Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
mario1971

Rynek szwajcarskich zegarków w latach 2021/2022/2023.

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście zdaję sobie z tego sprawę, po prostu zaskoczyła mnie az taka różnica 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie najciekawsze są średnie ceny zegarka w ramach marki jedne versus inne. Np. że AP jest średnio o 25% droższy niż Patek, albo że Blancpain jest średnio o 30% droższy niż Breguet. Itp. 

Edytowane przez agremi

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a):

Jednoprocentowy wzrost przychodu przy 7.7% wrostu branzy na mnie wrazenia nie robi, wrecz przeciwnie.
O ile Kerna bardzo szanuje, to jestem zdania, ze jego strategia - podniesienia cen najpierw, a pozniej proba podnoszenia ich jakosci, nie sprawdza sie. Swiadczy o tym miedzy innymi spadek ilosci sprzedanych zegarkow - z 230.000 do 178.000. 

Ja odnosiłem się do progresu w latach 2017-2023, gdzie Breitling z 19 pozycji w 2017 przeskoczył na 9 w ostatnich dwóch latach. W 2017 Kern przejąl zarządzanie firmą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Szwajcarska branża zegarkowa zakończyła rok 2023 rekordową sprzedażą na poziomie 26,7 miliarda CHF, z czego 25,5 miliarda CHF przypadło zegarkom naręcznym (+7,7%) sprzedano ich łącznie 16,9 milionów sztuk.

I teraz możemy robić zakłady, czy to nie jest ostatni rekordowy rok :) Jakoś tak czuję, że ren rekord wynikał z podnoszenia cen oraz tego, że ruszyło dużo odbiorów Rolexa.

Swoją drogą ciekawe by były statystyki ilości wszystkich sprzedanych zegarków rok do roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, ASTRAL napisał(-a):

No cóż, król jest niezmiennie jeden. 🏆

Dalej ciekawe przetasowania na przestrzeni lat, które obejmuje tabela. Najwieksze spadki zaliczają chyba Panerai i TH, może włodarze Richemont wyciągną w końcu wnioski, żeby nie olewać starych Paneristi, bo jak widać dandysi z Luminorem Due z WR30 to nie był dobry ruch. 😁.

Największe wrażenie robi progres Breitlinga - strategia pana Kerna się sprawdza.

Prawda że Panerai na tle reszty nie wypada dobrze, ale z drugiej strony ponad 10% wzrost sprzedaży i prawie 20% wzrost średniej ceny raczej nie zaniepokoi kierownictwa…

Edytowane przez qbapiasek

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A czy m jest Implied Retail Price przez Unit? Bo na przykładzie Longinesa i Tissota widzę, że to nie może być cena na półce?

Nadal dla mnie jest fenomenem, ak można robić po klika tysięcy zegarków... dziennie.

Edytowane przez Antiquarius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie fenomenem bardziej jest to, że dla rzeczy produkowanej w setkach tysięcy czy ponad milion rocznie, zbudowano otoczkę, że jest to coś niezwykłego, pożądanego, wyjątkowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, ASTRAL napisał(-a):

Ja odnosiłem się do progresu w latach 2017-2023, gdzie Breitling z 19 pozycji w 2017 przeskoczył na 9 w ostatnich dwóch latach. W 2017 Kern przejąl zarządzanie firmą.

Jesli mowisz o wykresie Morgan Stanley to z 15 miejsca w 2017 na 9 miejsce w 2022. Jednak mowienie o tym co sie dzieje z marka wylacznie na podstawie "miejsca" jest bardzo dalekoidacym uproszczeniem.

8 godzin temu, pdb napisał(-a):

I teraz możemy robić zakłady, czy to nie jest ostatni rekordowy rok :) Jakoś tak czuję, że ren rekord wynikał z podnoszenia cen oraz tego, że ruszyło dużo odbiorów Rolexa.

Swoją drogą ciekawe by były statystyki ilości wszystkich sprzedanych zegarków rok do roku.

Nikt Ci takich prawdziwych statystyk nie da.
Przypominam, ze raport ten jest szacunkowy, nie opiera sie na danych pozyskanych od firm :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.02.2024 o 23:00, agremi napisał(-a):

Dla mnie najciekawsze są średnie ceny zegarka w ramach marki jedne versus inne. Np. że AP jest średnio o 25% droższy niż Patek, albo że Blancpain jest średnio o 30% droższy niż Breguet. Itp. 

Mnie zaciekawiła wartość średniej ceny Breguet, jak dobrze liczę to wychodzi mi 10 000 franków, skąd Waszym zdaniem tak niska wartość?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Christo napisał(-a):

Mnie zaciekawiła wartość średniej ceny Breguet, jak dobrze liczę to wychodzi mi 10 000 franków, skąd Waszym zdaniem tak niska wartość?

No właśnie też się nad tym zastanawiam co to za wskaźnik, to nie wygląda  na cenę sklepową, być może to tylko cena z samą marzą producenta. . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Antiquarius napisał(-a):

No właśnie też się nad tym zastanawiam co to za wskaźnik, to nie wygląda  na cenę sklepową, być może to tylko cena z samą marzą producenta. . 

Albo wszystkie przychody producenta, uwzględniając części zamienne i dodatki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Christo napisał(-a):

Albo wszystkie przychody producenta, uwzględniając części zamienne i dodatki?

W sumie to jeszcze ciekawsze. Ja odnoszę się do ostatniej kolumny z tabeli wklejonej przez Mariusza. Tam są inne kwoty…

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, agremi napisał(-a):

W sumie to jeszcze ciekawsze. Ja odnoszę się do ostatniej kolumny z tabeli wklejonej przez Mariusza. Tam są inne kwoty…

Faktycznie, ja patrzyłem na kolumnę z dochodem, ona mogła uwzględniać to co pisałem wcześniej. Niemniej jednak nawet średnia 15k Franków za Breguet’a wydaje się niewygórowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.03.2024 o 09:12, Christo napisał(-a):

Bo to wartosc z 70% znizkami, ktore Breguet musi dawac, zeby sprzedac zegarki 🤭

15 godzin temu, pisar napisał(-a):

Fajny komentarz jednego z kolegów z zegarkowej zajawki

Inne filmiki też ma bardzo ciekawe

https://youtu.be/7HaDDYSAfeA?si=uaosLe3z0wKoM_li

Bardzo... szczegolnie komentarz o tym ze:
- Tudor skonczy jak Pam 😁
- Sukcesem IWC jest dawnsajzing
- Vaszeron (sic! - "ekspert", ktory nie wie jak wymawiac nazwy marek) - twierdzi, ze nie ma tam list oczekujacych, wiec klienci ida do VC zamiast kupwac PP i AP 😂

I to tak na szybko, przewijajac - szkoda zupelnie czasu na "youtubowych "eksperow""

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie zdziwił spadek Tudora. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a):

- Vaszeron (sic! - "ekspert", ktory nie wie jak wymawiac nazwy marek) - twierdzi, ze nie ma tam list oczekujacych, wiec klienci ida do VC zamiast kupwac PP i AP 😂

I to tak na szybko, przewijajac - szkoda zupelnie czasu na "youtubowych "eksperow""

Kompletnie sie nie zgadzam z Twoją opinią

To jest film zegarkowego entuzjasty a nie PROsa zajmującego się zegarkami zawodowo - to po pierwsze

Jako amator może chyba popełnić błędy i bym się nie czepiał każdego "błędu" - to dwa

Jego video jest bardziej merytoryczne niż 80% serwowanej tu ostatnio treści, która polega głównie na pokazywaniu zdjęć, więc chyba fajnie, że ktoś się stara i daje cos więcej

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, pisar napisał(-a):

Kompletnie sie nie zgadzam z Twoją opinią

To jest film zegarkowego entuzjasty a nie PROsa zajmującego się zegarkami zawodowo - to po pierwsze

Jako amator może chyba popełnić błędy i bym się nie czepiał każdego "błędu" - to dwa

Jego video jest bardziej merytoryczne niż 80% serwowanej tu ostatnio treści, która polega głównie na pokazywaniu zdjęć, więc chyba fajnie, że ktoś się stara i daje cos więcej

Oczywiscie, kazdy moze popelniac bledy, ale jesli zaczyna "expercko" wypowiadac sie o czyms, o czym nie masz pojecia, to znajdzie sie zawsze taki malkontent jak ja, ktory wychwyci bledy i bzdury.
Jest roznica miedzy "wydaje mi sie, ze...", a "powodem jest X i Y", tym bardziej, ze powodem nie jest ten X i Y. Naprawde nie mam czasu, zeby ogladac caly filmik, ale jesli w 5 miejscach, na ktorych sie zatrzymalem znalazlem 4 bledy, to nie chce sobie wyobrazac co tam jest.
Jeszcze pol biedy, gdyby poczytal teksty ludzi, ktorzy tworzyli ten raport i przetlumaczyl na polski, cytujac. Taki filmik mialby wartosc merytoryczna, inaczej - jest to czysta rozrywka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szef, chciałbym się doedukować. Wskaż mi te 4 błędy i napisz na czym polegały. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Oczywiscie, kazdy moze popelniac bledy, ale jesli zaczyna "expercko" wypowiadac sie o czyms, o czym nie masz pojecia, to znajdzie sie zawsze taki malkontent jak ja, ktory wychwyci bledy i bzdury.
Jest roznica miedzy "wydaje mi sie, ze...", a "powodem jest X i Y", tym bardziej, ze powodem nie jest ten X i Y. Naprawde nie mam czasu, zeby ogladac caly filmik, ale jesli w 5 miejscach, na ktorych sie zatrzymalem znalazlem 4 bledy, to nie chce sobie wyobrazac co tam jest.
Jeszcze pol biedy, gdyby poczytal teksty ludzi, ktorzy tworzyli ten raport i przetlumaczyl na polski, cytujac. Taki filmik mialby wartosc merytoryczna, inaczej - jest to czysta rozrywka.

Twoje ostatnie zdanie jest kluczowe! To jest właśnie kwintesencja tego filmu...nudnej analizy danych nie oczekiwałem bo tych jest na necie wystarczająco dużo

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Wskazalem post wyzej

Na odczep się. Trochę słabo...

Masz wiedzę, którą nie chcesz się podzielić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.03.2024 o 11:59, SzefSzefow napisał(-a):

21 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Na odczep się. Trochę słabo...

Masz wiedzę, którą nie chcesz się podzielić. 

Nie na odczepnego, a na szybko. 
Ad. Tudor skonczy jak PAM - Panerai zlozone wewnetrzne problemy, ktore rzutuja na strategiczne decyzje i ostatecznie produkt (w tym jego jakosc, zlozonosc oferty, marketing), Tudor takowych problemow nie ma. Dlaczego mialby skonczyc tak samo?
Ad. Sukcesem IWC jest dawnsajzing - IWC zaliczyl spory spadek -13% w stosunku do zeszlego roku. Tak samo jak "bratnia" marka Panerai, boryka sie z podobnymi problemami. Ciecie kosztow odbija sie na produkcie. Nie ma jednego powodu dla ktorego dana marka traci czy zyskuje, dla ktorego jest na tym czy innym miejscu. To wynik wielu czynnikow. Kazdy producent zmniejsza zegarki, bo taki jest trend. Nie jest to czynnik wyrozniajacy IWC.
Ad. Vaszeron... wymowa jest zupelnie inna, mozna wyguglowac. Listy oczekujacych na pewne modele VC sa od 2021 i niczym sie to nie rozni od AP czy PP. Mozna bylo zaryzykowac teze, ze klienci AP i PP poszli do VC w odniesieniu do 2021, nie 2023.

Nie bede analizowal calego filmiku, bo nie mam na to czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Nie na odczepnego, a na szybko. 
Ad. Tudor skonczy jak PAM - Panerai zlozone wewnetrzne problemy, ktore rzutuja na strategiczne decyzje i ostatecznie produkt (w tym jego jakosc, zlozonosc oferty, marketing), Tudor takowych problemow nie ma. Dlaczego mialby skonczyc tak samo?
Ad. Sukcesem IWC jest dawnsajzing - IWC zaliczyl spory spadek -13% w stosunku do zeszlego roku. Tak samo jak "bratnia" marka Panerai, boryka sie z podobnymi problemami. Ciecie kosztow odbija sie na produkcie. Nie ma jednego powodu dla ktorego dana marka traci czy zyskuje, dla ktorego jest na tym czy innym miejscu. To wynik wielu czynnikow. Kazdy producent zmniejsza zegarki, bo taki jest trend. Nie jest to czynnik wyrozniajacy IWC.
Ad. Vaszeron... wymowa jest zupelnie inna, mozna wyguglowac. Listy oczekujacych na pewne modele VC sa od 2021 i niczym sie to nie rozni od AP czy PP. Mozna bylo zaryzykowac teze, ze klienci AP i PP poszli do VC w odniesieniu do 2021, nie 2023.

Nie bede analizowal calego filmiku, bo nie mam na to czasu.

Starczy, dziękuję. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z @SzefSzefow, że słaby ten film. Obecnie każdy może się produkować na każdy temat w sołszal midiach, niekoniecznie mając coś sensownego do powiedzenia i tak też jest w tym wypadku. Znajomość tematu na poziomie hobbysty z dwutygodniowym stażem na grupie zegarkowej na fb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi