 roku. Teraz mechanizm wygląda jak nowy. Jest czysty i nasmarowany. Niestety zaczął się zatrzymywać. I nie ma reguły. Raz po 15 minutach a raz po 7 godzinach. Chodził 3 lata po serwisie bez problemów i coś zaczęło się z nim dziać. Zdjęcia wieszaków zrobię wieczorem jeśli są potrzebne. Edytowane 15 Września 2022 przez akurnik uzupełnienie zdjęć 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #414 Napisano 15 Września 2022 Jeszcze ciekawa notatka z książki p. Błażewskiej dotycząca historii firmy Franke & Gronemann - pozwolę sobie załączyć, może kogoś zainteresuje 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #415 Napisano 11 Października 2022 Dzień dobry. Przedstawiam taki przypadek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #416 Napisano 11 Października 2022 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #417 Napisano 12 Października 2022 (edytowane) Nie wiem co to za jeden, ale fajny 🙂. A skrzynia - szafa do niego, to pewnie dobre 2 metry. Edytowane 12 Października 2022 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #418 Napisano 12 Października 2022 (edytowane) Hej. To jft, z niskim numerem. Teraz jest w fazie testów. Skrzynię będę poddawał renowacji. Wyczyszczona z wiekowego kurzu czeka na zabiegi konserwatorskie. Ma około 2 metrów. Pokażę, jak tylko będę mógł. 2 minuty temu, azina napisał(-a): Edytowane 12 Października 2022 przez azina 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #419 Napisano 12 Października 2022 Dziwny numerator , wygląda mi na współczesny ... szczególnie 1 i 5 odbiegają... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #420 Napisano 12 Października 2022 JFT nie miał "niskich numerów", o ile dobrze pamiętam. Kontynuował numerację F&G. Widok skrzyni może nieco rozjaśnić sprawę, chyba że Kolega azina, jak to ma w zwyczaju, obrazi się. 4 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2282 #421 Napisano 12 Października 2022 Łańcuchy to nie moja bajka zupełnie, ale ten mechanizm z Cieszynem to wg mnie nie ma raczej nic wspólnego ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #422 Napisano 12 Października 2022 Jeśli kolega Anansi przestanie być uszczypliwy, nie będzie powodów do obrażania się. Skrzynię pokażę jak tylko zrobię zdjęcia. Nawet przed renowacją. 2 minuty temu, Yahagi napisał(-a): Łańcuchy to nie moja bajka zupełnie, ale ten mechanizm z Cieszynem to wg mnie nie ma raczej nic wspólnego ... Właśnie ma i to bardzo dużo. Zobacz dokładnie i porównaj z innymi mechanizmami zegarów stojących. Zobacz również wagi i zakończenie łańcuchów. Skrzynia ma gong jft. Jeśli mi się uda, zrobię jeszcze dzisiaj zdjęcia skrzyni, gongu i wahadła. Oczywiście, zamieszczam jako ciekawostkę, nie przekonuję do swoich przemyśleń na jego temat. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #423 Napisano 12 Października 2022 Fajnie Przecież nie chodzi o uszczypliwości, a o ustalenie, co i jak jest, czy gra, czy jednak ktoś kiedyś trochę pozmieniał. Na końcu jest i tak zegar, który jednym bardziej, a drugim mniej się podoba. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #424 Napisano 12 Października 2022 1 minutę temu, PM1122 napisał(-a): Fajnie Przecież nie chodzi o uszczypliwości, a o ustalenie, co i jak jest, czy gra, czy jednak ktoś kiedyś trochę pozmieniał. Na końcu jest i tak zegar, który jednym bardziej, a drugim mniej się podoba. Dokładnie tak. Dlatego go pokazałem. Może nie jest urodziwy, ale nie o to chodzi. Mnie zainteresował, dlatego go kupiłem. Biorąc pod uwagę jego stan (fatalny zresztą), nie każdy skusiłby się na zakup. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #425 Napisano 12 Października 2022 (edytowane) 17 minut temu, Yahagi napisał(-a): Łańcuchy to nie moja bajka zupełnie, ale ten mechanizm z Cieszynem to wg mnie nie ma raczej nic wspólnego ... Tu masz na 99% Świta, jeszcze z gongiem po JFT. Niskie numery, też niezbyt pięknie nabite. Edytowane 12 Października 2022 przez Anansi 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach