Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Mam dopiero 56 lat. Ale kiedy dorosnę, chcę być taki, jak Flea.  ;) 

Flea to zawsze był wariat w pozytywnym tego słowa znaczeniu, a kawałek... Kiedy dziś posłuchałem na YT to byłem zaskoczony aczkowiek pozytywnie. Przynajmniej gość robi coś z sensem. Nigdy nie rozumiałem muzyków, którzy porzucali swoje kapele, żeby robić to samo, co wcześniej. W przypadku Flea nie ma tego problemu,  bo to zupełnie inna estetyka niż RHCP i dobrze, a poza tym on nie odszedł z RHCP. A wiek? Nie od dziś wiadomo, że muzyka rockowa odmładza. Ja więc ambitnie napiszę, że za 34 lata chcę być jak Sir Michael Philip „Mick” Jagger. 😀😉

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Mam dopiero 56 lat. Ale kiedy dorosnę, chcę być taki, jak Flea.  ;) 

za***iste 🥰

A tutaj dla odmiany Elektryczny Afro Herbie z Kolegami… 

I jeszcze starszy pan na garach…

Edytowane przez Louis Cypher

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno ją odkryłem 👍👍

20251205_091553.jpg

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto wspomnieć, że w ten weekend mija dokładnie 60 lat od daty rejestracji (5-7 grudnia) znaczącego dzieła w historii jazzu zatytułowanego „Astigmatic”. Teraz słucham Slayera, ale zaraz borę się za wielkie dzieło Komeda Quintet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, McIntosh napisał(-a):

Warto wspomnieć, że w ten weekend mija dokładnie 60 lat od daty rejestracji (5-7 grudnia) znaczącego dzieła w historii jazzu zatytułowanego „Astigmatic”. Teraz słucham Slayera, ale zaraz borę się za wielkie dzieło Komeda Quintet.

Sprawiłem sobie na SACD.

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, GostRado napisał(-a):

Sprawiłem sobie na SACD.

Fajnie. Też może kupiłbym, ale dla mnie oprócz dźwięku poligrafia ma ogromne znaczenie. Przymierzałem się więc do winyla z tego roku, ale była limitka 500 sztuk. Nie wiem, czy jeszcze jest dostępny w normalnej cenie. Koszmar, co się teraz dzieje z tym nośnikiem. Trzeba od razu kupować, bo później nie ma. Chad Kassem z Analogue Productions czasem nosi koszulkę z napisem: "Buy Now Or Cry Later" - święte słowa. A jeszcze jak chcesz mieć first press to trzeba niemalże zamawiać w dniu premiery, a najlepiej w preorderze. Swoją drogą ciekawe, jak kolekcjonerzy będą odróżniać w przyszłości te płyty. W tym roku np. zespół Cryptopsy wypuścił najnowszą płytę. Ja tę płytę uwielbiam i będzie w moim rankingu ulubionych płyt na 2025 r., który w grudniu zrobię na Insta. Tobie tej płyty nie polecam, bo to brutalna, deathmetalowa rzeźnia, która od razu zmiata człowieka z planszy. Bardzo ekstremalna muzyka. W każdym razie zmierzam do tego, że wytwórnia wypuściła first press na czarnym winylu - 1000 sztuk. Zainteresowanie było duże, więc zrobili drugi press 250 sztuk. Teraz na styczeń planują trzecie tłoczenie. Wszystkie te wydawnictwa wyglądają tak samo i mają ten sam numer katalogowy, więc nie wiem, jak kolekcjonerzy się w tym połapią za kilkanaście lat kiedy pamięć się zatrze. Są jeszcze dwa wydania na transparentnym winylu - jedno 200 sztuk, drugie 250 sztuk. I tak zabawa trwa w najlepsze. Dla fanów niezły ból głowy, a dla wytwórni łatwy pieniądz. W sumie spoko, bo trzeba wspierać artystów, ale z tymi limitacjami to wszystko już poszło za daleko. Życie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Sprawiłem sobie na SACD.

A tak z ciekawości, czy mógłbyś coś więcej napisać o tym wydaniu? Ja mam płytę CD (okładka digipack) wydaną przez Polskie Nagrania w 2004 r. Ja pierdzielę, to już 21 lat. Jest to remaster wykonany z oryginalnych taśm (XL SXL 0298). Brzmi to pięknie. Porównałbym to do charakteru dźwięku wzmacniaczy lampowych. Dużo w tej barwie tzw. analogowości brzmienia (CD brzmi jak winyl). Na tym samym materiale bazowano wydając "Astigmatic" na winylu bodajże w 2016 i 2019 r. Czy SACD, które posiadasz, bazuje na starym remasterze czy to już ten najnowszy na bazie którego wydano winyl w styczniu tego roku?

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Właśnie czytam biografię Tomasza Stańko. I on wbrew powszechnej opinii zapamiętał i twierdzi, że utwory na ten album były nagrywane w październiku. Taka ciekawostka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, kingcrimson napisał(-a):

Właśnie czytam biografię Tomasza Stańko. I on wbrew powszechnej opinii zapamiętał i twierdzi, że utwory na ten album były nagrywane w październiku. Taka ciekawostka.

No nie wiem. To chyba nie jest kwestia powszechnej opinii. Na okładce mojej płyty  „Astigmatic” wydawca wprost dał informację, że „Nagrano w grudniu 1965 roku w sali Filharmonii Narodowej w Warszawie”. Coś musiało się naszemu wielkiemu Mistrzowi pomylić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, McIntosh napisał(-a):

No nie wiem. To chyba nie jest kwestia powszechnej opinii. Na okładce mojej płyty  „Astigmatic” wydawca wprost dał informację, że „Nagrano w grudniu 1965 roku w sali Filharmonii Narodowej w Warszawie”. Coś musiało się naszemu wielkiemu Mistrzowi pomylić.

On nie wie dlaczego przyjęto tę datę nagrań. Może się pomyliło ale przypominam, że jednak brał w tym udział 😀 Opieram się na autobiografii "Desperado".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, McIntosh napisał(-a):

A tak z ciekawości, czy mógłbyś coś więcej napisać o tym wydaniu? Ja mam płytę CD (okładka digipack) wydaną przez Polskie Nagrania w 2004 r. Ja pierdzielę, to już 21 lat. Jest to remaster wykonany z oryginalnych taśm (XL SXL 0298). Brzmi to pięknie. Porównałbym to do charakteru dźwięku wzmacniaczy lampowych. Dużo w tej barwie tzw. analogowości brzmienia (CD brzmi jak winyl). Na tym samym materiale bazowano wydając "Astigmatic" na winylu bodajże w 2016 i 2019 r. Czy SACD, które posiadasz, bazuje na starym remasterze czy to już ten najnowszy na bazie którego wydano winyl w styczniu tego roku?

Nie wiem. Podany jest: mastering CD, SACD, & DSD: Damian Lipiński. W empiku jest teraz promocja, jeśli kupisz dwie płyty, to druga -40%, więc jak coś jeszcze znajdziesz, to będzie taniej.  Jak na SACD 60zł. to nie dużo, choć do jakości bardziej renomowanych wytwórni mu brakuje. Nie mam porównania z czymś lepszym, bo kiedyś słuchałem na zwykłym magnetofonie.

20251207_152925.jpg

20251207_152911.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może zamieszcze ten fragment wywiadu z Tomaszem Stańko, żeby nie być gołosłowny.

IMG_20251207_191305370.jpg

IMG_20251207_191323124.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, kingcrimson napisał(-a):

Niezły był z niego cat 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Louis Cypher napisał(-a):

Niezły był z niego cat 😎

Żebyś wiedział, rockmani to przy nim cienie bolki😀

Tak na marginesie polecam wszystkim tę biografię w formule wywiadu rzeki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Nie wiem. Podany jest: mastering CD, SACD, & DSD: Damian Lipiński. W empiku jest teraz promocja, jeśli kupisz dwie płyty, to druga -40%, więc jak coś jeszcze znajdziesz, to będzie taniej.  Jak na SACD 60zł. to nie dużo, choć do jakości bardziej renomowanych wytwórni mu brakuje. Nie mam porównania z czymś lepszym, bo kiedyś słuchałem na zwykłym magnetofonie.

20251207_152925.jpg

20251207_152911.jpg

Dzięki. Skoro Damian Lipiński to najnowszy remaster.

14 godzin temu, kingcrimson napisał(-a):

To może zamieszcze ten fragment wywiadu z Tomaszem Stańko, żeby nie być gołosłowny.

IMG_20251207_191305370.jpg

IMG_20251207_191323124.jpg

Prawdą jest, że sesja nagraniowa odbyła się podczas Jazz Jamboree, ale to nie było w październiku. @GostRado wrzucił Protokół wykonania i przyjęcia nagrania, a ja dorzucę coś jeszcze...

spacer.png

No jednak grudzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, McIntosh napisał(-a):

Dzięki. Skoro Damian Lipiński to najnowszy remaster.

Prawdą jest, że sesja nagraniowa odbyła się podczas Jazz Jamboree, ale to nie było w październiku. @GostRado wrzucił Protokół wykonania i przyjęcia nagrania, a ja dorzucę coś jeszcze...

spacer.png

No jednak grudzień.

Już siebie dowiemy dlaczego twierdził, że to był październik, a mówił to z pełnym przekonaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, kingcrimson napisał(-a):

Już siebie dowiemy dlaczego twierdził, że to był październik, a mówił to z pełnym przekonaniem.

Z pełnym przekonaniem mówił też o Jazz Jamboree, a w 1965 r. JJ odbyło się w dniach 4-7 grudnia. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, to najlepszy utwór Norah'y:

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi