Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
marpac

Który lepszy

Recommended Posts

Witam wszystkich klubowiczów  chce kupić zegarek do koszuli , garnituru po setkach przejżanych zegarków w moim budżecie zostały mi do wyboru dwa modele.Za kilka dni mam urodziny muszę się spieszyć a nie mogę się  zdecydować miedzy atlantic worldmaster cosc,  a  Epos 3501.132.20.18.25.pierwszy biała tarcza drugi srebrny oby dwa na pasku. Pomóżcie może są wśród was użytkownicy tych modeli. Obydwa w podobnej cenie.

Screenshot_20230207_213556_Chrome.jpg

Screenshot_20230207_192135_Chrome.jpg

A co to znaczy lepszy? W obu jest ten sam mechanizm Sellita SW 200, z tym że w Atlantiku lepiej wyregulowany ( certyfikat COSC). Jeżeli to ma być twój zegarek codzienny to może mieć znaczenie.  Nie znaczy to że Epos bez certyfikatu będzie jakoś szczególnie odstawał, bo może być też dość punktualny. Poza tym, wodoszczelność 10 atm przemawia za Eposem ( Atlantic tylko 5 atm.), jak również to, że wydaje się optycznie troszkę mniejszy. No i musisz mieć świadomość, że zakup na podstawie zdjęcia z netu może być niespodzianką, oby na plus ... W miarę możliwości warto zegarek przymierzyć i zobaczyć w tzw. realu.

Każdy z tych zegarków ma coś czego nie ma drugi i trudno je tak jednoznacznie porównać. Najlepszą radą będzie żebyś wybrał ten który bardziej ci się wizualnie podoba.

Biorąc pod uwaga mechanizmy i to że napisałeś że potrzebujesz zegarka do marynarki Atlantic wydaje się być delikatniejszy, a więc bardziej odpowiedni.

Atlantic faktycznie jest bardziej garniturowy. Epos w wyglądu jest bardziej uniwersalny i może służyć jako tzw EDC.

Epos bardziej uniwersalny i odrobinę mniejszy. Ma ładną, srebrną tarczę ze szlifem słonecznym. Będzie ona ładnie wyglądać w świetle.  Atlantic delikatniejszy, bardziej garniturowy, chociaż te 42mm to nie za bardzo garniturowy rozmiar. Mechanizm z certyfikatem COSC przemawia za Atlantikiem.

Ja osobiście wybrałbym jednak Eposa, bo to bardzo starannie wykonane zegarki i poniżej pewnego poziomu jakości nie schodzą. Marka dość niszowa, ale fajnie prowadzona. Nie zdewaluuje się raczej z czasem. Tego samego nie mogę niestety powiedzieć o ostatnich wypustach Atlantica. Tego konkretnego modelu nie miałem w rękach, ale jak przymierzałem nowe reedycje Worldmastera (z ręcznym naciągiem) w rozmiarze 39mm, to byłem mocno rozczarowany. Szczególnie w kontekście ceny. Wykonanie było zaskakująco słabe, a oczekiwana cena wysoka. Szkoda, bo takim odświeżonym Worldmasterem w starym stylu w rozmiarze 39mm i z ręcznym naciągiem byłem naprawdę zainteresowany. Reedycja w rozmiarze 42mm i z automatem była bardzo dobra - ale za duża dla mnie. A ostatnia reedycja 39mm w manualu niestety do pięt jej nie dorasta.

W Kruku aktualnie promocja na końcówkę kolekcji m.in. Retro Originale

https://wkruk.pl/zegarki/epos/zegarek-epos-originale-21eposory.thumb.jpg.4e4224746f8ca092e527552e0cf4654c.jpg

Ten Epos na pasku do koszuli i garnituru będzie ok.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Similar Content

• By watchrookie
      Dzień dobry,
      Wydaje mi się, że przeszperałem większość tematów dotyczących atlanitca worldmastera. Niestety nie znalazłem nigdzie info o czymś, co mi wpadło w ręce. Z przejścia po zdjęciach w necie, wywnioskowałem, że Atlantic raczej nie miał arabskich indeksów co 3 tylko co 2 godziny. Udało mi się znaleźć jeden podobny model na jakiejś hiszpańsko-języcznej aukcji, jednak jeśli nawet indeksy są ok, to logo na posiadanym przeze mnie jest inne. Zegarek nie posiada koronki. Moje pytanie jest oczywiste, czy to podróbka, jakiś mix, czy jeszcze coś innego? Jeśli to jakimś cudem jest oryginał, chętnie dopytam dodatkowo - czy oryginalne szkiełko było plastikowe? Jaka była oryginalna koronka do tego modelu (czy jest szansą dokupić taką?), oraz jak według Was najlepiej go odrestaurować?
      Jeśli do oceny potrzebne są dodatkowe/lepsze zdjęcia. Będę mógł jutro je wykonać.

Z góry dziękuję za pomoc. 

• By jozek88
      Witam. Zakupiłem zegarek Epos Verso 1, z racji , że to.kij pierwszy automat(na pewno nie ostatni 🙂 ) mam kilka pytań, których z racji braku czasu i pospiechu nie zadałem w salonie. Jak dbać o taki zegarek? Co ile czasu powinien być oddany na serwis(jakies przepatrzenie mechanizmu itp.) Zegarek bede nosił sporadycznie, kilka-klikanascie razy do roku,  czy powinien być mimo to regularnie nakrecany czy w okresie nieużytkowania nie pracowac? Wgl ile takie zegarki się nakreca? Do zdecydowanego oporu czy już przy cięższym kreceniem koronki to jest max? Sory za podstawowe pytania ale z racji, że to.moj pierwszy taki zegarek jestem zielony w temacie. Pozdrawiam
    • By TIK TAK
      EPOS 4390 Diamonds by Lapinska powstał wyniku współpracy marki EPOS oraz znanej projektantki Izabeli Łapińskiej. Ubrania znanej na całym świecie projektantki nosiły m in. Agata Buzek, Aleksandra Hamkało, Ewa Ewart czy Małgorzata Foremniak. https://www.izabelalapinska.com/

Koperta użyta to zegarka pochodzi z linii 4390, natomiast tarcza, którą przygotowała Iza wykonana jest ze masy perłowej z diamentami zamiast indeksów. Na środku umieszczona została czerwona róża, a zielona wskazówka sekundowa występuje w formie róży.

"Masa perłowa z której stworzona została tarcza, nadaje zegarkowi lekkości i dostarcza wyjątkowych refleksów, które odzwierciedlają kobiecą wyrafinowaną naturę. Diamenty w niej osadzone poza blaskiem luksusu, dodają szlachetności oraz eteryczności. Czerwona róża, od wieków kojarzona z boginią miłości Afrodytą, przyciąga głodny piękna wzrok. Ta doskonale przemyślana kreacja posiada sekundnik w postaci gałązki róży. Jest to unikatowe zastosowanie naturalnego piękna w tak misternym detalu. To wdzięczny ukłon w stronę magii kobiecości."

Mechanizm to pięknie w pełni zdobiona ETA 2892 A2, 34 mm średnicy i 5 ATM. Cena 7900 PLN

Twarzą zegarka jest aktorka Agnieszka Grochowska

• By kalarepa92
      Witam wszystkich,
      całkiem niedawno weszłam w posiadanie tego oto zegarka. Ciekawi mnie czy jest on oryginalny, kompletnie się na tym nie znam. A niestety nie znalazłam nigdzie takiego samego. Co o nim myślicie? Z góry wielkie dzięki!

• By Rafu87
      Cześć, 
      Jest to mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Kilka tygodni temu kupiłem nowy zegarek kwarcowy Atlantic. Z uwagi na to, że jest to zakup na prezent przeleżał większość czasu od kiedy go mam w pudełku. Niedawno go wyjąłem i zauważyłem, że dzień tygodnia na tarczy nie przeskakuje prawidłowo. Konkretnie przez praktycznie całą dobę dzień tygodnia jest zmieniony "w połowie". Uprzejmie proszę o poradę co robić? Czy problem wynika z faktu, że zegarek jest uszkodzony czy wymaga on jakiegoś specjalnego ustawienia aby dzień przechodził prawidłowo. Dodatkowo załączam zdjęcie zegarka. 

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.