Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
piteks

IKZE, IKE, itp., w co inwestować na emeryturę

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie, od pewnego czasu otwarcie mówią że za 20parę lat po prostu ZUS nie będzie miał kasy. Wielu ludzi myśli że mają magiczną szufladę z swoim nazwiskiem w Zusie i tam przez X lat pani Grażyna odkłada ich składki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, trollu napisał(-a):

Dokładnie, od pewnego czasu otwarcie mówią że za 20parę lat po prostu ZUS nie będzie miał kasy.

A kto konkretnie tak mówi? Ja to na razie słyszę od takich "ekspertów" jak Gwiazdowski, który na początku XXI wieku przewidywał, że w 2015r. ZUS upadnie, albo takich jak Mentzen, który swój przekaz kieruje do gimnazjalistów, porównując ZUS ze skupem butelek, jednocześnie przyjmując absolutnie wszystkie złe założenia, byle wynik pasował do tezy. Ja w każdym razie nie słyszałem nikogo poważnego, kto na serio by tak twierdził. 

Anyway, ponieważ obiecałem sobie że nie będę się wdawał w dysputy ekonomiczne na tym forum, to tylko krótko - w trakcie swoich prawie 100 lat funkcjonowania, ZUS ani na chwilę nie przestał wypłacać emerytur. Wojna, "komuna", transformacja - niezależnie od sytuacji funkcjonował. A było tak, ponieważ wbrew obiegowym opiniom, to nie jest piramida, nie jest finansowany wyłącznie ze składek osób wpłacających, i ma zabezpieczenie państwa z niezależną polityką monetarną. 

Ale nikogo na siłę nie będę przekonywał, a ponieważ nie pracuję dla MPiPS, to w sumie wisi mi czy ludzie wierzą w ZUS czy nie. Tamten obrazek wkleiłem bardziej w ramach ciekawostki, na pewno nie po to by kogoś przekonać. 

A żeby nie było offtopu - z podobnych powodów wierzę w instrumenty z tytułu wątku. Mam zarówno IKE jak i IKZE, inwestuję pasywnie w obligacje i ETFy, choć doświadczenie z tym mam krótkie, za krótkie żeby się wymądrzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, meinard napisał(-a):

Dla zwykłego człowieka nie ma bardziej opłacalnej "inwestycji" niż uczciwe odprowadzanie składek ZUS. Skumulowany zwrot z ostatnich 25 lat jest wyższy niż z GPW. 

GQqiXKmXUAAy7k0.thumb.png.5fa39e3f0efadd946ae7676f4e762e98.png

Źródło? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie analizowałem tematu, chciałem sprawdzić czy aktualnie wpływy pokrywają wydatki, jeśli już teraz są 15% na minusie, to w sytuacji starzejącego się społeczeństwa będzie tylko gorzej, co wtedy? Kredyt u Jowisza?a5d2dd6415d2018f89b7f5c580c92253.jpg

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, XoneX napisał(-a):

Źródło? 

Nie mogę znaleźć, zapisałem sobie kiedyś z jakiejś dyskusji o opłacalności rynku nieruchomości i za cholere nie potrafię tego wygrzebać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, meinard napisał(-a):

Nie mogę znaleźć, zapisałem sobie kiedyś z jakiejś dyskusji o opłacalności rynku nieruchomości i za cholere nie potrafię tego wygrzebać. 

Rozumiem. Weź tylko pod uwagę to, że przykładowo będąc na etacie, zleceniu, itd., nie decydujesz o wysokości składek. Będąc przedsiębiorcą, możesz płacić więcej, ale i tak każdego dotyczą górne limity. Nie da się więc wejść all in w ZUS. I tak jak ze wszystkim, najlepiej dywersyfikować. Czyli ZUS oraz coś swojego, co ktoś chociażby odziedziczy. Co komuś po wysokiej kwocie odłożonej w ZUS, gdy (odpukać) zdąży pobrać kilka wypłat emerytury...

35 minut temu, bober5264 napisał(-a):

Nie analizowałem tematu, chciałem sprawdzić czy aktualnie wpływy pokrywają wydatki, jeśli już teraz są 15% na minusie, to w sytuacji starzejącego się społeczeństwa będzie tylko gorzej, co wtedy? Kredyt u Jowisza?a5d2dd6415d2018f89b7f5c580c92253.jpg

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Musiałbyś poczytać o tym, bo jasno jest określone co się dzieje w przypadku takiej luki i skąd biorą się pieniądze. Tak samo jak można znaleźć podstawowe informacje o różnicy pojęć ZUS i FUS, które są używane zamiennie, a nie powinny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, meinard napisał(-a):

AI kieruje do wpisu na X Mateusza Dadeja. Nie mogę otworzyć tego wpisu, ani zobaczyć dokładniejszego opisu, bo nie mam konta na X, a wymagane jest logowanie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, XoneX napisał(-a):

AI kieruje do wpisu na X Mateusza Dadeja. Nie mogę otworzyć tego wpisu, ani zobaczyć dokładniejszego opisu, bo nie mam konta na X, a wymagane jest logowanie. 

Naprowadziłeś mnie trochę, znalazłem że wykres to wynik analizy jednego z użytkowników twittera, niestety w dyskusji połowa postów już pousuwana, została tylko informacja skąd dane, ale bez metodologii.

2006810975_Zrzutekranu2024-08-31o20_11_54.thumb.png.7fca52b6f00ad5b297ae69ba6adb2c3c.png

Parę postów niżej ten user podrzuca swój inny artykuł na medium.com z porównaniem z S&P500, więc można mniej więcej załapać jaki model przyjął.

https://medium.com/@mautokar/waloryzacja-zus-vs-prywatne-oszczędzanie-38c9b8140ea4 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy to zestawienie ZUS z S&P500 uwzględnia różnice w wysokości inflacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, meinard napisał(-a):

Naprowadziłeś mnie trochę, znalazłem że wykres to wynik analizy jednego z użytkowników twittera, niestety w dyskusji połowa postów już pousuwana, została tylko informacja skąd dane, ale bez metodologii.

2006810975_Zrzutekranu2024-08-31o20_11_54.thumb.png.7fca52b6f00ad5b297ae69ba6adb2c3c.png

Parę postów niżej ten user podrzuca swój inny artykuł na medium.com z porównaniem z S&P500, więc można mniej więcej załapać jaki model przyjął.

https://medium.com/@mautokar/waloryzacja-zus-vs-prywatne-oszczędzanie-38c9b8140ea4 

Wpis od niejakiego Marka. Na początku pokazuje, że stopa zwrotu (waloryzacja) była wyższa w ZUS niż na S&P500, ale to przy założeniu jednorazowej wpłaty w 1999 r. Kiedy wziąć pod uwagę regularne comiesięczne wpłaty/zakupy papierów, korzystniej wychodzi już indeks giełdowy. A raczej wychodził. 

Osobiście bardzo nie lubię takich analiz i artykułów, ponieważ jedno założenie pogania drugie i jeszcze trzecim jest poganiane. A w dodatku to odzwierciedlenie przeszłości. A kto przewidzi przyszłość? Kto przewidział covid, spadek indeksów i szybkie odbicie? Kto przewidział wojnę na Ukrainie, itd. Itp. 

Mnie doświadczenie nauczyło, że nie ma co gonić za jak najwyższą stopą zwrotu, tylko trzeba realizować swoją strategię i nie dać się ponieść emocjom przy krótkoterminowych wahaniach. Nie mam spektakularnych zwrotów przez to, ale też nie mam dużych obsunięć kapitału i mnie to zadowala. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, XoneX napisał(-a):

Czyli ZUS oraz coś swojego, co ktoś chociażby odziedziczy. Co komuś po wysokiej kwocie odłożonej w ZUS, gdy (odpukać) zdąży pobrać kilka wypłat emerytury...

No właśnie, ZUS to loteria, będąc mężczyzną czekasz do 65-tki licząc na dalsze długie życie... 

I słuszny argument o dziedziczeniu, m.in. dlatego wolę inwestować na własną rękę niż dokładać do ZUS ponad to, co muszę - dzieciom coś zostanie. Bezdzietnym może to być obojętne, dla mnie ma znaczenie   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, meinard napisał(-a):

A kto konkretnie tak mówi? Ja to na razie słyszę od takich "ekspertów" jak Gwiazdowski, który na początku XXI wieku przewidywał, że w 2015r. ZUS upadnie, albo takich jak Mentzen, który swój przekaz kieruje do gimnazjalistów, porównując ZUS ze skupem butelek, jednocześnie przyjmując absolutnie wszystkie złe założenia, byle wynik pasował do tezy. Ja w każdym razie nie słyszałem nikogo poważnego, kto na serio by tak twierdził. 

Anyway, ponieważ obiecałem sobie że nie będę się wdawał w dysputy ekonomiczne na tym forum, to tylko krótko - w trakcie swoich prawie 100 lat funkcjonowania, ZUS ani na chwilę nie przestał wypłacać emerytur. Wojna, "komuna", transformacja - niezależnie od sytuacji funkcjonował. A było tak, ponieważ wbrew obiegowym opiniom, to nie jest piramida, nie jest finansowany wyłącznie ze składek osób wpłacających, i ma zabezpieczenie państwa z niezależną polityką monetarną. 

Ale nikogo na siłę nie będę przekonywał, a ponieważ nie pracuję dla MPiPS, to w sumie wisi mi czy ludzie wierzą w ZUS czy nie. Tamten obrazek wkleiłem bardziej w ramach ciekawostki, na pewno nie po to by kogoś przekonać. 

A żeby nie było offtopu - z podobnych powodów wierzę w instrumenty z tytułu wątku. Mam zarówno IKE jak i IKZE, inwestuję pasywnie w obligacje i ETFy, choć doświadczenie z tym mam krótkie, za krótkie żeby się wymądrzać.

nie znam z imienia i nazwiska bo w sumie bardziej zakodowałem treść wypowiedzi pt "głodowe emerytury". Nie kupuję też hasełek pt "zaraz to pierdyknie i nie będzie niczego". Ogólnie przekaz i wniosek jest prosty i wynika również z Twojego posta - dywersyfikacja i świadome zadbanie o własne finanse. Gdybyś w 100% fanatycznie wierzył w ZUS to olałbyś IKE, IKZE i obligacje z ETF bo przecież masz składki i ZUS da Ci emeryturę.

Nie rozumiem za bardzo o co chodzi z tą wiarą w ZUS - dzisiaj to chyba już nie lata 90 i czasy pracy na czarno. Raczej nikt nie idzie do pracodawcy mówiąc "daj mi wszystko do łapy a ja sobie sam będę odkładał na emeryturę". Składki na ZUS to podstawa ale nie ma co na nich polegać w 100%. Zakładamy, że dożyjemy do emerytury i że ZUS będzie nam wypłacał co miesiąc kasę. Jeśli wystarczy jej na życie to super, to co dzisiaj odkładamy będziemy mogli wydać na głupoty. Można też w drugą stronę - wydawać dzisiaj na głupoty bo przecież są składki. Gorzej jak za 30 lat wystarczy nam na chleb ale braknie na masło 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, trollu napisał(-a):

Ogólnie przekaz i wniosek jest prosty i wynika również z Twojego posta - dywersyfikacja i świadome zadbanie o własne finanse. Gdybyś w 100% fanatycznie wierzył w ZUS to olałbyś IKE, IKZE i obligacje z ETF bo przecież masz składki i ZUS da Ci emeryturę.

Dywersyfikuję się, bo mam dużo zachcianek, a im starszy się robię, tym będzie ich więcej, więc jedno drugiego nie wyklucza. Ale to nie jest fanatyzm, po prostu wiedza na temat funkcjonowania państwa i tego skąd bierze pieniądze; ja naprawdę nie próbuję prowadzić jakiejś prozusowskiej kampanii, ani tym bardziej twierdzić że sam pierwszy filar mi zapewni wygodną emeryturę. Ale sam przyznasz, że w tym temacie dominuje jednak kampania negatywna - "państwo kradnie wasze pieniądze, ZUS to studnia bez dna, już zaraz zbankrutuje" itp. Więc chciałem zwrócić uwagę, że dla przeciętnej osoby (i to też podkreśliłem w pierwszym poście) obowiązkowe składki emerytalne to wcale nie jest taki zły interes. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zacznijmy od tego, kto lubi płacić podatki, składki etc więc mnie to nie dziwi ale nie zwracam za bardzo uwagi na taką narrację. Bardziej traktuję ją jako bodziec do podjęcia jakiegoś działania a wiele osób wierzy, że ZUS zaraz klęknie ale nie robi nic żeby jakoś się zabezpieczyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co twoim zdaniem może zus zrobić, żeby poprawić swoją sytuację? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to miło wejść do tematu po 16 miesiącach i dowiedzieć się, że miało się dobre przeczucie.

Złoto poszybowało, pociągnęło srebro, pallad zgodnie z przewidywaniami spadł, tak samo jak dolar. Kto w październiku kupił inwestycyjnie bulionowe, ten powinien postawić piwo ;)

@meinard litości :)

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Kto w październiku kupił inwestycyjnie bulionowe, ten powinien postawić piwo ;)

Bulionowych raczej nie kupuje się inwestycyjnie 😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, mk64 napisał(-a):

Padło wiele odpowiedzi na pytanie dotyczące m.in. bulionowych. Dla większości to przeniesienie wartości pieniądza w czasie, jednakże przy sprzyjających warunkach to świetna inwestycja.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.08.2024 o 17:53, meinard napisał(-a):

Wojna, "komuna", transformacja

Ile osób w wieku produkcyjnym przypadało wtedy na jednego emeryta, a ile obecnie i ile ma przypadać?

W dniu 31.08.2024 o 17:53, meinard napisał(-a):

- w trakcie swoich prawie 100 lat funkcjonowania

ZSRR funkcjonował podobny okres.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przebije w lutym 3000$? 

@piteksobrałeś już kurs?

Założyłeś temat w maju 2023 - kurs oscylował wówczas w granicach 2000$ za uncję.

No to jak coś tam kupiłeś, to zyskałeś 50% ;)

złoto2926 12.02.2025.png

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

złoto złotem, ale złotówka się umocniła.. Euro dolar i podobne od początku roku mocno zjechały w stosunku do złotówki.

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, zadra napisał(-a):

złoto złotem, ale złotówka się umocniła.. Euro dolar i podobne od początku roku mocno zjechały w stosunku do złotówki.

Złoto mnie konsekwentnie drażni coraz bardziej od kilku już lat. 

Bo jak pomyślę, jak kiedyś było tanie (5 rubli kosztowało 200zł, choć oczywiście wtedy 200zł też było warte więcej), to żałuję, że wtedy nie kupiłem więcej...

Choć przyznam, że też zdążyłem jeszcze kilka fajnych monet kupić jak były jeszcze ze 2x tańsze niż obecnie :D

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, zadra napisał(-a):

Przez zawirowania handlowe i wojnę ceł. I tak sądzę, że w perspektywie dwu letniej dolar wzrośnie, a euro jak się włodarze nie obudzą pierdylnie "łbem o beton" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 9/4/2024 at 8:39 PM, mk64 said:

Tavex, 2023 Maj 1g £56.36… dzisiaj £84.43

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
20 minut temu, pmwas napisał(-a):

Złoto mnie konsekwentnie drażni coraz bardziej od kilku już lat. 

Bo jak pomyślę, jak kiedyś było tanie (5 rubli kosztowało 200zł, choć oczywiście wtedy 200zł też było warte więcej), to żałuję, że wtedy nie kupiłem więcej...

Choć przyznam, że też zdążyłem jeszcze kilka fajnych monet kupić jak były jeszcze ze 2x tańsze niż obecnie :D

Na kolekcjonerskich złotych rublach kompletnie się nie znam.

Jednakże jeszcze parę lat temu sądziłem, że 5 - 6 koła za 1oz z wielkiej szóstki to dużo...

6 minut temu, Londek napisał(-a):

Tavex, 2023 Maj 1g £56.36… dzisiaj £84.43

:D 

Najgorsze jak udupiło nas nasze kochane miodem i mlekiem płynące Państwo od stycznia tego roku. Mowa o srebrze...

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi