Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Teufel26

Kawa i Zegarki

Recommended Posts

3 godziny temu, Jan napisał(-a):

perspektywa jest taka że cappuccino (?) wygląda na 500ml :) 

Nie pamiętam ile miało ml, ale to było duże cappuccino. Dobra kawa nigdy nie jest za duża :).

Małżeństwo i zegarki.

W dniu 7.10.2024 o 14:35, AK&AK napisał(-a):

Nie pamiętam ile miało ml, ale to było duże cappuccino. Dobra kawa nigdy nie jest za duża :).

Ja, bywając w Polsce, nie umiem zamawiać kawy. Bo zadają mi pytania w stylu: mała, średnia, ekstra duża; z mlekiem sojowym, jakimś wegańskim czy innym ustrojstwem. Do tego jakieś bite śmietany i syropy proponują. Kawa to kawa, prosta sprawa. To co sprzedają w Polsce to napoje kawowe z jakimiś dodatkami. Do tego w cenach obsolutnie nie z tej ziemi. 

50 minut temu, beniowski napisał(-a):

Ja, bywając w Polsce, nie umiem zamawiać kawy. Bo zadają mi pytania w stylu: mała, średnia, ekstra duża; z mlekiem sojowym, jakimś wegańskim czy innym ustrojstwem. Do tego jakieś bite śmietany i syropy proponują. Kawa to kawa, prosta sprawa. To co sprzedają w Polsce to napoje kawowe z jakimiś dodatkami. Do tego w cenach obsolutnie nie z tej ziemi. 

Bogaty kraj to i kawa droga…

Ja uznaję dwa sposoby podania kawy - espresso oraz tzw. americano, czyli po prostu espresso z większą ilością wody.

Jak rzeczywiście dobra kawa to i z tzw. przelewu nie pogardzę.
Nie uznaję mleka, cukru, ani tym bardziej innych dodatków. 

Ale ja pewnie jestem skrzywiony (albo naprostowany, zależy z której strony patrzeć), bo moja żona w biznesie kawowym od lat siedzi. 

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

3 minuty temu, agremi napisał(-a):

Bogaty kraj to i kawa droga…

Ja uznaję dwa sposoby podania kawy - espresso oraz tzw. americano, czyli po prostu espresso z większą ilością wody.

Jak rzeczywiście dobra kawa to i z tzw. przelewu nie pogardzę.
Nie uznaję mleka, cukru, ani tym bardziej innych dodatków. 

Ale ja pewnie jestem skrzywiony (albo naprostowany, zależy z której strony patrzeć), bo moja żona w biznesie kawowym od lat siedzi. 

Bo kawa powinna być prosta; lub, jak mawiają Włosi: corso, corto e comodo😁.