Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
meXy

Klub użytkowników GARMIN

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 30.07.2024 o 20:06, pepepatryk napisał(-a):

Może dacie radę mi pomóc, od jakiegoś czasu więcej jeżdżę na rowerze niż biegam. Wybieram jaki dystans chce przejechać i zegarek ustawia mi kurs. Wszystko działa jak należy, lecz ostatnio (może 2-3miesiace już się męczę) wciąż dostaje komendy głosowe gdzie ma skręcić co zaburza mi moje podcasty🫤 kiedyś zegarek podczas słychania podcastów/muzy nie dawał komend na słuchawki, tylko „pikał” przed zakrętem. Wiecie jak to wyłączyć? Pacjent to Fenix 7SS

IMG_0360.jpeg

Nie wiem czy pomogę, ale np. dla Fenix 7x jak w aplikacji na telefonie klikniesz w symbol zegarek (prawy górny róg), później w niego wejdziesz - ustawienia - nawigacja - alerty, to można wyłączyć monity zwrotów 

Edytowane przez Amig0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem na wakacjach i rower zostawiłem w domu, ale chyba dobra droga mnie prowadzisz. Sprawdzę przy najbliższej okazji, dzięki👍🏼

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z tego co pamiętam właśnie tam wyłączałem komunikaty co kilometr spaceru, więc to taka podpowiedź per analogia, ale może pyknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.08.2024 o 10:47, Lestaf napisał(-a):

Znamy się od niedawna, ale już się lubimy 🙂
4b6ddb8edc1319f69f15cd14ee85031c.jpg

Jaki to dokładnie model? Wizualnie nie jestem w stanie odgadnąć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki to dokładnie model? Wizualnie nie jestem w stanie odgadnąć

Garmin Forerunner 965

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.08.2024 o 10:47, Lestaf napisał(-a):

Znamy się od niedawna, ale już się lubimy 🙂
4b6ddb8edc1319f69f15cd14ee85031c.jpg

Fajna tarcza 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno niedługo fenix 8 

za dużych zmian nie widzie w seri 8 , glosnik i amoled ale czy tak będzie no i cena najtańsza wersja 999 euro ( podobno ) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, revolta4 napisał(-a):

Podobno niedługo fenix 8 

za dużych zmian nie widzie w seri 8 , glosnik i amoled ale czy tak będzie no i cena najtańsza wersja 999 euro ( podobno ) 

Mają być dwie wersje Fenix8 amoled i Fenix E z wyświetlaczem MIP i to ma być koniec linii Epix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że to się zawsze tak wydaje, ale cóż oni tam jeszcze mogą wcisnąć nowego do tej 8-ki?

Wydajniejsze ogniwo słoneczne, lepsze zarządzanie energią? To jeszcze byłby jakiś postęp. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wiem że to się zawsze tak wydaje, ale cóż oni tam jeszcze mogą wcisnąć nowego do tej 8-ki?
Wydajniejsze ogniwo słoneczne, lepsze zarządzanie energią? To jeszcze byłby jakiś postęp. 

Czujnik tętna piątej generacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jestem świeżym użytkownikiem jakiegokolwiek urządzenia Garmina, zawsze rejestrowałem trasy piesze i rowerowe, czasem pływanie telefonem lub Samsung Gear S3. 

Od wielu lat "chodził" za mną zegarek (lub komputerek na rower, jednak zegarek wygrał wszechstronnością i użytecznością na co dzień) Garmina.

A, że należę do ludzi, którzy nie lubią iść w pół środki, w końcu pod wpływem impulsu, kupiłem Garmin Epix Pro Gen 2 Sapphire edition 51mm

Zadowolony z zakupu wybrałem się na rower, a że chciałem porównać sprzęt to uruchomiłem aktywność w zegarku jak i w telefonie. 

Jakie było moje zdziwienie kiedy okazało się, że ślad z Garmina jest wręcz tragiczny. Ogólny zarys mapy jest w porządku, ale po przybliżeniu widać pełno przeskoków jakbym np. skakał z jednego chodnika na drugi. A zjazd z serpentyny to już w ogóle najgorsze co zobaczyłem :( 

W obu urządzeniach była włączona opcja Auto-Pause. Widać bardzo dobrze, że nawet jak zwolniłem do prędkości pieszego, to telefon cały czas nagrywał, a zegarek kompletnie olewał mój ruch. 

Testowałem różne opcje GPS, oczywiście jak widać jest spora różnica. Ale nawet na opcji wszystkie systemy + wielopasmowe jest słabo.

A w sytuacji zapisu co sekundę, łącznie z maksymalnym ustawieniem GPS często na trasie widać takie kilku metrowe przeskoki a później powrót na trasę, oraz odstające i zbaczające z trasy linie proste. 

Czytając kilka postów tu na forum, zobaczyłem jeszcze kwestie prędkości i dystansu 3D. Tego nie testowałem bo nie wiedziałem co to jest. Ale trochę zdziwiony jestem, że tyle opcji w różnych zakamarkach ustawień trzeba szukać, żeby to jakoś wyglądało.

Oczywiście nie mówię, że na telefonie jest idealnie, ale zdecydowanie wolę okrągłe kształty niż takie proste linie :D

W weekend jadę w góry i zależy mi na dokładnej rejestracji trasy. A tak jak wiadomo, będzie sporo wolnego chodzenia i przystanków, więc strach ustawić auto-pause, żeby w ogóle coś zarejestrować. 

Przepraszam, za mój bełkot :P ale chciałem wszystko dokładnie opisać.

PS. Siedzę sobie w biurze od dwóch godzin, a tu powiadomienie „czysty pas ruchu” :D i to nie pierwszy raz, jak to wyłączyć 😉

garminvsphone.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od 5 lat mam fenixa 5 (sic!) 

na rower używam autopause jak predkość spadnie poniżej 3 km/h, predkosc 3D on, dystans 3d on, tylko gps, 

do biegania mam tak samo tylko gps+glonass.

Jest w miarę dokładnie ale widzę też "problemy" np: biegnę ścieżką w 2 strony i na podglądzie w aplikacji ślad pokazuje ze w 1 stronę biegłem po ścieżce a z powrotem tuż obok. nie mniej odległości się zgadzają.

Teraz przeczytałem że gps+ galileo dają najlepszą skuteczność więc może to potestuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Ukas napisał(-a):

Witam, jestem świeżym użytkownikiem jakiegokolwiek urządzenia Garmina, zawsze rejestrowałem trasy piesze i rowerowe, czasem pływanie telefonem lub Samsung Gear S3. 

Od wielu lat "chodził" za mną zegarek (lub komputerek na rower, jednak zegarek wygrał wszechstronnością i użytecznością na co dzień) Garmina.

A, że należę do ludzi, którzy nie lubią iść w pół środki, w końcu pod wpływem impulsu, kupiłem Garmin Epix Pro Gen 2 Sapphire edition 51mm

Zadowolony z zakupu wybrałem się na rower, a że chciałem porównać sprzęt to uruchomiłem aktywność w zegarku jak i w telefonie. 

Jakie było moje zdziwienie kiedy okazało się, że ślad z Garmina jest wręcz tragiczny. Ogólny zarys mapy jest w porządku, ale po przybliżeniu widać pełno przeskoków jakbym np. skakał z jednego chodnika na drugi. A zjazd z serpentyny to już w ogóle najgorsze co zobaczyłem :( 

W obu urządzeniach była włączona opcja Auto-Pause. Widać bardzo dobrze, że nawet jak zwolniłem do prędkości pieszego, to telefon cały czas nagrywał, a zegarek kompletnie olewał mój ruch. 

Testowałem różne opcje GPS, oczywiście jak widać jest spora różnica. Ale nawet na opcji wszystkie systemy + wielopasmowe jest słabo.

A w sytuacji zapisu co sekundę, łącznie z maksymalnym ustawieniem GPS często na trasie widać takie kilku metrowe przeskoki a później powrót na trasę, oraz odstające i zbaczające z trasy linie proste. 

Czytając kilka postów tu na forum, zobaczyłem jeszcze kwestie prędkości i dystansu 3D. Tego nie testowałem bo nie wiedziałem co to jest. Ale trochę zdziwiony jestem, że tyle opcji w różnych zakamarkach ustawień trzeba szukać, żeby to jakoś wyglądało.

Oczywiście nie mówię, że na telefonie jest idealnie, ale zdecydowanie wolę okrągłe kształty niż takie proste linie :D

W weekend jadę w góry i zależy mi na dokładnej rejestracji trasy. A tak jak wiadomo, będzie sporo wolnego chodzenia i przystanków, więc strach ustawić auto-pause, żeby w ogóle coś zarejestrować. 

Przepraszam, za mój bełkot :P ale chciałem wszystko dokładnie opisać.

PS. Siedzę sobie w biurze od dwóch godzin, a tu powiadomienie „czysty pas ruchu” :D i to nie pierwszy raz, jak to wyłączyć 😉

garminvsphone.jpg

wyłącz automatyczną pauzę plus GPS ustaw w multibandzie to będziesz miał najdokładniejszy zapis GPS

"Ustawienia satelitów Można zmienić ustawienia satelity, aby dostosować systemy satelitarne używane dla każdej aktywności. Więcej informacji na temat systemów satelitarnych można znaleźć na stronie www.garmin.com/aboutGPS. Przytrzymaj MENU, wybierz Aktywności i aplikacje, a następnie aktywność, ustawienia aktywności oraz opcję Satellites. UWAGA: Funkcja nie jest dostępna dla wszystkich aktywności. Wyłączono: Umożliwia wyłączenie systemów satelitarnych dla danej aktywności. Użyj domyślnego: Umożliwia korzystanie z domyślnego ustawienia systemu dla satelitów (Ustawienia systemowe, strona 98).

Tylko GPS: Umożliwia włączenie systemu satelity GPS.

All Systems: Umożliwia korzystanie z wielu systemów satelitarnych. Korzystanie z wielu systemów satelitarnych jednocześnie pozwala zwiększyć wydajność w wymagających warunkach i szybciej uzyskiwać dane dotyczące pozycji w porównaniu do korzystania z samego GPS. Jednak używanie wielu systemów może skrócić czas działania baterii w porównaniu do korzystania z samego GPS.

All + Multi-Band: Umożliwia włączenie wielu systemów satelitarnych na wielu pasmach częstotliwości. Systemy wielopasmowe korzystają z kilku pasm częstotliwości, co umożliwia tworzenie spójniejszych wykresów śladów, lepsze określanie pozycji, poprawę błędów wielu ścieżek i ograniczenie błędów spowodowanym warunkami środowiska podczas korzystania z zegarka w trudnych warunkach. UWAGA: Funkcja nie jest dostępna dla wszystkich modeli urządzenia.
UltraTrac: Umożliwia rejestrowanie punktów śladu i danych czujnika z mniejszą częstotliwością. Włączenie funkcji UltraTrac zmniejsza zużycie baterii, jednak jakość zarejestrowanych działań również ulega zmniejszeniu. Z funkcji UltraTrac należy korzystać w przypadku aktywności, które wymagają mniejszego zużycia baterii, a częste aktualizacje danych czujnika są mniej ważne."

Edytowane przez Admof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, ale nawet wyłącznie  auto pauzy nic nie daje.

Mam włączone wszystko co się da, aby zapis trasy był dokładny. A nadal są takie kwiatki, że pokazuje mi, że jechałem drugą stroną bardzo szerokiego mostu... 

Często to wygląda jakby jakiś algorytm na siłę chciał przykleić ślad to wyznaczonych na mapie ścieżek 🤔

Z tej samej trasy jazda po rondzie 🤣

Sprzęt do reklamacji? Czy taka specyfikacja? 😲

Cała reszta świetny sprzęt, ale to co się dzieje ze śladem GPS to jakaś porażka. Szkoda, że jutro wyjeżdżam i nie wyrobię się z 14 dniowym zwrotem sprzętu... 

Screenshot_20240808_161405_Strava.jpg

Screenshot_20240808_162219_Strava.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.08.2024 o 16:52, Lestaf napisał(-a):

Garmin Forerunner 965

Jak się sprawuje, odpowiada Tobie bardziej niż Instinct?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.08.2024 o 16:23, Ukas napisał(-a):

Sprzęt do reklamacji? Czy taka specyfikacja? 😲

oczekujesz kilku centymetrowej dokładności od zegarka ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie kilku centymetrowej ale tak jak się ślady rozjeżdżają to coś nie tak chyba ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.08.2024 o 08:56, gszydlowsky napisał(-a):

oczekujesz kilku centymetrowej dokładności od zegarka ? 

Rozumiem, że Twoje pytanie jest zartem

... 

W dniu 13.08.2024 o 09:13, revolta4 napisał(-a):

Może nie kilku centymetrowej ale tak jak się ślady rozjeżdżają to coś nie tak chyba ,

Dokładnie tak. 

Suport Garmin wysłał po prostu link do tego artykułu.

https://support.garmin.com/pl-PL/?faq=CC5azODuBd9BhRbKvp82JA&searchQuery=gps drift

A z artykułu wynika tyle, co każdy wie. Zresztą podobny wrzucał ktoś wcześniej w wersji polskiej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, używał ktoś może jakiegoś Garmina na nylonowym pasku? 

Mam pomysł żeby na jesień zmienić sobie gumowy na właśnie jakiś nylonowy, tylko jak się one spisują się podczas treningów? Głównie mam na myśli reakcję na pot, można/ trzeba je co chwilę prać, czy nic się nie dzieje, w sensie nie chłoną potu i nie śmierdzą? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłoną i śmierdzą - trzeba prać.

Edytowane przez Badura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Badura napisał(-a):

Chłoną i śmierdzą - trzeba prać.

Nylon to pół biedy.

Canvas, to dopiero daje.

Nie ma co knuć z tymi zegarkami jak chcesz trenować. Jak nie guma, to bransoleta.

Albo pranie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby zmienia się te paski bardzo szybko i łatwo, ale mam wątpliwości czy będzie mi się chciało to robić kilka razy w tygodniu 😞

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi