kumite 254 #76 Napisano 27 Marca 2017 (edytowane) Zależy jak Brać Cieszyńska ma miejsce na ścianach, osobiście bym nie brał. Za moich czasów studenckich, Gliwice, wielkim patriotą Cieszyna i historii był doc. Szuścik, zamiast mechaniki z żarem opowiadał o ziemii cieszyńskej. O zegarach wtedy, nie miałem pojęcia,ale jednym z pierwszych był cieszyński linkowy Świt i nadal jest w posiadaniu . pzdr Edytowane 27 Marca 2017 przez kumite 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #77 Napisano 27 Marca 2017 Nie biorę, będę szukał dalej... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #78 Napisano 31 Marca 2017 Nic nowego tutaj nie odkrylismy ,wiemy ze istniala fabryka Franke,Swit a pozniej Orjon w Cieszynie pomiedzy 1931 a 1936 rokiem. .http://zegarkiclub.pl/forum/topic/86958-zegar-z-cieszyna/ http://aparatyanalogowe.pl/content/zegaryhttp://www.zegarycieszynskie.pl/news.phpNatrafilem na spis spolek, fabryk z 1938 roku i tam wymienia sie nazwisko A Sabela jako wlasciciel Orjona i adres firmy Hoenheisera 9 Cieszyn. Ba. Ja nawet odkryłem własny post z 2012 roku, w którym podejrzewałem związek Johanna Franke z sygnaturą FG.http://www.zegarycieszynskie.pl/forum/viewthread.php?thread_id=38 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #79 Napisano 31 Marca 2017 To działa nawet mam taki zegar z tą sygnaturą i to wyprodukowany w Cieszynie. Niestety mechanizm przyjechał najprawdopodobniej do montażu z wytwórni we Wiedniu. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #80 Napisano 8 Lipca 2017 Czy to Franke Gronemann? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #81 Napisano 8 Lipca 2017 Wygląda podobnie. Masz wahadło?Natomiast wierzyć się nie chce, że Wenzel Schonberger (czy raczej jego następcy) mógł sprzedawać cudze zegary. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #82 Napisano 8 Lipca 2017 Wahadła brak ale na płytach znalazłem zgodne numeru krojem czcionki przypominające F&G 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaha 22 #83 Napisano 2 Stycznia 2018 W 1909 roku ukazał się katalog Johanna Franke. Ciekawostką jest strona poświęcona kształtowi toczeń. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #84 Napisano 2 Stycznia 2018 Masz cały? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #85 Napisano 9 Grudnia 2018 Kolejna ciekawostka o Franke,zdolny przedsiebiorca byl wlascicielem co prawda krotko ale fabryki Erste Karlsteiner ... 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #86 Napisano 9 Grudnia 2018 Ale o tym już tu pisaliśmy. Dawno, dawno temu... No i jeszcze jedna hipoteza. Franke działał wcześniej razem z niejakim panem Gronemann.Firma FG powstała w roku 1891. Przejmując między innymi interes Ed(ouarda) Pfeila, onegdaj przedstawiciela firmy Resch.FrankeGronemannzalOUUZsept1891.jpgFG kojarzy się wam taki inicjał? Być może rozszyfrowaliśmy tajemnicę jednej z częściej pojawiających się, anonimowych sygnatur!post-1976-0-01953100-1330788802.jpgFRANKE & GRONEMANN TeschenFrankegronemannoglOUUZ1896.jpgFirma FG zakończyła działalność w roku 1898. Każdy z panów rozpoczął pracę na własny rachunek. Franke przeniósł się do Inzersdorf pod Wiedniem, nie na długo, ale w 1900 roku jeszcze nie wrócił do Cieszyna. To jest zapewne górna granica datowania zegarów FG.FrankezostajeOUUZ.jpg Ogłoszenia z 1900 roku. Chyba rozstali się w zgodzie Franke_Gronemann_osobno_1900.jpg Gronemannsolo.jpg I jeszcze trzy obrazki. Oficjalna informacja o otwarciu firmy F&G. Zaczyna działalność 1 października 1891.F&G1891.jpg Ogłoszenie reklamowe, zamieszczane do lipca 1892 roku. Firma dysponuje fabryką w Karlsteinie.F&GKarlsteinOUUZ1892.jpg Ogłoszenie z lipca 1892 roku. Rusza fabryka w Cieszynie.F>eschenOUUZJuli1892.jpg 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #87 Napisano 9 Grudnia 2018 (edytowane) Przeglądnąłem sporo z tego wątku z poprzednich stron. Odnowienie wiedzy i nowe spojrzenie.Taka hipoteza / pytanie - czy przypadkiem Resche z "serii specjalnej" to nie produkcja Gronemanna, który kupił mechanizmy od Junghansa, albo na wyprzedaży u Rescha ok. 1900 r ?Bogata forma skrzynek serii specjalnej podobna do tych, które Lusyk pokazał 4 lata temu w tym wątku. Numery na mechanizmach bite w miejscu, w którym nabijał Gronemann. Edytowane 9 Grudnia 2018 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalczapa 15 #88 Napisano 22 Grudnia 2018 Mój Cieszyn nr seryjny 31101 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #89 Napisano 22 Grudnia 2018 To jest "półminiatura", tarcza 16 cm, wahadło też nieco krótsze, chyba 48 cm. Moim zdaniem to już jest produkt Johanna Franke, zachowujący ciągłosć numeracji firmy F&G. Franke bardzo szybko wprowadził gongi prętowe, więc sądzę, że zegar wyprodukowano w okolicach 1900 roku. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalczapa 15 #90 Napisano 22 Grudnia 2018 (edytowane) Bardzo Ci Piotrze dziękuję ! Wahadło faktycznie ma około 50 cm dzięki Tobie już nie jest bezimienny i znam jego historię oraz pochodzenie, a to ma dla mnie znaczenie. Edytowane 22 Grudnia 2018 przez rafalczapa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #91 Napisano 6 Grudnia 2019 Mam pytanie jest to zegar Franka?Numer 193xxx.Tarcza 16cm.Jaka jest data produkcii?Dzienkuje! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #92 Napisano 6 Grudnia 2019 (edytowane) Wszystko wskazuje na to że to zegar produkcji Johana Franke z Cieszyna . Podobne modele zamieszczone są w katalogu wydanym w 1910 roku. Wstawiam kilka z podobnej grupy (okolice numeru katalogowego 60-68) symbol na gongu wydaje się zgodny z sygnaturą której używał Franke przez kilka lat po ustaniu działalności spółki z Gronemannem (Johan Franke Teschen). Edytowane 6 Grudnia 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #93 Napisano 6 Grudnia 2019 Dzienkuje za odpowiedz, panstwo wie jaki to jest material plyty zegara?Mosiadz to ne jest! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Odludek 76 #94 Napisano 6 Grudnia 2019 Witam.Widzę że znalazł się drugi stalowy.Ale teraz kompletny, więc nie tylko ja mam takiego.Pozwolę sobie pobrać zdjęcia jeśli to nie będzie przeszkadzać. 0 Pozdrawiam Jan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #95 Napisano 6 Grudnia 2019 Jeden z najwyższych numerów seryjnych zegarów J. Franke. Sądzę, że to produkcja wojenna ~ 1914-16. Płyty nie muszą być stalowe, może to jakiś stop, podobnie jak w niemieckich zegarach z tamtych lat. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #96 Napisano 6 Grudnia 2019 Witam.Widzę że znalazł się drugi stalowy.Ale teraz kompletny, więc nie tylko ja mam takiego.Pozwolę sobie pobrać zdjęcia jeśli to nie będzie przeszkadzać.Pozwole prosze bardzo! Jeden z najwyższych numerów seryjnych zegarów J. Franke. Sądzę, że to produkcja wojenna ~ 1914-16. Płyty nie muszą być stalowe, może to jakiś stop, podobnie jak w niemieckich zegarach z tamtych lat.To jest koncowka produkciji zegarow w zaklade Franka?Jest to stal nemagneticka, mosiadz byla užywana wo fabrykach zbrojenowych na produkciu munície.Wagi tiež stalowe môže cynk zinok?Takich oto zegarow jest w Polsce dužo czi to taky rarita? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #97 Napisano 6 Grudnia 2019 Zastanawia mnie jeszcze soczewka wahadła, czy jest oryginalna, nie powinno być wcięcia przy patyku? 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #98 Napisano 6 Grudnia 2019 Zastanawia mnie jeszcze soczewka wahadła, czy jest oryginalna, nie powinno być wcięcia przy patyku?Tutaj widzialem i soczewke bez wciecia przy patyku, a panstwo wie ile cca zegarow wyprodukowal zaklad J. Franka? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #99 Napisano 6 Grudnia 2019 (edytowane) Zastanawia mnie jeszcze soczewka wahadła, czy jest oryginalna, nie powinno być wcięcia przy patyku? Tutaj widzialem i soczewke bez wciecia przy patyku, a panstwo wie ile cca zegarow wyprodukowal zaklad J. Franka? Wg moich obserwacji soczewki zegarów FG i JFT nie mają wcięcia (większość???) u góry soczewki (jak Becker) oraz mają trójkątne wcięcie u dołu soczewki na nakrętkę regulacyjną (jak Resch) Pozwole prosze bardzo!To jest koncowka produkciji zegarow w zaklade Franka?Jest to stal nemagneticka, mosiadz byla užywana wo fabrykach zbrojenowych na produkciu munície.Wagi tiež stalowe môže cynk zinok?Takich oto zegarow jest w Polsce dužo czi to taky rarita?Moim zdaniem końcówka, aczkolwiek niewiele wiemy o produkcji w zakładach Frankego już po zakończeniu Wielkiej Wojny, a przed nacjonalizacją fabryki przez Polskę. A czy rarytas? Na swój sposób z pewnością, aczkolwiek jakość materiałów użytych do wojennej produkcji może być stresem dla właścicieli odnośnie dalszego użytkowania. Oglądaliśmy tu bębny sprężynowych Beckerów wykonane z "szajsmetalu", rozerwane na kawałki... Edytowane 6 Grudnia 2019 przez tarant 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #100 Napisano 6 Grudnia 2019 Zgadasie regulacija soczewky tak jak u Rescha,a bloczky su wedlug panstwa originálne? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach