Yahagi 2305 #226 Napisano 12 Kwietnia 2022 Wychodzi że RSM. Wskazówki takie już widywałem ... ale takie koło godzinowe na plecach - to pierwszy raz. (photo za zgodą posiadaczki :)) 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #227 Napisano 13 Kwietnia 2022 Taki przypadek... Po wskazówkach - z dużym prawdopodobieństwem FWU. Wieszak też by pasował. Ale nie jest to 'na pewno'. Tylko 1 zdjęcie. No i tabliczka z datą: 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #228 Napisano 23 Kwietnia 2022 (edytowane) Wrzucam tutaj bo koledzy sie interesuja takimi Edytowane 23 Kwietnia 2022 przez janekp 2 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #229 Napisano 25 Kwietnia 2022 Dzięki za tego RSMa .. przybywa ich w archiwum... pewnie za jakiś czas znów będzie okazja powyciągać je i zobaczyć co uda się 'odkrywczego - odkryć ' Takiego FMSa dziś pokazuję... Mało jest zdjęć prezentujących koła wewnątrz mechanizmów. Wydaje się, że przed 1890 rokiem FMS nabijał cyfrę na krawędzi płyt. +/- od pierwszych lat 1880 była to ostatnia cyfra z liczby kontrolnej. Wcześniej - to co na krawędzi i LK - nie koniecznie się pokrywają. Ten okres łączą 5cio ramienne koła w mechanizmie. Pod koniec lat 1880 jednak pojawiają się 4ro ramienne. Przez krótki czas te koła bywały jednak mieszane... jeden taki mechanizm był już na początku tego tematu pokazany. No i z tego okresu trafił się kolejny przypadek. (photo za zgodą właściciela). Uzbiera się takich więcej - i zapewne coś z tego wyniknie 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #230 Napisano 30 Kwietnia 2022 W dniu 23.04.2022 o 12:50, janekp napisał(-a): Wrzucam tutaj bo koledzy sie interesuja takimi Janku możesz zdradzić na której giełdzie byłeś? 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #231 Napisano 1 Maja 2022 7 godzin temu, bajmar napisał(-a): Janku możesz zdradzić na której giełdzie byłeś? Raczej niechetnie chyba ze poznam miejsce i droge jaka przebyl ten zegar jesli jest w Polsce ,gdyz takie mialem podejrzenia,kupiono go wraz z zestawem innych okolo 50 zegarkow kieszonkowych jak odszedlem od stanowiska.>Wlasciciel wyrazil zgode na zdjecia a ja powiedzialem mu co posiada. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #232 Napisano 9 Maja 2022 Taki mechanizm jest na aledrogo... Poprzyglądałem się troszkę. Wychodzi, że to jest ta sama konstrukcja, co wiszący u mnie na ścianie: Jest wcięcie na mostku, mini-otwory technologiczne... i na jednym zdjęciu widać nawet duży otwór w płycie czołowej, który 'wciąga', żeby tam palucha włożyć Zdjęć pod tarczą nie ma niestety, ale w moim mechanizmie jest 'utrącona' prawa blokada bębna. Podejrzewam, że tu jest tak samo. Tak samo mam Brocota. No i również numer <30. Nadal obowiązuje podejrzenie, że być może to produkt Amannowy. W tej konstrukcji - to 2gi przypadek w moim archiwum. Inna konstrukcja - JASI pokazywał swój przypadek. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #233 Napisano 10 Maja 2022 Otwory w płytach są rozmieszczone tak samo jak w Twoim, ale kotwica wygląda inaczej i palety są odwrotnie. W moich mechanizmach kotwica wygląda tak samo jak w tym i palety są tak samo, do środka. To chyba jedyna różnica, no i nie wiadomo co się kryje pod tarczą. Pozdrawiam Jacek 2 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #234 Napisano 10 Maja 2022 Zrobiłem taki experyment...w sumie to sam się dziwię sobie, że wcześniej na to nie wpadłem. Mam mech 26 'dziwny' z podejrzeniem pochodzenia od-Amannowego oraz luźny RSM serii 1-30 z numerem 5. Poniżej 5 i 26: Natomiast tu: 5 i 26: Jakie wnioski ?? :) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #235 Napisano 10 Maja 2022 Tarcze pasują ? 🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #236 Napisano 10 Maja 2022 Tak ... 4 wymiary minimum muszą być uwzględnione, żeby tak tarcze przenieść. Przynajmniej 2 dla słupków i 2 dla otworów w tarczy. A może być też ich więcej... bo np. słupki mogą być nieregularne. Pasuje bez problemu. Wielkość płyt taka sama. Ale konstrukcja mech zupełnie inna. Brocot to jedno, ale np. warto zauważyć, że zęby bębnów w pokazanym wcześniej 10 (w moim 26 jest tak samo) są po tej 'innej' stronie. Zamiana i pasowanie tarczy to niewątpliwie nie jest dowód. Ale całkiem interesująca poszlaka wg mnie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #237 Napisano 11 Maja 2022 to pewnie przypadek a tarcze w chodzikach dla rms lub fms występowały w 3 słupkach wydaje mi się ze widziałem na poprzednich stronach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #238 Napisano 11 Maja 2022 (edytowane) Tarczę RMS na 3 słupkach kojarzę... tylko 1 przypadek w archiwum mam, ale dla chodzika. I wygląda na trochę późniejszy (z tego co pamiętam - musiałbym pewnie szukać). Tutaj ten 'może-Amann 26' i RSM pasują do siebie więcej niż bardzo dobrze. Dodatkowo same wymiary płyt są identyczne. Natomiast nie zgadza się grubość płyt. W RSM 5 płyty tył / przód są różnej grubości. 'może-Amman 26' ma obie płyty takie same. Pasowanie tarczy - dla mnie to nie dowód. To dość mocna poszlaka. Zanim zamieniłem miejscami tarcze - pisałem jednemu z Kolegów z grupy, że experyment mam w planach. Ze zdjęć wyglądało na to, że to może się udać. Wcale mnie to nie zaskoczyło, że pasuje. Niemniej mam świadomość, że nie stanowi to dowodu. Znalazłem... był ty pokazywany: Edytowane 11 Maja 2022 przez Yahagi 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #239 Napisano 15 Maja 2022 Taki mechanizm. Jest numer nabity na krawędzi płyty tak jak FMS, ale cała reszta ? Średnio pasuje. Może ktoś w Wiedniu takie sprężyny robił ? Te tuleje na tarczy - ogromne. No i łuki w górnej części płyty. Skrzynia - jakby lata 1890-te... trochę do tego mechanizmu nie pasuje. Wieszak - pierwszy raz taki widzę. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #240 Napisano 18 Maja 2022 (edytowane) A tu kolejny Brocot z 'podejrzanych'... noszący cechy zbliżone do wczesnych RSM. (photo za zgodą posiadacza) Edytowane 18 Maja 2022 przez Yahagi 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #241 Napisano 19 Maja 2022 Ciekawy przypadek, dokładnie taki sam jak mój brocot pokazany na początku tego tematu. Wszystko identyczne, łącznie z wahadłem i wieszakiem, z wyjątkiem gongu, który ktoś wymontował i zamontował sobie dzwonek. Ciekawy jestem, czy sprężyny nie są znakowane... Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #242 Napisano 21 Maja 2022 W dniu 18.05.2022 o 09:31, Yahagi napisał(-a): A tu kolejny Brocot z 'podejrzanych'... noszący cechy zbliżone do wczesnych RSM. (photo za zgodą posiadacza) To wyglada na dobrze przemyslana konstrukcje,odstep miedzy plytami zmniejszono,osie i czopy dluzej wytrzymaja-sa krotsze.Jestem ciekaw kto je robil. 2 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #243 Napisano 21 Maja 2022 Zbieramy wiedzę... może coś ciekawego się w najbliższym czasie okaże... Na dziś - taki FWU: (photo za zgodą posiadacza) 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3549 #244 Napisano 22 Maja 2022 Nie mogę się tak na 100% przekonać do tego FWU. Nigdzie poza naszą stroną nie odnalazłem zegara przypisanego temu producentowi. Schmid w swoim ostatnim wydaniu Lexikon poświęca mu blisko półtorej strony (znasz?). Ale zegarów, poza inicjałami na kilku wieszakach - ze świecą szukać. Zaś co do tych preRSM/Ammanach. Bardzo podobne konstrukcyjnie, także z Brocotem, są już tu pokazywane te werki. Poza okrągłymi płytami - bardzo podobna konstrukcja. Na forum są ze cztery takie, ja mam dwa. Ze względu na francuską pieczęć na plecach tego akurat, "lirę" nad wahadłem no i wychwyt braliśmy je za francuskie. Czy słusznie? 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #245 Napisano 22 Maja 2022 Anansi: To, co pokazujesz - to wg mnie francuz. Wahadło / sposób poskładania tarczy / kształt mechanizmu o tym świadczą. Certyfikatu nie dam ... i nie znam nikogo, kto by dał, ale myślę, że tak jest Jest inny od preRSM / może-Ammanna Może-Ammann - nie mam pojęcia, czy to on. Na tych pokazanych, podobnych do 'francuzów' z Brocotem - są pewne unikalne, bardzo podobne do RSM cechy. Numeracja 1-30, utrącona prawa blokada bębna, nacięcie w mostku.... Wszystkie te 3 cechy są unikalne, jednak pojawiają się tez u innych producentów, tyle że nie wszystkie razem. Numeracja 1-30 - mam w archiwum parę mechanizmów z takimi cyferkami, które jednak tu nie pasują. Raczej zrobił je ktoś inny. Nacięcie na mostku - zdarzało się jeszcze u wczesnego Thomasa Hallera. Zauważyłem to już dawno... może jeszcze u kogoś ? Utrącona blokada - też się zdarzała... u 'sprężynowych RUDYch' ... nie wiem czy wiązać to ze sobą. Wcale się nie upieram co do tego... . Widzę różnice... Te podobieństwa to drobiazgi. Konstrukcja jest zupełnie inna, niż to, co obecnie uznajemy za wczesny RSM. Nie wyobrażam sobie, żeby Reinhold kupił Ammanna i od rewolucji zaczął. No chyba, że Ammann rozpoczął serię 1-30 bez ROSE.. i na takim etapie Reinhold przejął całość. I wtedy najstarsze 1-30, to jednak Ammann, a nie Reinhold ? Może tak było...gromadzę wiedzę i archiwalia, może kiedyś uda się to ustalić. Co do FWU - hmmm... jak to ująć, żeby było dobrze. Nie czytałem Schmidta o Walherze (pewnie mój błąd). Ale bardzo intensywnie grzebałem po bibliotekach OnLine, żeby coś się o nim dowiedzieć. To, co ustaliłem: Walcher w 1844 pracował u Mauthe. Znali się. Walcher mocno promował od-Wiedeńskie rozwiązania - mechanizmy wagowe. Pokazywałem tu zegar kwadransowy... poza Wiedniem / Freiburgiem nie było zbyt wielu producentów w DE, którzy w tamtym czasie odważyliby się taki popełnić... A z tamtej strony Niemiec to już zwłaszcza... Walcher znany był z tego, że nie bał się nowych rozwiązań i dzielił się wiedzą / prowadził szkolenia. Niestety nie zapisałem źródła dla tej informacji. Pamiętam tylko treść. ... wszystko wskazuje na to, że po śmierci Fryderyka - Mauthe odkupił (przejął ? wszedł w posiadanie?) jego biznes. Odważę sie zaryzykować wniosek, że FMS pierwsze wagowe zaczął robić dopiero wtedy, gdy stał się właścicielem tego, co przejął od Walchera. To nie były autorskie rozwiązania Mauthe... to była kopia mechanizmów Walchera z końca numeracji. I od strony pleców i od strony tarczy. O tym tu już było... Syn FWU ... Paul- WU - też sprzedawał zegary. Brał je od ... FMS... Był tu przykład pokazany. Nie przymierzyłem się jeszcze do tego, ale na ten moment uważam, że to przejęcie miało miesce +/- wtedy, gdy FMS zaczął produkować mechanizmy z mostkiem takim, jak pokazałem w poście #243. Nigdy nie pisałem tu o tym... ale jeśli spojrzysz na mechanizm z tego posta, konkretnie na wiatraczek - to jest on dokładnie taki sam, jak stał się potem charakterystyczny dla mechanizmów FMS. I stało się to właśnie tym +/- okresie. No i napis/skrót na wieszaku: Uważam, że ośrodki z tamtej strony Niemiec rządziły się trochę innymi prawami / zasadami / zwyczajami niż Freiburg. Do tej pory w skrótach widziałem: FMS - Fryderyk Mauthe Schweningen RSM - Reinchold Schneckenburger Mulheim JSch - Johannes Schlenker TH - Thomas Haller JohM - Johann Muller Widać z tego, co w takich skrótach bywało tam ukrywane... ... no i są dostępne 2 wieszaki podpisane FWU. Masz jakieś inne pomysły co mogłoby tam być schowane ? Ja spodziewam się tam inicjałów i - ponieważ 3cia literka jest z dużej - miejscowości. Jedyny, który pasuje to właśnie Walcher, a wszelkie drobiazgi wiążące go z Mauthe wg mnie ten wniosek podpierają. Tych zegarów nie jest już tak mało. Ja u siebie mam w archiwum 33 sprężynowe i 18 wagowych. Razem 51 sztuk. Myślę, że to akceptowalna baza, żeby wyciągnąć wnioski. Nie mam 100% pewności, że to Walcher... oceniam to na 98%. Ale nie spodziewam się za bardzo, żebym znalazł jakiś kffit / glejt że to na pewno on. Musiałby to być jakiś patent użyty w tych mechanizmach, albo coś takiego... To jest tak samo jak z Fortuną... też 98%. Całkiem sporo różnych poszlak, mnie to na ten moment wystarczy... dla mnie to Fortuna Freiburg. Może coś kiedyś okaże się 'bardziej'. W obu przypadkach nie upieram się, ale to, co zebrałem - mnie przekonuje. Jeśli są kontr-argumenty - chętnie poznam. preRSM/może Ammann - daję nie więcej jak 40%. Ale to na ten moment i tak dla mnie najmocniejszy kandydat Co do Schmidta - wielki szacunek dla jego pracy. Niemniej jego badania są aktualne na 'kilka lat temu'. Od tej pory odnalazło się sporo różnych zegarów, sporo różnych dokumentów. W sąsiednim wątku wstawiłem tylko część tego, do czego dotarłem o Silesii Freiburg. To nie mój 'geniusz', po prostu nowe kffity zostały zeskanowane i nowa/stara wiedza stała się dostępna... i akurat udało mi się do niej dotrzeć. Zobacz co Schmidt wiedział o tej firmie i co o niej napisał. To samo dotyczy również np. Minerva Freiburg. Sygnatura MRB ? hmmm... Na KMZIZ wystarczy cofnąć się do postów z przed 10 lat i też będzie dostrzegalny przyrost wiedzy. Fakt, nie ma informacji o Walcherze nigdzie poza naszym forum. Uważam, że my tu kontynuujemy pracę zainicjowaną przez Schmidta A inni nas czytają... Gdyby to nie trzymało się 'kupy' - to myślę, że już by to ktoś zgłosił. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #246 Napisano 24 Maja 2022 Tego zdecydowanie godzi się pokazać. Niestety nie ma info o numerze... szkoda. Ale chyba ten egzemplarz nie był jeszcze prezentowany. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #247 Napisano 25 Maja 2022 7 godzin temu, Yahagi napisał(-a): Tego zdecydowanie godzi się pokazać. Niestety nie ma info o numerze... szkoda. Ale chyba ten egzemplarz nie był jeszcze prezentowany. Ladny,13-15 sztuk zarchiwizowal JH z NAWCC ,co najmniej 4 trafily do Polski.Troszke drogie i upierdliwe w regulacji ale Bartek sobie poradzil. 1 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzy1234 62 #248 Napisano 25 Maja 2022 (edytowane) witam jeden z zegarow takich jest w Piotrkowie Tryb , bylem u tego emerytowanego zegarmistrza i widzialem ten zegar pytalem ile chce za ten zegar nie ma szans na kupno jest to zegar roczny Edytowane 25 Maja 2022 przez jerzy1234 jak bedzie sprzedawal to mowi ze za 10 kafli 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #249 Napisano 26 Maja 2022 Proponuję te posty przenieść do roczniaków 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #250 Napisano 20 Czerwca 2022 (edytowane) A tu taki, dość wczesny Walcher... we wtórnej skrzyni... całkiem ładnej skąd-inąd Pierwszy raz takie wskazówki - gdyby na Lenzu były - widzę przy numerze 212 xxx.... to byłby +/- 1875 rok. Przyglądałem się tym, i takim z Lenza... różnice tak niewielkie, że nie wiem czy to są różnice Lenzowe wydają się być odrobinkę subtelniejsze. Zasoby bardzo skąpe... takie wskazówki w archiwum FWU mam 3 razy. Ostatni raz przy 6008. Przy 6046 pojawiają się kolejne, które można już chyba uznać za autorskie FWU. Edytowane 20 Czerwca 2022 przez Yahagi 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach