Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
DUBHEAD

Nieduży diver i ciężkie poszukiwania…

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno mnie nie było więc witam wszystkich!

Szukałem, szukałem i nie znalazłem, poszukiwania są mocno trudne. Same wynalazki typu pagani/alitwory/itp. Szukałem divera, typowo na wakacje, choć w roli EDC mógłby też się znaleźć. Jak nigdy chciałem kwarca, ale tutaj pojawił się największy problem więc wziąłem pod uwagę automaty. Budżet był mocno skromny, teraz też cudów nie ma, ale zwiększyłem do 2k, chyba, że jakaś meeega okazja albo coś mocno wpadnie w oko to te pare stówek może się jeszcze znajdzie.

Wymagania:

- 38-40mm bk (42 jeśli będzie „zgrabne”)

- zakręcana koronka, 10/20/30atm

- bransoleta/pasek, obojętnie, jednak bardziej bransoleta

- tarcza czarna lub zielona

- jakiś microbrand raczej, ale nic pokroju pagani/itp

Na oku mam Aevig Huldra i w sumie chyba najbardziej do mnie gada, ale nie ukrywam, że wolałbym trochę taniej coś znaleźć, do tego zakup na chrono, a nie miałem doświadczenia, wolałbym coś w kraju nabyć. Na jednym z portali znalazłem Nodusa zielonego, też w sumie fajny, ale chyba za grzeczny… Problem w tym, że sporo zegarków w tym budżecie przeszło przez moje ręce i nie wiem czy jest szansa na znalezienie czegoś co mnie zainteresuje Z góry dzięki za pomoc! Może razem coś się uda wykombinować

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

ile by nie było to i tak jest za mało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Siemanko.

3 hours ago, DUBHEAD said:

- jakiś microbrand raczej, ale nic pokroju pagani/itp

Ja wiem, że nic tego pokroju miało nie być... Ale sprawdź sobie Steeldive SD1953. Szafir, 300m, zakręcana koronka, dobra luma i jak dobrze trafisz to odchyły max. -/+ 5s /dobę.

Edytowane przez raszew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Siemanko.
Ja wiem, że nic tego pokroju miało nie być... Ale sprawdź sobie Steeldive SD1953. Szafir, 300m, zakręcana koronka, dobra luma i jak dobrze trafisz to odchyły max. -/+ 5s /dobę.

Odpada, raczej coś mniej wtórnego jeśli chodzi o design. Wiem, że te zegarki dają sporo za niewielką cenę, ale jednak nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne. No to powodzenia w poszukiwaniach!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki dość nietypowy i mało u nas popularny model z Francji. Koperta niecałe 39mm. Niestety, tylko na pasku. No i w środku bez szału - Miyota 8215. Ale design ładny.

obraz.thumb.png.162f62604584ff4be9b4097468e0a061.png

i nieco inna wariacja. Jeszcze bardziej retro

obraz.thumb.png.caa14aeaa1517e28113740468cc40641.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko nawet, nawet, szkoda tylko, że z niebieskim akcentem bo aktualnie mam taki wariant w kolekcji. Francuz wygląda całkiem spoko, poczytam co to jest, Hamilton fajnie, że kwarc i tyle chyba, trochę ni jaki z wyglądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.07.2023 o 06:24, DUBHEAD napisał(-a):

Seiko nawet, nawet, szkoda tylko, że z niebieskim akcentem bo aktualnie mam taki wariant w kolekcji. Francuz wygląda całkiem spoko, poczytam co to jest, Hamilton fajnie, że kwarc i tyle chyba, trochę ni jaki z wyglądu.

Jak Ci się spodobał francuz, to polecam tańszego chińczyka. Mam i jakościowo tamtejszy top. Są różne wersje kolorystyczne. Niebieskie pominąłem. Zapłaciłem 192 USD a obecnie około 230. Szafir, NH35, 39 mm, grubość 12 mm, l2l 45 mm.  

S16302fbbafbc4600ac88cdd79899444bf.jpg

S1a59921c8e0144ad9dfeadfd5fa46d8bA.jpg

S5f15675a96a84af8bc0bc7b02876c989O.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, DUBHEAD napisał(-a):

Seiko nawet, nawet, szkoda tylko, że z niebieskim akcentem bo aktualnie mam taki wariant w kolekcji. 

Są też czarno szare, całe niebieskie i z brązowym bezelem i dużo innych wersji (w tym wersja większa ~42mm

https://www.timestore.pl/sne569p1?gclid=CjwKCAjwzJmlBhBBEiwAEJyLuwv5ht9JY39JHLNxveZLTRwtMxAFXnoYNzPnxXxxkhLKANvtd_SI-hoCLhwQAvD_BwE

Screenshot_20230707-075731_Chrome.jpg

Screenshot_20230707-075645_Chrome.jpg

Screenshot_20230707-075634_Chrome.jpg

Screenshot_20230707-075612_Chrome.jpg

Screenshot_20230707-075549_Chrome.jpg

Screenshot_20230707-075528_Chrome.jpg

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Odpada, raczej coś mniej wtórnego jeśli chodzi o design"...

Ośmielę się zauważyć, że każdy diver jest na swój sposób "wtórny" pod względem formy.

Mniej lub bardziej. Firm wiele, a sznyt jednaki, poza drobnymi szczegółami. Podobnie "pilot" i nie tylko.

To tylko moje zdanie. Ale co kto lubi, co kto woli...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Kuklik napisał(-a):

"Odpada, raczej coś mniej wtórnego jeśli chodzi o design"...

Ośmielę się zauważyć, że każdy diver jest na swój sposób "wtórny" pod względem formy.

Mniej lub bardziej. Firm wiele, a sznyt jednaki, poza drobnymi szczegółami. Podobnie "pilot" i nie tylko.

To tylko moje zdanie. Ale co kto lubi, co kto woli...

I tak i nie, jakieś cechy charakterystyczne diver posiada, ale często i gęsto jeśli chodzi o różne marki jest do design 1:1 typu sub/blackbay itp. i tego akurat nie szukam. 

47 minut temu, Laponek napisał(-a):

Wygląda całkiem nieźle jednak nie do końca do mnie gada...

12 minut temu, Londek napisał(-a):

Dwa pierwsze odpadają, Geckota bardzo fajna, nawet jest na wishliście, jednak póki co staram się znaleźć coś łatwiej dostępnego, w sensie PL/EU. 

Coraz bardziej sytuacja się rozjaśnia, jakieś tam opcje są, niedługo trzeba będzie dokonać wyboru. Jeszcze jakby ktoś rzucił jakimś kwarcem w tym budżecie to będę wdzięczny bo tutaj jest największy problem. Zapomniałem dodać, że fajnie by było gdyby automat nie miał daty, wtedy było by super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, DUBHEAD napisał(-a):

Jeszcze jakby ktoś rzucił jakimś kwarcem w tym budżecie to będę wdzięczny

Mówisz i masz :)

Nie wiem czy do Ciebie przemówi, ale podrzucam pomysł wakacyjnego skin-divera: Dan Henry 1975

image.thumb.png.b3d1111725964ce4b7ae9796a9a35e8e.pngimage.thumb.png.646867d5ade1487a890eb0a97c9eb3a3.png

W standardzie jest na pasku, ale bransoletę można dokupić oddzielnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wykażesz się cierpliwością, to Scurfa jest w kwarcu. Tylko musisz poczekać, aż coś się pojawi w sklepie, bo schodzą bardzo szybko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak wykażesz się cierpliwością, to Scurfa jest w kwarcu. Tylko musisz poczekać, aż coś się pojawi w sklepie, bo schodzą bardzo szybko.

Scurfa znana, bardzo fajna, żeby pomarańczka miała stalowy/srebrny bezel, a nie czarny to bym brał.
A co do cierpliwości to właśnie ciężka sprawa
Jeszcze pytanko o Chrono24 - czy tam są jakieś koszta serwisowe itp? Czy płace tylko tyle ile w ogłoszeniu, ewentualnie wysyłka i czekam na zegarek? Mowa oczywiście o zakupach w UE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, DUBHEAD napisał(-a):

Jeszcze pytanko o Chrono24 - czy tam są jakieś koszta serwisowe itp? Czy płace tylko tyle ile w ogłoszeniu, ewentualnie wysyłka i czekam na zegarek? Mowa oczywiście o zakupach w UE.

Płacisz tyle ile w ogłoszeniu + koszt wysyłki. Koszt wysyłki jest zawsze podany w ogłoszeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za pomoc, wybór dokonany, zegarek opłacony, jak przyjdzie to wrzucę foto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swego czasu założyłem wątek specjalnie poświęcony diverom poniżej 40 mm (sam takiego poszukiwałem). Obecnie mam Le Forban La Brestoise (już tutaj poleconego przez jednego z kolegów). 39 mm, niedrogi zegarek, wyjątkowo wygodny i w dodatku będący bezpośrednia kontynuacją modelu firmy jeszcze z lat 60.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Swego czasu założyłem wątek specjalnie poświęcony diverom poniżej 40 mm (sam takiego poszukiwałem). Obecnie mam Le Forban La Brestoise (już tutaj poleconego przez jednego z kolegów). 39 mm, niedrogi zegarek, wyjątkowo wygodny i w dodatku będący bezpośrednia kontynuacją modelu firmy jeszcze z lat 60.

O, będę śledził temat bo widzę tam sporo ciekawych opcji, a znając życie to nie ostatnie poszukiwania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

f148ab9b51eb10fb373d82cd0fbdd909.jpg

Zdałem sobie sprawę, że tak czy tak będę go musiał kupić, szukanie kompromisów i zamienników to była chyba próba oszukania samego siebie, później bym żałował i znów zbierał i polował. Plus taki, że z wątku który kolega wyżej wkleił podpatrzyłem dużo ciekawych rzeczy więc whishlista rośnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi