KobyS0 8321 #1 Napisano 2 Lipca 2021 poszło w górę, liczą sobie teraz cena + VAT, kto bedzie teraz kupował u nich.......macie jakieś sklepy bez VAT z chińskimi czasomierzami........... ?????????? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2781 #2 Napisano 2 Lipca 2021 Możesz jaśniej? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KobyS0 8321 #3 Napisano 2 Lipca 2021 chodzi, że na aliiexpres doładowali VAT gdzie kupować ??? 2 minuty temu, MieszkoMieszko napisał(-a): Możesz jaśniej? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2781 #4 Napisano 2 Lipca 2021 W jakim sensie doładowali? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan57 47771 #5 Napisano 2 Lipca 2021 (edytowane) po kliknięciu KUP pojawia się doliczony Vat i kwota odpowiednio wyższa Edytowane 2 Lipca 2021 przez bogdan57 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #6 Napisano 2 Lipca 2021 6 minut temu, bogdan57 napisał(-a): po kliknięciu KUP pojawia się doliczony Vat i kwota odpowiednio wyższa Od pierwszego lipca wszystkie przesyłki spoza UE są opodatkowane VAT-em i ewentualnym cłem. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KobyS0 8321 #7 Napisano 2 Lipca 2021 hmmmmmm, no właśnie, jak Koledzy prawią czyli nowe nabytki o około 150 zł droższe a było brać na zapas ale to nic, to tylko........... nowy ład ................ nowy pożątek. może 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #8 Napisano 2 Lipca 2021 1 godzinę temu, KobyS0 napisał(-a): hmmmmmm, no właśnie, jak Koledzy prawią czyli nowe nabytki o około 150 zł droższe a było brać na zapas ale to nic, to tylko........... nowy ład ................ nowy pożątek. może Pożątek, pożątek... 3 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek p 172 #9 Napisano 2 Lipca 2021 (edytowane) 2 godziny temu, bogdan57 napisał(-a): po kliknięciu KUP pojawia się doliczony Vat i kwota odpowiednio wyższa Dobrze wiedzieć. Właśnie się zastanawiałem jak teraz naliczaja. W sumie wszytko po wyklikaniu z głowy? W sensie już maile do UC itp nie są potrzebne. To zegarek do paczkomatu się da z Chin bezpośrednio zamówić chyba.... Edytowane 2 Lipca 2021 przez Darek p 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mieczus 22 #10 Napisano 2 Lipca 2021 Niestety niekoniecznie, bo oprócz vatu jest jeszcze cło, które też może być naliczone, ale już u nas. Czytałem gdzieś, że dodatkowo za obsługę celną poczta polska naliczać będzie opłatę w wysokości chyba 8.50zl :/. Dziwne czasy... Liczę na to, że za chwilę nasi chińscy przyjaciele znajdą sposób na to, bo jednak to im się trochę rynek skurczy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admof 2240 #11 Napisano 3 Lipca 2021 Teraz będziecie mogli sobie kupić jakiegoś Citizena albo Seiko, chińskie wynalazki już nie będą kusić niską ceną.Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 65859 #12 Napisano 3 Lipca 2021 8 godzin temu, mieczus napisał(-a): Czytałem gdzieś, że dodatkowo za obsługę celną poczta polska naliczać będzie opłatę w wysokości chyba 8.50zl :/. Dziwne czasy... Poczta Polska, jak już decydowała się przedstawiać towar do odprawy celnej i VAT'u, to zawsze taką opłatę naliczała. To i tak bardzo niewiele, bo firmy kurierskie liczą sobie po kilkadziesiąt złotych (60-80 zł) za taką obsługę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vonziej 3497 #13 Napisano 3 Lipca 2021 A czemu w sumie jest VAT dodawany także do rzeczy wysyłanych z UE? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 65859 #14 Napisano 3 Lipca 2021 11 minut temu, Vonziej napisał(-a): A czemu w sumie jest VAT dodawany także do rzeczy wysyłanych z UE? Trzeba by się raczej zapytać, dlaczego do tej pory towary wysyłane z UE nie miały doliczonego VAT? 😉 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blaise 17 #15 Napisano 3 Lipca 2021 Ali dolicza z automatu VAT do towarów poniżej 150eur, co się dzieje z towarami powyżej tej kwoty trudno powiedzieć. Trzeba sprawdzić czy będą jakieś inne etykiety na paczkach z opłaconym VATem a inne na tych powyżej 150eur gdzie Ali nie naliczy VAT z automatu. Tylko na ali zaczęli to doliczać czy na Gearbest i Banggood też? Doliczają VAT do paczek wysyłanych z EU ze względu na to że podmiot sprzedający towar nie jest podatnikiem w EU plug więc podatek się należy.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #16 Napisano 3 Lipca 2021 W tym wszystkim chodzi o to, że w całej UE VAT za zakupione towary będzie płacony w kraju nabywcy. Nie ma już zwolnień z VAT-u dla przesyłek o małej wartości (do 22 €). Dla przesyłek o wartości do 150 EUR podatek będzie naliczany automatycznie w momencie zakupu, natomiast w przypadku przesyłek droższych będzie się odbywać normalna odprawa celna. Podsumowując jeśli Polak kupi zegarek w Chinach to od razu zapłaci 23% vatu w momencie zakupu dla towarów poniżej 150 €, lub po odprawie celnej dla towarów droższych. Jeśli ktoś z Was kupi zegarek np. w niemieckim sklepie (on-line), to w cenie zegarka nie będzie już 19% niemieckiego vatu, a 23% polskiego. Jedynie sprzedawcy, których łączna sprzedaż zagraniczna na terenie UE nie przekracza limitu 10000 € rocznie, są zwolnieni z tego sposobu rozliczania podatku VAT, tzn. stosują stawkę podatku zgodną z miejscem prowadzenia działalności gospodarczej, czyli tak jak było wcześniej. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vonziej 3497 #17 Napisano 3 Lipca 2021 Hmm, ciekawi mnie jak to wszystko wpłynie na ceny. Bo nie oszukujmy się - dodanie obligatoryjnie VAT w koszyku może drastycznie zmienić nawyki zakupowe Europejczyków, którzy klikali na AliX 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KobyS0 8321 #18 Napisano 3 Lipca 2021 33 minuty temu, Szpindlakfan napisał(-a): W tym wszystkim chodzi o to, że w całej UE VAT za zakupione towary będzie płacony w kraju nabywcy. Nie ma już zwolnień z VAT-u dla przesyłek o małej wartości (do 22 €). Dla przesyłek o wartości do 150 EUR podatek będzie naliczany automatycznie w momencie zakupu, natomiast w przypadku przesyłek droższych będzie się odbywać normalna odprawa celna. Podsumowując jeśli Polak kupi zegarek w Chinach to od razu zapłaci 23% vatu w momencie zakupu dla towarów poniżej 150 €, lub po odprawie celnej dla towarów droższych. Jeśli ktoś z Was kupi zegarek np. w niemieckim sklepie (on-line), to w cenie zegarka nie będzie już 19% niemieckiego vatu, a 23% polskiego. Jedynie sprzedawcy, których łączna sprzedaż zagraniczna na terenie UE nie przekracza limitu 10000 € rocznie, są zwolnieni z tego sposobu rozliczania podatku VAT, tzn. stosują stawkę podatku zgodną z miejscem prowadzenia działalności gospodarczej, czyli tak jak było wcześniej. i wszystko jasne........... dobrze przedstawiony problem i opisany, dzięki ......... 17 minut temu, Vonziej napisał(-a): Hmm, ciekawi mnie jak to wszystko wpłynie na ceny. Bo nie oszukujmy się - dodanie obligatoryjnie VAT w koszyku może drastycznie zmienić nawyki zakupowe Europejczyków, którzy klikali na AliX dokładnie, ja sie rozpędziłem i dodałem zegar do koszyka, idę płacić a tu niespodzianka, droży, kufa o co chodzi, no i się doczytałem.................... i co.................... nie kupiłem..................... tak to teraz wygląda, a było nakupić na zapas i trzymać......................... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vonziej 3497 #19 Napisano 3 Lipca 2021 Godzinę temu, KobyS0 napisał(-a): i wszystko jasne........... dobrze przedstawiony problem i opisany, dzięki ......... dokładnie, ja sie rozpędziłem i dodałem zegar do koszyka, idę płacić a tu niespodzianka, droży, kufa o co chodzi, no i się doczytałem.................... i co.................... nie kupiłem..................... tak to teraz wygląda, a było nakupić na zapas i trzymać......................... Ja się cieszę, że kupiłem chociaż SM Falę i mam już na ręku. Ogólnie przeliczyłem się, bo myślałem, że te rzeczy z EU nie będą miały dowalone, ale no cóż.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KobyS0 8321 #20 Napisano 3 Lipca 2021 45 minut temu, Vonziej napisał(-a): Ja się cieszę, że kupiłem chociaż SM Falę i mam już na ręku. Ogólnie przeliczyłem się, bo myślałem, że te rzeczy z EU nie będą miały dowalone, ale no cóż.... ja zdążyłem jeden SM i dwa SD czyli jestem do przodu jeden zegarek prawie no może pół 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzyndzl 135 #21 Napisano 4 Lipca 2021 W dniu 3.07.2021 o 08:07, Admof napisał(-a): Teraz będziecie mogli sobie kupić jakiegoś Citizena albo Seiko, chińskie wynalazki już nie będą kusić niską ceną. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka W porównaniu do seiko, to będą kusić jakością wykonania 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek p 172 #22 Napisano 12 Lipca 2021 W dniu 3.07.2021 o 12:47, Szpindlakfan napisał(-a): W tym wszystkim chodzi o to, że w całej UE VAT za zakupione towary będzie płacony w kraju nabywcy. Nie ma już zwolnień z VAT-u dla przesyłek o małej wartości (do 22 €). Dla przesyłek o wartości do 150 EUR podatek będzie naliczany automatycznie w momencie zakupu, natomiast w przypadku przesyłek droższych będzie się odbywać normalna odprawa celna. Podsumowując jeśli Polak kupi zegarek w Chinach to od razu zapłaci 23% vatu w momencie zakupu dla towarów poniżej 150 €, lub po odprawie celnej dla towarów droższych. Jeśli ktoś z Was kupi zegarek np. w niemieckim sklepie (on-line), to w cenie zegarka nie będzie już 19% niemieckiego vatu, a 23% polskiego. Jedynie sprzedawcy, których łączna sprzedaż zagraniczna na terenie UE nie przekracza limitu 10000 € rocznie, są zwolnieni z tego sposobu rozliczania podatku VAT, tzn. stosują stawkę podatku zgodną z miejscem prowadzenia działalności gospodarczej, czyli tak jak było wcześniej. czyli zamawiając coś w cenie ok 280 zł tj. ok 63 euro płace z automatu VAT a cło wtedy nie tyka bo < 150 euro - dobrze zrozumiałem? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #23 Napisano 12 Lipca 2021 3 godziny temu, Darek p napisał(-a): czyli zamawiając coś w cenie ok 280 zł tj. ok 63 euro płace z automatu VAT a cło wtedy nie tyka bo < 150 euro - dobrze zrozumiałem? Ewentualne cło jest naliczane nie w zależności od wartości towaru, ale od taryfy celnej do której należy dany towar, np. załóżmy, że cło na zabawki wynosi 5% (przykład totalnie z d***y - na zabawki chyba nie ma cła ) Jeśli zamówisz misia na aliekspresie za 100 zł to z automatu naliczą Ci 23% VAT w momencie zakupu a później dodatkowe cło pobierze poczta przy dostarczeniu, ale cłem nie ma się co przejmować, stawki są bardzo niskie, a zresztą większość towarów jest z cła zwolniona. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek p 172 #24 Napisano 12 Lipca 2021 (edytowane) ok, dzięki za info, zamówiłem tym razem coś spoza zegarków (sam się sobie dziwię😉) - zobaczymy jak przyjedzie Edytowane 12 Lipca 2021 przez Darek p 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KobyS0 8321 #25 Napisano 12 Lipca 2021 W dniu 2.07.2021 o 22:22, tarant napisał(-a): Pożątek, pożątek... no ten " pożątek" to celowo napisałem, jak " nofy łat" czytać i luz bo znam się na słowie a " porządzek" to będzie albo już był .......... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach