Yodek 2548 #551 Napisano 11 Sierpnia 2023 8 godzin temu, Anansi napisał(-a): Hamerykę odkryli... Nadal jednak podtrzymuję, że poza ogromną ilością faktów, wplecione są w nie liczne klechdy... Padre - Hameryke to co rusz odkrywam. Zabawne bo ciągle tą samą 😁. Ze mnie badacza nie będzie. Nie radzę sobie z katalogowaniem, gromadzeniem, dat, nazw, wniosków. Wszystkie dane i informacje wyglądają u mnie jak skład na złomie. Bałagan i rdza. A pamięć - olabozia 🤭.. 8 godzin temu, Yahagi napisał(-a): Ja mam w archiwum takiego...199 549... najpóźniejszy, jaki widziałem. Może to gdzieś w tym okresie zrobiło się z Frankowania - Świtowanie ?? : No i rozwałkowałeś Tomasz moje dywagacje jak walec "inowagi" 😆. Dzięki - wszystko gra i pasuje - nosz prawie identyczny 🤩. Kółko ślimaka nawet takie same, a byłam bliska podejrzeń że ono zupelnie z bani, bo dziwaczne, ramiona gwiazdki takie ostro zakończone. Krój numeratorów różny. Chyba trzaskali różnymi. Nawet dojrzewałam do myśli, ze osprzęt bicia zupełnie później ktoś dołożył w miejsce oryginalnego bo stal taka czysta, gładka, a płyty mocno pociemniałe. Tutaj jest tak samo - stal "czysta" , a płyty werku spatynowane w identyczny odcień. Nawet sprężynki z jasnej, jakby świeżej, nie poniebieszczonej stali.. Hameryka! 😄 Tadam!! To jak z Polonezami na początku lat 90tych. Robili tzw. "przejsciówki". Mam hybrydę! Ze starszego ojca Frankego i młodziutkiej mamy Świtówny 😆. 7 godzin temu, yaro 65 napisał(-a): A wracając do mechanizmu, kołki służące do mocowania końca linki wkręcone powinny być z drugiej strony płyty, koleżanka pewnie to poprawi w ramach przeglądu . Tak, oczywiście 😁 34 minuty temu, Tatyana napisał(-a): 200 640: Ajj.. myślałam, że będę mieć najmłodszy numer Frankego, a tutaj żeście mnie przebili az do numeru 200xxx 🤗😁😊 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #552 Napisano 14 Sierpnia 2023 Dokonałam odkrycia! 😃😃 Sprawa techniczna ale ze względu na jego wagę myślę, że raczej tutaj się nadaje. Mój Franken - Świt to prawdziwy Frankenstein! Kolor płyt nie dawał mi spokoju i musiałam się do nich próbnie dobrać i jestem w schocku 😵💫. Czy to możliwe, że zapasy po produkcji JFT, z których korzystał Świt na początku działalności, a dokładnie płyty mechanizmów po J. Franke były z AMELINIUM??! Czy jakiś ekstra kiepski mosiądz? Popatrzcie sami - łożyska są chyba tulejowane mosiądzem, ale płyty to juz na mosiężne nie wyglądają 😯. Cała reszta osprzętu jest mosiężna. No i okazało się, że bloczki wag tez nie są mosiężne 🤯. Na zdjęciu porównanie z typowymi bloczkami Świta. Może to nie jest Świt tylko jakaś schyłkowa bieda-produkcja JFT dla "ubogich"? JFT produkował do samego końca? Do 1920 roku? Na zdjeciach Tomka, werk 199xxx jest bardzo podobny i śmiem twierdzić, ze jego płyty mogą być z tego samego materiału. Tak, wiem - same pytania ale może ktoś rozstrzygnie czy to aluminium czy co innego? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cjareck 1502 #553 Napisano 14 Sierpnia 2023 To tylko potwierdza teorię, że płyty pochodzą z czasu I wojny światowej, kiedy mosiądz był potrzebny do łusek, a nie zegarów 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #554 Napisano 14 Sierpnia 2023 5 minut temu, cjareck napisał(-a): To tylko potwierdza teorię, że płyty pochodzą z czasu I wojny światowej, kiedy mosiądz był potrzebny do łusek, a nie zegarów Taki wniosek się nasuwa ale prędzej podejrzewała bym Świta o takie praktyki niż JFT. Na dodatek Tatiana pokazała kwadransowego JFT z nr 200xxx i płyty ma w porządku - mosiężne 🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #555 Napisano 14 Sierpnia 2023 Mogą być stalowe ... (?) sprawdź twardość tej płyty .- kawałkiem mosiężnego pręta - jak nie porysuje to stal ... 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #556 Napisano 14 Sierpnia 2023 (edytowane) Tak myślę, że to dowód pomieszania z pokręceniem po przejęciu JFT przez Świt. W magazynach mogły zalegać werki/elementy z oszczędnościowej produkcji wojennej ("szajsmetal"), ale także te wyprodukowane już po zakończeniu Wielkiej Wojny, z mosiężnymi płytami. O tarczach już było. Wspomnę jednak tu, nieco odbiegając od tematu, o tym unikalnym (moim zdaniem) pokrywaniu tarcz, soczewek wahadeł i wag tym satynowym, złotym lakierem/powłoką (?). Nie spotkałem się z czymś takim u żadnego innego producenta. Nie wiem jaką technologię stosowano, ale o ile srebrzenia "się wycierają". to te złote elementy wyglądają wciąż jak nowe. Edytowane 14 Sierpnia 2023 przez Anansi 3 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojtek796 65 #557 Napisano 14 Sierpnia 2023 19 minut temu, LESKOS napisał(-a): Mogą być stalowe ... (?) sprawdź twardość tej płyty .- kawałkiem mosiężnego pręta - jak nie porysuje to stal ... Magnesem jeszcze można ... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #558 Napisano 14 Sierpnia 2023 5 minut temu, Wojtek796 napisał(-a): Magnesem jeszcze można ... Stal! Żywa stal! Magnes łapie aż miło, bloczki też 🙂. Franken-Świt ze stali 🫣 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojtek796 65 #559 Napisano 14 Sierpnia 2023 4 minuty temu, Yodek napisał(-a): Stal! Żywa stal! Magnes łapie aż miło, bloczki też 🙂. Franken-Świt ze stali 🫣 Bo mało prawdopodobne było, żeby to był znal (sz-metal). Ten raczej do odlewów, a nazwę zawdzięcza ich tendencji do pękania po pewnym czasie. Płyty nie dotrwałyby do "naszych" czasów. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #560 Napisano 14 Sierpnia 2023 Osobiście spotkałem kilka zegarów ze stalowymi płytami (poszukam w zakamarkach). Chyba pierwszy raz raz zastowowano chyba po wojnie w 1871 gdy ceny mosiądzu mocno poszybowały , ale na krótko, a potem Pierwsza WŚ spustoszyła rynek z mosiądzu i brązu i pojawiły się takie werki. 4 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #561 Napisano 24 Sierpnia 2023 Bezdomnego Franka przytuliłam. Niektórzy juz go poznali 🙃. Taki ładny i biedny - nie mogłam się oprzeć 🤭. Pod brudem wyziera werk w bardzo dobrym stanie.. 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #562 Napisano 24 Sierpnia 2023 Nie taki on ci biedaczek...🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #563 Napisano 24 Sierpnia 2023 42 minuty temu, Lamela napisał(-a): Nie taki on ci biedaczek...🙂 Zegar bez chatki to zawsze trochę biedaczek 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cjareck 1502 #564 Napisano 24 Sierpnia 2023 Znajdziesz mu jakąś, czy będziesz dorabiać od zera? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #565 Napisano 24 Sierpnia 2023 16 minut temu, cjareck napisał(-a): Znajdziesz mu jakąś, czy będziesz dorabiać od zera? Tylko szukanie jakiejś wchodzi w grę. Musi mieć jakiś klimat Cieszyna przynajmniej z podobieństwa 😊. Dorabianie od zera mnie jakoś nie porywa... Póki co, to wynalezienie mu wahadła jest absolutnym priorytetem 🤔. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hirek 7 #566 Napisano 28 Września 2023 Ostatnio kupiony zegar Franke - Świt, taki wzór skrzynki istnieje w katalogu Świta, na odwrocie jest stempel Frankego i firmy Świt, być może po przejęciu fabryki przestemplowali gotowe zegary z magazynów. Płyty są stalowe, szkło fazowane, na tarczy szkła nie było. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #567 Napisano 28 Września 2023 ...nie było bo łobuzy wybiły ... 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hirek 7 #568 Napisano 28 Września 2023 3 godziny temu, LESKOS napisał(-a): ...nie było bo łobuzy wybiły ... 😉 😂 no tak, napisałem stan zastany, nie wiem czy była fazowana, wypukła, czy płaska 😁. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yaro 65 91 #569 Napisano 28 Września 2023 27 minut temu, Hirek napisał(-a): nie wiem czy była fazowana, wypukła, czy płaska Wygląda że była wypukła, jest podcięcie w drzwiczkach. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #570 Napisano 29 Września 2023 17 godzin temu, yaro 65 napisał(-a): Wygląda że była wypukła, jest podcięcie w drzwiczkach. Wątpię bardzo. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #571 Napisano 29 Września 2023 Trzeba się pytać Yodka ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinek123 1 #572 Napisano 23 Lutego 2024 Szanowni Państwo, Mam problem z zegarem wiszącym sprężynowym świt [mechanizm z jednym młoteczkiem bicia]. W zegarze brakuje [zapadnika] urządzenia odliczającego bicie - czyli zegar bije bez przerwy. Zegar jest już po naprawie u zegarmistrza, ale od pół roku zegarmistrz, ani ja nie możemy dobrać tej części. Ten zapadnik można dorobić, ale nie mamy oryginalnego na wzór. Jeśli ktoś z entuzjastów zegarów świt - a sam do takich należę - może pomóc w tej sprawie, bardzo proszę o wiadomość. Marcin 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ATO 49 #573 Napisano 24 Lutego 2024 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinek123 1 #574 Napisano 24 Lutego 2024 Bardzo dziękuję 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinek123 1 #575 Napisano 1 Marca 2024 Niestety dziś zegarmistrz, który już pół roku szuka tej części, ostatecznie zdecydował, że zapadnika nie da się dorobić [mimo zdjęcia wyżej, które mu pokazałem] i już. Drugi, też nie chce się podjąć tego zadania (nieopłacalne jak mówi) - a pytałem myślę, że najlepszych fachowców w Łodzi. Gdyby ktoś z forumowiczów dysponował w swoich zasobach takim zapadnikiem do sprężynowego świta, albo częścią mechanizmu z nim to bardzo proszę o wiadomość. Z góry przepraszam Państwa za kłopot i trochę "dziwną" sprawę na forum "świtowców", ale przez ten brak zapadnika , walczę z naprawą mojego pierwszego sprężynowego świta już ponad rok. Marcin 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach