Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Takie ciekawe i nietypowe "coś" pojawiło sie u mnie do naprawy i uruchomienia

IMG_9549.thumb.jpg.48e723dea9d37a5d20f7f4541fcb0351.jpg

Jest to mechanizm zegarowy napędu i sygnałów czasu starego rejestratora optycznego (na papierze światłoczułym) zmian pola magnetycznego Ziemi

3IMG_6815.jpg.5b21eb3b2d06e552c999c17fc2fceeb1.jpg

IMG_6817.thumb.jpg.e6b3467bf29709336e2363deb8a79765.jpg

Konstrukcja z początku XX w., a może jeszcze nieco wcześniejsza, o ile wiem używany był jeszcze w latach 60-tych.

Nie znam producenta, brak jest jakichkolwiek sygnatur - może po rozebraniu mechanizmu coś znajdę - być może jest to produkcja jednostkowa na specjalne indywidualne zamówienie. Wyprowadzone dwa napędy - na bęben rejestracyjny oraz kardanem do góry na przesuwną karetkę z optyką.

Nosi jednak znamiona "szlachetności" wskazujące na wysoką jakość konstrukcji :

- inwarowe sygnowane wahadło Rieflera numer seryjny 669

IMG_9552.thumb.jpg.956efba70a822b9e99dd45fa429ed891.jpg

łożyskowanie koła wychwytowego i kotwicy w wymiennych łożyskach - szatonach

IMG_9564.thumb.jpg.3acec4c194ee7a65af39e67c4b122762.jpg

Sądząc po śladach na wkrętach był z pewnością kiedyś naprawiany - może znajdzie się jakaś inskrypcja.

Na razie muszę dorobić nową zawieszkę, z tej są tylko strzępy, potem trzeba będzie zrobić jakieś stanowisko i spróbować uruchomić aby zobaczyć co mu jeszcze dolega.

No i mycie i polerowanie, musi być na błysk 🙂.

IMG_9551.thumb.jpg.b19bc7d8c17efe70a2abd4be303374e6.jpg

Już się cieszę na tę robotę ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wahadło to jest półsekundowe. Dzięki informacjom kol. Leszka (dziękuję) wiadomo, że Riefler wyprodukował łącznie 4104 wahadła inwarowe, z tego ok. 3500 szt. sprzedał firmom zewnętrznym do ich konstrukcji. Pręty inwarowe były starzone w specjalnym procesie przez 20 dni, ponadto każde wahadło było sygnowane i miało certyfikat indywidualny rozszerzalności cieplnej, wydawane przez Instytut Fizyki i Technologii w Berlinie lub w Sevres. Nie mogły być tanie...

Ciekawa jest konstrukcja widełek odciążonych wahadła 

IMG_9569.thumb.jpg.278137e1e2d567eded96caac7a4ad0f9.jpg 

Dżwigienka łącząca jest zawieszona obrotowo - sprężyście (w osi jest włosowa sprężynka zwrotna), jest również mikrometryczna regulacja symetrii wahań.

Wszystko wskazuje , że cały zestaw rejestracyjny , wraz z zegarem / napędem został wyprodukowany przez poczdamską firmę Toepfer & Sohn, w jej katalogu znaleźć można podobne konstrukcyjnie zestawy rejestracyjne http://cerere.astropa.unipa.it/biblioteca/Strumenti/e-catalogues/Toepfer1907/Catalogo.html 

Żródła historyczne Obserwatorium wskazują, że ok. 1915 r. rozpoczęto badania geomagnetyczne, wyposażając laboratorium w sprzęt m.in. tej firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze, gwoli uzupełnienia tematu wahadeł Rieflera (chociaż już o tym pisałem w zeszłym roku).

Był w naprawie u mnie zegar astronomiczny Siemens&Halske, kiedyś pełniący funkcję zegara - matki na UW, również z inwarowym sekundowym wahadłem Rieflera.

IMG_7170.thumb.jpg.20a190cbc177a7fc0fe5da3c2474b54e.jpg

Ciekawostką tego wahadła jest moduł kompensacji barycznej 

IMG_7093.jpg.61044f3f47cbfedbc38fa8254f8ed3f3.jpg

Zegar iuż na emeryturze, ale działa leniwie odmierzając czas w Obserwatorium. Nie jest, niestety, połączony z tymi "ogonami" obok, teraz już jest nowsza technika... 

IMG_7756.thumb.jpg.7d51834e7b40f4efd999c690028df30a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm już wstępnie udało się uruchomić

Dorobiłem zawieszkę i jakieś stanowisko montażowe, poprostowałem kotwicę i widełki wahadła - i ruszył. Zastanawiam się tylko, czy nie wymienić linki napędu na coś nowszego, nie wiem czy mogę mieć zaufanie do tej żyłki.

20240217_193226.jpg.18386eb6cad435f19c90508e01654782.jpg

Jest nadzieja, że żadnych mechanicznych pułapek już nie będzie.

Teraz potrzebny jeszcze jakiś wolny weekend, aby wszystko rozebrać, wymyć i oczyścić, pewnie rejestrator może nie wróci do służby 😉, ale będzie pokazywany wycieczkom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja prdl... Znów Rieffler... Ja ostatnio miałem w rękach takie: IMG20240216134259.thumb.jpg.12f96de9f950bdc253947bb5a6a90805.jpg

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jakiś S&R?

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście ...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak S&R to Strasser&Rohde - czyli Glashütte. 

5 godzin temu, kiniol napisał(-a):

Ja prdl... Znów Rieffler... Ja ostatnio miałem w rękach takie: IMG20240216134259.thumb.jpg.12f96de9f950bdc253947bb5a6a90805.jpg

To wahadło zapewne Rieflera. 

Jaki to był zegar - wiszący, stojący, czy wychwyt też Rieflera? 

Pozdrawiam Jacek 

"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.02.2024 o 20:19, kiniol napisał(-a):

Sądząc po zawieszce, co jej kawałek tu widać, to chyba wolny wychwyt Strassera ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprężynowe przekazanie napędu. Tylko nie usuń Jurek tego lakieru z płyt w zegarze...creme de la creme...IMG20240217171246.thumb.jpg.0085b25d90ea0106acb162adb3aa9de3.jpg

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, kiniol napisał(-a):

Sprężynowe przekazanie napędu. Tylko nie usuń Jurek tego lakieru z płyt w zegarze...creme de la creme...IMG20240217171246.thumb.jpg.0085b25d90ea0106acb162adb3aa9de3.jpg

Gronal nie ugryzie lakieru ? czy może czyś bezpieczniejszym ?

A tak przy okazji - rzuć okiem na ten filmik, tak ze 30 sekund

Przyjrzyj się wskazówce sekundowej i jej skali. Ciekawe ? 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnych gronali czy innych świństw. Tylko woda z ludwikiem np.

3 godziny temu, Lamela napisał(-a):

Gronal nie ugryzie lakieru ? czy może czyś bezpieczniejszym ?

A tak przy okazji - rzuć okiem na ten filmik, tak ze 30 sekund

Przyjrzyj się wskazówce sekundowej i jej skali. Ciekawe ? 😉

Coś jest nie tak ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, kiniol napisał(-a):

Żadnych gronali czy innych świństw. Tylko woda z ludwikiem np.

Coś jest nie tak ...

Policz - wskazówka robi 64 skoki na minutę. Koło wychwytowe ma zatem 16, a nie 15 zębów ! Spotkałeś coś takiego ??.

Przy okazji - numer na tarczy jest inny niż na mechanizmie

IMG_9420_crop.jpg.8812ca5e65b210a784a2287d691ea9cb.jpg

Można domyślać się, że pewnie tarcza była zmieniana. Może oryginalna miała 64 nie-sekundy i komuś to przeszkadzało ?

W Podwapińskim jest napisane, że wychwyt chronometrowy występował z inną ilością zębów (12, 16), ale nigdy tego nie spotkałem.

I czy wtedy nie powinno być inne przełożenie przekładni chodu ?  Dziwne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi to wygląda na uszkodzenie wychwytu, bo w pewnym momencie wskazówka zmienia rytm pracy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabrałem się za mycie tego zegara od rejestratora. Lekko z rozbiórką nie będzie, ma swoje patenty...

Nawet mnie trochę zadziwia wyrafinowanie konstrukcji. W wychwycie szatony z kamiennymi łożyskami, kotwica Grahama z szafirowymi paletami.

Nie spotkałem dotąd takiego wyuzdania 🙂.

IMG_9596.thumb.jpg.8197ed558c95dd172f83c3ae821eaaeb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No bo to jest doświadczenie dla nielicznych... 

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kiniol napisał(-a):

No bo to jest doświadczenie dla nielicznych... 

No to już się zaliczam 🙂

Nie mogłem odmówić sobie przyjemności sfotografowania palet tej kotwicy z wypukłą powierzchnią impulsu. Biżuteria ...P1070669.JPG.ead176ddd16d9213e286464afebffff0.JPG

P1070671.JPG.313817493e7d716a00d4c31f7673b02a.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprawa palety w mosiądzu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy etap na ukończeniu - umyty i złożony moduł przeniesienia napędu na bęben

IMG_9612.jpg.db23b1a3455403caa904acce64df8b0b.jpg

IMG_9614.jpg.307a60e10a32da3ea4678ea0fd5b98b2.jpg

Pracowicie - recznie wodą z ludwikiem a potem wodą destylowaną. Tylko kółka i łożyska zaznały benzyny . Błyszczy się anielsko, ale to żmudna robota, te różne zacieki i plamy nie tak lekko złażą.

Teraz zabrałem się za moduł chodu i tu mam małą zagwozdkę. Od początku bardzo trudno było ustawić godzinę wskazówką minutową, aż bałem że się urwie albo uszkodzę wychwyt. Wyglądało na zatarcie na ćwiertniku. Po rozbiórce przekładni wskazań wyszło szydło z worka.

IMG_9641.jpg.511c4908415296480af3c6009e518e5e.jpg

IMG_9642.jpg.ad2d0d71176e18970370083f12f049e6.jpg

Oś minutowa, długa na 48 mm, ma kształt stożka o zbieżności ok. 0,6 mm. Wskazówka minutowa jest dociskana zakołkowaną sprężynką soczewkową

IMG_7345.jpg.742960c180e167f7d86bad323fd208a6.jpg

pojawia się więc efekt zaciśnięcia stożka. Nie wiem, jak to sensownie montować, aby z jednej strony całość przenosiła napęd, a z drugiej nie zaciskała się na stożku.

Smarować wałek minutowy ? Czym ?

W dniu 9.03.2024 o 08:29, kiniol napisał(-a):

Oprawa palety w mosiądzu?

Paleta wygląda na mosiężną z oprawionym kamieniem. Zobacz te obrazki w dwóch ujęciach 

IMG_9648.jpg.c934b5bdcf993389456464e209bb856e.jpg

IMG_9649.jpg.4053ba743227c48fe571715e6702b544.jpg

IMG_9649.jpg.4053ba743227c48fe571715e6702b544.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne jest to wykończenie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kiniol napisał(-a):

Piękne jest to wykończenie...

Jakby było mało tego - zobacz ten zębniczek koła wychwytowego 

IMG_9655.jpg.64aa59e45e01134448d0dfcf3e377fec.jpg

Pogoda wredna, wnuki nie przyszły - można było ewakuować się do piwnicy i zabrać za rozbiórkę i czyszczenie reszty. Już gotowe do składania.

IMG_9656.jpg.ad390908ea30d85b2a98f911509401de.jpg

Jest tylko mała konstrukcyjna wtopa - zapadka nawijania linki jest praktycznie niedostępna po złozeniu mechanizmu (a nawet koła naciągowego). Nie ma jak zwolnić i rozwinąć linki, trzeba te trzy metry przewlekać przez mechanizm lub zdjąć kotwicę i puścić wszystko luzem. A wymiana linki to już demontaż całości.

Trzeba będzie uważać przy montażu do rejestratora, aby pochopnie nie naciągnąć i pilnować nawijania na ślimaku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co polecić na ten stożek.... Tak mi się wydaje, jakby z drugiej strony osi, powinno coś być... np. - jak w niektórych zegarach, jest taka podkładka - łódeczka. Bo stożek, jak byś nie smarował, to w końcu i tak złapie, że Hei. 

...... Może kolega Kinol coś wymyśli. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie skończę dzisiaj 😞. Przed montażem sprawdziłem żyłkę na całej długości i coś takiego znalazłem

IMG_9658.jpg.f3e3686c9311ff2ffc6f4da4ff3aa88d.jpg

Tego nie ma sensu zakładać, jak pójdzie to szkody narobi. Nie mam takiej (ani żadnej innej, nie wędkuję 😏) - to jest 0,7mm, trzeba ze 3 metry, bo cylinder w którym chodzi ciężar jest trochę oddalony, z dwoma bloczkami po drodze. Uśmiecham się do Piotra Ł., pokazywał mi taką specjalną linkę wędkarską, ale nie znam źródeł.

Godzinę temu, PM1122 napisał(-a):

Nie wiem co polecić na ten stożek.... Tak mi się wydaje, jakby z drugiej strony osi, powinno coś być... np. - jak w niektórych zegarach, jest taka podkładka - łódeczka. Bo stożek, jak byś nie smarował, to w końcu i tak złapie, że Hei. 

...... Może kolega Kinol coś wymyśli. 

Przy rozbiórce specjalnie na to zwracałem uwagę - jakoś nic nie wypadło... Ale jak się przyjrzeć, z płyty przed stożkiem wystaje niewielki kawałek cylindryczny, może niecały milimetr- to dalsza część osi łożyskowej. Może na tym ćwiertnik się opierał nie dopuszczając do zacisku stożka, ale z czasem wyrobiło się w nim gniazdo niwelując te działanie. Myślę, że poeksperymentuję z różnej grubości podkładkami ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, są takie linki wędkarskie, że nie spreżynują, jak to robi żyłka.... Po prostu, ładnie i równo, nawija się na bęben, no i nie rozwija się po zdjęciu wagi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mogę polecić to coś takiego ... bardo ładnie się układa , grubość 0,7-0,8 mm szary neutralny kolor. Ekstremalnie wytrzymała.

Plecionka Jaxon ZJ-RAD100F

IMG_5739.jpeg

Edytowane przez LESKOS

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi